Hopp til innhold

Spår slutten for draktreklamen

Tre av Norges største fotballklubber har ikke maktet å skaffe hovedsponsor på drakta. Økonomiprofessor mener det er på høy tid å finne nye inntektskilder.

Vålerenga - Strømsgodset

Verken Vålerenga eller Strømsgodset har hovedsponsor på drakta. Det ble spesielt synlig da de to lagene møttes i eliteserien 1. mai.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Da Vålerenga tok i mot regjerende seriemester Strømsgodset på Ullevaal 1. mai spilte begge lag med «nakne» bryst.

Ingen hovedsponsorer prydet drakta. Det samme er tilfelle med Lillestrøm.

– Jeg har stor tro på at vi får på plass en generalsponsor før sommeren, sa daglig leder i Strømsgodset, Erik Espeseth, til NRK.no forrige uke.

Mugger, jojoer og blyanter

Men skal vi tro økonomiprofessor Tor W. Andreassen kan det bli vanskeligere enn først antatt, i hvert fall i fremtiden.

– Bedrifter er i dag tvilende til effekten de får av å investere i draktreklame, mener han.

Lillestrøm

Lillestrøm mangler også hovedsponsor på drakta. Den dyreste sponsorplassen på brystkassa til spillerne er i stedet prydet med slagordet «Vi er LSK».

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Fotballklubbene må derfor kunne dokumentere effekten, men det evner de ikke i tilstrekkelig grad å gjøre i dag, sier Andreassen til NRK.no.

Han er professor ved Handelshøyskolen i Bergen og følger norsk fotball tett. Han mener at norske fotballklubber må finne nye inntektskilder.

– Det inntektsområdet jeg tror norsk fotball har underutviklet er salg av spillerprodukter. Ikke bare skjerf og drakter, men alt fra mugger til blyanter, penaler, jojoer og hva enn det er. Der ligger det et fantastisk inntektspotensiale, mener økonomiprofessoren.

Dette er inntektskilder som er godt utviklet i amerikansk idrett, og det er nettopp hit Andreassen mener norsk fotball må se.

Han peker blant annet på at klubber i amerikansk fotball er langt fremme på nettbasert reklame.

– Vi ser en dreining mot dette også i Norge, nettopp fordi den er målbar.

12 til 13 millioner

Tor Andreassen

Økonomiprofessor Tor W. Andreassen.

Foto: NRK

Ifølge professoren vil bedrifter altså i større grad enn tidligere vite hva de får for millionene de spytter inn i fotballen.

I Vålerengas tilfelle skal det ha vært så mye som mellom 12 og 13 millioner i året da de hadde Nordea som hovedsponsor på drakta.

NRK vet at Strømsgodset ønsker om lag fem millioner av en generalsponsor, mens Lillestrøm hadde en avtale på omlag fire millioner med forrige hovedsponsor og skal etter det NRK forstår ønske det samme nå.

– Ingen sponsortørke i Drammen

Når det gjelder tilfellet Strømsgodset er økonomiprofessoren imponert over hva de har fått til med små ressurser, men mener også den regjerende seriemsteren kan få mer penger i kassa ved å tenke nytt.

Godsets daglige leder hevder på sin side klubben er bedre stilt enn noen gang.

– Det stemmer ikke at vi har sponsortørke i Drammen. Vi har per i dag de høyeste sponsorinntektene vi noen gang har hatt - og det er uten generalsponsor, sier Espeseth.

Dårlig tid

Likevel er ikke økonomiprofessoren i tvil: Norsk fotball har dårlig tid skal den henge med på utviklingen.

– Det haster veldig, sier han og forklarer:

– Hvis ikke noe dramatisk gjøres vil dette (inntektstapet, journ.anm) bare fosterke seg i negativ retning. Publikum vil slutte å gå på kamp, pengene vil tørke ut og alt vil handle om å kutte kostnader. Da er det kjørt.

Fotball

 • Tysk VM-helt sparket etter ni måneder

  Den tyske fotballegenden Miroslav Klose er ferdig som trener i den østerrikske fotballklubben Altach. Han ble ansatt så sent som i fjor sommer.

  Under Kloses ledelse har Altach falt til bunns på tabellen i den østerrikske toppserien.

  – Miroslav Klose ga alt fra første til siste dag, og det var en stor opplevelse å ha ham som trener og fremfor alt som person i Altach, sier administrerende direktør Christoph Längle i en uttalelse mandag.

  – Selv om et trenerskifte alltid gjør enormt vondt, er det viktigere enn noe annet at Altach blir i den østerriksk Bundesliga i 2023/24-sesongen, legger han til.

  Laget til Klose spilte uavgjort 1-1 mot serieleder Salzburg i helgen, men det sterke resultatet var ikke nok til å redde VM-vinnerens jobb. (NTB)

  Miroslav Klose
  Foto: VINCENZO PINTO / AFP
 • TV 2: Hegerberg tilbake etter langtidsskade

  Ada Hegerberg returnerer til Lyons tropp når de møter Chelsea i Mesterligaen onsdag. Det melder TV 2. Verken Lyon eller Hegerberg selv har foreløpig bekreftet nyheten.

  Stjernespissen har slitt med skader i lang tid, og vært ute siden hun pådro seg en smell mot Belgia i september.

  Neste mulighet for å spille landskamper er i april når Hege Riises lag møter Spania og Sverige i privatlandskamper.

  Women's Euro 2022 - Group A - Austria v Norway
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Italias landslag varsler Vialli-hyllest

  Regjerende europamester Italia går på banen for å hedre den avdøde spisshelten Gianluca Vialli når EM-kvalifiseringen innledes mot England torsdag.

  Vialli døde i januar etter en lang kamp med bukspyttkjertelkreft, kun 58 år gammel.

  Spisslegenden var landslagssjef Roberto Mancinis beste venn og mangeårige lagkamerat i Sampdoria på 1980- og 1990-tallet.

  – Jeg har allerede snakket om det med spillerne. For oss vil det være viktig å huske ham. Det er som om han er med oss, sa Mancini mandag.

  – Han hadde sin plass, og dette er ikke lett for oss. Vi må prøve å gjøre det bra for ham, la han til. (NTB)

  Vialli og Mancini
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / AFP
 • Ajer ute med skade – Hanche-Olsen pådro seg smell

  Brentford-proffen Kristoffer Ajer er skadd og er ute av Norges tropp til de kommende EM-kvalifiseringskampene mot Spania og Georgia.

  – Ajer har meldt forfall. Han var inne både som alternativ på midtstopper og høyreback. På de posisjonene har vi mange alternativer, sa landslagssjef Ståle Solbakken på en pressekonferanse mandag.

  I tillegg er det nok en stopper det er noe bekymring rundt.

  – Andreas Hanche-Olsen fikk seg en smell i går, men kom hit relativt frisk og rask. Vi får se hvordan det ser ut med ham i morgen, fortsatte han. (NRK/NTB)

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Lillestrøm til cupsemifinale etter selvmål

  Lillestrøm havnet under to ganger, men snudde kampen og slo Tromsø 3-2 etter ekstraomganger i NMs kvartfinale søndag. I semifinalen venter Bodø/Glimt.

  Avgjørelsen falt ti minutter før slutt i andre ekstraomgang. Espen Garnås fikk hodet på innlegget fra Gjermund Åsen, og rett foran mål var August Jenssen uheldig da han satte ballen i eget mål.

  Det var en fortjent seier for Lillestrøm, som hadde mye av banespillet på bortebane søndag.

  Sakarias Opsahl sendte Tromsø i ledelsen med sin scoring etter en halvtimes spill. Frisparket fra både skrått og langt hold, gikk gjennom hele LSK-boksen og fant lengste hjørne.

  Tidlig i andre omgang utlignet tidligere Tromsø-spiller Thomas Lehne Olsen fra straffemerket. Etter en time sendte Hilmir Mikaelsson hjemmelaget i ledelsen på ny, men 20 minutter før slutt utlignet Åsen.

  Lillestrøm har vunnet NM seks ganger, sist i 2017 da de slo Sarpsborg 3-2.

  I semifinalen venter fjorårets tapende finalist Glimt. Lillestrøm har fordel av hjemmebane i kampen.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund