Hopp til innhold

Disse lagene er CL-klare - Aston Villa tilbake

Over halvparten av neste sesongs Champions League-felt er fylt opp. Flere overraskelser er med fra de største ligaene.

Tirsdag løste Aston Villa billett til verdens gjeveste klubbturnering. 21 av 36 plasser er booket.

– Dette var drømmen vår da sesongen startet. Jeg er veldig, veldig glad og stolt på vegne av supporterne og spillerne, sa Villa-manager Unai Emery etter at laget hans var sikret å bli nummer fire i Premier League.

Det ble klart da tabellfemmer Tottenham avga poeng i 0-2-tapet for Manchester City. Til høsten blir Aston Villa å se i den gjeveste europacupen for første gang siden Birmingham-klubben røk ut som tittelforsvarer i 1983.

I Champions League-æraen stiller Villa som debutant. Det samme gjør italienske Bologna og Girona fra Spania. Før sesongen ville en slik trio gitt skyhøy odds.

England får kun fire plasser som tidligere år, mens tysk Bundesliga og italiensk Serie A er garantert fem deltakere. Antallet kan øke til seks for begge om dette slår til:

* Borussia Dortmund slår Real Madrid i CL-finalen 1. juni. Da slippes Eintracht Frankfurt til som Bundesligas sjette beste lag.

* Atalanta ender som nummer fem i Serie A og slår Leverkusen i europaligafinalen 22. mai. Da økes Italias kvote til seks plasser.

Bundesliga og Serie A får begge en ekstra CL-plass fordi de samlet sett presterte best i europacupene denne sesongen. Premier League lå lenge i topp to, men falt ut etter en svak utslagsfase.

Bonusplassene blir lagt på til slutt. Det er årsaken til at to land kan få med så mange som seks lag i mesterligaen. Dortmund og Atalanta vil potensielt være kvalifisert på bakgrunn av hver sin finaleseier og ikke via sin plassering i hjemlig liga.

Ved seier til Real Madrid i CL-finalen går tittelholderens plass til ukrainske Sjakhtar Donetsk. Real er allerede kvalifisert som nybakt seriemester i Spania.

(NTB)

aRYGZJHR7xg
Foto: AP

Siste nytt

 • Hegg og Larsen til EM-finalen

  Jon-Hermann Hegg og Henrik Larsen kvalifiserte seg begge til finalen på 50 meter match under EM i skyting. Hegg var best med sine 594 poeng.

  OL-øvelsen 50 meter match inneholder 20 skudd knestående, liggende og stående.

  Hegg var litt bak etter knestående med 197 og 199 på liggende, men han avsluttet med to flotte stående serier på 99 poeng.

  Ole Martin Halvorsen og Henrik Larsen hadde begge 199 på både knestående og liggende var i delt ledelse etter de fire første seriene.

  På de to siste stående seriene ble det problemer for begge.

  Larsen fikk 97 og 95 poeng og endte på femteplass av de seks som tok seg til finalen med 590 poeng. Halvorsen fikk to ganger 95 og totalt 588 poeng som holdt til 13.-plass. (NTB)

  Norge vant derimot et suverent EM-gull med 1772 poeng for lag. De tre nordmennene var sju poeng foran Frankrike og ni poeng foran Østerrike på de nærmeste plassene.

  UR2BEr1k5j8
  Foto: NTB
 • Sønstevold legger opp som fotballspiller: – Ekstremt stolt

  31 år gamle Anja Sønstevold gir seg med toppfotball. Hun har spilt i Italia de siste sesongene.

  Sønstevold skriver selv om avgjørelsen på Instagram.

  – Jeg er ekstremt stolt og utrolig takknemlig for karrieren min, skriver hun.

  Sønstevold fikk 31 landskamper for Norge. Den siste kom mot Filippinene i VM i fjor. Hun står med til sammen 68 aldersbestemte landskamper.

  Hun startet karrieren i Grei før hun gikk til Kolbotn. Deretter var det seks sesonger i LSK Kvinner før turen gikk utenlands til Fleury 91, Inter og Roma.(NTB)

  Em i fotball for kvinner 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Alexander Sørloth melder forfall til landslagssamlingen

  Alexander Sørloth får ikke med seg de to kommende landskampene til Norge.

  Det opplyser Norges Fotballforbund på X.

  Årsaken er skaden han pådro seg i siste seriekamp i Spania. Da måtte han gå av banen etter 13 minutter, etter å ha fått en kjenning i baksiden av låret.

  Inn i troppen kommer Erik Botheim, som har vist strålende form i svenske Malmö. Fredag scoret han hattrick i 5-0-seieren over Kalmar. 24-åringen står med åtte mål for den svenske serielederen.

  Neste onsdag kommer Kosovo på besøk på Ullevaal stadion, før det norske landslaget gjester Danmark lørdag 8. juni.

  NRK/NTB

  Fotball menn, privatlandskamp: Norge - Slovakia
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal