Hopp til innhold

Særlov kan gi IOC skattefritak i Norge

Samtidig som staten regner på hvor mye et Oslo-OL egentlig vil koste Norge, pågår det et arbeid for å få IOC til å slippe billigere unna norsk skattelovgivning.

Thomas Bach

Thomas Bach ble denne uken valgt til ny IOC-president. Før et eventuelt OL kan Norge komme til å innføre en særlov som gjør at organisasjonen han leder slipper billigere unna beskatning.

Foto: DANIEL GARCIA / Afp

Ole Gjems-Onstad

Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad synes det er bra om det blir debatt knyttet til betingelsene vertslandene gir IOC.

Foto: NRK

– De siste årene har vi sett at Den internasjonale Olympiske Komite (IOC) har presset arrangørlandene til å få absolutt fritak for veldig mye innenfor skatt og avgifter. Arrangørlandene har godtatt hva som helst, sier skatteprofessor Ole Gjems-Onstad på BI.

Denne uken kom Norge et viktig steg nærmere en OL-søknad da Oslos befolkning stemte ja i OL-avstemningen.

Nå jobber staten med å gå gjennom Oslos søknad om statsgaranti for å beregne hvor mye et slikt mesterskap kan komme til å koste.

Samtidig må Finansdepartementet forholde seg til Oslo 2022s advokater som ser behovet for noe helt unikt i norsk sammenheng: En egen lov som sikrer at IOC i skattesammenheng får særbehandling.

Firmaet Deloitte trekker parallellene til da OL ble arrangert i London i 2012. Da innførte Storbritannia tilsvarende særlover som sikret IOC skattefritak.

I et annet notat anbefaler advokatfirmaet å gå i dialog med Finansdepartementet for å garantere at Oslo 2022 sikres såkalt 0-sats på moms.

– Ordninger ingen andre kan drømme om

Dette får skatteprofessor Ole Gjems-Onstad på BI til å reagere. Han har via kolleger i andre europeiske land allerede merket tendensen til at IOC forventer særbehandling på disse områdene.

– De får særordninger som ingen andre kan drømme om. Skattelovgivningen gir et vern for idretten generelt, men her er det en organisasjon og et arrangement som får spesielle regler, sier Gjems-Onstad, som synes det er bra hvis dette blir debattert.

Finansdepartementet opplyser til NRK at det aldri før har vært laget særlover i forbindelse med idrettsarrangementer i Norge. De bekrefter at behovet for skatte- og avgiftstilpasninger er noe som inngår i arbeidet de nå driver med, men at de foreløpig ikke har tatt stilling i saken.

Skatteprofessor Frederik Zimmer ved Universitetet i Oslo sier det kan være utfordringer knyttet til å særbehandle et arrangement.

– Det er alltid en problemstilling når man gir et unntak at det kan komme andre. Man kan kanskje si at OL er så stort og dermed er et særtilfelle. Men det finnes jo andre idrettsarrangementer der det bare er snakk om en gradsforskjell, og man kan snakke om store rockekonserter, for eksempel. Så det er alltid en risiko for spredning, sier Zimmer.

– Må akseptere særlover

Hans B. Skaset

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset synes norske politikere bør være klar over at tilsagn om statsgaranti også innebærer mye annet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

IOC stiller ikke som et absolutt krav å slippe beskatning i landene der de opererer. Spørsmålet er imidlertid om Norges sjanser til å få tildelt OL blir mindre uten at ikke alle skatte- og avgiftsspørsmål er avklart?

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset mener Norge forplikter seg til mye dersom man søker om et OL.

– Stortinget og regjeringen må være klar over at hvis de stiller seg bak en søknad og gir statsgaranti, så har de samtidig akseptert å lage særlover for arrangementet etter IOCs krav, sier Skaset til Vårt Land.

Han synes ikke noe om at det samme nå kan bli aktuelt i Norge.

– Dette er en helt uholdbar situasjon. At det er mulig for den type organisasjoner som vi her snakker om å operere som om de yter et bidrag til menneskeheten som ikke bør beskattes er helt håpløst, sier han videre.

– Skjønner ikke argumentasjonen

Gerhard Heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg mener OL-arrangørene ofte er strålende fornøyd med at IOC utbetaler mange milliarder for arranementet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg synes ikke IOC forlanger spesielt mye av arrangørlandene.

– En del av det som foregår er at Oslo forhandler med IOC og på den måten får en klarhet i hva som forlanges, sier Heiberg.

– I forbindelse med London-OL tok IOC ut mange milliarder kroner. For at det ikke skulle beskattes måtte britiske myndigheter lage særlover, og det samme må kanskje skje i Norge. Hva kan du si om det?

– Jeg skjønner ikke argumentasjon. Vi får store inntekter fra tv-rettigheter og sponsorer. Cirka 50 prosent av de inntektene går tilbake til arrangørene. De fleste er strålende fornøyd med at IOC betaler mange milliarder for arrangementet utfra de avtalene vi gjør, sier Heiberg.

Elin Grimsby

OL-direktør Eli Grimsby er klar på at IOC må forholde seg til norsk lov dersom OL skal arrangeres i Norge.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Direktør Eli Grimsby i Oslo2022 ønsker ikke å spekulere i om Oslos sjanser til å få arrangere et OL avhenger av om IOC slipper å betale skatt. Hun er tvert imot tydelig på at IOC må forholde seg til norsk lov og kan komme til å bli skattepliktige i Norge.

– I enkelte land har de særlovgivning av praktiske hensyn for å kunne gjennomføre dette på en grei måte. Deloitte (Oslo 2022s advokater, journ.anm.) har anbefalt at det bør vurderes en særlov, og det bør vurderes på statlig nivå, sier Grimsby.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Medier: Skilegende gjør sjokkcomeback

    Skal man tro sveitsike medier er det ikke bare Lucas Braathen som gjør comeback for en annen nasjon neste sesong.

    For både Blick og Kurier melder at en østerriksk skilegende tar på seg skiene igjen kommende sesong:

    Nemlig Marcel Hirscher (35).

    Ifølge Blick sitter de på informasjon om at Hircher planlegger et comeback for Nederland – og ikke østerrike som han kjørte for tidligere. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Hirscher har enn så lenge ikke bekreftet comebacket selv.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs apinekspert Nina Haver-Løsetth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løsetth.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal