Derfor er Thoresen tidenes beste norske fotballspiller

Arne Scheie og Knut Nesbø var aldri i tvil: Hallvar Thoresens (55) dominans i europeisk toppsjikt gjør ham til tidenes beste norske fotballspiller.

Thoresen

Her er Hallvar Thoresen (t.v.) under EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria i 1983. Nå har Thoresen blitt kåret til tidenes beste norske fotballspiller av Knut Nesbø (innfelt, øverst) og Arne Scheie.

Foto: Nedrås, Knut / NTB scanpix, NRK

 • Hva synes du om kåringen? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Jeg har vært i Nederland og sett hvordan han blir tatt imot 25 år senere, som en legende og en superstjerne. Dette er et land som har produsert noen av verdens beste fotballspillere i 50 år, sier NRKs fotballekspert Knut Nesbø.

Thoresen

Her blir Hallvar Thoresen presentert som Norges nye U21-landslagstrener i 2003.

Foto: Nejad, Arash A.

Sammen med Arne Scheie har Nesbø presentert sin liste over de 24 beste norske fotballspillerne i NRKs julekalender.

Frem mot julaften måtte spillere som Rune Bratseth, Tom Lund og Erik «Myggen» Mykland se seg slått av Hallvar Thoresen.

Stort engasjement

Men det har ikke skjedd ubemerket: Både i kalenderens kommentarfelt og på sosiale medier har det vært sterke reaksjoner mot kåringen.

Bergensavisen gjorde også et poeng av at Roald «Kniksen» Jensen kun ble nummer 16.

– Jeg tror veldig mange som har ment mye om norske fotballspillere, har hatt en tendens til å romantisere kvaliteten på folk som spilte på 60- og 70-tallet. Derfor reagerer man på at spillere som Roald «Kniksen» Jensen, Harald «Dutte» Berg, Odd Iversen og Tom Lund ikke er på topp eller alle blant ti beste. I sport er det en sterk tendens til at alt var relativt mye bedre før, sier Nesbø.

Scheie og Nesbø forklarer at de har lagt vekt på hvilken dominans Thoresen hadde i ett av verdens beste fotballand.

– Han var 18 år da han kom til et land som på det tidspunktet var midt mellom to VM-finaler (1974 og 1978), og Twente hadde tapt europacupfinalen det samme året. Nederland var blant landene som produserte de beste spillerne, og her ble ikke Thoresen bare etablert, han ble så god at alle toppklubber ville ha ham, sier Nesbø.

Etter å ha vært Twentes toppscorer to sesonger på rad, dro Thoresen til storklubben PSV Eindhoven i 1981.

Hallvar Thoresen

Hallvar Thoresen stortrivdes i PSV-drakten. Her fra august 1985, sesongen da Thoresen tok sitt første seriegull og scoret 20 mål.

Foto: Due, Hans / SCANPIX

– Her vant han alt: Både serien, cupen og til slutt serievinnercupen selv om han var en del skadet. Han ble toppscorer fire år på rad, og kaptein på et lag bestående av verdensstjerner som Ruud Gullit, Ronald Koeman og Frank Arnesen. Ikke nok med det: Han er fortsatt tidenes mestscorende utlending i Nederland med 152 mål.

– At han var den store stjernen i nederlandsk fotball i den perioden, taler sitt tydelige språk. Han var en fantastisk fotballspiller, sier Arne Scheie.

– Forvandlet landslaget

Nesbø trekker også frem Thoresens prestasjoner på landslaget. En revolusjonerende innsats, ifølge fotballeksperten.

– Det han gjorde da han kom på landslaget i 1977, ga mange av spillerne et nytt syn på fotball. Han fikk dem til å tro at de kunne slå de beste. Hallvar var en hærfører, og fikk gutta til å forandre mentalitet. En profesjonalitet på og utenfor på banen som ingen hadde sett før, sier Nesbø, og trekker frem høydepunktene:

– Han hadde fantastiske kamper mot både England, Jugoslavia, Danmark og Sverige. Han var med å slå Italia på bortebane i 1985 da de var regjerende verdensmestere. Han slo Argentina med Maradona like før de vant VM i 1986.

– «Skjult» merittliste

Nesbø synes det var vanskeligst å skille spillerne som dominerte på ulike tider, og vurdere hvor mye de faktisk betød for klubben de var i.

Han trekker frem Ole Gunnar Solskjær (tredjeplass) som eksempel.

– Han vil bli stående som en av pilarene i norsk fotball. Så kan man si, hvor vanskelig var det for Solskjær å vinne trofeene han vant? Det var ikke lenge han var fast, men han var i Manchester United i mange år og scoret flust av avgjørende mål, og derfor må han være unik, sier Nesbø.

Han tror Thoresens merittliste er mer «skjult» på grunn av nordmenns lange tradisjoner med engelsk fotball.

– Jeg tror vi er flinkere i dag til å se hva som skjer utenfor engelske ligaer enn vi var tidligere.

 • Er du enig eller uenig med Scheie og Nesbø? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!
Sportens Julekalender: Hallvar Thoresen

VIDEO: Se noen av høydepunktene fra Hallvar Thoresens karriere.

Siste nytt

 • Storbritannia vil arrangere hele EM

  Storbritannias statsminister Boris Johnson har bekreftet at hvis det er nødvendig, så kan Storbritannia arrangere hele EM. Det skriver Sky Sports. Etter planen skal det spilles i 12 forskjellige land, men det har blitt sådd tvil rundt formatet ettersom koronaviruset fortsatt herjer i flere av landene.

  Det skal nå være samtaler mellom ministere og UEFA for å finne en god løsning for sommerens mesterskap. Det skal arrangeres fra 11. juni til 11. juli.

  I tillegg til at de vil ta ansvar for kommende EM, har også den britiske regjeringen støttet å søke om å arrangere fotball-VM i 2030.

  Jadon Sancho
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Smitteøkning i Montenegro før kamp

  I slutten av mars skal fotballandslaget til Montenegro for å spille VM-kvalifiseringskamp.

  Ifølge Worldometers.com er det loggført 76.000 koronatilfeller i landet som bare har vel 600.000 innbyggere. Landets vaksineplaner fungerer dårlig og er kraftig forsinket, ifølge BalkanInsight.

  – Vi er klar over situasjonen i Montenegro, og den er krevende. Vi har hatt to personer på befaring. Vi har diskutert smittesituasjonen i landet. Vi reiser som kjent som en lukket kohort og er skjermet fra omgivelsene under hele oppholdet, men samtidig må vi være veldig forsiktige, sier fotballforbundets generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB.

  Norges herrelandslag
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Zuccarello kåret til ukens spiller

  Den norske ishockeyspilleren Mats Zuccarello er kåret til ukens spiller av NHLs spillerorganisasjon etter to mål og seks målgivende pasninger i forrige uke.

  Mats Zuccarello kastet ikke bort tiden da han igjen var å se i lagoppstillingen til Minnesota Wild, bemerker NHLPA i kåringen. Nordmannen mistet startet av sesongen på grunn av skade i håndleddet, men han har vært suveren etter skadeavbrekket.

  I tillegg til de åtte målpoengene på fire kamper, nådde 33-åringen også 400 poeng totalt i NHL-karrieren i uken som gikk.

  Zuccarello var tilbake etter skaden 16. februar og har raskt utviklet et godt samspill med lagkameratene Kirill Kaprizov og Victor Rask.

  – De har veldig mye selvtillit, har Wild-trener Dean Evason sagt om trioen til NBC Sport.

  Natt til tirsdag spiller Minnesota Wild mot Vegas Golden Knights.

  Kirill Kaprizov og Mats Zuccarello
  Foto: MATTHEW STOCKMAN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal