Hopp til innhold

Ekspertene fullroser Molde etter ny Europa-skalp: – Bare å ta av seg hatten

Et glimrende utgangspunkt så ut til å glippe for Molde, men på overtid kontret de inn en seier som ikke bare betyr mye for dem. Den kan også bety mye for norsk fotball.

UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge

Molde kontret Club Brugge i senk på overtid. Her kan du se målene.

– Jeg jublet. Rett og slett!

Det sier trønder, Viking-spiller og NRK-ekspert Kristoffer Løkberg etter å ha sett Veton Berisha, Fredrik Gulbrandsen og Molde kontre inn en råsterk 2-1-seier hjemme mot Club Brugge i åttedelsfinalen i serieligaen.

UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge

AVGJORDE: Fredrik Gulbrandsen ble til slutt den store helten for Molde.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Torsdag kveld ble en ordentlig berg-og-dal-bane for Moldes del. De ledet 1–0 til pause takket være Halldor Stenevik, holdt på ledelsen gjennom store deler av andre omgang, men bare minutter før full tid fikk de straffe imot.

Den satte Maxim De Cuyper sikkert, og de aller fleste var enige om at 1–1 var et dårlig utgangspunkt for Erling Moe & co.

Det tenkte Løkberg også.

– På 1–1 tenkte jeg at Brugge var ganske klare favoritter til å gå videre. Men nå blir det ganske åpent.

– Fra øverste hylle

For på overtid kontret Molde inn seiersmålet. Brugge sendte mange spillere i angrep i jakten på seiersmålet, men fikk i stedet en i fleisen. Mats Møller Dæhli fant Veton Berisha, som spilte fri Fredrik Gulbrandsen.

Alene med keeper gjorde Moldes nummer ni ingen feil – og sørget for ellevill jubel på Aker Stadion.

UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

– Heldigvis kom ikke keeperen ut, og så jeg fikk løpt den opp og satt den. Det var en veldig bra ball av Veton som ser meg der, så det var strålende, sier matchvinner Fredrik Gulbrandsen til NRK.

Den scoringen smakte godt, forteller Molde-trener Erling Moe.

– Jeg er selvfølgelig veldig glad. Det var en tøff batalje og det er et godt lag vi møter. Vi spiller ikke vår beste kamp med ballen, så når de får 1–1 blir man selvfølgelig veldig fornøyd når vi setter den på slutten. Å vise den utholdenheten og viljen nå i begynnelsen av mars er et styrketegn, sier han til NRK.

Han tok seg også tid til å hylle Gulbrandsen, som nå står med fem mål på sine siste tre kamper i serieligaen.

– Det ser ikke ut som det slutter for Fredrik. Det er liksom ikke ketchup-spruter heller, det er hele flaska. I spillet er han råsterk. Vi får bare jobbe for at det skal fortsette å flyte, sier han.

NRKs eksperter var fra seg av begeistring da Gulbrandsen fant nettmaskene på overtid.

– Det er fantastisk overgangsspill og en fantastisk avslutning av Fredrik, utbrøt Åge Hareide på NRKs radiosending, og får medhold av Løkberg:

– Det var en fantastisk kontring, så der og da beundret jeg det mønsterangrepet. En ting er touchen og avslutningen som er fantastisk, men også det Mats Møller Dæhli gjør først og Veton som har både ork, ro og oversikt til å finne en lagkamerat. En klassekontring fra øverste hylle. Og så er det ikke minst en viktig seier for norsk fotball, sier han.

UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge

MATCHVINNER: Fredrik Gulbrandsen og Kristian Eriksen feirer førstnevntes avgjørende scoring.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

– Blir aldri glad i Molde, men ...

Europa-eventyret fortsetter for Moldes del. I forrige runde knuste de Legia Warszawa. Nå har de fått et glimrende utgangspunkt mot den belgiske storklubben Club Brugge.

– Det var igjen et bevis på at Molde kan matche topplag fra andre nasjoner, fra andre plasser i Europa. Og Belgia er ikke noen dårlig fotballnasjon, påpeker Hareide, som faktisk tippet 2–1 til Molde før kampstart.

Kristoffer Løkberg understreker veldig tydelig overfor NRK at han aldri kommer til å bli glad i Molde, men det var en grunn til at han jublet over Gulbrandsens 2-1-scoring.

Eliteserien i fotball 2022: Viking - Lillestrøm (0-3)

IMPONERT: Kristoffer Løkberg.

Foto: Carina Johansen / NTB

Torsdagens seier og andre resultater rundt om i Europa gjør nemlig at Norge klatret på klubbkoeffisient-rangering til Det europeiske fotballforbundet.

Det kan gi flere norske lag ute i Europa. Norge er nå, takket være Moldes seier, foran Danmark på rangeringen. Danskene har ingen lag igjen i Europa, etter at FC København ble slått ut av mesterligaen onsdag.

Fortsatt kan andre klubber og land stikke kjepper i hjulene for Norges del, men hvis Norge beholder 14. plassen de nå har, vil det gi fem norske klubber i Europa: To i mesterligaen, én i europaligaen og to i serieligaen fra og med 2025/26-sesongen.

– Det er en lang diskusjon om det å heie på de andre i Europa, men sjansen øker for å få en gjev europacupplass når det nå ligger an til å bli en ekstra for Norge. Det er flere klubber som kan nyte godt av det Molde gjorde i kveld og det Glimt har gjort de siste årene. Det er bare å ta av seg hatten for det, sier Løkberg.

Han understreker en ekstra gang, bare for å være på den sikre siden:

– Jeg blir aldri glad i Molde med den dialekten jeg har, men jeg koser meg og gleder meg når jeg ser norske lag ute i Europa.

Men det så altså ut til at det ikke skulle bli så mye å kose seg med eller glede seg over.

– Enormt press

Tidligere Bodø/Glimt-spiller Philip Zinckernagels innlegg i det 82. minutt gikk rett i armen på Molde-kaptein Martin Linnes, og fra straffemerket var Maxim De Cuyper sikker.

UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge

PRESS PÅ SEG: Ronny Deila, her sammen med kaptein Hans Vanaken.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

1–1 ville vært et fryktelig vanskelig utgangspunkt å ta med seg til Jan Breydel Stadium i Belgia, men takket være kontringen på overtid tar Molde med seg 2–1 til det som blir en tøff bortekamp.

Club Brugge har vært fast inventar i mesterligaen de siste årene, og forrige sesong tok de seg videre fra en knalltøff gruppe med Porto, Bayer Leverkusen og Atlético Madrid. Da slo de både Bayer Leverkusen og Atlético Madrid på hjemmebane.

Nå trenger de en ny stor kveld hjemme på Jan Breydel.

– Det er en tøff bortearena å komme til. Det er et godt lag, sier Løkberg

Men presset ligger først og fremst på Deila og hans menn, ifølge Hareide.

4 runde i cupen mellom Viking og Rosenborg

OGSÅ IMPONERT: Åge Hareide.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Brugge er en stor klubb i Belgia som er vant til å vinne. Det å tape mot et norsk lag er ikke noen god ting for verken Brugge eller Ronny, understreker Hareide på NRK Radio, og fortsetter:

– Brugge har et enormt press på seg hjemme. De er vant til å gå langt i Europa, og de er vant til å vinne hjemme. Alt press er på Ronny Deila og Brugge før returkampen. Da kan Molde legge sin taktikk etter det, sier Hareide.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Siste nytt

  • Tok 29 år gammel rekord fra Rodal

    21 år gamle Tobias Grønstad fra IK Tjalve satte lørdag norsk rekord på 600 meter. Den nye rekorden lyder på 1.15,22. Den tidligere rekorden var det OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, som hadde med tiden 1.15,29 helt tilbake i 1995.

    – Det er absolutt veldig gøy å ta en rekord fra en olympisk mester. Det er en god start å ta rekorden hans på 600 i hvert fall, så får vi se om jeg greier å knappe inn på tidene hans på 800 meter også, sier Grønstad til NRK.

    Løpet gikk av stabelen i Milano i Italia, og Grønstad løp hele løpet alene i front da haren trakk seg rett før start.

    – Jeg trener som oftest de 800-spesifikke øktene mine alene, så jeg er vant til å løpe alene. Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var.

    Nå planlegger Grønstad å løpe nok en 600 meter neste helg i et stevne i Tyskland, før han prøver seg på 800 meter om to uker. Det også i Tyskland.

    – Kanskje jeg skal greie å se 14-tallet hvis jeg får en hare i neste løp, sier Grønstad om sitt neste 600-løp om en ukes tid.

    Friidrett - Trond Mohn Games
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Vålerenga serieledere etter derby-seier

    Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

    – Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

    Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter senere doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

    – Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

    Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 1-2. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

    – Det var ekstremt gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

    Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1-scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

  • Kane rundet 400 karrieremål – slo egen rekord med måldobbel

    Bayern Münchens spydspiss Harry Kane scoret lørdag sitt 42. mål i alle turneringer denne sesongen og rundet med det 400 mål gjennom seniorkarrieren.

    Kane gjorde to mål i Bayerns 2-1-seier over Eintracht Frankfurt på hjemmebane. Kanes tidligere målrekord i én og samme sesong var 41 for Tottenham i 2017/18-sesongen.

    Ifølge statistikktjenesten Opta har 30-åringen dermed scoret 400 mål i sin seniorkarriere for klubb og landslag.

    Den engelske angriperen har levert svært godt etter overgangen til Bayern i fjor sommer og scoret lørdag sitt 35. seriemål. Med tre kamper igjen jakter han Robert Lewandowskis Bundesliga-rekord på 41 scoringer.

    Leverkusen har allerede sikret seg ligatittelen, men Bayern skal om kort tid spille semifinale i mesterligaen mot Real Madrid. Lørdag fikk tyskerne en smell da midtbaneprofilen Konrad Laimer måtte forlate banen med en skade etter en snau halvtime.

    Bundesliga - Bayern Munich v Eintracht Frankfurt
    Foto: Angelika Warmuth / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal