Kaffe inneholder over 800 forskjellige komponenter. Det
viktigste fysiologiske aktive stoffet er koffein.
Stoffets kjemiske struktur ble oppdaget i 1895. Koffein er en mild stimulans som innvirker på sentralnervesystemet og samtidig øker forbrenningen.
Det er også gjennom undersøkelse påvist en økning i antall pulsslag hos mennesker som får i seg visse mengder av stoffet.
Koffein forekommer naturlig i kaffe, te, kakao og sjokolade, og det blir tilsatt i flere kullsyreholdige leskedrikker og smertestillende medisiner.
Når man drikker kaffe, absorberes koffeinet i blodet og i
kroppens vev. Etter fire timer vil de fleste mennesker ha
nedbrutt konsentrasjonen til det halve.
Dette er imidlertid individuelt, og variasjonene strekker seg fra to til ti timer. Svært få mennesker reagerer sterkt på effekten av koffein.
Til Norge importeres mest kaffe av typen arabica (98 prosent). Resten er såkalt robusta-kaffe, som er nær dobbelt så sterk og inneholder dobbelt så mye koffein. I en rekke andre land selges mest robusta-kaffe.
Kilde: Norsk Kaffeinformasjon.