Hopp til innhold

Drummond gjorde inntrykk

Jon Drummonds vantro etter at han var disket for tjuvstart gjorde stort inntrykk på Karen-Marie Ellefsen, som ellers lot seg imponere stort av fjorårets OL i Beijing.

Jon Drummond
Foto: Richard Martin / Scanpix/AFP

OL-åpning i Beijing
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

1) OL i Beijing. Atmosfæren, de flotte anleggene, den fantastiske olympiaparken med de utrolige og fargerike lysarrangementene og lysskiftene. Byen Beijing, som var langt mer moderne - OG eksotisk - enn jeg hadde forventet. De vennlige menneskene. Et nærmest prikkfritt arrangement. Og en magisk stemning inne i Olympiastadion ”Fugleredet”, der jeg tilbrakte mesteparten av tiden. Og magien var der BÅDE under åpningsseremonien og friidrettsøvelsene.

Rent sportslig, var likevel det største for meg personlig noe som skjedde på en annen arena, nemlig at håndballjentene ENDELIG tok gull! Etter å ha vært helt i toppen siden 1986, og veldig nære flere ganger, var det stort at Norges kanskje største idrettsyndlinger når de vinner, lyktes i å ta den eneste triumfen de manglet. Og det største en utøver kan vinne.

Det fortjente også trener Marit Breivik så til de grader etter den jobben hun hadde gjort med dette laget gjennom mange år!

2) OL-gullet til Trine Hattestad i spyd under lekene i Sydney i 2000.
Her var det også et ENDELIG. Etter å ha vært favoritt og mislykkes før, var denne triumfen SÅ fortjent og kjærkommen som avslutning på en lang og flott karriere. Det var den siste sjansen hennes til å oppnå den aller gjeveste medaljen og den eneste hun manglet i samlingen av titler. Som kommentatorer hadde vi fulgt henne i mange år, og opplevd både seire og skuffelser . Det gjorde at vi hadde fått et spesielt forhold til den alltid blide jenta, som var en strålende representant for norsk idrett. Derfor var det ekstra stort å få være tilstede og oppleve at hun endelig fikk OL-gullet i den nest siste konkurransen hun deltok i.

3) Liv Grete Poiree tar 4 VM gull i skiskyting i Oberhof i 2004. Jeg var ikke selv til stede på mesterskapet, men opplevde det som programleder hjemme i studio. Og særlig den andre seieren hennes, tror det må ha vært jaktstarten, var en sterkt følelsesladet opplevelse, som fremkalte tårer hos programlederen da hun kom på etterpå!

Som kvinne syns jeg det alltid er ekstra stas når det er de norske JENTENE som går til topps. Og vi har ikke vært bortskjemte med norske kvinnetriumfer, selv om det er blitt flere av dem de siste årene. Følelsene i dette tilfelle ble også forsterket av den fantastiske entusiasmen og innlevelsen til Jon Herwig Carlsen og Kjell Kristian Rike i kommentatorboksen. Slikt smitter over på oss som ser og hører det på TV!

4) Jon Drummonds tjuvstart. En opplevelse som ”går helt inn i beinmargen” og setter seg fast, ,trenger ikke nødvendigvis være en sterk prestasjon. Det kan også være dramatikk som har utspilt seg på idrettsbanen. Og noe av det jeg kommer til å huske best fra min tid som friidretts-kommentator er episoden fra mellomheatet på 100 meter for menn i VM i Paris i 2003.

Amerikaneren Jon Drummond, som var en av favorittene til gullet i øvelsen, blir diskvalifisert for tjuvstart. Men Drummond selv – og tilskuerne på stadion – er helt uenige i avgjørelsen. Amerikaneren legger seg ned midt i løpebanen og nekter plent å forlate arenaen. Han gjentar stadig ordene ”I didn’t move!”, som mikrofonene fanger opp og sender også inn i vårt øre. Mens et fullsatt Stade de France piper mot starteren, og til støtte for Jon Drummond.

Det er svært vanskelig , for ikke å si UMULIG, å se på bildene som ruller over storskjermen på stadion at han virkelig tjuvstrarter! Dramaet varte i mange minutter før Drummond endelig gikk av banen og de andre kunne løpe.

5) DET STORE SJOKKET. Den historien som kanskje har gjort sterkest INNTRYKK på meg, mye fordi den rører ved idrettens grunnverdier, og fordi den reiste spørmålstegn ved om konkurranseidretten virkelig er verdt engasjementet og følelsene våre.

Jeg tenker på den finske dopingskandalen under VM på ski i Lahti i 2001. Det er helt utrolig at et helt lag kunne ta sjansen på å bringe en slik skam over seg selv og sitt land under et verdensmesterskap på hjemmebane. Noe av det som gjorde sterkest inntrykk, var at den ene etter den andre sto fram med et ”glatt” og smilende uskyldsansikt og løy, da skandalen begynte å rulle. Harri Kirvesniemi fikk oss til å TRO at han var uskyldig. Vi hadde alltid syns han var sympatisk, og en av dem vi unnet triunfer etter en lang karriere. Men også HAN var dopet.

Spørsmålet er bare om de få som slapp unna, også var juksemakere. De var bare heldige. Etter en slik historie mister idretten mye av sin troverdighet, og det er ikke like moro lenger å være en oppglødd og entusiastisk tilskuer, som lett feller en tåre når favorittene hennes vinner. MEN – heldigvis, kanskje – vi glemmer fort!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva er ditt største idrettsminne fra de ti siste årene?

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal