Hopp til innhold

Bjørgen og Dahl suverene i Kuusamo

Marit Bjørgen og John Kristian Dahl var begge suverene i hver sin sprintfinale i Kuusamo.

Marit Bjørgen

Her går Marit Bjørgen i mål i finalen, langt foran toer Petra Majdic.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

NRK fulgte sprinten fra prolog til finale:

LIVE-resultater, kvinnenes sprint

LIVE-resultater, herrenes sprint

13.05, HERREFINALEN: - Jeg drømte om dette i går, men trodde ikke jeg skulle ta seieren i dag. Det var en kald og tøff dag på jobb, men det var veldig gøy vinne. Det var høy fart fra start, og jegg liker være i front fra start, hvis noe skjer bak der er du ferdig. Jeg går imorgen om det ikke blir kaldere. Dette er nesten hjemmebane for meg, foreldre mine er her og jeg har venner her som heier på meg, sier Dahl etter seieren.

John Kristian Dahl

John Kristian Dahl var suveren i herrefinalen, akkurat som Marit Bjørgen var det i kvinnefinalen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

13.02, HERREFINALEN: Dahl vinner suverent! Vigen Hattestad kjemper til seg en 4. plass, etter å ha brukket staven tidlig i finalen.

13.01, HERREFINALEN: Dahl er klart først inn i den tøffe bakken, han har ti meter når bakken starter. I stigningen kommer Poltaranin og co bakfra, men finnmarkingen hodler teten over kulen.

13.00, HERREFINALEN: Hattestads stav ryker før halvgått finale, og han taper tid. Han får en ny stav, men plundrer litt med å feste den skikkelig. Han ligger et stykke bak.

12.58, HERREFINALEN: Nå står de seks herresprinterne på startstreken. Vigen Hattestad og Dahl er de norske innslagene.

12.54: KVINNEFINALEN: - Jeg visste jeg var i veldig god form. Tidligere har jeg ikke likt klartringen her i Kuusamo, men i dag var jeg veldig sterk der. Dette er en god start, og håper jeg formen er like god i morgen. Det kommer til å bli gøy, sier Bjørgen i målområdet.

12.51: KVINNEFINALEN: Meget sterkt av Marit Bjørgen, og Astrid U. Jacobsen er virkelig tilbake igjen etter noen trøblete år. Nå er det guttas finale, med Ola Vigen Hattestad og John Kristian Dahl som norske innslag.

Bjørgen leder minitouren. Hun har Majdic 8,8 sekunder bak seg foran lørdagen. Uhrenholdt Jacobsen (18,6 sek), Kalla (20,3 sek) og Kowalczyk (28,5 sek) er navn å merke seg i fortsettelsen.

12.50: KVINNEFINALEN: Bjørgen staker fra Majdic, og vinner. Uhrenholdt Jacobsen tar en oppløftende 3. plass! Marit leder minitouren!

Les videre under bildet!

Marit Bjørgen

Her går Marit Bjørgen styggfort i nordfinsk kulde.

12.49: KVINNEFINALEN: Bjørgen og Majdic drar fra alle i den lange bakken. Majdic nekter å slippe.

12.48: KVINNEFINALEN: Uhrenholdt Jacobsen er i tet halvveis, etter at Kalla overrasket med en veldig kjapp start. Bjørgen er fint med.

12.42: Nå skal kvinnene gå finale. Der har Norge med Uhrenholdt Jacobsen og Bjørgen. Sistnevnte har vært helt rå i dag, og er stor favoritt. Bjørgen kan også ta et halvt minutt på Kowalczyk, som er disket for skøyting, i Tour-sammendraget. PS! Kowalczyk og Falla er ikke disket fra touren, men bare satt sist i sitt semifinaleheat.

12.40: Ola Vigen Hattestad vinner semien foran finske Jauhojärvi. Sterkt igjen av Ørje-gutten.

SISTE: Kowalczyk og Caspersen Falla er satt sist i sitt heat fordi de har skøytet. Dermed slipper Bjørgen møte den polske kanonen i finalen.

12.38: Ola Vigen Hattestad er favoritt i det andre semi-heatet.

12.36: John Kristian Dahl vinner sitt semi-heat også, og distanserer blant annet Emil Jönsson. Poltaranin blir nummer to, svensken nummer fira. Jönsson må bare håpe tiden er sterk nok, men sprintkanonen har ikke vist seg fra sin beste side så langt i dag.

12.30: Maiken Caspersen Falla faller på oppløpet, og er dermed ut. Kowalczyk vinner foran Kalla. Majdic er med i finalen på tid, så dette blir et sterkt finaleheat. Meget overraskende at Kalla klarer finale. Nå skal gutta gå sine semifinaler, der Norge har med Dahl og Hattestad.

12:26: Marit Bjørgen distanserer alle i den lange motbakken, akkurat som i kvartfinalen. Uhrenholdt Jacobsen kaprer 2. plassen, mens Skofterud blir nummer seks.

12.22: Det snør og blåser en ganske sur vind i Kuusamo nå, og det er omtrent 11 minusgrader.

12.21: Newell og Einaste går videre fra siste kvartfinaleheat for gutta. Nå er det snart klart for kvinnenes semifinaler, der vi har fire norske med (Bjørgen, Skofterud, Jacobsen og Falla).

12.15: Harvey vinner nest siste kvartfinaleheat foran Pasini. Poltaranin og Jauhojärvi på 3. og 4. plass er foreløpig videre på tid, så her gikk det fort.

12.10: Ola Vigen Hattestad sikkert videre med seier, foran Emil Jönsson på 2. plass. Meget sterkt av Ola, som viste muskler overfor svenskenes sterkeste kort.

12.04: John Kristian Dahl kontrollerer sitt kvartfinaleheat greit, og vinner. Tar med seg russeren Morilov til semi.

11:59: Cologna faller like før oppløpet, og tar med seg Colliander i fallet. Dermed ryker to av dagens store favoritter ut! Colliander var raskest av alle i prologen, Cologna var også knallsterk, og var kanskje den største favoritten i sammendraget i minitouren.

Jens Eriksson og Lasse Paakkonen tar de to første plassene i den dramatiske kvartfinalen.

11.55: Fire av fem norske kvinner i kvarten går videre. Jacobsen klarte seg på sterk nok tid. Nå er det snart klart for herrenes kvartfinaler.

11.49: Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir nummer tre i sitt heat, men har foreløpig beste tid av «lucky losers». Justyna Kowalczyk vinner heatet foran Arianna Follis.

11.43: Maiken Caspersen Falla gjør som Bjørgen og Skofterud, og vinner kvarten. Meget bra innsats.

11.38: Vibeke Skofterud vinner sitt kvartfinaleheat foran Marianna Longa. Dermed er Slitu-løperen sikret minst 30 bonussekunder i minitouren. Det kan bli viktig, for distansene lørdag og søndag passer henne meget bra.

11.35: Marit Bjørgen har akkurat fosset inn til enkel seier i første kvartfinaleheat for kvinnene. Bak henne kjempet Charlotte Kallao og Stefanie Boehler om 2. plassen, og sistnevnte var raskest. Dermed må det svenske håpet satse på at tiden holder til avansement.

Bjørgen suveren i prologen

Hverken finsk kulde eller verdens tøffeste motstand ser ut til å bite på Marit Bjørgen om dagen. Da sprinten startet i Kuusamo-touren var hun rett og slett suveren.

Hele fire og et halvt sekund skilte nemlig Rognes-jenta og hennes argeste konkurrent, Justyna Kowalcsyk, i prologen i det nordlige Finland. Noen tideler senere kom sprintspesialisten Petra Majdic.

Etter den knallsterke prologen strålte Bjørgen som en sol der hun smilte og lo i målområdet. Hun frøs imidlertid på hendene, og benyttet sjansen til å varme dem på magen til en person i støtteapparatet.

Dermed har Bjørgen igjen sendt ut et kraftig varsko om at formen er god. Veldig god. Sist helg vant hun både det individuelle rennet og stafetten i verdenscupåpningen i Gällivare. Før det igjen gjorde hun som hun ville på Beitostølen.

Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Vibeke Skofterud og Kari Vikhagen Gjeitnes gikk også videre til kvartfinalene, mens Marthe Kristoffersen, Ingvild Flugstad Østberg, Celine Brun-Lie og Therese Johaug ikke kom blant de 30 beste, og er dermed ute.

Blant herrene var Niklas Colliander fra Finland raskest i prologen. Sprinterne Ola Vigen Hattestad og John Kristian Dahl gikk greit videre, mens Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Eirik Kurland Olsen, Simen Østensen, Chris Andre Jespersen, Sjur Røthe, Kristian Tettli Rennemo og Roger Aa Djupvik ikke kom blant de 30 som går videre.

- Dette var helt midt på treet. Jeg har vært litt syk etter Beitostølen, og selv om jeg har trent den siste uken vet jeg ikke helt hvordan jeg ligger an, sier Hattestad til NRK.

Verdt å merke seg er det også at Marcus Hellner ikke var i nærheten av å ta seg videre fra prologen. Klassisk sprint er den svenske stjernens svakeste disiplin i langrenn.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal