Dette er Amerikansk Fotball

Er du forvirret om reglene i amerikansk fotball? Få hjelp av vår ordliste.

Superbowl 2009

Pittsburgh Steelers jublet etter seieren i Superbowl 2009.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Dette er Amerikansk Fotball:

Amerikansk fotball går ut på å skåre flest mulig poeng ved å ta ballen til motstanderlagets endzone eller å sparke ballen mellom målstengene bak endzone. Hvert lag har 45 spillere i troppen, hvorav 11 spillere er på banen av gangen.

Hver eneste spiller har en posisjon på banen og de spiller enten i forsvar eller angrep. Hvert lag har en egen ”playbook” for angrepsspillet med et antall ulike spill, eller trekk, som brukes for å få ballen fremover på banen. Likeledes har lagene egne trekk i forsvarsspillet som brukes for å stoppe motstanderlaget som har ballen.

Spillet:

Amerikansk fotball er et posisjonsspill. Det angripende laget har fire forsøk på å flytte ballen 10 yards (snaue 10 meter). Hvis laget klarer å flytte ballen de 10 yards, får man fire nye forsøk på å flytte ballen 10 yards til.

Slik kan det fortsette helt til det angripende laget når endzone og belønnes med seks poeng (touchdown). Etter dette kan laget velge mellom å skåre et ekstra poeng ved å sparke ballen mellom målstengene, eller å føre ballen inn i endzone en gang til. Det belønnes med to poeng.

Forsøk (down):

Superbowl 2009

Pittsburgh Steelers' Santonio Holmes med Vince Lombardi-trofeet som han fikk etter å ha blitt kåret til Mest Verdifulle Spiller i Superbowl i 2009.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Ved hvert forsøk stiller begge lag opp på hver sin side av ballen. Et forsøk starter i det center på det angripende laget løfter ballen opp fra bakken, et såkalt snap.

Quarterback overtar ballen og kan velge mellom å gi den fra seg til en runningback eller å kaste den. Han kan også løpe med den selv. Spillerne gjennomfører så den spillvarianten som treneren på forhånd har bestemt at de skal utføre. I det ballfører blir taklet eller løper utenfor banen stopper spillet og neste forsøk fortsetter der ballen blir stoppet.

Det finnes i teorien uendelig mange spillvariasjoner, men de kan i grove trekk deles opp i tre: kast, løp eller spark.

Ved løpsspill gir QB ballen til den som i den gitte spillvariasjonen skal være ballfører, stort sett en runningback. Medspillerne utøver sine innøvde trekk for å blokkere forsvarspillerne langs den ruten som spillvariasjonen er planlagt for.

Ved pasningsspill kaster QB ballen fremover til en pasningsmottaker. Hver spillvariasjon har en dedikert pasningsmottaker som spillet er designet for, men hvis det er en annen som er i bedre posisjon kan ballen også kastes dit.

Alle pasningsmottakere løper ruter som er bestemt i spillvariasjonen. Kun WR, TE, FB og HB kan bevege seg over ballinjen (der ballen ligger før ballen blir plukket opp av center) før ballen blir kastet.

Et spark blir oftest utført på det fjerde forsøket, når laget innser at de ikke når de forutbestemte 10 yards og fire nye forsøk på 10 nye yards.

Center kaster ballen langt bakover til en punter som har tatt over quarterbackens posisjon. Han sparker ballen så langt og høyt han klarer og prøver å få ballen til å lande nærmest mulig motstanderens endzone.

Det forsvarende laget har en spiller som stiller opp der de regner med at ballen vil lande og denne spilleren kan så ta i mot ballen og løpe så langt han klarer opp mot motstanderens endzone.

Der han så blir taklet, vil lagets angrep så ta over med ballen og starter på sin ferd mot endzone med fire forsøk på 10 yards. Hvis forsvarets spiller ikke blir taklet, kan han løpe helt til endzone og skåre en touchdown.

Hvis det angripende lag er nærme nok, kan de forsøke et field goal, altså sparke ballen mellom motstanderlagets målstenger. Ved et forsøk på field goal kaster center ballen langt bakover til en spiller som står på kne og stiller ballen på høykant. Bak han igjen står en kicker klar for å sparke ballen mellom målstengene.

Spilletid

En kamp spilles over to omganger, hver delt inn i to quarters bestående av 15 minutter effektiv tid. En kamp består altså av 60 minutter. Klokken stopper ved en rekke anledninger; ufullstendig pasning (ingen klarer å ta imot ballen fra quarterback), ballfører løper ut av banen og når dommerne blåser av for straffer (regelbrudd)

Fumble

Hvis en ballfører mister ballen etter å ha hatt kontroll over den, er det en fumble. Ballen er nå fri og kan tas opp av begge lag selv om den ligger på bakken.

Interception

Hvis motstanderlaget lykkes med å fange ballen mens den er i luften, er det deres tur til å angripe med ballen. Da kommer dette lagets angrep på banen.

Timeout

Hvert lag har lov til å stoppe spillet (mellom forsøk) for å diskutere forandringer i spillet etc. Dette kalles timeout og varer i 90 sekunder. Hvert lag har 3 timeouts i hver omgang og kan ikke overføre tilgodehavende timeouts til neste omgang.

Regelbrudd

På tross av at amerikansk fotball er en fullkontaktssport, så har spillerne visse regler de må følge. Det er ikke tillatt å sparke eller slå en motstander eller å takle en motstander etter at spillet er over og ballen er død. Det er heller ikke tillatt å ta tak i motstanderens ansiktsbeskyttelse. Utover dette finnes det en rekke regler som krever at det er opp mot 8 dommere på banen.

Straff

Straffen for regelbrudd rammer hele laget og ikke spilleren som utførte regelbruddet. Det finnes ingen gule kort i amerikansk fotball (det finnes dog røde, men det er kun for særdeles grove regebrudd). Straffen er tap av yards i forhold til hvor ballen egentlig skulle ligge, slik at ballen må flyttes 5, 10 eller 15 yards lenger enn det de hadde trengt. Laget kan også miste forsøk, slik at de har færre forsøk på å nå 10 yards.

Banen

Banen er 120 yards (109 meter) lang og 53, 1/3 yards (49 meter) bred. Banen er delt opp av parallelle linjer (yardlines) hver 10 yard (9,14 meter). Bak mållinjen ligger endzone som også er 10 yards lang.

Poeng

Touchdown (6 poeng)
En spiller fører ballen inn eller mottar ballen i motstanderlagets endzone. Etter en touchdown får man også muligheten for ekstrapoeng ved spark eller conversion (se under).

Ekstrapoeng (1 poeng)
Laget får et ekstra poeng ved å sparke ballen mellom målstengene.

Conversion (2 poeng)
Etter en touchdown kan laget også vurdere å skåre en ny touchdown, men denne gir kun to poeng.

Field goal (3 poeng)
Som nevnt tidligere, kan det angripende laget skåre et field goal når de gir opp etter tre forsøk på 10 yards og er nærme nok til å forsøke field goal.

Safety

Når det forsvarende laget klarer å stoppe ballfører i det angripende lagets endzone.

Posisjoner offense:

 • QB Quarterback
 • FB Fullback
 • HB Halfback
 • WR Wide receiver
 • TE Tight end
 • G Guard
 • T Tackle
 • C Center
 • P Punter
 • K Kicker

Offensive line (C, G, T)
De største spillerne på det angripende laget har to viktige oppgaver. Ved løpspill skal de bane vei og runningback (FB, HB) gjennom å blokke forsvarsspillere etter et bestemt mønster. Når ballen kastes, skal de beskytte sin quarterback mot forsvarsspillere. Offensive line består av en center, to guards, to tackles og evt en eller to tight ends.

