Sjekk drømmemålet som sendte Finland til VM-finalen

Målet til Mikael Granlund kommer til å gå inn i ishockeyhistorien som et av de mest kunstneriske, flotteste og frekkeste. Finland vant til slutt semifinalen mot Russland med 3-0.

Video VM Ishockey: Finland - Russland

Målet til Mikael Granlund er av den sorten som man kan se om og om igjen. (Bilder med tillatelse av Viasat)

19-årige Granlund tok med seg pucken bak mål og gikk det som blir omtalt som kjøkkenveien, men i stede for å skyte den inn langs isen ved den nærmeste stolpen, la han pucken opp på køllebladet og slynget det inn målet bak en forfjamset Konstantin Barulin i det russiske målet.

Dette er en teknikk som ganske ofte blir brukt med den lette ballen i innebandy, men som er mye vanskeligere å gjøre med en puck.

Granlund spiller til daglig i den finske klubben HIFK, men han er draftet av NHL-klubben Minnesota Wild.

Mikael Granlund

Mikael Granlund jubler etter drømmemålet

Foto: Ronald Zak / Ap

Målet var også nok til å slå luften av de russiske stjernene med Alexander Ovetsjkin og Ijla Kovaltsjuk i spissen. De forsøkte så godt de kunne, men forsøkene ble stoppet av en god Petri Vehanen i det finske målet.

Ødela spenningen

Dermed gikk det som det pleier å gå når et lag presser på og ikke scorer. Finland satte inn to raske mål midtveis i sisteperiode og ødela spenningen i kampen.

2-0-scoringen var også av det morsomme slaget. Jani Lajunen skjøt pucken i vantet, for så å sette inn returen via ryggen lit målvakten og i mål.

VMs toppscorer Jarko Immonen, scoret to mål mot Norge i kvartfinalen og scoret også det siste målet i semifinalen mot Russland.

Møter hovedfiende

I finalen møter de nabo og rival Sverige som slo ut storfavoritten Tsjekkia. Finland har de siste 30 årene blitt en stormakt i internasjonal ishockey, men før det var det altoverskyggende viktigste å slå Sverige.

Russland som har spilt i tre VM-finaler på rad og vunnet to av dem (2008 og 2009) må nøye seg med å møte avtroppende verdensmester Tsjekkia i søndagens bronsekamp.

Les også:

Sverige stoppet Tsjekkia - til finalen i VM

Fire finaler

Lagene møttes sist i VM-finale i 1999 i Sveits. Da var Tre Kronor som gikk seirende ut av den duellen. Verre gikk det for svenskene i 1995 da Finland slo de blå/gule på deres egen hjemmebane.

De finske ishockeyfansen var da ikke mer beskjedne enn at de etter triumfen gjorde om den svenske ishockeysangen "Den glider inn" slik at den plutselig var en finsk sang...

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sverige vant imidlertid den første finalen mellom lagene i 1992. Og de vant også OL-finalen mellom landene i Torino i 2006.

Siste nytt

 • Modrić-perle sendte Kroatia videre

  Skottland står nå med elleve deltakelser i EM og VM uten å ta seg videre fra gruppespillet. Tirsdag ville skottene klart det med seier over Kroatia, og mange på Hampden Park øynet muligheten da Callum McGregor utlignet til 1-1 like før pause. Kroatia, som førte kampen, misbrukte mulighetene før kaptein Luka Modrić tok ansvar. Midtbanedirigenten klemte til fra utsiden av 16-meteren med utsiden av foten, og ballen smalt inn bak en sjanseløs Lyndon Dykes. Så, et knapt kvarter før slutt, fjernet Ivan Perisic all tvil med en følsom heading til 3-1 etter et hjørnespark. Servitør? Luka Modrić, naturligvis.

 • Polen-stjerne avbildet med EM-røyk

  Før møtet med Spania skal den polske målvakten Wojciech Szczesny ha blitt avbildet med røyk i hånden – midt under EM.

  Bildet, som viser Juventus-målvakten ta en blås utenfor spillerhotellet i Sopot, er blitt publisert av den engelske avisen Daily Star.

  Ifølge den svenske avisen Expressen skal den polske landslagstreneren Paulo Sousa forsvare målvakten.

  Han kritiserer i stedet paparazziene.

  – Det verste for meg er paparazziene som tar bilder. Vi må hjelpe de yngre spillerne å lære seg de riktige tingene, og det er ikke bra at de tar bilder av slike ting. Det er ikke bra å vise den yngre generasjonen spillere som røyker. Det er ikke bra for modellen vi skal følge, man skal ikke gjøre slikt foran alle. Jeg synes det paparazzien gjør er verre enn det spilleren gjør, sier Sousa.

  _15DHtemflA
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP
 • Keane irritert på England-spillere

  Roy Keane er blitt velkjent for sin misnøye med at spillere på to lag er hyggelige med hverandre før eller etter kamper.

  Det er derfor kanskje ikke noen stor overraskelse at Keane rister på hodet av nyheten om at England-spillerne Mason Mount og Ben Chilwell har havnet i karantene etter å ha blitt kategorisert som nærkontakter av korona-smittede Billy Gilmour.

  Skotske Gilmour og den engelske duoen, som alle tre spiller for Chelsea, skal ifølge ITV ha snakket sammen i 20 minutter i tunellen i etterkant av Englands 0-0-kamp mot Skottland.

  – Hvorfor skal du snakke med en motspiller, og jeg bryr meg ikke om at de spiller på samme klubblag, i over 20 minutter? Selv snakker jeg sjelden med noen i mer enn fem minutter, sier Keane på sedvanlig vis.

  Karantenen gjorde at de to engelske spillerne ikke var på banen mot Tsjekkia tirsdag.

  – Etter en kamp, når du nettopp har vært i krig mot noen, hvorfor vil du snakke med noen så lenge? De burde brukt sunn fornuft, sier Keane.

  Championship - Stoke City v Nottingham Forest
  Foto: Ed Sykes / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal