Hopp til innhold

- Look to Norway

Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, mener Norge er en foregangsnasjon innen kvinnefotball.

Karen Espelund.
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Og rosen fra øverste hold i fotball blir mottatt med glede i norske kretser.

- Norge har blitt plukket ut i forkant på beste praksiseksempler, spesielt på rekruttering av jenter, og det synes vi er hyggelig, forteller generalsekretær i Norges fotballforbund, Karen Espelund.

Og det er ikke tilfeldig at nettopp Norge trekkes frem som en suksessnasjon på rekrutteringen. På verdensbasis er vi nemlig en av de med flest jenter i aksjon på fotballbanen.

 - Våre 108.000 jenter er oppunder verdensrekordene i forhold til det totale folketallet, og at mange jenter spiller fotball i Norge er vi stolte av, sier generalsekretæren. 

Diskuterer damefotballs fremtid

I helgen samles de viktigste fotballpolitikerne i VM-byen Shanghai for å diskutere hvordan kvinnefotballen skal utvikles videre. Her er interessen stor rundt hva Norge har gjort, etter at laget har sikret seg minste fjerdeplass i årets verdensmesterskap.

Her trekker Espelund spesielt frem at Norge har egne jentelag fra 8-årsalderen, og viljen til å sette seg konkrete og ambisiøse mål.

- Det vi tror er av de tingene, i all beskjedenhet, at vi kan lære andre land noe om er konkrete målsetninger. Vi har jo en målsetning om 15 prosent vekst på jentesiden, og en del knallharde og faste mål, konkluderer Espelund.

Fotball

 • Emilie Bragstad forlater Bayern München – klar for Bayer Leverkusen

  Emilie Bragstad er ferdigspilt i Bayern München. Låneavtalen sist sesong med Bayer Leverkusen gjøres permanent.

  Det opplyser Leverkusen på sine nettsider. Hun har skrevet under en avtale som strekker seg til sommeren 2026.

  – Etter en god sesong her i Leverkusen er jeg overbevist om at jeg kommer til å fortsette og forbedre meg, og at vi fortsatt kan oppnå mye som lag. Jeg vil gjerne hjelpe med å stabilisere forsvaret vårt ytterligere, og jeg vil gjerne bidra enda mer offensivt, sier Bragstad.

  Hun signerte for Bayern München i 2020 og har siden vært på lån i Rosenborg og Leverkusen.

  – Emilie etablerte seg umiddelbart som en verdifull del av forsvaret vårt, sier sportsdirektør Achim Feifel.

  I 2023/24-sesongen var Bragstad på banen for Leverkusen i 21 av 22 kamper i Bundesliga. Hun scoret to mål. (NTB)

  Emilie Bragstad
  Foto: NTB
 • Steve Cooper er ansatt som ny manager i Premier League-klubben Leicester

  Steve Cooper får jobben med å lede nyopprykkede Leicester i den kommende Premier League-sesongen.

  Leicester bekrefter selv signeringen i sine mediekanaler.

  Ansettelsen betyr at Cooper er tilbake i fotballmanesjen etter at han i desember i fjor fikk sparken som manager i Nottingham.

  44-åringen erstatter Enzo Maresca, som nylig ble hentet til Chelsea. Italieneren ledet Leicester tilbake til øverste nivå i engelsk fotball forrige sesong.

  Ved siden av å lede Nottingham med suksess har Cooper tidligere vært manager i Swansea samt flere aldersbestemte engelske landslag.

  Han førte Nottingham opp i Premier League den første sesongen i sjefsstolen på City Ground. Forrige sesong ble det verre. Klubben slet med å ta de nødvendige poengene, hvilket førte til at Cooper til slutt måtte forlate jobben. (NTB)

  steve Cooper
  Foto: AFP
 • Rasismebråk i Tottenham – klubben rykket ut med melding fra kaptein Son

  I et intervju med en TV-kanal i hjemlandet Uruguay kom Tottenham-spiller Rodrigo Bentancur med uttalelser som satte sinnene i kok hos mange.

  Midtbanespilleren ble spurt om han kunne skaffe en Tottenham-drakt.

  – Sonny sin? Det kunne også ha vært fetteren hans sin, for de ser helt like ut alle sammen, lød svaret fra Bentancur, som viste til Son Heung-min fra Sør-Korea.

  Det skapte voldsomme reaksjoner. Veldedighetsorganisasjonen Kick It Out, som kjemper mot diskriminering, opplyste i etterkant til BBC at den hadde mottatt en rekke klager.

  Onsdag kom Tottenham på banen med en offisiell uttalelse i sosiale medier. Klubben har fått assistanse for å sørge for at episoden «får en et positivt utfall».

  – Dette innebærer blant annet at spillerne skal få opplæring i målene vi har knyttet til mangfold, likestilling og inkludering, skriver Spurs.

  Videre heter det at klubben stiller seg bak at kaptein Son nå mener at saken kan legges død.

  – Jeg har snakket med Lolo (Bentancur). Han gjorde en tabbe, det vet han, og han har beklaget. Lolo ville aldri mene å bevisst si noe fornærmende. Vi er brødre, og ingenting er endret knyttet til det, sier Son i en uttalelse.

  Bentancur har beklaget uttalelsen sin i et Instagram-innlegg.

  – Sonny bror! Jeg beklager til deg for det som skjedde, det var bare en veldig dårlig spøk. Du vet at jeg er glad i deg, og jeg ville aldri miste respekten for deg eller såre deg eller noen andre! Jeg er glad i deg, bror, skrev han der. (NTB)

  Bentancur
  Foto: AP
 • Norge opp én plass på Fifa-rankingen

  Slovakia, Algerie og Panama ligger på plassene foran Norge. Siden forrige oppdatering av rankingen i april har Norge spilt kamper mot Kosovo (3-0) og Danmark (1-3).

  For to år siden var Solbakkens menn på 36.-plass. Det er den høyeste plasseringen siden 2015, da Norge lå som nummer 34.

  På 1990-tallet var Norge, med Egil «Drillo» Olsen som sjef, en periode så høyt som på 2.-plass.

  Topp tre på Fifa-rankingen er uendret med Argentina (1), Frankrike (2) og Belgia (3). (NTB)

  Solbakken Norge
  Foto: NTB
 • Norge opp én plass på Fifa-rankingen

  Slovakia, Algerie og Panama ligger på plassene foran Norge. Siden forrige oppdatering av rankingen i april har Norge spilt kamper mot Kosovo (3-0) og Danmark (1-3).

  For to år siden var Solbakkens menn på 36.-plass. Det er den høyeste plasseringen siden 2015, da Norge lå som nummer 34.

  På 1990-tallet var Norge, med Egil «Drillo» Olsen som sjef, en periode så høyt som på 2.-plass.

  Solbakken tok over Norge i desember 2020. Billetten til EM i Tyskland i sommer glapp, og etter landslagssamlingen i mars, med kamper mot Slovakia (1-1) og Tsjekkia (1-2), fredet fotballpresident Lise Klaveness landslagssjefen.

  – Jeg har sjelden sett en så sterk og sammensveiset spillergruppe som dette A-landslaget. Ståles stilling er på ingen måte til diskusjon nå. Vi forlenget med ham fordi han er den rette til å lede laget gjennom ny kvalik som vi har tro på skal føre oss til VM. Det er kun dette som er fokus nå, skrev Klaveness i en SMS til NRK.

  Topp tre på Fifa-rankingen er uendret med Argentina, Frankrike og Belgia. Brasil (4) har byttet plass med England (5).

  6) Portugal, 7) Nederland, 8) Spania, 9) Kroatia, 10) Italia. (NTB)

  Solbakken Norge
  Foto: NTB
Euro 2024 Soccer Scotland Switzerland
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group D Austria v France