Quarterback (QB)
Quarterbacken er det offensive laget sin viktigste spiller. Quarterbacken er spillfordeleren og hjernen i det offensive spillet. QBen må vite akkurat hva alle de andre på laget til enhver tid gjør, slik at han vet hvor han blir beskyttet og hvem han kan kaste til. Ved pasningsspill har han gjerne tre eller fire han kan kaste til og han må vite løpsmønsteret til alle disse.

Runningbacks (FB og HB)
Det fins to typer runningbacks, fullback og halfback. FB er ofte den største av de to. FB Anvendes delvis som blokker og beskytter og delvis som ballfører, spesielt hvis laget kun trenger noen få yards. HB er den raskeste av de to og anvendes mest som ballfører, i tillegg kan han være en quarterbacken kan kaste til.


Tight End (TE)
Tight ends har en dobbeltrolle. Han må være stor og sterk som medlem av den offensive linjen, men han må også være rask for å kunne være en quarterbacken kan kaste til.

Wide Receiver (WR)
Wide receivere er de som spiller helt ut på sidelinjen. Quarterbacken kaster først og fremst til disse. En WR må være rask og uredd, han møter gjerne forsvarspillere som er mye større enn han selv. Ved hvert eneste pasningsspill løper hver WR etter en nøye bestemt rute, slik at quarterbacken alltid vet hvor han befinner seg.

Posisjoner defense

 • LB Linebacker
 • DE Defensive end
 • DT Defensive tackle
 • CB Corner back
 • FS Free safety
 • SS Strong safety

Defensive line (DE, DT)
Ved løpsspill har defensive line en eneste oppgave; med alle mulige, lovlige midler stoppe ballføreren. Ved pasningsspill skal defensive line takle motstanderlagets QB, helst så hardt som mulig. Som alle andre posisjoner, så har DE og DT like innøvde og faste oppgaver under spillet, som når og hvor de skal bevege seg. Defensive line består av en eller to defensive tackles og to defensive ends (som står ytterst på hver sin side).

Linebacker (LB)
Linebackere er store og tøffe spillere som må kunne tåle en blokkering av en betydelig større offensive line-spiller på veien mot å takle ballføreren. De må også, raskere enn alle andre, lese quarterbacken og det angripende lags taktikk – om de skal kaste eller løpe ballen – og så posisjonere seg deretter. Ved pasningsspill skal en LB løpe bakover og være med i pasningsforsvaret.

Defensive back (CB, FS, SS)
Defensive back er de bakerste forsvarerne på defense. De skal først og fremst passe på WR og eventuelt prøve å få tak i ballen først. En DB skal også kunne være behjelpelig ved løpsspill og takle ballfører. Cornerbacks stiller opp helt ute på sidelinjen, helt bakerst står FS og SS.


Siste nytt

 • Rashford: – Vi er mer solide

  Manchester Uniteds Marcus Rashford har brukt koronapausen til å bli skadefri. Han mener at klubben stiller sterkt når ligaen sparkes i gang igjen om ti dager, skriver NTB. – Vi jobber hardt på trening, har blitt mer solid som lag og har spillere tilbake fra skade, sier spissen til Stretty News.

  Rashford
  Foto: Rui Vieira / Rui Vieira
 • McGregor hevder han legger opp

  MMA-stjernen Conor McGregor skriver på Twitter at han legger opp. 31-åringen har to ganger tidligere meldt at han trekker seg tilbake, for så å gjøre comeback senere. Søndagens nyhet kommer én uke etter at iren varslet en kamp mot MMA-rival Anderson Silva. McGregor annonserte karriereslutt i både 2016 og 26. mars 2019.

  McGregor
  Foto: Mike Blake
 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund stilte uten kneskadde Erling Braut Haaland da Emre Can ordnet 1-0-seieren over Hertha Berlin, som hadde Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred i startoppstillingen. Dortmund halte i land den fjerde seieren på de fem siste kampene.

  1sIp-qXBZm8
  Foto: Lars Baron / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal