Hopp til innhold

– Magnus har gått fra smygende anakonda til brølende løve

En romjulsgave til norske sjakkfans: Torstein Bae mener vi nå ser en ny og enda farligere Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

HERJER: Magnus Carlsen under partiet mot Li Chao på julaften. Flere kaller det et av hans beste partier i år.

Foto: David Llada / Qatar Masters Open

– I denne turneringen har han gått fra smygende anakonda til brølende løve. Jeg lurer på om vi ser konturene av at Magnus Carlsen oppfinner seg selv på ny, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Han er en av mange som har fulgt Carlsens herjinger i Qatar mellom måltidene i jula.

Den norske verdensmesteren leder turneringen etter fire seire og én remis, og spesielt partiet på julaften mot den sterke kineseren Li Chao var briljant.

– Virkelig bemerkelsesverdig

Carlsen gikk rett i angrep, med fare for tap om han ikke fant et avgjørende matt-trekk. Det var slik han ofte spilte som tenåring, kompromissløst og skarpt. De siste årene har han vært mer kjent for lange, seige partier.

– Jeg har fortsatt angrepsinstinkter i meg, gliste Carlsen på den offisielle sendingen etter den overbevisende seieren.

En samlet sjekkverden tok pause fra juleribba for å hylle nordmannen på internett.

– Det var virkelig bemerkelsesverdig. Mangus spilte med ekstraordinær energi. Det var rett og slett et fabelaktig parti, sier stormester Daniel King i sin videoanalyse på Youtube.

Magnus Carlsen

BRLIJERTE: Magnus Carlsen under partiet mot kinesiske Li Chao, som er rangert som nummer 14 i verden.

Foto: Alla Oborina / Qatar Masters Open

En ny retning for Carlsen?

Carlsen hevder det var tilfeldig at det ble et angrepsparti denne gangen, men Torstein Bae mener verdensmesteren har vært mer aggressiv gjennom hele turneringen. En slik utvikling kan være svært dårlige nyheter for motstanderne.

– Kanskje han trengte litt motgang for å bli tvunget til å spille på flere måter. Det var ingen grunn til å utforske andre spillemåter så lenge han feide folk av brettet med den rolige stilen. Men det er mange som har savnet den angreps-dimensjonen i spillet hans. Hvis han får enda litt flere tangenter å spille på, er det en veldig stor styrke, sier Bae.

– Folk har savnet litt at han kaster seg over motspillerne, sånn som Kasparov. Tenk om vi kan få se det i en VM-kamp også, sier eksperten.

– Begynner å se ut som den beste i universet

Turneringen Carlsen deltar i er en såkalt åpen turnering, hvor det deltar mange relativt svake spillere i tillegg til de vante stjernespillerne.Tidligere VM-spiller Nigel Short sier til Sjakkbloggen at Carlsen får trent på den aggressive delen av spillet i en slik turnering, hvor man må vinne de fleste partiene for å nå opp i sammendraget.

– Det gjør deg skarpere, sier Short til Sjakkbloggen.

Flere mener en angrepsvillig Carlsen vil være en utenomjordisk sjakkspiller.

– Han begynner å ikke bare se ut som den beste i verden. Men den beste i universet, skriver den britiske stormesteren Daniel Cormally på Twitter.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal