Hopp til innhold

Erling Braut Haaland og Guro Reiten tildelt Gullballen i norsk fotball for 2022

Erling Braut Haaland er kåret til årets spiller i 2022 på herresiden i norsk fotball av Norges Fotballforbund, mens Guro Reiten er kåret til årets spiller blant kvinnene.

Den norske Gullballen er Norges Fotballforbunds pris til årets beste norske fotballspillere på kvinne- og herresiden. Prisen er en etterfølger av Kniksenprisen.

Haaland får prisen for 2022 etter et strålende fotballår. Jærbuen har scoret mål på bestilling etter overgangen fra Borussia Dortmund til Manchester City i fjor sommer.

25 fulltreffere og tre målgivende pasninger har det så langt blitt i Premier League. Så sent som søndag scoret han sitt fjerde hat trick i ligaen da Wolverhampton ble slått 3-0.

Den formidable målfasiten sørger for at den norske målmaskinen allerede er den mestscorende spilleren i den engelske toppdivisjonen på fem år.

I mesterligaen har det i tillegg blitt fem scoringer på fire kamper.

Haaland tok for øvrig avskjed med Borussia Dortmund etter å ha scoret 22 mål på den tyske storklubbens 24 Bundesliga-kamper forrige sesong.

Også på landslaget har Haaland bidratt med scoringer. Seks på seks kamper ble fasiten i Norges nasjonsligakampanje.

Jærbuen er også nominert til prisen som årets spiller kåret av Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Der har han selskap av en lang rekke stjerner som Lionel Messi og Kylian Mbappé. Fifa-prisen deles ut senere i år.

Reiten har hatt et fantastisk år for Chelsea, som endte med både ligagull og seier i FA-cupen, i tillegg til at hun fikk en plass på årets lag kåret av spillerne selv i den engelske toppdivisjonen. For Norge scoret hun tre mål og var en del av laget som spilte EM i fjor sommer.

– Det er veldig hyggelig å få en sånn pris og et bevis for min del at det har vært en ganske god sesong. Det er det beste året jeg har hatt, sier Reiten.

På spørsmål om hva hun husker best fra 2022, lyder svaret:

– Det må bli avslutningen på forrige sesong, da vi vant ligaen med ett poeng. Mot United i siste kamp lå vi under og klarte å snu det. Da jeg scoret 3-2-målet, det er den følelsen man jager hver gang man går ut på en fotballbane.

Den norske Gullballen har blitt delt ut siden 2014. Stefan Johansen var da første mottaker av prisen. I årene som fulgte ble den delt til enten en kvinne- eller herrespiller. Ada Hegerberg vant i 2015 og 2016, mens Joshua King gikk seirende ut i 2017.

Fra 2018 har det vært delt ut separate gullballer til kvinner og menn. I 2018 ble Hegerberg igjen vinner sammen med landslagskeeper Rune Almenning Jarstein.

Caroline Graham Hansen har vunnet de tre siste årene på damesiden, mens Martin Ødegaard (2019) og Haaland (2020 og 2021) har gått seirende ut på herresiden. (NTB)

Premier League - Manchester City v Wolverhampton Wanderers
Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Siste nytt

 • Bekreftet: Jorginho klar for Arsenal

  Chelsea-stjerna Jorginho bytter London-klubb og er klar for Arsenal.

  Den braslianskfødte italieneren har skrevet under på en kontrakt på 18 måneder, med opsjon på forlengelse i ett år.

  Jorginho spilte i alt 213 kamper og scoret 29 mål for Chelsea etter overgangen fra Napoli. Han har vunnet både mesterligaen, europaligaen, klubb-VM og supercupen med de blåkledde. Hans kontrakt gikk i utgangspunktet ut til sommeren.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Sahraoui klar for Heerenveen

  Vålerenga-profil Osmane Sahraoui er klar for nederlandske Heerenveen. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

  Han signerer en kontrakt som strekker seg til sommeren 2026.

  Det norske fotballtalentet har vært en av de store profilene for hovedstadsklubben siden Dag Eilev Fagermo tok over, og forrige sesong noterte han seg for seks mål og fire målgivende i Eliteserien.

  Sahraoui blir dermed den andre nordmannen som blir klar for Heerenveen på årets Deadline Day. Tidligere tirsdag ble også Viking-talentet Daniel Karlsbakk klar for den nederlandske klubben.

  Eliteserien fotball 2022: Rosenborg - Vålerenga (3-0)
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Glimt-komet selges til Frankrike – lånes tilbake

  Bodø/Glimt bekrefter at Joel Mvuka blir Lorient-spiller, men ikke før til sommeren.

  Det neste halvåret skal kantspilleren lånes tilbake til Glimt som en del av avtalen med den franske klubben. Han har skrevet under på en avtale med Lorient som strekker seg til sommeren 2027.

  Ifølge TV 2 er Glimt garantert 60 millioner kroner for overgangen, men avtalen inneholder også bonuser på over 7 millioner kroner.

  Bergenseren ble hentet til Bodø/Glimt høsten 2021 fra Åsane, og fikk sitt store gjennombrudd forrige sesong.

  Mvuka har notert seg for fire scoringer og ni målgivende for gultrøyene så langt, og var blant annet en del av laget som spilte i Mesterligaen og Europaligaen.

  Eliteserien i fotball 2022: Bodø/Glimt-Haugesund (1-1)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste