Hopp til innhold

Løp Holmenkollstafetten under falske navn

De fikk ikke lov å delta i Holmenkollstafetten fordi de var kvinner. Derfor startet de under falske navn. Og så ble de straffet.

Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe

Ingrid Ellingsen (t.v.) og Gerd von der Lippe satte i gang en enorm utvikling med sin ulovlige deltakelse og markering under Holmenkollstafetten i 1972

Foto: Privat

Det er 40 år siden den utrolige historien. Men i Holmenkollstafetten i 1972 var det faktisk ennå ikke lov for kvinner å være med i "vårens vakreste eventyr".

Det ville ikke friidrettsutøverne Gerd von der Lippe og Ingrid Ellingsen finne seg i.

– Nei, har det gått 40 år siden? Det har jeg ikke tenkt på, sier Gerd von der Lippe til NRK. Men hun husker selvfølgelig godt hva som skjedde.

I. Ellingsen og Ø. Foss

– Vi var studenter, studerte pedagogikk, og stilte med et lag vi kalte "Pedisten". Ingrid stilte opp som "I. Ellingsen" på lagoppstillingen, men mitt navn var så uvanlig at jeg hadde blitt avslørt. Derfor tok jeg navnet Ø. Foss, lånt av presten som seinere viet oss, forteller Gerd von der Lippe.

Arrangørklubben Tjalve hadde gitt klokkeklar beskjed: Kvinner skulle ikke få starte. Hvis det ble oppdaget at noen prøvde, skulle stafettpinnen straks beslaglegges.

– Laget var et gjennomført anarkistlag. I tillegg til at Ingrid og jeg løp ulovlig for å demonstrere mot kvinnediskriminering i idretten, løp gutta på laget med EF-markeringer. To var for EF, de 11 andre var mot og løp med slagordet "solid bakgrunn for egne meninger".

Løp med politiet i hælene

For både Tjalve og medarrangør Aftenposten hadde lagt ned forbud mot politiske demonstrasjoner, først og fremst med tanke på EF-striden.

– Husk at dette var i 1972 da det dro seg til mot EF-avstemning. Og det var den omtalte 68-generasjonen som var studenter og ungdommer på den tid, forteller Gerd von der Lippe.

Allerede på andre veksling brøt politiet inn for å ta fra laget stafettpinnen. Lagets løper fikk nappet den til seg og satte opp farten med politiet i hælene – sannsynligvis et utrolig morsomt syn.

– Men flere politifolk kom til og fikk tatt vår mann. Han ble arrestert og tatt med til Svartemarja. Venstrepolitikeren – det var det han var – forlangte å få se politiets hjemmel til arrestasjonen, noe politiet ikke hadde.

Ble fratatt pinnen – vekslet med blomsterbukett i stedet

Da forlangte han å bli kjørt til vekslingen, ettersom han jo var blitt noe forsinket. Det gikk politiet smilende med på.

Kvinneklassen i 2011

Slik ser det ut i vår tid: En stor eliteklasse for kvinner er selvsagt i 'vårens vakreste eventyr' anno 2011

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Men arrangøren tok jo stafettpinnen. Vi plukket en bukett blomster som vi brukte som pinne på resten av stafetten, sier Gerd von der Lippe.

Hun var landslagsutøver i friidrett på den tid, med bl.a. NM-gull på 100-meter i 1961, og kjente derfor både Tjalve og resten av idrettsmiljøet godt. – Vi fikk støtte av mange av de aktive i klubben, selv om de aldrige menn i ledelsen ikke ville vite av oss i Holmenkollstafetten, sier hun.

Ble nektet landslagsplass

Men reaksjonen kom. Friidrettsforbundet kalte de to inn på teppet og straffet dem med å frata dem muligheten til å kvalifisere seg til landslaget.

– Det sved mest for meg, for jeg hadde jo tross alt vært med der. Men det som skjedde, var at jeg mistet interessen for å drive toppidrett. I stedet begynte jeg å jobbe hardt mot alle former for kjønnsdiskriminering i idretten, forteller hun.

Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe ble straffet for brudd på tre regler:

  • Å ha deltatt i en konkurranse forbeholdt menn
  • Å ha skadet idrettens anseelse
  • Å ha løpt for en klubb uten startberettigelse –

Laget Pedisten var jo satt sammen for anledningen, og ikke registrert noe sted, sier hun.

Fikk enorm støtte

Kvinner i Holmenkollstafetten 1975

Dette er 1975, og nå fikk kvinnene endelig lov å løpe uten at noen politimann grep etter stafettpinnen

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

Kampen mot kjønnsdiskriminering i idretten ble ført med styrke de neste årene.

– Vi hadde allerede enorm støtte, og den ble bare større. Vi reiste land og strand rundt og fikk en veldig sterk opplæring i å diskutere og legge fram argumenter, sier Gerd von der Lippe.

Kampen ble kronet med suksess tre år seinere. For i 1975 ble det opprettet kvinneklasse.

– Det var en dobbel triumf for oss. Ikke bare fikk vi lov å delta, men laget vårt Tyrving ble også den aller første vinneren, forteller hun.

Ble pioner på forskning om idrett og kjønn

Gerd von der Lippe har fortsatt denne kampen også seinere. Med doktorgrad i idrettssosiologi og idrettssosiologi som bakgrunn har hun blitt en pioner innen forskning på idrett og kjønn. Hun har gitt ut flere bøker om dette fagfeltet.

– Og dette kom utelukkende av at jeg ble straffet med utestengelse den gangen Ingrid og jeg løp Holmenkollstafetten ulovlig, bare fordi vi var kvinner, sier Gerd von der Lippe.

Som iallfall kan glede seg over en enorm utvikling på det området i de siste 40 årene.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal