NRK Meny
Normal

Sjekk drømmemålet som sendte Finland til VM-finalen

Målet til Mikael Granlund kommer til å gå inn i ishockeyhistorien som et av de mest kunstneriske, flotteste og frekkeste. Finland vant til slutt semifinalen mot Russland med 3-0.

Video VM Ishockey: Finland - Russland

Målet til Mikael Granlund er av den sorten som man kan se om og om igjen. (Bilder med tillatelse av Viasat)

19-årige Granlund tok med seg pucken bak mål og gikk det som blir omtalt som kjøkkenveien, men i stede for å skyte den inn langs isen ved den nærmeste stolpen, la han pucken opp på køllebladet og slynget det inn målet bak en forfjamset Konstantin Barulin i det russiske målet.

Dette er en teknikk som ganske ofte blir brukt med den lette ballen i innebandy, men som er mye vanskeligere å gjøre med en puck.

Granlund spiller til daglig i den finske klubben HIFK, men han er draftet av NHL-klubben Minnesota Wild.

Mikael Granlund

Mikael Granlund jubler etter drømmemålet

Foto: Ronald Zak / Ap

Målet var også nok til å slå luften av de russiske stjernene med Alexander Ovetsjkin og Ijla Kovaltsjuk i spissen. De forsøkte så godt de kunne, men forsøkene ble stoppet av en god Petri Vehanen i det finske målet.

Ødela spenningen

Dermed gikk det som det pleier å gå når et lag presser på og ikke scorer. Finland satte inn to raske mål midtveis i sisteperiode og ødela spenningen i kampen.

2-0-scoringen var også av det morsomme slaget. Jani Lajunen skjøt pucken i vantet, for så å sette inn returen via ryggen lit målvakten og i mål.

VMs toppscorer Jarko Immonen, scoret to mål mot Norge i kvartfinalen og scoret også det siste målet i semifinalen mot Russland.

Møter hovedfiende

I finalen møter de nabo og rival Sverige som slo ut storfavoritten Tsjekkia. Finland har de siste 30 årene blitt en stormakt i internasjonal ishockey, men før det var det altoverskyggende viktigste å slå Sverige.

Russland som har spilt i tre VM-finaler på rad og vunnet to av dem (2008 og 2009) må nøye seg med å møte avtroppende verdensmester Tsjekkia i søndagens bronsekamp.

Les også:

Sverige stoppet Tsjekkia - til finalen i VM

Fire finaler

Lagene møttes sist i VM-finale i 1999 i Sveits. Da var Tre Kronor som gikk seirende ut av den duellen. Verre gikk det for svenskene i 1995 da Finland slo de blå/gule på deres egen hjemmebane.

De finske ishockeyfansen var da ikke mer beskjedne enn at de etter triumfen gjorde om den svenske ishockeysangen "Den glider inn" slik at den plutselig var en finsk sang...

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sverige vant imidlertid den første finalen mellom lagene i 1992. Og de vant også OL-finalen mellom landene i Torino i 2006.

Siste nytt

 • Ny motstander for Anthony Joshua

  Neste lørdag skulle Anthony Joshua forsvare sin tungvektstittel i boksing mot bulgarske Kubrat Pulev.

  Nå har derimot Pulev trukket seg fra kampen som følge av en skade i skulderen.

  Pulevs erstatter er Carlos Takam. Franskmannen er rangert som nummer tre i verden på IBFs tungvektsliste, bak nettopp Pulev og Joshua.

  BOXING-HEAVYWEIGHT/JOSHUA-PULEV
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Tiger Woods friskmeldt

  Etter å ha vært ute med en ryggskade siden februar tidligere i år er nå Tiger Woods endelig friskmeldt av legene.

  Når 41-åringen vil være tilbake på golfbanen er likevel uvisst, skriver ESPN.

  Tiger Woods Golf
  Foto: Kamran Jebreili / AP
 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal