NRK Meny
Normal

Slik forklarer IOC ønsket om skattefritak

Den internasjonale Olympiske Komité (IOC) mener det er naturlig at de behandles som en ideell organisasjon. Derfor bør de også slippe skatt ved et eventuelt Oslo-OL.

OLYMPICS/LONDON To match feature OLYMPICS/LONDON

IOC definerer seg selv som en ideell organisasjon. Skal de slippe skatt i Norge ved et Oslo-OL, så må også Norge definere dem som ideell organisasjon.

Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

– Som vokter av den internasjonale idrettsbevegelsen ønsker vi selvsagt å maksimere det gode arbeidet vi kan gjøre. Derfor støtter vi fullt ut en slik avtale, skriver IOC-talsmann Andrew Mitchell i en e-post til NRK.

Onsdag fortalte NRK at et Oslo-OL kan komme til å kreve en historisk særlov som gir IOC bedre skattebetingelser i forbindelse med et eventuelt OL på norsk jord. Det er OL-etaten Oslo2022s advokater som konkluderer med dette.

Nå er det opp til Finansdepartementet å vurdere om behovet er tilstede og om et lovforslag skal fremmes for Stortinget.

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde liker imidlertid ikke ideen om at Norge skal gjøre et unntak for IOC.

Christian Tybring-Gjedde

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde er kritisk til hele ideen om OL i Norge.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi har et skattesystem, og vi kjenner selv historien til IOC som har bygget seg opp privilegier og fått en del kritikk opp gjennom årene. Hvis vi skal være med på å bygge oppunder dette for eventuelt å få OL til Norge, så synes jeg det er uheldig. Vi burde si nei og gå foran med et godt eksempel, sa han.

Store overføringer til London-OL

Storbritannia vedtok tilsvarende særlover i forbindelse med OL i London i 2012. IOC er naturlig nok positive til at det arbeides med slike særlover også i Norge.

IOC definerer nemlig seg selv som en ideell organisasjon som dermed bør slippe beskatning. Slik behandles de i «hjemlandet» Sveits. De argumenterer også med at de ikke har noen eiere som tar ut utbytte. Størstedelen av pengene går tilbake til idrettsbevegelsen.

– 40 prosent av London-organisasjonens budsjett ble betalt av IOC. Vi støtter individuelle utøvere, deres trenere og den idrettslige infrastrukturen verden rundt, spesielt i utviklingsland. Takket være denne støtten kan IOC sørge for at OL blir universelle der alle land kan delta, skriver Mitchell.

I forbindelse med OL på Lillehammer i 1994 var ikke beskatning av IOC et tema, men siden den gang har IOC vokst og beløpene i omløp har økt kraftig.

VIDEO: Se videoreportasjen om det mulige skattefritaket for IOC (artikkelen fortsetter under)

IOC kan slippe å betale skatt, ved et eventuelt OL i Oslo. 
- Uaktuelt, sier Fremskrittspartiet.
Reporter: Kim Peder Rismyhr, foto: Christian Grotnes, redigering: Jørgen Figenschou

Oslo2022s advokater mener en særlov trolig må til for å sikre IOC gunstige skattebetingelser i Norge.

Vil ikke debattere

Ifølge IOCs egne tall går drøyt 90 prosent av pengene de får ved et OL tilbake til idretten på ulike måter, mens resten går til å finansiere driften av organisasjonen.

– Vi er også opptatt av «rene arrangementer» der det ikke er noe reklame på arenaene, skriver Mitchell.

Ole Gjems-Onstad

Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad er kritisk til at Norge kan vedta en særlov ved et etventuelt Oslo-OL.

Foto: NRK

Likevel synes skatteprofessor Ole Gjems-Onstad på BI det er veldig spesielt om Norge skal vedta en slik særlov.

– IOC får særordninger som ingen andre kan drømme om. Skattelovgivningen gir et vern for idretten generelt, men her er det en organisasjon og et arrangement som får spesielle regler, sa Gjems-Onstad.

Flere departementer jobber denne høsten med å kvalitetssikre Oslos OL-søknad og gjøre egne beregninger av hvor mye et eventuelt Oslo-OL kommer til å koste.

Inntil denne jobben er ferdig er det liten vilje blant landets rikspolitikere til å debattere både kostnader og beskatning av IOC.

Verken Finansdepartementet eller finanspolitikerne i Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet vil uttale seg om hvordan de vurderer muligheten for en særlov for IOC.

Siste nytt

 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK
 • Tre Toppseriekamper utsatt

  Kampen mellom Avaldsnes og Stabæk i serieåpningen i Toppserien i fotball er utsatt på grunn av utfordrende baneforhold. Det samme gjelder kampene Avaldsnes–Klepp og Kolbotn–Røa i runde to, skriver NTB.

  Avaldsnes
  Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal