Løp Holmenkollstafetten under falske navn

De fikk ikke lov å delta i Holmenkollstafetten fordi de var kvinner. Derfor startet de under falske navn. Og så ble de straffet.

Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe

Ingrid Ellingsen (t.v.) og Gerd von der Lippe satte i gang en enorm utvikling med sin ulovlige deltakelse og markering under Holmenkollstafetten i 1972

Foto: Privat

Det er 40 år siden den utrolige historien. Men i Holmenkollstafetten i 1972 var det faktisk ennå ikke lov for kvinner å være med i "vårens vakreste eventyr".

Det ville ikke friidrettsutøverne Gerd von der Lippe og Ingrid Ellingsen finne seg i.

– Nei, har det gått 40 år siden? Det har jeg ikke tenkt på, sier Gerd von der Lippe til NRK. Men hun husker selvfølgelig godt hva som skjedde.

I. Ellingsen og Ø. Foss

– Vi var studenter, studerte pedagogikk, og stilte med et lag vi kalte "Pedisten". Ingrid stilte opp som "I. Ellingsen" på lagoppstillingen, men mitt navn var så uvanlig at jeg hadde blitt avslørt. Derfor tok jeg navnet Ø. Foss, lånt av presten som seinere viet oss, forteller Gerd von der Lippe.

Arrangørklubben Tjalve hadde gitt klokkeklar beskjed: Kvinner skulle ikke få starte. Hvis det ble oppdaget at noen prøvde, skulle stafettpinnen straks beslaglegges.

– Laget var et gjennomført anarkistlag. I tillegg til at Ingrid og jeg løp ulovlig for å demonstrere mot kvinnediskriminering i idretten, løp gutta på laget med EF-markeringer. To var for EF, de 11 andre var mot og løp med slagordet "solid bakgrunn for egne meninger".

Løp med politiet i hælene

For både Tjalve og medarrangør Aftenposten hadde lagt ned forbud mot politiske demonstrasjoner, først og fremst med tanke på EF-striden.

– Husk at dette var i 1972 da det dro seg til mot EF-avstemning. Og det var den omtalte 68-generasjonen som var studenter og ungdommer på den tid, forteller Gerd von der Lippe.

Allerede på andre veksling brøt politiet inn for å ta fra laget stafettpinnen. Lagets løper fikk nappet den til seg og satte opp farten med politiet i hælene – sannsynligvis et utrolig morsomt syn.

– Men flere politifolk kom til og fikk tatt vår mann. Han ble arrestert og tatt med til Svartemarja. Venstrepolitikeren – det var det han var – forlangte å få se politiets hjemmel til arrestasjonen, noe politiet ikke hadde.

Ble fratatt pinnen – vekslet med blomsterbukett i stedet

Da forlangte han å bli kjørt til vekslingen, ettersom han jo var blitt noe forsinket. Det gikk politiet smilende med på.

Kvinneklassen i 2011

Slik ser det ut i vår tid: En stor eliteklasse for kvinner er selvsagt i 'vårens vakreste eventyr' anno 2011

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Men arrangøren tok jo stafettpinnen. Vi plukket en bukett blomster som vi brukte som pinne på resten av stafetten, sier Gerd von der Lippe.

Hun var landslagsutøver i friidrett på den tid, med bl.a. NM-gull på 100-meter i 1961, og kjente derfor både Tjalve og resten av idrettsmiljøet godt. – Vi fikk støtte av mange av de aktive i klubben, selv om de aldrige menn i ledelsen ikke ville vite av oss i Holmenkollstafetten, sier hun.

Ble nektet landslagsplass

Men reaksjonen kom. Friidrettsforbundet kalte de to inn på teppet og straffet dem med å frata dem muligheten til å kvalifisere seg til landslaget.

– Det sved mest for meg, for jeg hadde jo tross alt vært med der. Men det som skjedde, var at jeg mistet interessen for å drive toppidrett. I stedet begynte jeg å jobbe hardt mot alle former for kjønnsdiskriminering i idretten, forteller hun.

Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe ble straffet for brudd på tre regler:

 • Å ha deltatt i en konkurranse forbeholdt menn
 • Å ha skadet idrettens anseelse
 • Å ha løpt for en klubb uten startberettigelse –

Laget Pedisten var jo satt sammen for anledningen, og ikke registrert noe sted, sier hun.

Fikk enorm støtte

Kvinner i Holmenkollstafetten 1975

Dette er 1975, og nå fikk kvinnene endelig lov å løpe uten at noen politimann grep etter stafettpinnen

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

Kampen mot kjønnsdiskriminering i idretten ble ført med styrke de neste årene.

– Vi hadde allerede enorm støtte, og den ble bare større. Vi reiste land og strand rundt og fikk en veldig sterk opplæring i å diskutere og legge fram argumenter, sier Gerd von der Lippe.

Kampen ble kronet med suksess tre år seinere. For i 1975 ble det opprettet kvinneklasse.

– Det var en dobbel triumf for oss. Ikke bare fikk vi lov å delta, men laget vårt Tyrving ble også den aller første vinneren, forteller hun.

Ble pioner på forskning om idrett og kjønn

Gerd von der Lippe har fortsatt denne kampen også seinere. Med doktorgrad i idrettssosiologi og idrettssosiologi som bakgrunn har hun blitt en pioner innen forskning på idrett og kjønn. Hun har gitt ut flere bøker om dette fagfeltet.

– Og dette kom utelukkende av at jeg ble straffet med utestengelse den gangen Ingrid og jeg løp Holmenkollstafetten ulovlig, bare fordi vi var kvinner, sier Gerd von der Lippe.

Som iallfall kan glede seg over en enorm utvikling på det området i de siste 40 årene.

Siste nytt

 • Sakor klar for Brann

  Brann har signert Vajebah Sakor (25). Nordmannen kommer gratis etter at kontrakten hans med OFI Crete gikk ut tidligere i sommer, skriver bergensklubben.

  Sakor ble hentet til den italienske storklubben Juventus da han var 15 år. Han har senere spilt i belgiske Westerlo, Vålerenga nederlandske Willem II og IFK Göteborg.

  Siden 2019 har han oppholdt seg på Kreta.

  Brann kjemper om å beholde plassen i eliteserien. Klubben ligger nest sist etter 19 runder med kun 14 poeng. Klubben er to poeng bak trygg plass.

  Eliteserien fotball 2016: Vålerenga - Ålesund (0-1)
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK
 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal