Hopp til innhold

Klæbo parkert med ni minutter: – Har han gått seg vill?

Johannes Høsflot Klæbo endte over ni minutter bak Alexandr Bolsjunov på 30-kilometeren med skibytte. Etterpå nektet han å snakke med pressen.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 15 km x 15 km Skiathlon for menn

NEDTUR: Johannes Høsflot Klæbo var blant gullfavorittene, men endte flere minutter bak Aleksandr Bolsjunov i herrenes første OL-øvelser i langrenn.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Det er ræva!

Det var alt Johannes Høsflot Klæbo hadde å si til norsk og internasjonal presse etter at han var blitt utklasset på 30-kilometeren med skibytte i OL.

Da hadde han allerede gått forbi det som var av journalister. Han svarte ikke på et eneste spørsmål.

– Det er ikke det scenarioet Klæbo hadde sett for seg på åpningsdistansen av OL, konkluderer NRKs ekspert, Fredrik Aukland.

Til slutt var Klæbo over ni minutter bak vinneren, etter å ha gitt opp de siste 15 kilometerne. Det som skulle bli en norsk jubeldistanse ble isteden en parademarsj for Aleksandr Bolsjunov.

– Jeg er slått i bakken

Allerede etter halve distansen, da løperne tok på seg skøyteskiene, lå Klæbo så mye som ett minutt og 40 sekunder bak Iivo Niskanen som ledet.

Vondt ble bare verre og verre etter hvert som løpet utviklet seg. De to første kilometerne av skøytedelen tapte Klæbo et halvt minutt. Til slutt ga gullfavoritten opp og endte over ni minutter bak Bolsjunov.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 15 km x 15 km Skiathlon for menn

SKUFFET: Johannes Høsflot Klæbo hadde ikke mye å si etter 40.plassen i første OL-renn.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Hvor er Johannes Høsflot Klæbo? Har han gått seg vill oppi åsen der? spøkte NRKs ekspert, Torgeir Bjørn. før målgangen.

Litt mer seriøst la han til:

Det behøver ikke å bety all verden. Det er selvfølgelig en stor nedtur å ikke kjempe om gullet, men når han første skjønner det er det bare å roe ned. Han bare roer ned, han puster nesten ikke nå, han har begynt å tenke på sprinten på tirsdag. Om det ikke har skjedd noe spesielt, er han den store favoritten da.

I TV Norge sitt studio satt Martin Johnsrud Sundby og skjønte knapt hva han så:

– Jeg er slått i bakken av resultatet, sier Sundby.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli så langt opp for oss. Vi må bare erkjenne at Russland slo knockout på oss i dag, sier Sundby.

Bolsjunov

FALT OG VANT: Aleksandr Bolsjunov falt tidlig på klassiskdelen, men var likevel fullstendig overlegen i OL-åpningen.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Den norske landslagstreneren, Eirik Myhr Nossum, mener løpet til Bolsjunov var et av de råeste han har sett. Samtidig legger han ikke skjul på at Norge hadde ambisjoner om medalje.

– Mulig jeg er historieløs, men jeg kan ikke huske å ha sett slike avstander noen gang. Det er tre tykker som er bedre enn oss i dag, sånn er det bare. Vi skulle helst vært nærmere medaljer, og ikke minst kjempet om dem, sier Nossum.

Var usikker før start

Allerede før distansen hadde Klæbo delt bekymringer med sine støttespillere.

Han følte nærmest det var ingen nedoverbakker, bare motbakker, sa Kåre Høsflot på TV Norge før søndagens OL-tremil.

Han refererte til rapporten barnebarnet Johannes Høsflot Klæbo hadde avgitt fra Kina dagen før.

OL-favoritten hadde med andre ord stor respekt for løypa. 1800 meters høyde, lange motbakker og tregt føre hadde gitt ham noe å tenke på.

– Et OL-spøkelse som henger over meg

Generelt gikk det ikke veien for de norske løperne. Da de tok på seg skøyteskiene etter 15 kilometer var beste nordmann 40 sekunder bak lederen. Da hadde allerede Sjur Røthe brutt løpet.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 15 km x 15 km Skiathlon for menn

BRØT: Sjur Røthe stod av etter rundt 10 kilometer.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle bli utslått for skibytte. Jeg har det fint, men det er klart jeg har ofret mye for å komme hit. Så kommer jeg hit og er ekstremt dårlig, det er skuffende, sier Røthe til NRK.

Røthe gikk sitt andre OL-løp i karrieren, men kroppen fungerte ikke.

Det ble ikke som jeg hadde tenkte. Det er et lite sånn OL-spøkelse som henger over meg. Det er veldig kjedelig, jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er 100 % meg i dag. Jeg har ekstremt bra ski, sier Røthe.

Beste nordmann ble Hans Christer Holund. Han endte på fjerdeplass, over to og et halvt minutt bak Bolsjunov.

Jeg holdt på å svime av etter fire runder. Jeg var helt pinne stiv. Jeg fikk ikke i meg luft. Da var jeg ikke meg selv på skøytinga, jeg hadde ikke noe å gå med, sier Holund til TV Norge.

Sportsnyheter

Premier League - Liverpool v Crystal Palace

Klopp ut mot stjernesigneringen: – Ikke sånn han bør oppføre seg

Darwin Núñez (23) fikk en skrekkdebut hjemme på Anfield: Storsigneringen mistet hodet og skallet ned danske Joachim Andersen da Crystal Palace fikk med seg ett poeng. Nå venter en alvorsprat med Jürgen Klopp.

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å ta seg videre på 1500-meterforsøket i EM, men det kunne fort blitt svært dramatisk.

Siste nytt

 • Ertzgaard ute av EM

  EM-uttatte Lakeri Ertzgaard (midten) har testet positivt for korona og mister dermed mesterskapet i München.

  Friidrettsforbundets lege, Ove Talsnes, sier de har hatt strenge smittevernregler under hele EM, men at det er tilnærmet umulig å gardere seg 100 prosent.

  Ertzgaard var tatt ut til det norske laget på 4x400 meter stafett. Hun løp også førsteetappen av stafetten under VM i Eugene, der også Linn Oppegaard (til venstre), Elisabeth Slettum og Amalie Iuel (til høyre) løp.

  – Vi opprettholder det strenge regimet og poengterer viktigheten av håndhygiene, munnbind og avstand i alle situasjoner, sier Talsnes i pressemeldingen.

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Thomsen på 9.-plass i EM-finalen i kule

  Marcus Thomsen (24) fikk det ikke til å stemme i mandagens kulefinale i friidretts-EM i München. Han ble nummer ni etter et lengstestøt på 19,91 meter.

  Vossingen kom seg aldri over 20 meter. Han åpnet med 19,36 før hans beste resultat kom i andre omgang, mens det ble et dødt forsøk i den tredje.

  Thomsen måtte ha fått til bedre enn 20,01 for å bli blant de åtte som fikk være med videre i finalens tre siste omganger.

  Tidligere på dagen havnet han på 8.-plass med 20,32 som bestenotering i kvalifiseringen.

  Forrige måned ble Thomsen nummer ti i VM-finalen. Der var hans lengste støt på 20,66 meter. Han har 20,89 som sesongbeste og en personlig rekord på 21,09. (NTB)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Skotheim på tredje i EM-tikampen

  Sander Skotheim er nummer tre sammenlagt etter fem øvelser i tikampen i friidretts-EM. Han klatret flere hakk som bestemann i høyde, og leverte en sterk 400 meter.

  Tiden 48,30 var klar personlig rekord for Skotheim.

  – Det var gøy, men det var helt jævlig. Det var tungt på slutten, sa en tydelig utslitt Skotheim til NRK.

  På høydehopp leverte han et hopp på 2,11 meter var det ingen i feltet som greide å slå. Innsatsen tok Skotheim opp fra 5.- til 3.-plass i sammendraget med en poengscore på 4324.

  Simon Ehammer fra Sveits topper tikampen med 4661 poeng, italienske Dario Dester er toer med 4327 poeng.

  Skotheim åpnet tikampen med å løpe 10,98 på 100 meter. Deretter ble det 7,56 meter i lengde. 20-åringen var med det oppe på 3.-plassen totalt. I kule noterte han 13,65 meter. (NTB/NRK)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste