Edvartsen ferdig for sesongen

Norges Fotballforbund og Svein-Erik Edvartsen er enige om å avslutte toppdommerens kontrakt for 2017. Men Edvartsen vil tilbake neste sesong.

Svein-Erik Edvartsen

FERDIG: Svein-Erik Edvartsen er ferdig som toppdommer i 2017.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Først og fremst vil jeg si vi er glad for å ha fått en løsning i den såkalte dommerstriden nå i dag, etter mange uker med forsøk på å finne løsninger. Det har vært vanskelig, men nå er vi i mål med en løsning, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt til NRK.

Konflikten har pågått i flere uker og Edvartsen har ikke dømt én eneste eliteseriekamp denne sesongen. I en pressemelding skriver NFF at de gjør dette for å skape ro.

I verste fall kunne saken havnet i retten.

Pål Bjerketvedt på Ullevaal Stadion.

GENERALSEKRETÆR: Pål Bjerketvedt.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– En tillitssituasjon

– Hva går løsningen ut på?

–​ Edvartsen er med og tar ansvar ved at han trer til side som dommer i år og at vi er enige om at vi terminerer dommerkontrakten for dette året. Og så vil han jobbe med å gjenvinne tillit, sier generalsekretæren.

Rett før helga ble Edvartsen beskyldt av dommerkolleger for å ha bedrevet mobbing og trakassering. Bjerketvedt vil ikke kommentere direkte hva det har betydd for avgjørelsen.

– Det er først og fremst basert på en veldig vanskelig situasjon, en tillitssituasjon, mellom Svein-Erik Edvartsen, Norges Fotballforbund, dommermiljøet og så videre. Det er rett og slett den løsningen vi er enige om og som vi mener er den beste, sier han.

– Å gjenvinne tillit er ikke noe man gjør på et møte eller over en dag. Det er en prosess som går over tid. Vi skal ha samtaler og felles prosesser utover etter sommeren.

Får betalt som planlagt

Ifølge pressemeldingen fra NFF har de sagt seg villig til å honorere Edvartsen i tråd med kontraktens forpliktelser.

– Det er på mange måter en selvfølge. Vi står i et kontraktsforhold i dag og vi gjør en avtale om å terminere kontrakten, og da er det naturlig å vedkjenne seg den økonomiske forpliktelsen som kontrakten innebærer, sier Bjerketvedt til NRK.

– Hva er den økonomiske forpliktelsen?

– Jeg kan ikke fortelle deg hva beløpet er, men det bygger på det antallet kamper han ville dømt dette året.

Edvartsen vil forsøke å kvalifisere seg for ny kontrakt i 2018.

– Dommerkontrakten er ettårige og følger kalenderåret, og så vil han gjøre sitt for å fullføre den ambisjonen han har om å fortsatt dømme igjen. Men hvordan det skal håndteres og hva som skjer utover høsten, er det selvsagt for tidlig å si noe om, sier Bjerketvedt.

Vil tilbake

Edvartsen sier dette via sin advokat John Christian Elden:

– Han har valgt å ta ansvaret for å skape ro i Fotball-Norge nå, og viker tilbake fra topdommerjobben i 2017. Han jobber hardt for å fortsette neste år.

– Han lider intet økonomisk tap ved dette, og mener dette totalt sett er den beste løsningen for fotballen, og har akseptert NFFs forslag i stedet for å la denne saken eskalere videre.

Dommersjef Terje Hauge henviser til Bjerketvedt for kommentarer.

Vil ikke snakke om seksjonslederjobben

Svein-Erik Edvartsen er også seksjonsleder for avdelingen for samfunnsansvar i NFF.

Denne jobben får han beholde. Ifølge generalsekretæren har ikke den stillingen vært et tema på møtene de har hatt med Edvartsen.

– Vi har ikke gjort de vurderingene. Vi har forholdt oss til denne saken, det er den det har vært en konflikt om, og han har vært i full aktivitet som leder av samfunnsseksjonen også i disse ukene.

– Er det en vurdering dere kommer til å gjøre?

– Nå har vi først og fremst fullt fokus på å normalisere dagene her, spesielt i dommerseksjonen, og hvilke vurderinger og hvilke samtaler og andre forhold som berører et ansattforhold som dette, er umulig å snakke om nå, sier Bjerketvedt.

– Avansert konflikthåndtering

Bjerketvedt innrømmer at saken har vært litt for lenge, og er veldig glad for at den omsider har komme til en løsning.

– En sak som dette preger et arbeidsmiljø og en hel organisasjon, sier Bjerketvedt.

– Dette har vært konflikthåndtering på høyt nivå. Dette skal vi lære av, sier Bjerketvedt.

Siste nytt

 • Ikke til finale på 200 m. medley

  Tomoe Zenimoto Hvas klarte ikke å kvalifisere seg til finale på 200 meter medley torsdag. Han endte sist i den første semifinalen.

  Hvas hadde ikke sjans til å kvalifisere seg til finale i den første semifinalen. Han kom sist i mål av samtlige med tiden 2.00,21. Det var over to og et halvt sekund bak tiden som kunne tatt Hvas til finale.

  Etterpå var han tydelig preget. I kvalifiseringsheatet knuste han sin norske rekord på distansen med 1.57,64. Det holdt til semifinaleplass.

  Hvas, som vant gull under ungdoms-OL i 2018, har norsk far og japansk mor, og bodde i OL-vertsnasjonen mellom 2007 og 2010.

  Hvas, som har japansk mor, var norsk flaggbærer sammen med stuperen Anne Tuxen under åpningsseremonien forrige uke. Mandag satte han norsk rekord på 200 meter butterfly med 1.56,30, men det holdt ikke til semifinaleplass. Han ble nummer 18 i den øvelsen.

  Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Navrestad videre til semifinalen

  Tore Navrestad tråkket seg inn til en plass i semifinalen i BMX-sykling.

  I samtlige av de tre rundene havnet 25-åringen på tredjeplass (av seks deltakere) bak en jevn duo bestående av franske Joris Daudet og nederlandske Joris Harmsen.

  Med det er han videre til semifinalen som sykles fra 03:00 natt til fredag norsk tid. Da gjenstår nye tre runder.

  Skulle han gå videre til finalen vil kun ett heat være mellom ham og en mulig OL-medalje.

  Tore Navrestad
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Borch trygt videre til finale

  Kjetil Borch har vist god form gjennom hele OL og var heller aldri spesielt truet i kampen om finalebillett i singlesculler.

  Det var de tre beste roerne fra semifinalen til Borch som gikk videre til finalen, og nordmannen holdt seg kontrollert innenfor de tre beste hele veien. Etter 1000 meter hadde han god margin ned til fjerdeplassen.

  Med tiden 6.42.92 i sterk vind tok han seg oppskriftsmessig videre med seier i sin egen semifinale.

  – Det gikk etter planen. Jeg er der jeg skal være. Jobben min i dag var å holde en høy snittfart, og det er godt å komme i mål uten å være helt utbrent. Jeg har et lite gir til, sier Borch til NRK etter semifinalen.

  I semifinalen etterpå kom det et aldri så lite sjokk på rostadion. Storfavoritten Oliver Zeidler fikk store problemer i vinden og klarte ikke bedre enn en fjerdeplass. Dermed er tyskeren ute av OL-finalen.

  Nå seiler danske Sverri Nilsen opp som den kanskje sterkeste konkurrenten til nordmannen, og Borch ser ikke bort ifra en tøff skandinavisk duell.

  – Jeg har visualisert det i flere år, så det er ikke umulig at det skjer. Så har vi en greker og en russer som er i god form. Det er et løp folk bør få med seg, sier Borch.

  Kjetil Borch er Norges eneste gjenværende medaljehåp i roing i Tokyo-OL etter at både Norges dobbeltsculler og dobbeltfirer har røket ut tidligere.

  Finalen går fredag og er den siste og avsluttende dagen med roing under sommerlekene i Tokyo.

  Kjetil Borch i semifinalen i singlesculler i Sommer-OL i Tokyo 29. juli 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal