Derfor er prologen viktigere enn du tror

OBERSTDORF (NRK.no): Mange av løperne gir litt blaffen i prologen som åpner Tour de Ski. Statistikken viser at de kanskje ikke burde det.

SKI-NORDIC-CROSS-COUNTRY-TOUR-DE-SKI

Chris Jespersen kom på tredje i fjorårets prolog, og endte på andreplass sammenlagt i Tour de Ski.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

 • 10.45: Se kvinnenes prolog i Tour de Ski
 • 12.40: Se mennenes prolog i Tour de Ski

Det viser seg nemlig at hvert år har minst én, og gjerne flere, av de som havner på pallen på prologen på herresiden også havnet på pallen til slutt. Det forteller statistikk som er hentet inn av Tour de Ski-arrangøren.

– Oi, det var overraskende, sier Morten Aa Djupvik, NRKs langrennsekspert, og utdyper:

– Prologen er ikke representativ for konseptet Tour de Ski, hvor distansene etter hvert blir både hardere og lengre enn den. Jeg er overrasket over at de som viser seg å være sterkest til slutt, etter ni dager og syv konkurranser, også er de som er best på en distanse som prologen.

Jespersen bryr seg ikke

De siste årene er Tour de Ski blitt åpnet av prolog på rundt fire kilometer, som følges opp av en jaktstart dagen etter. Noen av løperne ønsker selvsagt å prøve å sikre seg et lite forsprang allerede på åpningsdistansen, men mange har også et ganske avslappet forhold til prologen – som nesten kan oppleves som en oppvarmingsøvelse.

– Prologen bryr jeg meg fint lite om. Ikke bare fordi jeg vanligvis ikke hevder meg så ofte på så korte distanser, men også fordi feltet stort sett blir samlet igjen med det samme dagen etter, sier Chris Jespersen.

Han er imidlertid selv et eksempel på at statistikken stemmer: Jespersen ble nummer tre i prologen i fjor – før han til slutt ble nummer to i sammendraget bak vinneren Martin Johnsrud Sundby (som riktignok ble nummer seks i prologen).

Logisk forklaring

I 2012 vant Petter Northug prologen foran Dario Cologna. I sammendraget til slutt byttet

Morten Aa Djupvik

NRKs langrennsekspert mener statistikken har en helt naturlig forklaring.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

de plassering – Cologna vant sammenlagt og Northug ble nummer to. Året etter ble Aleksandr Legkov nummer to i prologen, og endte med å vinne touren. Denne tendensen har gjentatt seg i alle årene touren har startet med en prolog.

– Det er ingen logisk grunn for at så mange av de beste i prologen også skal være best til slutt, så det var en litt fascinerende statistikk. Prologen er generelt litt annerledes enn alt annet, og derfor utfordrende for mange. Den er litt for lang for sprintere og litt for kort for distanseløperne, forklarer Djupvik.

Jespersen har en ganske enkel forklaring:

– Det er jo fordi de som gjør det bra i prologen stort sett er ganske raske og sterke løpere.

Sportsnyheter

Siger og bakkerekord: – Ein av dei store norske hoppdagane

Robert Johanssons monsterhopp i andre omgang sende frå 25.-plass og heilt opp til pallen. Men det var Halvor Egner Granerud som vann i Russland.

RDIWMqaXZV4

Marerittstafett for Norge – Knotten falt og fikk ikke skutt

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Karoline Knotten tok til tårene etter at hun først tapte tid på et fall på første runde, og fikk etappen forverret av store ladeproblemer på standplass.

Siste nytt

 • Sterling tilbake med mål

  Manchester City slo lørdag Fulham 2-0 hjemme etter mål av Raheem Sterling og Kevin de Bruyne.

  Sterling – som har startet på benken i to kamper på rad i Premier League – scoret allerde etter fem minutter etter målgivende fra nettopp de Bruyne, før sistnevnte selv satt et straffespark sikkert i mål etter 26 minutter.

  Dermed klatrer Manchester City til 4. plass, mens Fulham forblir på 17. plass, med sju poeng, kun ett poeng over nedrykk.

  Raheem Sterling
  Foto: ALEX LIVESEY / AFP
 • Buet under markering mot rasisme

  Fansen var tilbake på tribunene i England i helgen. I Millwalls hjemmekamp mot Derby buet hjemmefansen da spillerne markerte støtte til «Black Lives Matter».

  Helt siden fotballen returnerte i England i juni etter koronapausen har spillerne markert sin støtte i kampen mot rasisme.

  Da fansen for første gang var tilbake igjen lørdag, buet Millwall-fansen i øyeblikket spillerne gikk ned på kne.

  Millwall
  Foto: Andrew Couldridge / AFP
 • Snøvær utsetter Mowinckel-comeback

  Ragnhild Mowinckel må vente på sitt første verdenscuprenn på godt over halvannet år. Begge helgens super-G-renn i Sveits er nå avlyst.

  Juryen avgjorde i morgentimene at det på grunn av snøfall og sterk vind ikke var mulig å gjennomføre lørdagens renn. I stedet ble det jobbet for sikre søndagens super-G-konkurranse, men sent på ettermiddagen kom meldingen om at det ikke blir noe av.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Tacca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal