Hopp til innhold

Erling Braut Haaland og Guro Reiten tildelt Gullballen i norsk fotball for 2022

Erling Braut Haaland er kåret til årets spiller i 2022 på herresiden i norsk fotball av Norges Fotballforbund, mens Guro Reiten er kåret til årets spiller blant kvinnene.

Den norske Gullballen er Norges Fotballforbunds pris til årets beste norske fotballspillere på kvinne- og herresiden. Prisen er en etterfølger av Kniksenprisen.

Haaland får prisen for 2022 etter et strålende fotballår. Jærbuen har scoret mål på bestilling etter overgangen fra Borussia Dortmund til Manchester City i fjor sommer.

25 fulltreffere og tre målgivende pasninger har det så langt blitt i Premier League. Så sent som søndag scoret han sitt fjerde hat trick i ligaen da Wolverhampton ble slått 3-0.

Den formidable målfasiten sørger for at den norske målmaskinen allerede er den mestscorende spilleren i den engelske toppdivisjonen på fem år.

I mesterligaen har det i tillegg blitt fem scoringer på fire kamper.

Haaland tok for øvrig avskjed med Borussia Dortmund etter å ha scoret 22 mål på den tyske storklubbens 24 Bundesliga-kamper forrige sesong.

Også på landslaget har Haaland bidratt med scoringer. Seks på seks kamper ble fasiten i Norges nasjonsligakampanje.

Jærbuen er også nominert til prisen som årets spiller kåret av Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Der har han selskap av en lang rekke stjerner som Lionel Messi og Kylian Mbappé. Fifa-prisen deles ut senere i år.

Reiten har hatt et fantastisk år for Chelsea, som endte med både ligagull og seier i FA-cupen, i tillegg til at hun fikk en plass på årets lag kåret av spillerne selv i den engelske toppdivisjonen. For Norge scoret hun tre mål og var en del av laget som spilte EM i fjor sommer.

– Det er veldig hyggelig å få en sånn pris og et bevis for min del at det har vært en ganske god sesong. Det er det beste året jeg har hatt, sier Reiten.

På spørsmål om hva hun husker best fra 2022, lyder svaret:

– Det må bli avslutningen på forrige sesong, da vi vant ligaen med ett poeng. Mot United i siste kamp lå vi under og klarte å snu det. Da jeg scoret 3-2-målet, det er den følelsen man jager hver gang man går ut på en fotballbane.

Den norske Gullballen har blitt delt ut siden 2014. Stefan Johansen var da første mottaker av prisen. I årene som fulgte ble den delt til enten en kvinne- eller herrespiller. Ada Hegerberg vant i 2015 og 2016, mens Joshua King gikk seirende ut i 2017.

Fra 2018 har det vært delt ut separate gullballer til kvinner og menn. I 2018 ble Hegerberg igjen vinner sammen med landslagskeeper Rune Almenning Jarstein.

Caroline Graham Hansen har vunnet de tre siste årene på damesiden, mens Martin Ødegaard (2019) og Haaland (2020 og 2021) har gått seirende ut på herresiden. (NTB)

Premier League - Manchester City v Wolverhampton Wanderers
Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Siste nytt

 • Rørt Warholm med godkjent debut: – Kjente meg sterk

  Karsten Warholm åpnet sesongen med 400 meter flatt på sitt eget stevne, Karsten Warholm Invitational i Ulsteinvik torsdag, og der lyktes han med å slette sin egen banerekord på distansen.

  Tiden lød 45,31. Det var et stykke unna hans egen europeiske rekord på distansen (45,05), men Warholm så seg fornøyd med løpet.

  –Det var en veldig godkjent debut. Jeg er alltid litt ekstra spent før det første løpet, men i dag følte jeg meg sterk og hadde selvtilliten. Det var mitt raskeste løp i denne hallen og en av de bedre tidene mine innendørs, sier Warholm til NRK.

  Han kjenner seg rørt og lettet over at han fikk til et godt løp foran hjemmefansen. 1000 mennesker hadde møtt opp.

  – Det er stort å ha alle folka som bor i bygda mi som kommer her og ser på, og koser seg. Det er stort for meg. Dette er hjemmet mitt, her er røttene mine, så det er gøy å vise seg fram her. Jeg hadde lyst å løpe bra, og nå kan jeg kose meg, sier han.

  Nummer to ble Håvard Bentdal Ingvaldsen med tiden 46,94, og nummer tre ble Andreas Grimerud med 46,99.

 • Norsk dobbeltseier i junior-VM

  Milla Grosberghaugen Andreassen ble juniorverdensmester på 10 kilometer fri teknikk i Canada torsdag. Tuva Anine Brusveen-Jensen tok sølvet.

  Andreassen vant med seks sekunders margin til lagvenninnen. Marina Kälin fra Sveits knep bronsen foran Oline Vestad og forhindret norsk trippelseier.

  NM på ski
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Jæger med banerekord og ny personlig rekord

  Henriette Jæger satte ny personlig rekord og banerekord på 400 meter innendørs på Karsten Warholm Invitational i Ulsteinvik. Tiden lød 53,08, og dermed slettet hun Amalie Iuels banerekord på 53,35 fra 2018, og sin egen personlige rekord som var på 53,24.

  – Hvordan var dette?

  – Det er like tungt som alle andre ganger, men det er veldig, veldig gøy å være tilbake, sier Jæger til NRK.

  Jæger har hatt et lengre skadeavbrekk, og var naturligvis fornøyd over å være tilbake.

  – Det er ekstremt deilig, jeg klarer ikke å sette ord på det. Å konkurrere uten å ha vondt, er noe helt eget. Og det får jeg lov til om dagen. Jeg er kjempefornøyd, sier hun.

  17 år gamle Line Al-Saiddi tok også personlig rekord på distansen med tiden 54,69.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste