Hopp til innhold

– Et mestertrekk å benke Terry

ANALYSE: Benkingen av John Terry kom som et sjokk før avsparket mellom Chelsea og Arsenal, men prestasjonen til 20-årige Kurt Zouma gjorde avgjørelsen til et mestertrekk.

John Terry og Kurt Zouma

GENITREKK: José Mourinho (f.v.) benket kaptein og forsvarskjempe John Terry mot Arsenal. Inn kom Kurt Zouma, som scoret kampens første mål.

Foto: NTB Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Kurt Zouma

IMPONERTE: Kurt Zouma stengte forsvaret sammen med Gary Cahill og scoret ett mål mot Arsenal.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Den store snakkisen etter Chelseas seier mot Arsenal på Stamford Bridge var åpenbart provokasjonene til Diego Costa som fikk Gabriel Paulista utvist like før pause. Den kontroversielle episoden lot hjemmelaget styre resten av kampen, og Arsenal tapte til slutt 2-0.

Men ikke før Kurt Zouma hadde headet inn frisparket til Cesc Fàbregas var Chelsea på vei mot tre poeng. Få hadde trodd at franskmannen i det hele tatt skulle starte.

Det er nemlig ikke normalt for José Mourinho å benke John Terry fra start. Da han ble tatt av til pause i Chelseas 3-0-tap mot Manchester City tidligere i sesongen, var det den første gangen noensinne at portugiseren hadde byttet ham ut i ligasammenheng. Sammen med Branislav Ivanović, Diego Costa og Nemanja Matić hadde kapteinen blitt hvilt mot Maccabi Tel-Aviv onsdag, men de fleste forventet at han ville returnere til startoppstillingen her.

At Zouma startet sammen med Gary Cahill gjenspeilte Mourinhos tillit til unggutten, som ble kjøpt fra Saint-Étienne for 12.5 millioner pund i januar 2014. Da Chelsea vant ligacupen og Zouma hadde blitt brukt som midtbaneanker i finalen, sammenlignet treneren ham med Marcel Desailly.

Om dét var noe raust, viste Zouma her hva som bor i ham. Selv utenom målet var han glimrende, og hans fart og fysikk bidro til at Arsenals kontringer sjelden truet Asmir Begović.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOCCER-ENGLAND-CHE-ARS/ Chelsea v Arsenal - Barclays Premier League

UTVISNING NUMMER ÉN: Diego Costa terget på seg Arsenal-spillerne. Til slutt ble fikk det motspiller Gabriel utvist.

Foto: John Sibley / Reuters

Temmet Theo

Det var nemlig ingen enkel oppgave som ventet. Arsène Wenger startet med lynraske Theo Walcott på topp, som hadde 11 mål på sine siste 11 starter i Premier League. Allerede innen fire minutter hadde Arsenal funnet spissen med to pasninger i bakrom, men ingen av dem førte til farligheter.

Før i tiden hadde Mourinho simpelthen satt forsvarslinjen dypt og brukt Terry her. Men Chelsea spiller ikke like forsiktig nå som før.

For som det ble skrevet på disse sidene før kamp, har portugiseren ønsket å flytte forsvarslinjen høyere opp i banen denne sesongen. Minnet går tilbake til tapet mot City, hvor Sergio Agüero smatt inn bak en høytstående forsvarsrekke innen ett minutt. Det var da Mourinho byttet ut Terry med Zouma for første gang, fordi han trengte mer fart.

Dette forklarer hvorfor Chelsea har ønsket en rask stopper i sommer, som Marquinhos eller John Stones. Kriteriene til midtstopperne har forandret seg.

Her leverte Zouma varene. Spesielt én episode i første omgang viste hans kvaliteter: Walcott skulle til å sprinte ned langs venstrekanten for å avslutte en farlig kontring, før Zouma bykset etter og utførte en perfekt takling. Terry hadde vært sjanseløs.

Artikkelen fortsetter under bildet.

John Terry

BENKET: John Terry ble sittende hele kampen på benken.

Foto: John Sibley / Reuters

Viktig utvisning

Santi Cazorla

UTVISNING NUMMER TO: Santi Cazorla måtte forlate banen med to gule kort.

Foto: John Sibley / Reuters

Men også Arsenal holdt tett bakover i begynnelsen, så ingen av lagene skapte stort før pause. Chelsea angrep konstant langs venstresiden, og mens Cesc Fàbregas var positiv, gjorde Diego Costa lite annet enn å stå bak det røde kortet. Bortelaget fikk aldri i gang Walcott, Alexis Sánchez eller Mesut Özil.

Utvisningen ga Chelsea initiativet, men Arsenal lå fortsatt tett. Så steg en umarkert Zouma til værs og headet inn 1-0.

Mourinho roet deretter ned tempoet og gjorde defensive bytter. Da Santi Cazorla fikk sitt andre gule ble oppgaven lettere, og mot slutten doblet Eden Hazard ledelsen med et skudd via Calum Chambers. Da kampen var over hadde Zouma vunnet alle sine tre hodedueller og bidratt til at Chelseas forsvar – ligaens verste før avspark, med 12 baklengs på fem ligakamper – endelig holdt nullen.

Etter kampslutt ga Mourinho Terry en klem; en symbolsk handling gjort for å vise at det ikke finnes noen konflikt mellom de to. Men om Zouma kan prestere slik mot kjappe spisser, kan synet av Terry på benken fort bli mer familiært.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal