Braaten om FIFAs ranking av Norge: Har de fulgt med på fotball?

Ifølge Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) er det norske laget som så vidt slo et B-preget Litauen 1-0, bedre enn både Frankrike og Russland. – Det skurrer, sier Daniel Braaten.

Daniel Braaten

Daniel Braaten mener Norge må lære seg å spille fotball.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

– Det er nesten pinlig å være seedet på øverste nivå med den prestasjonen vi viste i dag, sa landslagskaptein Brede Hangeland etter 1-0-seieren over et Litauen-lag som manglet flere av sine beste spillere .

  • Diskutér FIFA-rankingen nederst i saken!

Paradokset kunne knapt vært større: «Nye Drillos» spilte en av sine svakeste landskamper noensinne, men sikret seg etter all sannsynlighet samtidig plassen på øverste seedingsnivå i Europa når VM-kvalifiseringsgruppene trekkes 30. juni (se faktaboks).

De ni høyest rangerte lagene i Europa havner i pulje 1 og møter hverandre ikke i kvalifiseringen. Tirsdag kveld var Norge rangert som nummer åtte i Europa, ifølge fifa.com. Andre lag som vil havne i pulje 1 er for eksempel Spania, Nederland, Tyskland og England.

Lag som Frankrike og Russland har FIFA rangert dårligere enn Norge.

– Det skurrer, sier Daniel Braaten som har 30 landskamper for Norge.

– Må lære å spille fotball

Han forstår ikke hvordan Norge kan være rangert på det øverste nivået.

– Den FIFA-rankingen...jeg vet ikke helt hva de som setter den opp driver med, om de har fulgt med på fotball, sier 29-åringen til NRK.no og smiler.

Hva mener du med det?

– Vel, Norge er rangert som nummer 11, det skurrer for jeg har hørt noen litt bedre lag som er nevnt (som ikke er rangert på seedingsnivå 1, journ. anm.).

Du mener altså at Norge ikke burde vært toppseedet?

– Jeg skal være forsiktig med hva jeg sier, men vi får vel lære oss å spille fotball først, sier Braaten.

«Alle» vil møte Norge

Hans innhopp i andre omgang mot Litauen var ikke dårlig sammenlignet med den svake prestasjonen til det norske laget sett under ett. Nivået var skremmende dårlig sammenlignet med kvalitetene til de andre toppseedete lagene i Europa.

– Når gruppene trekkes vet jeg hvilket lag alle kommer til å ønske seg fra seedingsnivå 1, sier Brede Hangeland og tenker på laget han er kaptein for.

«Drillo»: Riktig seeding

Han mener imidlertid seedingen er fortjent dersom man ser på resultatene til «Nye Drillos» over tid.

Det sier også landslagssjef Egil Olsen som hevder Norge hører hjemme på seedingsnivå med med Spania og Nederland.

– Man kan ikke bare se på denne kampen, sier «Drillo» og tenker på Litauen-kampen.

– Vi har spilt to kamper mot et av verdens beste fotballag (Portugal) og vinner 1-0 hjemme og taper 0-1 borte og det er helt jevnt i målsjanser. Vi klarer oss mot de beste i verden, er den kare beskjeden fra landslagssjefen.

Takker for seedingen

Selv om Daniel Bratten ler av Norges plass på FIFA-rankingen takker og bukker han for at Norge er der de er på rankingen.

– Hvordan den rankingen regnes ut får de som gjør det ta på sin kappe, for vi koser oss av å være 1. seedet, sier Braaten.

Han advarer likevel de som tror VM-kvalikken blir lett.

– Det er bare tull å tro at det blir en lett vei til VM selv om vi er på øverste seedingsnivå. Vi har vært fornøyde med de forrige kvalikkgruppene vi har hatt og det har jo ikke gått så bra. Jeg sier bare «vi får se».

PS! Litauen, som Norge slet mot onsdag kveld, ligger som nummer 47 på FIFA-rankingen.

Fotballnyheter