Braaten om FIFAs ranking av Norge: Har de fulgt med på fotball?

Ifølge Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) er det norske laget som så vidt slo et B-preget Litauen 1-0, bedre enn både Frankrike og Russland. – Det skurrer, sier Daniel Braaten.

Daniel Braaten

Daniel Braaten mener Norge må lære seg å spille fotball.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

– Det er nesten pinlig å være seedet på øverste nivå med den prestasjonen vi viste i dag, sa landslagskaptein Brede Hangeland etter 1-0-seieren over et Litauen-lag som manglet flere av sine beste spillere .

 • Diskutér FIFA-rankingen nederst i saken!

Paradokset kunne knapt vært større: «Nye Drillos» spilte en av sine svakeste landskamper noensinne, men sikret seg etter all sannsynlighet samtidig plassen på øverste seedingsnivå i Europa når VM-kvalifiseringsgruppene trekkes 30. juni (se faktaboks).

De ni høyest rangerte lagene i Europa havner i pulje 1 og møter hverandre ikke i kvalifiseringen. Tirsdag kveld var Norge rangert som nummer åtte i Europa, ifølge fifa.com. Andre lag som vil havne i pulje 1 er for eksempel Spania, Nederland, Tyskland og England.

Lag som Frankrike og Russland har FIFA rangert dårligere enn Norge.

– Det skurrer, sier Daniel Braaten som har 30 landskamper for Norge.

– Må lære å spille fotball

Han forstår ikke hvordan Norge kan være rangert på det øverste nivået.

– Den FIFA-rankingen...jeg vet ikke helt hva de som setter den opp driver med, om de har fulgt med på fotball, sier 29-åringen til NRK.no og smiler.

Hva mener du med det?

– Vel, Norge er rangert som nummer 11, det skurrer for jeg har hørt noen litt bedre lag som er nevnt (som ikke er rangert på seedingsnivå 1, journ. anm.).

Du mener altså at Norge ikke burde vært toppseedet?

– Jeg skal være forsiktig med hva jeg sier, men vi får vel lære oss å spille fotball først, sier Braaten.

«Alle» vil møte Norge

Hans innhopp i andre omgang mot Litauen var ikke dårlig sammenlignet med den svake prestasjonen til det norske laget sett under ett. Nivået var skremmende dårlig sammenlignet med kvalitetene til de andre toppseedete lagene i Europa.

– Når gruppene trekkes vet jeg hvilket lag alle kommer til å ønske seg fra seedingsnivå 1, sier Brede Hangeland og tenker på laget han er kaptein for.

«Drillo»: Riktig seeding

Han mener imidlertid seedingen er fortjent dersom man ser på resultatene til «Nye Drillos» over tid.

Det sier også landslagssjef Egil Olsen som hevder Norge hører hjemme på seedingsnivå med med Spania og Nederland.

– Man kan ikke bare se på denne kampen, sier «Drillo» og tenker på Litauen-kampen.

– Vi har spilt to kamper mot et av verdens beste fotballag (Portugal) og vinner 1-0 hjemme og taper 0-1 borte og det er helt jevnt i målsjanser. Vi klarer oss mot de beste i verden, er den kare beskjeden fra landslagssjefen.

Takker for seedingen

Selv om Daniel Bratten ler av Norges plass på FIFA-rankingen takker og bukker han for at Norge er der de er på rankingen.

– Hvordan den rankingen regnes ut får de som gjør det ta på sin kappe, for vi koser oss av å være 1. seedet, sier Braaten.

Han advarer likevel de som tror VM-kvalikken blir lett.

– Det er bare tull å tro at det blir en lett vei til VM selv om vi er på øverste seedingsnivå. Vi har vært fornøyde med de forrige kvalikkgruppene vi har hatt og det har jo ikke gått så bra. Jeg sier bare «vi får se».

PS! Litauen, som Norge slet mot onsdag kveld, ligger som nummer 47 på FIFA-rankingen.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Vil arrangere fotball-EM i 2025

  Norge, Sverige, Danmark og Finland går sammen om å søke om å få arrangere fotball-EM for kvinner i 2025.

  Det opplyser Danmarks fotballpresident Jesper Møller, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

  Danmark har tidligere undersøkt mulighetene for å holde mesterskapet alene, men kvinnefotballens vekst og kravet til EM-arenaene har gjort den planen urealistisk.

  EM-verten for 2025 blir trolig utpekt i desember neste år. Også Polen har meldt seg på i kampen om mesterskapet.

  Sjögren
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Polititopp kritiserer PL-klubbene

  Bare tre av klubbene i engelske Premier League har akseptert politiets invitasjon til et samarbeid for å bekjempe rasisme i sosiale medier, melder Sky Sports.

  Mark Roberts, politidirektør med ansvar for fotballfeltet i England, er skuffet over den dårlige responsen. Politiet har i alt fått positivt svar fra 49 av 92 klubber i de fire øverste ligaene.

  Rasisme mot spillere i sosiale medier er blitt et økende problem de siste årene. Det toppet seg under sommerens fotball-EM, der England-spillerne Bukayo Saka, Marcus Rashford og Jadon Sancho bommet i straffesparkkonkurransen i finalen mot Italia.

  Roberts forteller at han sendte brev til alle de 92 proffklubbene i juli. 49 av dem vil samarbeide med politiet, men bare åtte har tatt kontakt med ønske om at politiet, spillerforeningen eller andre støttespillere snakker med spillerne.

  Andorra England WCup 2022 Soccer
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Norsk Toppfotball vil innføre VAR

  Styret i Norsk Toppfotball (NTF) har sagt ja til å implementere videodømming (VAR) i norsk toppfotball fra 2023, sier Cato Haug, styreleder i NTF til BA. NTF representerer interessene til 32 klubber i Eliteserien og 1. divisjon på herresiden. Klubbene har gitt sine innspill til organisasjonen, som på et styremøte i dag altså vedtok at de er positive til VAR.

  Det er Norges fotballforbund som bestemmer om videodømming skal komme til Norge. I en e-post til BA sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF at forbundsstyret skal ta stilling til spørsmålet i månedsskiftet oktober/november.

 • Ingen nordisk søknad om fotball-EM

  Aktuelle søkere om å arrangere fotball-EM for menn i 2028 har fått frist til mars med å melde sin interesse. Planen om et nordisk EM er allerede skrinlagt.

  Det opplyser kommunikasjonssjef Jakob Høyer i Danmarks fotballforbund (DBU) til nyhetsbyrået Ritzau. Han forklarer at planen om en fellessøknad fra Norge, Danmark, Finland og Sverige ble droppet allerede for flere år siden.

  Det var i 2016 at de fire nordiske landene opplyste at de ville gå for å bli vertskap for EM i 2024 eller 2028. Senere er 2024-mesterskapet tildelt Tyskland, og heller ikke det påfølgende mesterskapet vil havne i Norden.

  Det er i hovedsak stadionbegrensninger som gjør at vi ikke vil få se et mesterskap på nordisk jord.

  jZ33--L-k1U
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
 • Solskjær-elev utsatt for rasisme

  Manchester United-talentet Anthony Elanga hevder han ble utsatt for rasisme av en spiller på Italias U21-landslag i oppgjøret mellom Sverige og Italia tirsdag.

  19 år gamle Elanga, som debuterte for Ole Gunnar Solskjærs United sist sesong, er en viktig spiller for Sveriges U21-landslag. Tirsdag kveld spilte han hele kampen da Sverige sikret 1-1 med et mål på overtid.

  Kampen ble svært amper etter utligningen, og Elanga fikk gult kort. Nå melder den svenske landslagsledelsen på forbundets nettsted at kantspilleren ble utsatt for rasisme.

  Solskjær
  Foto: JASON CAIRNDUFF

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England