Hopp til innhold

Interessen for Bjørndalen har tatt helt av

SOTSJI (NRK.no): Etter at han ble tidenes vinterolympier har Ole Einar Bjørndalen fått spørsmål om å stille opp i OL-sendinger hver eneste dag. Nå vil også amerikanerne ha en bit av nordmannen.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen har lenge vært svært populær mann også utenfor Norges grenser. Etter at han denne uken ble tidenes mestvinnende vinterolympier, har interessen blitt om mulig enda større.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Det har vært flere internasjonale pressehenvendelser enn før, sier Bjørndalen.

Det er lenge siden 40-åringen fra den lille bygda Simostranda i Modum kommune ble en skiskytterlegende, og det er ikke noe nytt at populæriteten hans er enorm mange steder i verden.

Men etter at han onsdag ble tidenes mestvinnende vinterolympier, merker han også pågang fra steder som vanligvi ikke bryr seg om skiskyting.

– Når det handler om OL er det typisk at amerikansk presse viser interesse. Jeg snakket blant annet med NBC på medaljeseremonien etter mixed-stafetten, sier Bjørndalen.

NBC viser OL for millioner av amerikanere og er en tv-gigant i OL-sammenheng.

Halvor Lea

Mediekontakt Halvor Lea har måttet si nei til mange henvendelser på vegne av Bjørndalen gjennom OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen sier han får frysninger på ryggen når hen tenker på at lagkamerat Bjørndalen er blitt tidenes vinterolympier.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

OL-sendinger hver dag

Ifølge mediekontakt for skiskytterne i OL, Halvor Lea, får Bjørndalen daglig spørsmål om å stille opp for ulike tv-kanaler fra hele verden.

– Han kunne vært i en OL-sending hver eneste kveld, men vi har sagt tydelig nei til slike henvendselser under OL og prioritert steinhardt på det sportslige, sier Lea.

Stor i Tyskland og Russland

Selv om amerikanerne nå viser interesse for 40-åringen er det fortsatt i Tyskland og Russland Bjørndalen er størst.

Særlig i Tyskland, som er det eneste landet med to verdenscuprunder, kan det bli for mye av det gode selv for rutinerte Bjørndalen.

– Der er det eldre folk som er mest interessert i skiskyting og de blir veldig engasjerte. Å være tysker der er ikke lett. Jeg har opplevd at utøvere er blitt skjelt ut av fans fordi de ikke har stilt til start.

– De (tyske fans, journ.anm.) er veldig på hugget, sier Bjørndalen.

– Hvordan er det å være Ole Einar Bjørndalen i Tyskland?

– Det er krevende, svarer han ærlig.

Intensivt

Interessen fra Norge og nordmenn har han imidlertid bare positive ting å si om.

– Det er veldig flott å gå på gata i Norge. Nordmenn har folkevett og jeg får bare hyggelige henvendelser av de jeg møter, sier Bjørndalen til NRK.no.

– Hvor er det de ikke har folkeskikk?

– Jeg har ikke lyst til å trekke frem noen spesielle land, men det er steder der det er ganske intensivt, innrømmer han.

– En legende

Når Emil Hegle Svendsen og de andre skiskytterne reiser rundt med Bjørndalen hele vinteren merker de godt hvor stor interesse det er rundt «Kongen av skiskyting».

– Ole er virkelig en legende i mange land. Det er utrolig mye folk som vet hvem han er.

– Jeg får frysninger på ryggen når folk sier at han er tidenes vinterolympier og ser hvor stor interesse det er rundt Ole, sier Svendsen.

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal