Løp Holmenkollstafetten under falske navn

De fikk ikke lov å delta i Holmenkollstafetten fordi de var kvinner. Derfor startet de under falske navn. Og så ble de straffet.

Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe

Ingrid Ellingsen (t.v.) og Gerd von der Lippe satte i gang en enorm utvikling med sin ulovlige deltakelse og markering under Holmenkollstafetten i 1972

Foto: Privat

Det er 40 år siden den utrolige historien. Men i Holmenkollstafetten i 1972 var det faktisk ennå ikke lov for kvinner å være med i "vårens vakreste eventyr".

Det ville ikke friidrettsutøverne Gerd von der Lippe og Ingrid Ellingsen finne seg i.

– Nei, har det gått 40 år siden? Det har jeg ikke tenkt på, sier Gerd von der Lippe til NRK. Men hun husker selvfølgelig godt hva som skjedde.

I. Ellingsen og Ø. Foss

– Vi var studenter, studerte pedagogikk, og stilte med et lag vi kalte "Pedisten". Ingrid stilte opp som "I. Ellingsen" på lagoppstillingen, men mitt navn var så uvanlig at jeg hadde blitt avslørt. Derfor tok jeg navnet Ø. Foss, lånt av presten som seinere viet oss, forteller Gerd von der Lippe.

Arrangørklubben Tjalve hadde gitt klokkeklar beskjed: Kvinner skulle ikke få starte. Hvis det ble oppdaget at noen prøvde, skulle stafettpinnen straks beslaglegges.

– Laget var et gjennomført anarkistlag. I tillegg til at Ingrid og jeg løp ulovlig for å demonstrere mot kvinnediskriminering i idretten, løp gutta på laget med EF-markeringer. To var for EF, de 11 andre var mot og løp med slagordet "solid bakgrunn for egne meninger".

Løp med politiet i hælene

For både Tjalve og medarrangør Aftenposten hadde lagt ned forbud mot politiske demonstrasjoner, først og fremst med tanke på EF-striden.

– Husk at dette var i 1972 da det dro seg til mot EF-avstemning. Og det var den omtalte 68-generasjonen som var studenter og ungdommer på den tid, forteller Gerd von der Lippe.

Allerede på andre veksling brøt politiet inn for å ta fra laget stafettpinnen. Lagets løper fikk nappet den til seg og satte opp farten med politiet i hælene – sannsynligvis et utrolig morsomt syn.

– Men flere politifolk kom til og fikk tatt vår mann. Han ble arrestert og tatt med til Svartemarja. Venstrepolitikeren – det var det han var – forlangte å få se politiets hjemmel til arrestasjonen, noe politiet ikke hadde.

Ble fratatt pinnen – vekslet med blomsterbukett i stedet

Da forlangte han å bli kjørt til vekslingen, ettersom han jo var blitt noe forsinket. Det gikk politiet smilende med på.

Kvinneklassen i 2011

Slik ser det ut i vår tid: En stor eliteklasse for kvinner er selvsagt i 'vårens vakreste eventyr' anno 2011

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Men arrangøren tok jo stafettpinnen. Vi plukket en bukett blomster som vi brukte som pinne på resten av stafetten, sier Gerd von der Lippe.

Hun var landslagsutøver i friidrett på den tid, med bl.a. NM-gull på 100-meter i 1961, og kjente derfor både Tjalve og resten av idrettsmiljøet godt. – Vi fikk støtte av mange av de aktive i klubben, selv om de aldrige menn i ledelsen ikke ville vite av oss i Holmenkollstafetten, sier hun.

Ble nektet landslagsplass

Men reaksjonen kom. Friidrettsforbundet kalte de to inn på teppet og straffet dem med å frata dem muligheten til å kvalifisere seg til landslaget.

– Det sved mest for meg, for jeg hadde jo tross alt vært med der. Men det som skjedde, var at jeg mistet interessen for å drive toppidrett. I stedet begynte jeg å jobbe hardt mot alle former for kjønnsdiskriminering i idretten, forteller hun.

Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe ble straffet for brudd på tre regler:

 • Å ha deltatt i en konkurranse forbeholdt menn
 • Å ha skadet idrettens anseelse
 • Å ha løpt for en klubb uten startberettigelse –

Laget Pedisten var jo satt sammen for anledningen, og ikke registrert noe sted, sier hun.

Fikk enorm støtte

Kvinner i Holmenkollstafetten 1975

Dette er 1975, og nå fikk kvinnene endelig lov å løpe uten at noen politimann grep etter stafettpinnen

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

Kampen mot kjønnsdiskriminering i idretten ble ført med styrke de neste årene.

– Vi hadde allerede enorm støtte, og den ble bare større. Vi reiste land og strand rundt og fikk en veldig sterk opplæring i å diskutere og legge fram argumenter, sier Gerd von der Lippe.

Kampen ble kronet med suksess tre år seinere. For i 1975 ble det opprettet kvinneklasse.

– Det var en dobbel triumf for oss. Ikke bare fikk vi lov å delta, men laget vårt Tyrving ble også den aller første vinneren, forteller hun.

Ble pioner på forskning om idrett og kjønn

Gerd von der Lippe har fortsatt denne kampen også seinere. Med doktorgrad i idrettssosiologi og idrettssosiologi som bakgrunn har hun blitt en pioner innen forskning på idrett og kjønn. Hun har gitt ut flere bøker om dette fagfeltet.

– Og dette kom utelukkende av at jeg ble straffet med utestengelse den gangen Ingrid og jeg løp Holmenkollstafetten ulovlig, bare fordi vi var kvinner, sier Gerd von der Lippe.

Som iallfall kan glede seg over en enorm utvikling på det området i de siste 40 årene.

Siste nytt

 • Villa gir seg etter endt sesong

  Den spanske spissveteranen David Villa (37) legger opp etter sesongen. 37-åringen med fortid i Barcelona, Atlético Madrid og Valencia vil avslutte sin karriere i japansk fotball og Vissel Kobe. – Jeg har bestemt meg for å avslutte min profesjonelle karriere, sa en tydelig rørt Villa.

  NYCFC Villa Soccer David Villa
  Foto: Seth Wenig / Ap
 • Salah dropper landslagssamling

  Liverpools gullkalv Mohamed Salah dropper landslagssamling med Egypt etter at han måtte hinke av banen i 3-1-nedsablingen av Manchester City. – Han trenger en periode med behandling for å komme tilbake, skriver Egypt i en uttalelse gjengitt hos BBC.

  2mXYQk1Erk4
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør

  Mats Zuccarellos Minnesota Wild fortsetter å slite. Tirsdag røk de 1-3 borte for Los Angeles Kings. Det ble ingen målpoeng på nordmannen. Minnesota Wild møtte Los Angeles Kings i et rent bunnoppgjør. Zuccarello har nå seks målpoeng på de sju siste kampene, men de to siste har nå endt uten poeng.

  Mats Zuccarello
  Foto: Chris Carlson / Chris Carlson

Sendeplan

Kl. Program Kanal