Carlsen uslåelig for tiden: Alene i tet i ny storturnering

2015 bød periodevis på uvant motgang for Carlsen. Men nå har han knust nesten all motstand i lang tid og ligger alene i tet i Wijk aan Zee-turneringen i Nederland.

Magnus Carlsen

DOMINERER: Magnus Carlsen virker helt suveren for tiden. Her udner et parti mot Loek van Wely i forrige uke.

Foto: KOEN SUYK / Afp

Magnus Carlsen har vært i storslag i Nederland og i tirsdagens parti sikret han seg igjen en ny seier. Denne gang mot Michael Adams. Det betyr at han leder sjakkturneringen Wijk aan Zee i Nederland. Engelske Adams nektet lenge å gi opp, men måtte til slutt kapitulere.

Carlsen spilte med hvite brikker, og Adams (svart) maktet ikke å tukte nordmannen. Carlsen vant kampen i 66. trekk. Han leder nå turneringen med 6,5 poeng, ett poeng foran italienske Fabiano Caruana.

Spådde dominans

Sergej Karjakin stoppet seiersrekken til Carlsen i turneringen for to dager siden, da de spilte remis. Da hadde Carlsen seiret i flere dager i strekk. Men Carlsen har vært nærmest uslåelig en lang periode.

Men dette var også en slik dominans NRK-ekspert Torstein Bae spådde kunne skje i romjulen da Carlsen dominerte under en turnering i Qatar.

– I denne turneringen har han gått fra smygende anakonda til brølende løve. Jeg lurer på om vi ser konturene av at Magnus Carlsen oppfinner seg selv på ny, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

En måned senere ser det ut som kan ha fått rett. Storturneringen i Nederland avsluttes søndag.

Opp og ned

2015 bød på opp og nedturer og Carlsen sa før jul til NRK:

– Det har absolutt vært mye opp og ned i år. Men alt i alt har det blitt mange suksesser.

Men nå dominerer han totalt igjen og har nå over 30 strake partier uten tap.

Siste nytt

 • Løseth topp ti i Levi

  Årets første verdenscuprenn i slalåm for kvinner er unnagjort i Levi i Finland. Nina Haver-Løseth endte til slutt på 9.plass, mens Thea Stjernesund og Maren Skjøld kjørte inn til henholdsvis 23. og 24. plass. Amerikanske Mikaela Shiffrin tok en overbevisende seier.

  Den offisielle VM-genseren 2019 fra Dale Norway lanseres
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Klæbo knuste alle

  Johannes Høsflot Klæbo gjorde som i fjor og vant sprinten på Beitostølen. Emil Iversen var nærmest ungfolen og ble nummer to. Eirik Brandsdal knep tredjeplassen i en tett duell med Gjøran Tefre.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Falla suveren på sprinten

  Maiken Caspersen Falla viser hvorfor hun er regjerende verdensmester i sprint og vinner på Beitostølen. 19 år gamle Kristine Stavås Skistad, gjorde en forrykende spurt og ble nummer to. Lotta Udnes Weng sikret tredjeplassen foran Tiril Eckhoff.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Lagkonkurranse, menn
V-cup hopp: Lagkonkurranse
Vinterstudio
V-cup hopp: Laghopp 2. omgang, menn
Sport i dag