Derfor er Thoresen tidenes beste norske fotballspiller

Arne Scheie og Knut Nesbø var aldri i tvil: Hallvar Thoresens (55) dominans i europeisk toppsjikt gjør ham til tidenes beste norske fotballspiller.

Thoresen

Her er Hallvar Thoresen (t.v.) under EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria i 1983. Nå har Thoresen blitt kåret til tidenes beste norske fotballspiller av Knut Nesbø (innfelt, øverst) og Arne Scheie.

Foto: Nedrås, Knut / NTB scanpix, NRK

 • Hva synes du om kåringen? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Jeg har vært i Nederland og sett hvordan han blir tatt imot 25 år senere, som en legende og en superstjerne. Dette er et land som har produsert noen av verdens beste fotballspillere i 50 år, sier NRKs fotballekspert Knut Nesbø.

Thoresen

Her blir Hallvar Thoresen presentert som Norges nye U21-landslagstrener i 2003.

Foto: Nejad, Arash A.

Sammen med Arne Scheie har Nesbø presentert sin liste over de 24 beste norske fotballspillerne i NRKs julekalender.

Frem mot julaften måtte spillere som Rune Bratseth, Tom Lund og Erik «Myggen» Mykland se seg slått av Hallvar Thoresen.

Stort engasjement

Men det har ikke skjedd ubemerket: Både i kalenderens kommentarfelt og på sosiale medier har det vært sterke reaksjoner mot kåringen.

Bergensavisen gjorde også et poeng av at Roald «Kniksen» Jensen kun ble nummer 16.

– Jeg tror veldig mange som har ment mye om norske fotballspillere, har hatt en tendens til å romantisere kvaliteten på folk som spilte på 60- og 70-tallet. Derfor reagerer man på at spillere som Roald «Kniksen» Jensen, Harald «Dutte» Berg, Odd Iversen og Tom Lund ikke er på topp eller alle blant ti beste. I sport er det en sterk tendens til at alt var relativt mye bedre før, sier Nesbø.

Scheie og Nesbø forklarer at de har lagt vekt på hvilken dominans Thoresen hadde i ett av verdens beste fotballand.

– Han var 18 år da han kom til et land som på det tidspunktet var midt mellom to VM-finaler (1974 og 1978), og Twente hadde tapt europacupfinalen det samme året. Nederland var blant landene som produserte de beste spillerne, og her ble ikke Thoresen bare etablert, han ble så god at alle toppklubber ville ha ham, sier Nesbø.

Etter å ha vært Twentes toppscorer to sesonger på rad, dro Thoresen til storklubben PSV Eindhoven i 1981.

Hallvar Thoresen

Hallvar Thoresen stortrivdes i PSV-drakten. Her fra august 1985, sesongen da Thoresen tok sitt første seriegull og scoret 20 mål.

Foto: Due, Hans / SCANPIX

– Her vant han alt: Både serien, cupen og til slutt serievinnercupen selv om han var en del skadet. Han ble toppscorer fire år på rad, og kaptein på et lag bestående av verdensstjerner som Ruud Gullit, Ronald Koeman og Frank Arnesen. Ikke nok med det: Han er fortsatt tidenes mestscorende utlending i Nederland med 152 mål.

– At han var den store stjernen i nederlandsk fotball i den perioden, taler sitt tydelige språk. Han var en fantastisk fotballspiller, sier Arne Scheie.

– Forvandlet landslaget

Nesbø trekker også frem Thoresens prestasjoner på landslaget. En revolusjonerende innsats, ifølge fotballeksperten.

– Det han gjorde da han kom på landslaget i 1977, ga mange av spillerne et nytt syn på fotball. Han fikk dem til å tro at de kunne slå de beste. Hallvar var en hærfører, og fikk gutta til å forandre mentalitet. En profesjonalitet på og utenfor på banen som ingen hadde sett før, sier Nesbø, og trekker frem høydepunktene:

– Han hadde fantastiske kamper mot både England, Jugoslavia, Danmark og Sverige. Han var med å slå Italia på bortebane i 1985 da de var regjerende verdensmestere. Han slo Argentina med Maradona like før de vant VM i 1986.

– «Skjult» merittliste

Nesbø synes det var vanskeligst å skille spillerne som dominerte på ulike tider, og vurdere hvor mye de faktisk betød for klubben de var i.

Han trekker frem Ole Gunnar Solskjær (tredjeplass) som eksempel.

– Han vil bli stående som en av pilarene i norsk fotball. Så kan man si, hvor vanskelig var det for Solskjær å vinne trofeene han vant? Det var ikke lenge han var fast, men han var i Manchester United i mange år og scoret flust av avgjørende mål, og derfor må han være unik, sier Nesbø.

Han tror Thoresens merittliste er mer «skjult» på grunn av nordmenns lange tradisjoner med engelsk fotball.

– Jeg tror vi er flinkere i dag til å se hva som skjer utenfor engelske ligaer enn vi var tidligere.

 • Er du enig eller uenig med Scheie og Nesbø? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!
Sportens Julekalender: Hallvar Thoresen

VIDEO: Se noen av høydepunktene fra Hallvar Thoresens karriere.

Siste nytt

 • Derfor går løperne med drikkebelte

  Therese Johaug og resten av løperne går med godt synlige drikkebelter på torsdagens 34 kilometer lange etappe. Av miljøhensyn er det nemlig bestemt at utøverne skal bære sin egen næring for å begrense bruken av snøskutere. Først etter 22 kilometer får skiløperne lov til å motta næring fra støtteapparat.

 • PSG-sjefen siktet i korrupsjonssak

  PSG-president Nasser Al-Khelaifi er siktet for medvirkning til korrupsjon, skriver påtalemyndigheten i Sveits i en pressemelding.

  I tillegg er tidligere generalsekretær i Fifa, Jerôme Valcke og en tredje forretningsmann siktet.

  Valcke skal blant annet ha mottatt bestikkelser og forfalsket dokumenter i forbindelse med salg av TV-rettigheter til fotball-VM i perioden 2018-2030.

  Al-Khelaifi og den tredje mannen skal ha oppfordret til å drive økonomisk kriminaltitet.

  Al-Khelaifi er styreleder i beIN Media group og sitter i styret til det europeiske fotballforbundet (Uefa)

  Ligue 1 - Stade Rennes v Paris St Germain
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Guardiola lover å bli i City

  Manchester City-manager Pep Guardiola lover å fullføre sin kontrakt, til tross for at klubben er utestengt fra mesterligaen de neste to sesongene.

  – Hvis de ikke sparker meg – hvilket godt kan skje – er det 100 prosent sikkert at jeg blir, sa Guardiola etter 2-0-seieren over West Ham onsdag kveld.

  Premier League - Manchester City v West Ham United
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal