Hopp til innhold

Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

– Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

– Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

(NTB)

yxSHGc2NkxA
Foto: AP

Siste nytt

 • Amerikansk medaljehåp truer med å boikotte OL

  Stavhopperen Sam Kendricks (31) føler seg sviktet av OL og sier at han vurderer å droppe å reise til Paris selv om han kvalifiserer seg til årets sommerleker.

  – OL likte ikke meg i 2021, så hvorfor skal jeg like OL, sier Kendricks i et intervju gjengitt av blant annet Sports Illustrated og Washington Post.

  Bakgrunnen er det som skjedde med Kendricks i Tokyo-OL for tre år siden. Kendricks testet positivt for koronavirus og ble kastet ut av lekene, selv om han hevdet at han ikke hadde symptomer og at det måtte ha vært noe feil med testen.

  Bitterheten etter OL-diskvalifikasjonen sitter i fortsatt. Kendricks lot seg lørdag intervjue etter stavkvalifiseringen i USAs OL-uttaksstevne, og han sparte ikke på kruttet.

  – Jeg har ingen respekt for en lov som etterlot meg alene i Tokyo. Alle i Team USA ga blaffen i meg. Og de ba meg ikke engang om unnskyldning etterpå.

  Kendricks, som har vært USAs fremste stavhopper det siste tiåret og slo igjennom med en OL-bronse under lekene i Rio i 2016, forteller at det ikke gjør noe om han ikke tar en OL-plass.

  – Så om jeg kvalifiserer meg, kanskje jeg ikke drar engang. Jeg ble kastet ut i 2021, og kanskje jeg blir det igjen. Eller kanskje jeg bare er bitter, fortsetter amerikaneren.

  31-åringen er for tiden rangert som verdens fjerde beste stavhopper på Det internasjonale friidrettsforbundets ranking.

  Han har to VM-gull og tre sølvmedaljer i innendørs-VM. Kommende natt (norsk tid) skal han hoppe finale i USA-mesterskapet og kan sikre OL-billett der.

  Sam Kendricks
  Foto: AP
 • Hauger krasjet i Barcelona

  Dennis Haugers mareritthelg i Barcelona ble avsluttet med at han kjørte ut allerede på første runde i søndagens hovedløp i Formel 2.

  Nordmannen ender dermed på sisteplass i løpet. Hauger skled inn i Victor Martins kort etter start, og begge havnet utenfor banen.

  – Det ser ut som Dennis rett og slett sklir sideveis inn i Martins, kommenterte Stein Pettersen hos Viaplay.

  – Jeg tror nok det var Dennis som gjorde en feil her. Men ikke stor nok til å få ytterligere straff, håper jeg, istemte hans kollega Atle Gulbrandsen.

  Hauger startet helgen med en svak kvalifisering og 13.-plass der. Lørdag ble han nummer ni i sprintløpet, men han fikk tidsstraff etter løpet for å ha vært utenfor banen ved to anledninger.

  – Det er bare kjipt. Igjen, det går poeng, sa Hauger til Viaplay før han forklarte seg om situasjonen med Martins:

  – Jeg fikk en dårlig start, som mange andre på harde dekk. Jeg prøvde meg på «ytter'n» på Martins. Det var litt på meg, men til sjuende og sist hadde han hele banen på innsiden. Det ble liksom ikke plass.

  – Det er bare utrolig kjipt. Jeg må ha ekstremt flaks med de andre utpå der for at jeg ikke skal tape altfor mye poeng, fortsatte Hauger.

  Det ble altså en helg uten Formel 2-poeng for nordmannen.

  (©NTB)

  Dennis Hauger
  Foto: AP
 • Røa-talent klar for Brann

  18 år gamle Cassandra Ella Bogere har virkelig vist seg frem i Toppserien denne sesongen, og blir belønnet med en overgang til hardtsatsende Brann.

  Midtbanespilleren har skrevet under på en avtale med Brann ut året, med utgangspunkt i en permanent overgang etter sesongen. Hun kommer til Bergen etter sommerpausen i juli.

  – Grunnen til at jeg velger å komme til Brann er fordi jeg føler at det er en klubb jeg virkelig kommer til å utvikle meg i. Det er også utrolig kult å se hvordan Brann satser på kvinnesiden, sier Bogere til klubbens nettside.

  18-åringen har også tolv aldersbestemte landskamper for Norge.

  Cassandra Ella Bogere
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal