Kokkvold: - Riise må tåle denne debatten

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold synes VGs kommentar om John Arne Riise er langt innenfor grensen for hva fotballproffen må tåle.

John Arne Riise

- Angrepet mot John Arne Riise (bildet) er et personangrep og et misbruk av pressens makt, mener NISO

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kokkvold

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener John Arne Riise må tåle stormen som har blåst rundt ham.

Foto: Roald Berit / SCANPIX

– Normalt har jeg stor forståelse for mennesker som føler seg overkjørt av pressen, men John Arne Riise er oppegående nok til å tåle kritikk for det han har gjort. Kommentaren inneholder sterke ord, men det er en karakteristikk, og dét mener jeg mennesker i Riises posisjon må tåle, sier Per Edgar Kokkvold til NRK.no.

– Men er disse Twitter-meldingene så kritikkverdige?

– Det kan du si, når slike saker først tar av, blåses det kraftig opp. Man kan si at selve saken fikk langt mer oppmerksomhet enn det den fortjener. Men Riise er en person som selv bruker store ord, og som man reder, ligger man, sier Kokkvold.

Idrettsutøvernes fagforening NISO er sterkt uenig med Kokkvold, og mener at VGs kommentar om John Arne Riise er et rent personangrep, et angrep som selv ikke en mediefokusert idrettsutøver skal være nødt til å tåle.

"Det er personen John Arne Riise som blir hengt ut i VG. Det er ikke spilleren. Det er derfor NISO ser seg nødt til å reagere. Man er ikke fritt vilt selv om man er idrettsutøver. Måten John Arne Riise blir beskrevet på er drøy – alt for drøy etter vårt syn", heter det i en pressemelding NISO har sendt ut i dag.

– Ja, vi synes det er langt over streken, sier NISOs daglige leder Joakim Walltin til NRK.

– Vi representerer de utøverne, og da finner vi det rett å rykke ut til forsvar når en utøver blir angrepet på en slik måte, legger Walltin til.

– Kommer dere til å følge dette opp på noen måte?

– Nei, det har vi ingen planer om. Men vi ønsket å si fra om hva vi mener, sier Joachim Walltin.

- Jeg tar Riise på alvor

Truls Dæhli

- Jeg tar John Arne Riise på alvor, og jeg kommenterte det han sa som landslagsspiller, sier Truls Dæhli

Foto: NRK

VGs Truls Dæhli kritiserte søndag John Arne Riise for å sette seg selv i fokus foran landskampen mot Island. Riise satte da norsk rekord ved å spille sin landskamp nummer 105.

Kvelden før landskampen sendte Riise ut en Twitter-melding som ble tolket som kritikk av at hans gamle klubb Aalesund ikke hadde satt nok pris på ham som fotballspiller, blant annet med å ønske sitt eget navn på statuen utenfor Color Line Stadion. Riise beklaget seinere tidspunktet for sin Twitter-melding.

– Jeg skrev det jeg gjorde fordi jeg tar John Arne Riise på alvor. Han skrev det han gjorde på Twitter mens han var landslagsspiller. Det var flere twittermeldinger, og han valgte selv tidspunktene. Jeg tok ham alvorlig og sa min mening om det han ga uttrykk for, sier Dæhli til NRK.

– Ser du på dette som et personangrep, slik NISO vil ha det til?

– For meg er det mer et angrep på en kultur, sier Dæhli.

- Et ekstra drøyt personangrep

Joachim Walltin

- Vi fant at dette er så drøyt at vi måtte rykke ut til Riises forsvar

Foto: Mæhlum, Ingun A. / NTB scanpix

Det er formen og innholdet i VGs kritikk NISO reagerer mot.

– Dette er et personangrep som vi synes er ekstra drøyt. Ingen spiller skal være nødt til å bli utsatt til noe slikt, sier Walltin.

"Kommentaren til Truls Dæhlie er etter NISOs syn et misbruk av pressens makt - og trakasserende da den er krenkende og nedverdigende. John Arne Riise er en fotballspiller som har sendt en twitter-melding på et tidspunkt som han selv beklager. Han har ikke gjort noe ulovlig. NFF bekrefter også at han ikke har brutt landslagets interne regler", skriver NISO.

De mener saken har skadet Riises karakter og omdømme.

«Når en utøver blir utsatt for et personangrep av denne type, uten reell mulighet for å ta igjen, har man tråkket langt over streken», mener NISO.

Heftig diskusjon rundt John Arne Riise sin twitter melding og Dæhli sin kronikk i etterkant.

VIDEO: Davy Wathne og Truls Dæhli diskuterer John Arne Riise i Dagsnytt 18.

Fotballnyheter