Bjørgen og Dahl suverene i Kuusamo

Marit Bjørgen og John Kristian Dahl var begge suverene i hver sin sprintfinale i Kuusamo.

Marit Bjørgen

Her går Marit Bjørgen i mål i finalen, langt foran toer Petra Majdic.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

NRK fulgte sprinten fra prolog til finale:

LIVE-resultater, kvinnenes sprint

LIVE-resultater, herrenes sprint

13.05, HERREFINALEN: - Jeg drømte om dette i går, men trodde ikke jeg skulle ta seieren i dag. Det var en kald og tøff dag på jobb, men det var veldig gøy vinne. Det var høy fart fra start, og jegg liker være i front fra start, hvis noe skjer bak der er du ferdig. Jeg går imorgen om det ikke blir kaldere. Dette er nesten hjemmebane for meg, foreldre mine er her og jeg har venner her som heier på meg, sier Dahl etter seieren.

John Kristian Dahl

John Kristian Dahl var suveren i herrefinalen, akkurat som Marit Bjørgen var det i kvinnefinalen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

13.02, HERREFINALEN: Dahl vinner suverent! Vigen Hattestad kjemper til seg en 4. plass, etter å ha brukket staven tidlig i finalen.

13.01, HERREFINALEN: Dahl er klart først inn i den tøffe bakken, han har ti meter når bakken starter. I stigningen kommer Poltaranin og co bakfra, men finnmarkingen hodler teten over kulen.

13.00, HERREFINALEN: Hattestads stav ryker før halvgått finale, og han taper tid. Han får en ny stav, men plundrer litt med å feste den skikkelig. Han ligger et stykke bak.

12.58, HERREFINALEN: Nå står de seks herresprinterne på startstreken. Vigen Hattestad og Dahl er de norske innslagene.

12.54: KVINNEFINALEN: - Jeg visste jeg var i veldig god form. Tidligere har jeg ikke likt klartringen her i Kuusamo, men i dag var jeg veldig sterk der. Dette er en god start, og håper jeg formen er like god i morgen. Det kommer til å bli gøy, sier Bjørgen i målområdet.

12.51: KVINNEFINALEN: Meget sterkt av Marit Bjørgen, og Astrid U. Jacobsen er virkelig tilbake igjen etter noen trøblete år. Nå er det guttas finale, med Ola Vigen Hattestad og John Kristian Dahl som norske innslag.

Bjørgen leder minitouren. Hun har Majdic 8,8 sekunder bak seg foran lørdagen. Uhrenholdt Jacobsen (18,6 sek), Kalla (20,3 sek) og Kowalczyk (28,5 sek) er navn å merke seg i fortsettelsen.

12.50: KVINNEFINALEN: Bjørgen staker fra Majdic, og vinner. Uhrenholdt Jacobsen tar en oppløftende 3. plass! Marit leder minitouren!

Les videre under bildet!

Marit Bjørgen

Her går Marit Bjørgen styggfort i nordfinsk kulde.

12.49: KVINNEFINALEN: Bjørgen og Majdic drar fra alle i den lange bakken. Majdic nekter å slippe.

12.48: KVINNEFINALEN: Uhrenholdt Jacobsen er i tet halvveis, etter at Kalla overrasket med en veldig kjapp start. Bjørgen er fint med.

12.42: Nå skal kvinnene gå finale. Der har Norge med Uhrenholdt Jacobsen og Bjørgen. Sistnevnte har vært helt rå i dag, og er stor favoritt. Bjørgen kan også ta et halvt minutt på Kowalczyk, som er disket for skøyting, i Tour-sammendraget. PS! Kowalczyk og Falla er ikke disket fra touren, men bare satt sist i sitt semifinaleheat.

12.40: Ola Vigen Hattestad vinner semien foran finske Jauhojärvi. Sterkt igjen av Ørje-gutten.

SISTE: Kowalczyk og Caspersen Falla er satt sist i sitt heat fordi de har skøytet. Dermed slipper Bjørgen møte den polske kanonen i finalen.

12.38: Ola Vigen Hattestad er favoritt i det andre semi-heatet.

12.36: John Kristian Dahl vinner sitt semi-heat også, og distanserer blant annet Emil Jönsson. Poltaranin blir nummer to, svensken nummer fira. Jönsson må bare håpe tiden er sterk nok, men sprintkanonen har ikke vist seg fra sin beste side så langt i dag.

12.30: Maiken Caspersen Falla faller på oppløpet, og er dermed ut. Kowalczyk vinner foran Kalla. Majdic er med i finalen på tid, så dette blir et sterkt finaleheat. Meget overraskende at Kalla klarer finale. Nå skal gutta gå sine semifinaler, der Norge har med Dahl og Hattestad.

12:26: Marit Bjørgen distanserer alle i den lange motbakken, akkurat som i kvartfinalen. Uhrenholdt Jacobsen kaprer 2. plassen, mens Skofterud blir nummer seks.

12.22: Det snør og blåser en ganske sur vind i Kuusamo nå, og det er omtrent 11 minusgrader.

12.21: Newell og Einaste går videre fra siste kvartfinaleheat for gutta. Nå er det snart klart for kvinnenes semifinaler, der vi har fire norske med (Bjørgen, Skofterud, Jacobsen og Falla).

12.15: Harvey vinner nest siste kvartfinaleheat foran Pasini. Poltaranin og Jauhojärvi på 3. og 4. plass er foreløpig videre på tid, så her gikk det fort.

12.10: Ola Vigen Hattestad sikkert videre med seier, foran Emil Jönsson på 2. plass. Meget sterkt av Ola, som viste muskler overfor svenskenes sterkeste kort.

12.04: John Kristian Dahl kontrollerer sitt kvartfinaleheat greit, og vinner. Tar med seg russeren Morilov til semi.

11:59: Cologna faller like før oppløpet, og tar med seg Colliander i fallet. Dermed ryker to av dagens store favoritter ut! Colliander var raskest av alle i prologen, Cologna var også knallsterk, og var kanskje den største favoritten i sammendraget i minitouren.

Jens Eriksson og Lasse Paakkonen tar de to første plassene i den dramatiske kvartfinalen.

11.55: Fire av fem norske kvinner i kvarten går videre. Jacobsen klarte seg på sterk nok tid. Nå er det snart klart for herrenes kvartfinaler.

11.49: Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir nummer tre i sitt heat, men har foreløpig beste tid av «lucky losers». Justyna Kowalczyk vinner heatet foran Arianna Follis.

11.43: Maiken Caspersen Falla gjør som Bjørgen og Skofterud, og vinner kvarten. Meget bra innsats.

11.38: Vibeke Skofterud vinner sitt kvartfinaleheat foran Marianna Longa. Dermed er Slitu-løperen sikret minst 30 bonussekunder i minitouren. Det kan bli viktig, for distansene lørdag og søndag passer henne meget bra.

11.35: Marit Bjørgen har akkurat fosset inn til enkel seier i første kvartfinaleheat for kvinnene. Bak henne kjempet Charlotte Kallao og Stefanie Boehler om 2. plassen, og sistnevnte var raskest. Dermed må det svenske håpet satse på at tiden holder til avansement.

Bjørgen suveren i prologen

Hverken finsk kulde eller verdens tøffeste motstand ser ut til å bite på Marit Bjørgen om dagen. Da sprinten startet i Kuusamo-touren var hun rett og slett suveren.

Hele fire og et halvt sekund skilte nemlig Rognes-jenta og hennes argeste konkurrent, Justyna Kowalcsyk, i prologen i det nordlige Finland. Noen tideler senere kom sprintspesialisten Petra Majdic.

Etter den knallsterke prologen strålte Bjørgen som en sol der hun smilte og lo i målområdet. Hun frøs imidlertid på hendene, og benyttet sjansen til å varme dem på magen til en person i støtteapparatet.

Dermed har Bjørgen igjen sendt ut et kraftig varsko om at formen er god. Veldig god. Sist helg vant hun både det individuelle rennet og stafetten i verdenscupåpningen i Gällivare. Før det igjen gjorde hun som hun ville på Beitostølen.

Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Vibeke Skofterud og Kari Vikhagen Gjeitnes gikk også videre til kvartfinalene, mens Marthe Kristoffersen, Ingvild Flugstad Østberg, Celine Brun-Lie og Therese Johaug ikke kom blant de 30 beste, og er dermed ute.

Blant herrene var Niklas Colliander fra Finland raskest i prologen. Sprinterne Ola Vigen Hattestad og John Kristian Dahl gikk greit videre, mens Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Eirik Kurland Olsen, Simen Østensen, Chris Andre Jespersen, Sjur Røthe, Kristian Tettli Rennemo og Roger Aa Djupvik ikke kom blant de 30 som går videre.

- Dette var helt midt på treet. Jeg har vært litt syk etter Beitostølen, og selv om jeg har trent den siste uken vet jeg ikke helt hvordan jeg ligger an, sier Hattestad til NRK.

Verdt å merke seg er det også at Marcus Hellner ikke var i nærheten av å ta seg videre fra prologen. Klassisk sprint er den svenske stjernens svakeste disiplin i langrenn.

Siste nytt

 • Vokter buret for 400. gang i kveld

  Mandag vokter David de Gea Manchester United-målet for 400. gang. Manager Ole Gunnar Solskjær sier han ikke har tvilt på spanjolen «ett eneste sekund».

  De Gea ble hentet til Old Trafford som 20-åring i 2011.

  Til tross for at han har blitt kåret til årets spiller i klubben i fire av de seks siste sesongene, har spanjolen også måttet tåle kritikk. Solskjær avviser imidlertid at han har vurdert å la andre slippe til i målet på permanent basis.

  – Det har ikke slått meg i ett eneste sekund. Ikke i det hele tatt, sier kristiansunderen. (NTB)

  76JKH4LzA3M
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • Innrømmer dommerfeil i Brann-kamp

  Dommersjef Terje Hauge i NFF innrømmer at dommerne gjorde to feil i søndagens kamp mellom Brann og Sandefjord.

  Først på Sandefjords straffe, som Hauge bekrefter at ble tatt om igjen fordi Branns keeper Ali Ahamada forlot streken for tidlig. Deretter på annulleringen av Daouda Bamba sin scoring i andre omgang.

  – Keeper fikk gult kort, men etter nye regler fra 1. juni skal det først gis tilsnakk. Jeg har snakket med dommer Rohit Saggi og vi er enige om at det var feil. Jeg har ikke sett gode nok bildebevis ennå til å si at det var feil å ta straffen om igjen. Også scoringen var åpenbart feilaktig annullert, sier Hauge til NRK.

  Mandag melder Brann at de klager på det gule kortet til Ahamada. Saken skal nå behandles av NFFs juridiske avdeling.

  Eliteserien fotball 2020: Brann - Sandefjord (3-1)
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Hovland klatret på verdensrankingen

  Viktor Hovland er Nordens beste golfspiller. Mandag klatret han til 33.-plass på verdensrankingen.

  Før helgen lå nordmannen på 42.-plass.

  Hovland måtte nøye seg med tredjeplassen i sin andre PGA-tour i Ohio i USA. 22.-åringens var hans nest beste i karrieren.

  Med tredjeplassen innkasserte golfprofilen drøyt fire millioner kroner, og i tillegg bidro den til et nytt solid rankinghopp.

  Hovland har nå lagt den svenske stjernen Henrik Stenson bak seg på listen for første gang i karrieren. Stenson er nummer 35.

  Viktor Hovland
  Foto: Darron Cummings / Darron Cummings

Sendeplan

Kl. Program Kanal