NRK Meny
Normal

Sjekk drømmemålet som sendte Finland til VM-finalen

Målet til Mikael Granlund kommer til å gå inn i ishockeyhistorien som et av de mest kunstneriske, flotteste og frekkeste. Finland vant til slutt semifinalen mot Russland med 3-0.

Video VM Ishockey: Finland - Russland

Målet til Mikael Granlund er av den sorten som man kan se om og om igjen. (Bilder med tillatelse av Viasat)

19-årige Granlund tok med seg pucken bak mål og gikk det som blir omtalt som kjøkkenveien, men i stede for å skyte den inn langs isen ved den nærmeste stolpen, la han pucken opp på køllebladet og slynget det inn målet bak en forfjamset Konstantin Barulin i det russiske målet.

Dette er en teknikk som ganske ofte blir brukt med den lette ballen i innebandy, men som er mye vanskeligere å gjøre med en puck.

Granlund spiller til daglig i den finske klubben HIFK, men han er draftet av NHL-klubben Minnesota Wild.

Mikael Granlund

Mikael Granlund jubler etter drømmemålet

Foto: Ronald Zak / Ap

Målet var også nok til å slå luften av de russiske stjernene med Alexander Ovetsjkin og Ijla Kovaltsjuk i spissen. De forsøkte så godt de kunne, men forsøkene ble stoppet av en god Petri Vehanen i det finske målet.

Ødela spenningen

Dermed gikk det som det pleier å gå når et lag presser på og ikke scorer. Finland satte inn to raske mål midtveis i sisteperiode og ødela spenningen i kampen.

2-0-scoringen var også av det morsomme slaget. Jani Lajunen skjøt pucken i vantet, for så å sette inn returen via ryggen lit målvakten og i mål.

VMs toppscorer Jarko Immonen, scoret to mål mot Norge i kvartfinalen og scoret også det siste målet i semifinalen mot Russland.

Møter hovedfiende

I finalen møter de nabo og rival Sverige som slo ut storfavoritten Tsjekkia. Finland har de siste 30 årene blitt en stormakt i internasjonal ishockey, men før det var det altoverskyggende viktigste å slå Sverige.

Russland som har spilt i tre VM-finaler på rad og vunnet to av dem (2008 og 2009) må nøye seg med å møte avtroppende verdensmester Tsjekkia i søndagens bronsekamp.

Les også:

Sverige stoppet Tsjekkia - til finalen i VM

Fire finaler

Lagene møttes sist i VM-finale i 1999 i Sveits. Da var Tre Kronor som gikk seirende ut av den duellen. Verre gikk det for svenskene i 1995 da Finland slo de blå/gule på deres egen hjemmebane.

De finske ishockeyfansen var da ikke mer beskjedne enn at de etter triumfen gjorde om den svenske ishockeysangen "Den glider inn" slik at den plutselig var en finsk sang...

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sverige vant imidlertid den første finalen mellom lagene i 1992. Og de vant også OL-finalen mellom landene i Torino i 2006.

Siste nytt

 • Tre forfall til landslaget

  Tre spillere har meldt forfall til de kommende landskampene mot Albania og Australia, melder Norges Fotballforbund. Joshua King, Alexander Sørloth og Haitam Aleesami går ut av troppen. Inn kommer Ola Kamara (bildet) og Fredrik Gulbrandsen.

  Privatlandskamp i fotball herrer: Slovakia - Norge
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • USA tok gull i kjelkehockey

  USA slo Canada i finalen etter en ellevill snuoperasjon. På stillingen 1-0 til Canada, og med 37 sekunder igjen, utlignet amerikanerne, og sikret ekstraomganger. Der snappet de gullet etter mål av Declan Farmer.

  Pyeongchang 2018 Winter Paralympics
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Zucca-mål var ikke nok for Rangers

  Mats Zuccarellos mål mot St. Louis Blues var ikke nok for New York Rangers som tapte 4–3 borte natt til søndag. Zuccarello utlignet midtveis i kampen, før Rangers tok ledelsen 3-2. Men Blues utlignet, før de på overtid vant kampen 4–3.

  Mats Zuccarello
  Foto: Abbie Parr / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cupfinale alpint: Storslalåm, kvinner
V-cupfinale alpint: Slalåm, menn
Sportssøndag: V-cup alpint og langrenn
V-cupfinale alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cupfinale langrenn: 10 km jaktstart fri teknikk, kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cupfinale langrenn: 10 km jaktstart fri teknikk, kvinner
Sportssøndag: V-cup skiskyting og alpint
V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner