NRK Meny
Normal

- Alle snakker om LSK i Nigeria

En fotballklubb på Lillestrøm er på "alles" lepper i Nigeria.

Nosa Igiebor og Anthony Ujah

Nosa Igiebor og Anthony Ujah jubler over suksessen i Lillestrøm

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Anthony Ujah og Nosa Emanuel Igiebors suksess på Romerike har ikke gått upåaktet hen i deres hjemland Nigeria.

Torgeir Bjarmann

Sportsdirektør i Lillestrøm, Torgeir Bjarmann, har hatt stor suksess med å hente spillere fra Nigeria

Foto: NRK

Tidligere var det Lyn som var målet for mange unge nigerianske fotballspillere med en proffdrøm i Europa, men etter at både treneren og den sportslige lederen byttet klubb, skiftet fokuset over på en klubb i gult og svart.

- Ja, nå snakker alle om Lillestrøm. Tidligere var det Lyn i forbindelse med Mikel, Edu og de andre nigerianerne som var der, men nå er det Lillestrøm snakker om.

Det sier Anthony Ujah som er toppscorer i eliteserien med sine sju mål på fem kamper. Bak ham på toppscorerlisten følger landsmann Nosa med sine fem mål.

Diskutér nederst i saken!

- Må tåle kulde

Suksessen til de nigerianske spillerne er ikke noen tilfeldighet. Den skyldes langsiktig og mårettet jobbing av Lillestrøm-trener Henning Berg og sportsdirektør i klubben, Torgeir Bjarmann.

Mange klubber har opplevd blandet hell ved å hente spillere fra utlandet. Kulturforskjeller har ofte ført til at oppholdene både har blitt mislykket og kortvarige. Berg og Bjarmann har gjennom erfaring opparbeidet seg en metode som ser ut til å fungere bra.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Vi har fått et godt forhold til nigerianske fotballspillere og har fått et bra rykte i Nigeria, i den sammenheng er det heller ikke noen ulempe at Henning Berg har spilt for Manchester United og vunnet mesterligaen, sier Torgeir Bjarmann.

- Vi henter spillere og ønsker å se dem i vårt miljø. Vi ønsker først og fremst å se dem om vinteren, for da får vi sett litt på deres mentale styrke, sier han videre.

Han trekker fram et eksempel hvor det ikke gikk så bra.

- Vi hadde for eksempel en brasilianer på prøvespill som frøs på beina inne i hallen, og da skjønner man at Norge ikke er stedet for ham, forklarer Bjarmann.

- Var noe ekstra

Heller ikke toppscorer Anthony Ujah ble signert ved første og beste anleding. Lillestrøm-ledelsen ville være sikre før de bestemte seg for å skrive kontrakt med ham.

- Er vi så fornøyde med førsteinntrykket inviterer vi de flere ganger. Anthony Ujah hadde vi for eksempel her tre ganger før vi signerte kontrakt. Vi bestemte oss engentlig på den første prøvespillingen at det var noe ekstra, men vi ville se han i aksjon her flere ganger, sier Bjarmann.

Krydder fra Afrika

Sportsdirektøren er likevel redd for at Lillestrøm skal bli oppfattet som en klubb som bare satser på afrikanske spillere for å komme tilbake på toppen av norsk fotball.

- Hovedfokuset vårt er norske spillere, særlig fra Romerike, så har vi noen islendinger som spiser stein til frokost, og så krydrer vi det hele med noen spillere fra Afrika, sier Bjarmann.

Har en plan

Ledelsen i Lillestrøm er også så realistiske at de skjønner at både Ujah og Nosa kan forsvinne fra klubben hvis de fortsetter å imponere, men de har også en plan hvis det skulle skje.

- Skulle noen forsvinne har vi alltid en plan klar for noen som har potensiale, men det skal mye til å finne en Anthony Ujah hvert år, avslutter Torgeir Bjarmann.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.