Hopp til innhold

Løp Holmenkollstafetten under falske navn

De fikk ikke lov å delta i Holmenkollstafetten fordi de var kvinner. Derfor startet de under falske navn. Og så ble de straffet.

Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe

Ingrid Ellingsen (t.v.) og Gerd von der Lippe satte i gang en enorm utvikling med sin ulovlige deltakelse og markering under Holmenkollstafetten i 1972

Foto: Privat

Det er 40 år siden den utrolige historien. Men i Holmenkollstafetten i 1972 var det faktisk ennå ikke lov for kvinner å være med i "vårens vakreste eventyr".

Det ville ikke friidrettsutøverne Gerd von der Lippe og Ingrid Ellingsen finne seg i.

– Nei, har det gått 40 år siden? Det har jeg ikke tenkt på, sier Gerd von der Lippe til NRK. Men hun husker selvfølgelig godt hva som skjedde.

I. Ellingsen og Ø. Foss

– Vi var studenter, studerte pedagogikk, og stilte med et lag vi kalte "Pedisten". Ingrid stilte opp som "I. Ellingsen" på lagoppstillingen, men mitt navn var så uvanlig at jeg hadde blitt avslørt. Derfor tok jeg navnet Ø. Foss, lånt av presten som seinere viet oss, forteller Gerd von der Lippe.

Arrangørklubben Tjalve hadde gitt klokkeklar beskjed: Kvinner skulle ikke få starte. Hvis det ble oppdaget at noen prøvde, skulle stafettpinnen straks beslaglegges.

– Laget var et gjennomført anarkistlag. I tillegg til at Ingrid og jeg løp ulovlig for å demonstrere mot kvinnediskriminering i idretten, løp gutta på laget med EF-markeringer. To var for EF, de 11 andre var mot og løp med slagordet "solid bakgrunn for egne meninger".

Løp med politiet i hælene

For både Tjalve og medarrangør Aftenposten hadde lagt ned forbud mot politiske demonstrasjoner, først og fremst med tanke på EF-striden.

– Husk at dette var i 1972 da det dro seg til mot EF-avstemning. Og det var den omtalte 68-generasjonen som var studenter og ungdommer på den tid, forteller Gerd von der Lippe.

Allerede på andre veksling brøt politiet inn for å ta fra laget stafettpinnen. Lagets løper fikk nappet den til seg og satte opp farten med politiet i hælene – sannsynligvis et utrolig morsomt syn.

– Men flere politifolk kom til og fikk tatt vår mann. Han ble arrestert og tatt med til Svartemarja. Venstrepolitikeren – det var det han var – forlangte å få se politiets hjemmel til arrestasjonen, noe politiet ikke hadde.

Ble fratatt pinnen – vekslet med blomsterbukett i stedet

Da forlangte han å bli kjørt til vekslingen, ettersom han jo var blitt noe forsinket. Det gikk politiet smilende med på.

Kvinneklassen i 2011

Slik ser det ut i vår tid: En stor eliteklasse for kvinner er selvsagt i 'vårens vakreste eventyr' anno 2011

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Men arrangøren tok jo stafettpinnen. Vi plukket en bukett blomster som vi brukte som pinne på resten av stafetten, sier Gerd von der Lippe.

Hun var landslagsutøver i friidrett på den tid, med bl.a. NM-gull på 100-meter i 1961, og kjente derfor både Tjalve og resten av idrettsmiljøet godt. – Vi fikk støtte av mange av de aktive i klubben, selv om de aldrige menn i ledelsen ikke ville vite av oss i Holmenkollstafetten, sier hun.

Ble nektet landslagsplass

Men reaksjonen kom. Friidrettsforbundet kalte de to inn på teppet og straffet dem med å frata dem muligheten til å kvalifisere seg til landslaget.

– Det sved mest for meg, for jeg hadde jo tross alt vært med der. Men det som skjedde, var at jeg mistet interessen for å drive toppidrett. I stedet begynte jeg å jobbe hardt mot alle former for kjønnsdiskriminering i idretten, forteller hun.

Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe ble straffet for brudd på tre regler:

 • Å ha deltatt i en konkurranse forbeholdt menn
 • Å ha skadet idrettens anseelse
 • Å ha løpt for en klubb uten startberettigelse –

Laget Pedisten var jo satt sammen for anledningen, og ikke registrert noe sted, sier hun.

Fikk enorm støtte

Kvinner i Holmenkollstafetten 1975

Dette er 1975, og nå fikk kvinnene endelig lov å løpe uten at noen politimann grep etter stafettpinnen

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

Kampen mot kjønnsdiskriminering i idretten ble ført med styrke de neste årene.

– Vi hadde allerede enorm støtte, og den ble bare større. Vi reiste land og strand rundt og fikk en veldig sterk opplæring i å diskutere og legge fram argumenter, sier Gerd von der Lippe.

Kampen ble kronet med suksess tre år seinere. For i 1975 ble det opprettet kvinneklasse.

– Det var en dobbel triumf for oss. Ikke bare fikk vi lov å delta, men laget vårt Tyrving ble også den aller første vinneren, forteller hun.

Ble pioner på forskning om idrett og kjønn

Gerd von der Lippe har fortsatt denne kampen også seinere. Med doktorgrad i idrettssosiologi og idrettssosiologi som bakgrunn har hun blitt en pioner innen forskning på idrett og kjønn. Hun har gitt ut flere bøker om dette fagfeltet.

– Og dette kom utelukkende av at jeg ble straffet med utestengelse den gangen Ingrid og jeg løp Holmenkollstafetten ulovlig, bare fordi vi var kvinner, sier Gerd von der Lippe.

Som iallfall kan glede seg over en enorm utvikling på det området i de siste 40 årene.

Siste nytt

 • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

  Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

  Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

  Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

  – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

  – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

  Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

  Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

  Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

  Premier League - Chelsea v Everton
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters
 • Vraket Vålerenga-spiller ledet an da Storhamar vant overlegent

  Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5–1 mandag.

  Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1–0 i den første finalekampen på egen is.

  Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

  – Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

  Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Og Storhamar ga seg ikke før det sto 5–1 på måltavlen.

  Det neste finaleoppgjøret spilles i Oslo onsdag.

  (NTB)

  NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

  Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

  Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

  Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

  – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

  Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

  – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

  (NTB)

  1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal