Hopp til innhold

Forbyr heksekunst i fotball etter kaoskamp

Etter at en eliteseriekamp endte opp i et voldsomt spetakkel har fotballforbundet i Rwanda innført nye regler. De omfatter blant annet heksekunst.

Moussa Camara

HEKSEKUNST: Her drar Moussa Camara vekk noe fra stolpen.

Foto: Azam TV / Skjerdump

Årsaken er oppgjøret mellom Mukura Victory og Rayon Sports 16. desember, som utartet til å bli en kaoskamp av de sjeldne. Hjemmelaget Mukura tok ledelsen tidlig, men like før pause oppsto det fullt kaos på Stade Huye, som ligger i byen Butare sør i Rwanda.

Etter at bortelaget Moussa Camara hadde stanget ballen i stolpen mente han noe var galt med målet bak hjemmelagets keeper, André Mazimaka. Camara stormet bort til den ene stolperoten og TV-bildene viser at han forsøker å dra bort en liten gjenstand fra gresset.

– Før kampen gikk keeperen bort til stolpene og plantet noe i gresset. Vi så ikke helt hva det var, men Camara så at han gravde ned noe. Han trodde det var et problem, og prøvde å fjerne det, sier Jeffrey Asiimwe, journalist i Rwanda-avisen The New Times, til NRK.

Moussa Camara

SKANDALE: Det ble skandalescener etter at Moussa Camara dro vekk noe fra stolpen.

Foto: Azam TV / Skjermdump

Ballgutt jaget vekk av linjemannen

Motspillerne, særlig keeper Mazimaka, reagerte voldsomt på Camaras handling, og løp etter ham. Spissen ilte bort til benken og leverte fra seg gjenstanden, men hendelsen førte til et voldsomt spetakkel både på og utenfor banen. Også på tribunen var det full fyr i teltet.

Det eskalerte kraftig like etter, da nettopp Camara stanget inn 1-1-målet, kun minutter etter at han fjernet noe fra stolperoten. Flere medier, blant annet Mirror, omtaler dette som et ritual.

Det var også dramatikk også tidligere i kampen, da keeper Mazimaka lå nede med skade. En Rayon-spiller kastet en gjenstand bort fra stolperoten, og en av ballguttene plukket den opp. Han ble senere jaget vekk fra banen av linjedommeren(!)

Se video av hendelsen YouTube-videoen under!

Nye regler

Insidensen på Stade Huye har fått fotballforbundet i Rwanda til å reagere. Dersom noen lag nå er involvert i heksekunst blir det bøter, melder Daily Mirror.

  • Spillere som tar i bruk heksekraft straffes med en bot på 100 000 Rwanda Franc
  • Lag som er involvert i heksekunst vil miste tre poeng og bøtelegges med 2,9 millioner Rwanda Franc

Forbundet sier til NRK at vold er årsaken – ikke heksekunst slik flere medier har skrevet de siste dagene.

– Det er helt tatt ut av kontekst. Dette handler ikke om heksekunst, det handler om voldelig oppførsel. Vi må forsikre oss om at vi ikke får slike kaoskamper, og derfor har vi innført regler, sier Bonnie Mugabe, mediesjef i det rwandiske fotballforbundet, til NRK.

Han understreker tydelig at de ikke tror på heksekunst, men går med på at reglene også omfatter heksekunst. Det skal ha vært opptøyene til bråket på Stade Huye for to uker siden.

– Reglene er ment for å straffe folk som kan forstyrre og skade fotballen. Ting som lager kaos i idretten, sier Mugabe.

Kampen mellom Mukura Victory og Rayon Sports endte for øvrig 1–1.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal