Spår slutten for draktreklamen

Tre av Norges største fotballklubber har ikke maktet å skaffe hovedsponsor på drakta. Økonomiprofessor mener det er på høy tid å finne nye inntektskilder.

Vålerenga - Strømsgodset

Verken Vålerenga eller Strømsgodset har hovedsponsor på drakta. Det ble spesielt synlig da de to lagene møttes i eliteserien 1. mai.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Da Vålerenga tok i mot regjerende seriemester Strømsgodset på Ullevaal 1. mai spilte begge lag med «nakne» bryst.

Ingen hovedsponsorer prydet drakta. Det samme er tilfelle med Lillestrøm.

– Jeg har stor tro på at vi får på plass en generalsponsor før sommeren, sa daglig leder i Strømsgodset, Erik Espeseth, til NRK.no forrige uke.

Mugger, jojoer og blyanter

Men skal vi tro økonomiprofessor Tor W. Andreassen kan det bli vanskeligere enn først antatt, i hvert fall i fremtiden.

– Bedrifter er i dag tvilende til effekten de får av å investere i draktreklame, mener han.

Lillestrøm

Lillestrøm mangler også hovedsponsor på drakta. Den dyreste sponsorplassen på brystkassa til spillerne er i stedet prydet med slagordet «Vi er LSK».

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Fotballklubbene må derfor kunne dokumentere effekten, men det evner de ikke i tilstrekkelig grad å gjøre i dag, sier Andreassen til NRK.no.

Han er professor ved Handelshøyskolen i Bergen og følger norsk fotball tett. Han mener at norske fotballklubber må finne nye inntektskilder.

– Det inntektsområdet jeg tror norsk fotball har underutviklet er salg av spillerprodukter. Ikke bare skjerf og drakter, men alt fra mugger til blyanter, penaler, jojoer og hva enn det er. Der ligger det et fantastisk inntektspotensiale, mener økonomiprofessoren.

Dette er inntektskilder som er godt utviklet i amerikansk idrett, og det er nettopp hit Andreassen mener norsk fotball må se.

Han peker blant annet på at klubber i amerikansk fotball er langt fremme på nettbasert reklame.

– Vi ser en dreining mot dette også i Norge, nettopp fordi den er målbar.

12 til 13 millioner

Tor Andreassen

Økonomiprofessor Tor W. Andreassen.

Foto: NRK

Ifølge professoren vil bedrifter altså i større grad enn tidligere vite hva de får for millionene de spytter inn i fotballen.

I Vålerengas tilfelle skal det ha vært så mye som mellom 12 og 13 millioner i året da de hadde Nordea som hovedsponsor på drakta.

NRK vet at Strømsgodset ønsker om lag fem millioner av en generalsponsor, mens Lillestrøm hadde en avtale på omlag fire millioner med forrige hovedsponsor og skal etter det NRK forstår ønske det samme nå.

– Ingen sponsortørke i Drammen

Når det gjelder tilfellet Strømsgodset er økonomiprofessoren imponert over hva de har fått til med små ressurser, men mener også den regjerende seriemsteren kan få mer penger i kassa ved å tenke nytt.

Godsets daglige leder hevder på sin side klubben er bedre stilt enn noen gang.

– Det stemmer ikke at vi har sponsortørke i Drammen. Vi har per i dag de høyeste sponsorinntektene vi noen gang har hatt - og det er uten generalsponsor, sier Espeseth.

Dårlig tid

Likevel er ikke økonomiprofessoren i tvil: Norsk fotball har dårlig tid skal den henge med på utviklingen.

– Det haster veldig, sier han og forklarer:

– Hvis ikke noe dramatisk gjøres vil dette (inntektstapet, journ.anm) bare fosterke seg i negativ retning. Publikum vil slutte å gå på kamp, pengene vil tørke ut og alt vil handle om å kutte kostnader. Da er det kjørt.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.