Hopp til innhold

Her klamrer han seg fast i den døde gåsa

Årets julefeiring er over og de sedvanlige tipsene om hvordan man skal trene vekk ribbefettet står for tur. NRK er ikke dårligere, og gir deg her tre alternativer fra de aller merkeligste hjørnene av idrettens verden.

1. «Gåsedagen»

4

Denne karen har fått en godt grep om gåsa. Om han klarte å rive hodet av fuglen er dog ikke kjent.

Foto: VINCENT WEST / REUTERS

Du trenger:

  • En eller flere døde gjess
  • Et havnebasseng
  • En båt
  • En lang, elastisk line

I en årlig, baskisk høstfestival i den lille landsbyen Lekeitio, konkurrerer deltakerne i en rekke merkelige grener. Den merkeligste av dem alle er trolig følgende scenario:

En lang line er spent over byens havnebasseng. Omtrent på midten henger det en død gås, innsmurt i olje, som en person i en båt er i ferd med å gripe tak i. Så forsvinner båten.

Kampen er i gang, og målet er å holde seg fast i gåsa så lenge som mulig. Den som heises opp og ned i linen flest ganger har vunnet. Ryker hodet på gåsa fakker deltakeren i vannet og er ute.


Øvelsen er en av flere konkurranser i en baskisk festival som arrangeres hvert år. På planen står også steinløfting, høyballkasting og tømmerhogging, og det er knyttet stor prestisje til alle grenene, som alle har sin forankring i det gamle, baskiske jordnrukssamfunnet.

Også festivalen har en lang historie, og visstnok skal gåsen på lina ha vært levende i de tidligere årganger.

2. Kabaddi

Du trenger:

  • Plass nok til å merke opp en bane
  • Nok deltakere til to lag
  • Ikke så mye klær (Kabaddi utøves gjerne i bar overkropp)

Men baskerne er på ingen måte de eneste som konkurrerer på, i norske øyne, merkelige måter. En idrett som er svært populær i India, Kabaddi, trekkes ofte fram når det er snakk om verdens merkeligste sporter, selv om det neppe er så mange som vet hva den egentlig dreier seg om.

Kabaddi

Kabaddi skal være god trening, blant annet kreves bra kondisjon for å kunne si 'kabaddi' sammenhengende over lang tid.

Foto: NARINDER NANU / Afp

Det samme gjelder NRKs nettredaksjon, så vi lot artist og skuespiller Samsaya, som tidligere har introdusert norske tv-seere for sporten, forklare oss konseptet.

– Såvidt jeg har skjønt er det to lag som har hver sin banehalvdel, Så er det om å gjøre å komme seg over på den andre siden, mens man sier «kabaddi» sammenhengende, uten å miste pusten. Dommeren må også høre det, sier hun til NRK.no.

Samsaya har indiske foreldre, og har dermed fått med seg fenomenet gjennom slekta, selv om hun selv er oppvokst i Norge.

– Det er veldig populært i India, der er det en skolesport med turneringer og alt. Det er en nasjonal sport og «big deal», forklarer hun.

India er også verdens klart beste Kabadi-nasjon. De har fire verdensmesterskapstitler av fire mulige. Også Pakistan, Iran og Canada har hevdet seg i Kabaddi-VM, som ble arrangert for første gang i 2004.

I Europa har Kabaddi hatt begrenset oppslutning, til tross for at engelske Channel 4 på nittitallet forsøkte å gjøre sporten populær gjennom et program kalt, nettopp, «Kabaddi».

Kabaddi

Også i denne idretten kan det bli tøffe tak.

Foto: NARINDER NANU / Afp

3. Buzkashi

Du trenger:

  • Mye plass
  • Deltakere nok til to lag
  • Hester nok til alle deltakerne
  • En død geit
Buzkashi

Det kan gå hardt for seg i et oppgjør Buzkashi.

Foto: MARCO DI LAURO / AP

Igjen skal vi til en konkurranse hvor det er et dyr som har hovedrollen: Buzkashi, eller geitepolo om du vil, handler nemlig om å frakte en død, gjerne hodeløs, geit over mållinjen. Reglene er grovt sett de samme som i tradisjonell polo, bortsett fra at man i Buzkashi ikke bruker køller. Og denne geiten, da.

Spillerne rir imidlertid på hester, og sporten er utbredt i Afghanistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kirgistan, Kazakhstan, Turkmenistan, nord i Pakistan og deler av Kina. Den har røtter tilbake til steppefolkene i regionen, som verdsatte egenskaper på hesteryggen høyt.

Buzkashi var forbudt under Taliban-regimet i Afghanistan, men blomstret opp igjen da det autoritære styret ble avsatt, og i dag kan man igjen bivåne kamper i landet.

En litt mildere variant av sporten, kalt Kav Kaz, ble på 40-tallet spilt i staten Ohio i USA. Her var det døde dyret byttet ut med en ball av geiteskinn, men sporten fikk, pussig nok, likevel ikke særlig stor appell hos den jevne amerikaner.

PS: Om ikke noen av de ovennevnte faller i smak, er det også en rekke andre utradisjonelle konkurranser man kan melde seg på. Konebæring, undervannssjakk, stubbehogging og ostejaging (!) er alle fullgode alternativer.

Buzkashi

Kan dette være noe å gjennomføre i ditt nabolag?

Foto: RAFIQ MAQBOOL / AP

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal