Eckhoff og Tandrevold hylles for åpenhet om kvinnehelse, syklus og manglende menstruasjon

Tiril Eckhoff (30) og Ingrid Tandrevold (24) kunne begge ønske de visste mer om kvinnehelse og menstruasjon da de var yngre. Derfor tar de opp temaet, og deler egne historier i podkasten sin. Professor Jorunn Sundgot-Borgen mener de er banebrytende.

Sesongstart Skiskyting Sjusjøen

TOSPANN: Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold er gode venninner, kollegaer og har en podkast sammen. Der snakker de ofte om temaer som angår kvinnelige idrettsutøvere.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg syns vi skal innlede dagens tema med å si at «women are not small men», sier Ingrid Tandrevold i den siste episoden av podkasten «Kant ut».

Temaet hun og skiskyttervenninnen Tiril Eckhoff tar opp er kvinners fysiologi. Noe de gjerne skulle visst mer om selv da de var yngre, og fordi det finnes begrenset med forskning på kvinnelige idrettsutøvere – et tema også NRK tidligere har belyst.

Nå deler Eckhoff og Tandrevold åpent om sine egne erfaringer for å gi dette mer fokus.

Har lagt om treningen

Eckhoff forteller blant annet at hun etter å ha sluttet på p-piller for drøyt to år siden, begynte å hun å lese seg opp på hvordan menstruasjonssyklusen kan påvirke treningen slik at hun kunne få kroppen mer i balanse.

JiqzPm8kO-0

FORBILDE: Tiril Eckhoff er en person mange ser opp til både på og utenfor idrettsarenaen.

Foto: Petr David Josek / AP

– I år har jeg valgt å periodisere treningen min etter syklus, avslører Eckhoff, som logger og følger sin egen syklus tett.

Slik vet hun når i løpet av måneden det passer best og dårligst å gjennomføre øktene hun planlegger.

– Når du har eggløsning, så har du ganske høyt østrogen og progesteron. Og østrogen er det som er vårt testosteron, og da bygger man lettere muskler. Så da lønner det seg, da er man ofte pigg, godt humør, å gønne på med litt hardt, forteller Eckhoff i podkastepisoden de har kalt «La oss snakke om mensen og trening».

Oversikten har gjort at 30-åringen føler seg tryggere nå, og at det blir mindre krisemaksimering etter en dårlig treningsøkt.

– Jeg tenker at man må bruke syklusen sin til å få fram det beste i seg selv, sier Eckhoff.

maoUixkUXWw

LIKE OG ULIKE: Ingrid Tandrevold (t.v.) og Tiril Eckhoff under VM i Anterselva i februar.

Foto: Berit Roald / NTB

Bekymring over manglende mens

Hun og lagvenninnen snakker også om smerter knyttet til mensen og trening, og om motstand og diskusjoner de kan møte fra andre på området.

– Jeg har jo en litt annen mensen enn deg. selv om vi er like på mye, så skilles våre veier her. Hvordan skal jeg legge fram det? Min mensenhistorie er at per dags dato har ikke jeg mensen. Det har vært en kilde til mye bekymring, for jeg har ikke skjønt hvorfor jeg ikke har det. Jeg har jo hatt det før, men jeg har aldri hatt det regelmessig, forteller Tandrevold åpenhjertig.

Dette har ført til bekymring for 24-åringen. En rekke tester viste at både bentetthet og fettmasse var som det skulle, og ikke før Tandrevold dro på legevakta med kraftig mageknip på vei hjem fra en høydesamling i fjor sommer, fant hun ut hva som var årsaken.

– Jeg hadde sprukket noen eggblærer på eggstokkene. Ved ultralydundersøkelse fant man ut at jeg hadde veldig mange eggblærer på eggstokkene. Det vil si at istedenfor at eggene løsner og man får mensen, så sitter de fast, forklarer Tandrevold.

– En stor lettelse

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er diagnosen, og kjennetegnes av at hormonene er i ubalanse. Symptomer kan være unormal hårvekst, kviser og overvekt, men Tandrevold tror det kan være lett å overse i toppidretten, siden man uansett trener så mye. Hun hadde dessuten ingen av de andre symptomene.

pWYoCKj4ICk

ÅPEN: Ingrid Tandrevold, her under Blink-festivalen i sommer, håper å kunne hjelpe andre ved å være åpen om egne erfaringer.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Det var en stor lettelse å skjønne hva det var som gjorde at jeg ikke hadde mensen. Fordi jeg følte veldig på at jeg gjorde noe feil, innrømmer skiskytteren.

– Det er veldig tøft av deg å si det. Kanskje du får en ekstra person med samme symptomer som deg til å sjekke seg, sier Eckhoff.

Videre forteller duoen om erfaring rundt prevensjon. De roser trener Patrick Oberegger for kunnskapen han har om kvinnehelse, og anbefaler mannlige trenere og fedre til å lære mer. Både Eckhoff og Tandrevold ønsker mer åpenhet.

– Vårt beste tips er å lytte enda mer til kroppen. Det er du selv som kjenner deg selv best. Det er kanskje enda viktigere når du er jente og har hormonelle svingninger og alt sånn. Det kan stå hva som helst i treningsdagboka og på planen, men det er fortsatt du som kjenner hvordan din kropp er best. Det er ikke sånn at responsen din på en treningsøkt er helt lik som i en annen del av syklusen eller en annen gang. Og det tror jeg er ekstra viktig å huske på, mener Tandrevold.

I tillegg til Obereggers kunnskap, er Skiskytterforbundet partner i forskningsprosjektet «Fendura», noe som betyr at alle kvinnelagene har begynt å logge syklus i år.

– De er banebrytende

Professor i fysisk aktivitet og helse, Jorunn Sundgot-Borgen, har forsket på kvinnehelse i lang tid. Hun berømmer Eckhoff og Tandrevold for åpenheten, og mener at de er store forbilder – ikke bare i denne podkastepisoden, men også andre.

– Det er glitrende. Måten de formidler på er troverdig og ekte, roser Sundgot-Borgen.

– De ligger langt foran. Jeg mener alle aktive utøvere skule fått en grundig innføring i en tidlig fase om hva det faktisk er å ha menstruasjon, hvor viktig det er og hvilke utfordringer som kan være knyttet til å menstruere, legger hun til.

Jorunn Kaiander Sundgot Borgen

BEGEISTRET: Professor Jorunn Sundgot-Borgen roser Eckhoff og Tandrevold.

Foto: Norges idrettshøgskole

Sundgot-Borgen trekker også frem Tandrevold.

– Åpenhet rundt PCOS er ekstremt viktig. Det er en høyere andel kvinnelige utøvere som har dette enn jenter generelt. En av de viktigste årsakene til uregelmessig menstruasjon, eller at den ikke kommer, er at energitilgjengeligheten ikke er tilstrekkelig, og når man har sjekket at man får i seg nok i forhold til forbruket, så skal man utredes videre, forklarer professoren.

Hun forstår savnet etter mer forskning på kvinnelige idrettsutøvere og deres fysiologi, og synes det er synd at mange i 2020 synes det er skummelt å snakke om menstruasjon. Hun mener også at Eckhoff og Tandrevold rett og slett kan brukes i undervisningssammenheng.

– De er så tydelige og klare. Jeg synes det er litt banebrytende at de to, som er så flotte rollemodeller for andre utøvere, snakker sånn. Det vil gjøre det mye lettere for andre jenter. Det er musikk i mine ører, men det er nesten ille at det er to utøvere som må dra lasset, sier Sundgot-Borgen.

Siste nytt

 • Maanum spilte siste ti da Arsenal økte ligaledelsen

  Etter å ha ligget under 0-1 til pause mot Brighton, snudde Arsenal kampen og økte ligaledelsen. Norske Frida Maanum fikk ti minutter da London-laget vant 2-1.

  Arsenal var det beste laget fra start, men havnet under 0-1 hjemme da finske Emma Koivisto sendte Brighton i ledelsen etter 15 minutter. Det var også stillingen til pause. Etter hvilen var derimot London-laget overlegen, og to kjappe mål fra Vivianne Miedema og Bethany Mead i det 55. og 61. minuttet, sikret Arsenal seieren.

  Norske Frida Maanum startet kampen på benken, men ble byttet inn åtte minutter før ordinær tid. Det var hennes 12. ligakamp for Arsenal, siden overgangen fra svenske Lindköpings i juli i fjor. Den 22-årige midtbanespilleren har så langt presterte godt for hovedstadsklubben, med fire mål på 25 kamper.

  Med kveldens seier over Brighton, økte Arsenal-kvinnene ledelsen med fire poeng ned til byrival Chelsea, som har én kamp mindre spilt. Arsenal har etter tolv ligarunder kun ett tap, og står med 29 poeng. (NTB)

  Women's Super League - Arsenal v Everton
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Iran klar for Qatar-VM

  Iran ble den 14. nasjonen, og den første fra Asia, til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar etter å ha slått Irak 1-0 hjemme torsdag.

  Porto-spissen Mehdi Taremi ble den store helten da han i det 48. minuttet sendte Iran til sitt sjette VM-sluttspill, foran 10.000 tilskuere på Azadi stadion i Teheran. Med torsdagens 1-0-seier over Irak, har iranerne etter sju kamper tatt 19 av 21 mulige poeng i kvalifiseringen.

  Ifølge nyhetsbyrået AP var 2000 av de 10.000 fremmøtte på tribunen kvinner. Det var første gang på 2,5 år at kvinner fikk gå på fotballkamp med herrelandslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kambodsja i oktober 2019, var det første gang siden 1981 at kvinner i Iran fikk rett til å kjøpe billetter til en fotballkamp. (NTB)

  WCUP Iran Iraq
  Foto: Vahid Salemi / AP
 • Holund: – Ingen kan føle seg trygge

  Hans Christer Holund sier det var trist å få beskjeden om at lagkamerat Simen Hegstad Krüger er koronasmittet.

  – Det er fryktelig trist. Veldig mye hardt arbeid som ligger bak det å komme til OL, så det går i vasken, og det er veldig trist for Simen. Helt forferdelig, sier Holund til NRK.

  Han har likevel tro på at Krüger kan rekke femmila i OL 19. mars.

  – Det kommer helt an hvor sjuk han blir. Med lite virus i kroppen blir man ikke veldig sjuk, og da tror jeg han blir klar for femmila, sier han.

  Holund sier smittesituasjonen er et stort nederlag for hele laget.

  – Det er en fryktelig kjedelig situasjon. Så får vi bare håpe det ikke er flere som tester positivt de neste dagene, sier Holund.

  – Vi må vente å se, tror ingen kan føle seg trygge enn så lenge, avslutter han.

  Menn Elite Allround på pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal