Hopp til innhold

Erling Braut Haaland og Guro Reiten tildelt Gullballen i norsk fotball for 2022

Erling Braut Haaland er kåret til årets spiller i 2022 på herresiden i norsk fotball av Norges Fotballforbund, mens Guro Reiten er kåret til årets spiller blant kvinnene.

Den norske Gullballen er Norges Fotballforbunds pris til årets beste norske fotballspillere på kvinne- og herresiden. Prisen er en etterfølger av Kniksenprisen.

Haaland får prisen for 2022 etter et strålende fotballår. Jærbuen har scoret mål på bestilling etter overgangen fra Borussia Dortmund til Manchester City i fjor sommer.

25 fulltreffere og tre målgivende pasninger har det så langt blitt i Premier League. Så sent som søndag scoret han sitt fjerde hat trick i ligaen da Wolverhampton ble slått 3-0.

Den formidable målfasiten sørger for at den norske målmaskinen allerede er den mestscorende spilleren i den engelske toppdivisjonen på fem år.

I mesterligaen har det i tillegg blitt fem scoringer på fire kamper.

Haaland tok for øvrig avskjed med Borussia Dortmund etter å ha scoret 22 mål på den tyske storklubbens 24 Bundesliga-kamper forrige sesong.

Også på landslaget har Haaland bidratt med scoringer. Seks på seks kamper ble fasiten i Norges nasjonsligakampanje.

Jærbuen er også nominert til prisen som årets spiller kåret av Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Der har han selskap av en lang rekke stjerner som Lionel Messi og Kylian Mbappé. Fifa-prisen deles ut senere i år.

Reiten har hatt et fantastisk år for Chelsea, som endte med både ligagull og seier i FA-cupen, i tillegg til at hun fikk en plass på årets lag kåret av spillerne selv i den engelske toppdivisjonen. For Norge scoret hun tre mål og var en del av laget som spilte EM i fjor sommer.

– Det er veldig hyggelig å få en sånn pris og et bevis for min del at det har vært en ganske god sesong. Det er det beste året jeg har hatt, sier Reiten.

På spørsmål om hva hun husker best fra 2022, lyder svaret:

– Det må bli avslutningen på forrige sesong, da vi vant ligaen med ett poeng. Mot United i siste kamp lå vi under og klarte å snu det. Da jeg scoret 3-2-målet, det er den følelsen man jager hver gang man går ut på en fotballbane.

Den norske Gullballen har blitt delt ut siden 2014. Stefan Johansen var da første mottaker av prisen. I årene som fulgte ble den delt til enten en kvinne- eller herrespiller. Ada Hegerberg vant i 2015 og 2016, mens Joshua King gikk seirende ut i 2017.

Fra 2018 har det vært delt ut separate gullballer til kvinner og menn. I 2018 ble Hegerberg igjen vinner sammen med landslagskeeper Rune Almenning Jarstein.

Caroline Graham Hansen har vunnet de tre siste årene på damesiden, mens Martin Ødegaard (2019) og Haaland (2020 og 2021) har gått seirende ut på herresiden. (NTB)

Premier League - Manchester City v Wolverhampton Wanderers
Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Siste nytt

 • Sørloth og Real Sociedad tok poeng på Bernabeu

  Det ble verken mål eller vinner i den spanske toppkampen mellom Real Madrid og Real Sociedad, og dermed er Barcelonas luke på tabelltopp nå fem poeng. Real Sociedad må først og fremst takke keeper Alex Remiro for poenget. Han leverte flere gode redninger, tre av dem på avslutninger fra Vinicius Junior, skriver NTB.

  Sørloth
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Evensen vant sprinten i U23-VM

  Ansgar Evensen vant sprintrennet i U23-VM i langrenn etter å ha stukket fra finalefeltet tidlig og holdt unna i ensom majestet. Evensen vant foran svenskene George Ersson og Emil Danielsson, skriver NTB. Jonas Vika ble nummer fire. – Det er veldig kult. Dette har vært et av mine mål denne sesongen, sa Evensen i et intervju med FIS.

  Ansgar Evensen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Danmark sikret historisk VM-gull

  Det ble heseblesende håndball i VM-finalen mellom Danmark og Frankrike, som kun var to mål bak danskene med tre minutter igjen. Men så fjernet de røde all tvil med tre scoringer – og vant 34-29. Danskenes Rasmus Lauge scoret hele ti mål i finalen. Dermed er Danmark første nasjon til å vinne VM-tittelen tre ganger på rad.

  Danmark
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste