NRK Meny
Normal

Dette er TRIATHLON

En miltær krangel startet denne idretten.

Triathlon
Foto: JACQUES BRINON / AP

Øvelser

I OL skal det deles ut 2 gullmedaljer i triathlon.

 • Menn, individuelt
 • Kvinner, individuelt

Slik konkurreres det

Triathlon er sammensatt av tre greiner. Utøverne skal først svømme 1500 meter, deretter sykle 40 km, og til slutt løpe 10 km. Det er ingen pause mellom greinene, klokka går hele tiden.

Det betyr helt enkelt at det er om å gjøre å komme raskest til mål.

Se animasjon av triathlon

Deltakere

110 deltakere - 55 menn og 55 kvinner - får delta i OL. En nasjon har ikke lov til å stille med mer enn 3 deltakere i hver klasse.

Kort historie

En anekdote forteller at sporten har sitt opphav på Hawaii i 1978. En gruppe marinesoldater kranglet om hva som var den tøffeste idretten. De ville avgjøre det i en sammensatt konkurranse: 3,8 km svømming, 180 km sykling, og maraton - 42,195 km løping - til slutt.

Historien forteller ikke noe om hva som ble svaret på soldatenes krangel. Ulike former for triathlon var også forsøkt før den tid.

Men triathlon ble raskt populært, og det internasjonale forbundet ble stiftet i 1989.

I 2000 stod triathlon for første gang på OL-programmet. Da fikk den ekstrapublisitet fordi deltakerne måtte ha følgebåter på svømmingen. De skulle holde haiene unna.

Siste nytt

 • Poengdeling på Aspmyra

  Oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Odd i kveldens eliteserie i fotball endte 1-1. Kristian Fardal Opseth sendte hjemmelaget i føringen 22 minutter ut i første omgang, men fire minutter senere utlignet Espen Ruud på et frispark fra 18 meter. Odd hopper med det til en tiende plass på tabellen med sine 23 poeng. Bodø/Glimt er tre poeng bak på 12. plass etter 19 kamper.

  Kristian Fardal Opseth, Espen Ruud og Sondre Rossbach
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Gustav Valsvik vant «norsk» duell

  Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbreds Hertha Berlin vant 2-1 borte mot Gustav Valsviks Eintracht Braunschweig i den tyske cupen.

  Valsvik spilte hele oppgjøret. Det samme gjorde Jarstein som stod hele kampen for bortelaget, mens Skjelbred ble sittende på Hertha-benken.

  Gustav Valsvik
  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP
 • Et mål for landet og mot verneplikt

  Tottenhams Son Heung-min scoret kampens eneste mål mot Kirgistan på volley da Sør-Korea spilte seg fram til åttedelsfinale i Asia-lekene.

  Det betyr at Son fortsatt har kurs for gullet han trenger for å unngå å måtte avtjene den obligatoriske verneplikten i hjemlandet. Leder han Sør-Korea til seier i Asia-lekene unntas han fra regelen.

  son
  Foto: Timur Matahari / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal