NRK Meny
Normal

Den politiske OL-historien

Protester mot OL-deltagelse er ikke noe nytt i historisk sammenheng. Politikk og boikotter er en del av den olympiske tradisjon.

Jesse Owens tok fire gull i Berlin.

Jesse Owens fire gull under sommerlekene i Berlin i 1936 var en strek i regningen for Hitlers velsmurte propaganda.

Til tross for at de fleste idrettsutøvere ønsker at OL utelukkende bør handle om idrett: Politikken har vært vanskelig å unngå for de olympiske leker - i hvert fall i moderne tid.

OL i Berlin i 1916 ble ikke arrangert på grunn av 1. verdenskrig, og taperne av krigen, Tyskland, Østerrike, Ungarn og Tyrkia ble ikke invitert til å delta i de første lekene etter krigen i 1920.

Den første virkelige politiske markeringen under et olympisk arrangement kom likevel under sommerlekene i Berlin i 1936.

Les: Sommerlekene i Berlin 1936

Velregissert propagandashow

Tyskland ble tildelt både sommer- og vinterleker i 1936 før Hitler tok over makten i landet i 1933.

Dette var selvfølgelig en gavepakke for nazistene, som utnyttet spesielt sommer-OL i Berlin i propaganda-øyemed.

Se også: Nett-TV: OLs politiske historie

Hitlers propagandaminister Josef Goebbel presenterte et velregissert show som skulle fremstille Adolf Hitler i et best mulig lys for omverdenen, samt vise den ariske rasens overlegne kvaliteter. Det var derfor en stygg strek i regningen for naziregimet at Jesse Owens tok sine fire gullmedaljer.

Verdt å merke seg er imidlertid at Den Internasjonale Komité (IOK) fikk presset Tyskland til å la de jødiske utøverne få delta.

Tommie Smith (i midten) og John Carlos (th)

Tommie Smith (i midten) og John Carlos (th) knytter neven i protest mot raseskillet i USA.

Foto: AP

Rasespørsmålet aktualiseres

Under 2. verdenskrig ble de planlagte olympiske lekene i Sapporo/Tokyo i 1940 og London/Cortina i 1944 avlyst. I 1948 ble det så gjennomført sanksjoner mot Tyskland og Japan, som ikke fikk lov å delta i verken sommer- eller vinter-OL det året.

I 1968 ble raskeskillespørsmålet aktualisert under Sommerlekene i Mexico 1968

IOK hadde blant annet forsøkt å få med seg Sør-Afrika, som på den tiden var et apartheidregime, men måtte gi seg etter protester fra flere av de andre afrikanske landene.

Knytter nevene

Flere av de fargede amerikanerne stilte også i svarte strømper under Mexico-OL, og under seiersseremonien på 200 meter stilte gullvinner Tommie Smith og bronsevinner John Carlos opp med svarte hansler og knyttet neve da nasjonalsangen ble spilt under seiersseremonien.

Dette ble for sterk kost for ledelsen i USAs OL-tropp, som sendte de to utøverne hjem med en gang.

OL i München i 1972

En av gisseltakerne fra det blodige gisseldramet under München-OL i 1972.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Blodige leker

1972, OL i München: Dette ble de mest tragiske og blodige lekene i OLs historie etter at palestinske "Svart September" brøt seg inn i den israelske leiren.

Store deler av troppen ble tatt til fange, og etter en dramatisk politiaksjon på flyplassen i München ble 11 israelere drept. Fem palestinere og en tysk politimann døde også i gisseldramaet.

Norge i boikott

Både i 1976, 1980 og 1984 boikottet land OL av politiske årsaker. Sommerlekene i Montreal 1976 lekene i Montreal i protest mot at New Zealand deltok.

USA boikottet Moska-OL i 1980 på grunn av Sovjetunionens krigføring i Afghanistan, og fikk med seg blant andre Vest-Tyskland, Japan og Norge.

Sommer-OL i Moskva 1980

OL i Moskva 1980. Norge boikottet lekene på grunn av landets krigføring i Afghanistan.

Foto: Scanpix

Som svar på USAs boikott holdt dermed Sovjetunionen og østblokklandene seg hjemme da USA arrangerte OL i Los Angeles i 1984.

Les: Sommerlekene i Los Angeles 1984

Protester mot Kina

De siste årene har det ikke vært noen større boikotter eller sanksjoner i olympisk sammenheng, med unntak av sommer-OL i Barcelona i 1992. Jugoslavia fikk ikke delta på grunn av den brutale borgerkrigen i landet. Dermed fikk Norges håndballjenter, som ikke var kvalifisert, den ledige plassen. De kvitterte med å ta sølv.

Det kan også nevnes at det for Australias urbefolkning var en viktig symbolsk markering at Cathy Freeman fikk tenne den olympiske ilden i Sydney i 2000.

Foran OL i Beijing 2008 protesteres det fra flere hold mot Kinas manglende menneskerettigheter. En norsk boikott av OL er per i dag ikke aktuelt, men utøvere og politikere har åpnet for å utebli fra selve åpningsseremonien 8. august.

Siste nytt

 • Lillebror Pedersen til Godset

  Sebastian Pedersen (18) gjør som storebror Marcus (27) og blir Strømsgodset-spiller.

  18 år gamle Sebastian er spiss i likhet med broren, og han har skrevet under en kontrakt som binder ham til Strømsgodset ut 2019-sesongen.

  Sebastian Pedersen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Aamodt Kilde rask på utfortrening

  Aleksander Aamodt Kilde var raskest av de norske under tirsdagens utfortrening i Kitzbühel med en 3.-plass. Aksel Lund Svindal kjørte ned til en 7.-plass, mens Kjetil Jansrud endte på en 16.-plass i gjennomkjøringen. Christof Innerhofer var raskest.

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: Vincenzo Pinto / AFP
 • Powell ny trener i Sandefjord

  Tidligere Egersund- og Levanger-trener Magnus Powell blir trener i eliteserieklubben Sandefjord. Powell har skrevet under på en toårig avtale. Han erstatter Lars Bohinen, som har tatt over Aalesund.

  Magnus Powell
  Foto: Torstein Bjørkås/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Frankrike-Hviterussland
EM håndball menn: Før kampen Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Etter kampen Norge - Østerrike