Carlsen starter med svarte brikker

Magnus Carlsen starter VM-duellen mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij med svarte brikker i første parti fredag.

Det ble klart etter en trekning under åpningsseremonien onsdag. Carlsen poppet en ballong med en nål, og ut kom svart konfetti, hvilket betyr at det er den fargen nordmannen starter med fredag.

Carslen har startet med to ganger hvit og to ganger svart i sine fire tidligere VM-dueller. Han startet med svarte brikker sist mot amerikanske Fabiano Caruana, der det til slutt måtte omspill til for å kåre en vinner.

Nå er det klart at Carlsen vil starte med svart, noe som sees på som underlegent i sjakkverdenen. Vanligvis ønsker spillerne å starte med hvite brikker, som VM-motstander Nepomnjasjtsjij, eller «Nepo», som er rangert som nummer fem i verden i klassisk sjakk, vil gjøre.

– Jeg foretrekker vel å begynne med hvitt, men jeg tror ikke det har så veldig mye å si. Det er kanskje en liten psykologisk fordel å starte med hvitt, sa Magus Carlsen på pressekonferansen før trekningen.

Magnus Carlsen
Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Siste nytt

 • Treneren trekker seg etter tap mot Norge

  Mindaugas Andriuska, som tok Litauen til landets første mesterskap i håndball siden 1998, trekker seg fra trenerjobben etter tapet mot Norge mandag, skriver dansk TV 2.

  – Alle var fornøyde med å kvalifisere seg til mesterskapet, men skulle gjerne sett bedre ut. Vi satte oss et slags mål om å gå videre til neste runde, men det klarte vi ikke. Det betyr at det må tas en passende beslutning, sa han etter kampen, ifølge det litauiske mediet 15min.lt.

 • Murray slet seg videre

  Den tidligere tennisstorheten Andy Murray (34) fikk en tøff kamp mot georgiske Nikoloz Basilashvili i Australian Open, men trakk til slutt det lengste strået.

  Etter snaut fire timers spill fikk Murray tre matchballer i det femte settet. De to første gikk ikke veien, men i den tredje kunne han juble for avansement og den første seieren i Australian Open siden 2017.

  Kampen endte 6-1, 6-3, 4-6. 6-7 (5-7), 4-6 i favør skotten etter spill i tre timer og 55 minutter.

  Australian Open Tennis
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Medvedev videre i Melbourne

  Russiske Daniil Medvedev er blant favorittene til å gå hele veien i Australian Open. Tirsdag slo han Henri Laaksonen i strake sett i den første runden.

  Tennisstjernen er seedet som nummer to i turneringen bak Novak Djokovic som ikke fikk delta fordi han ble fratatt visumet sitt.

  Mot Laaksonen (91 i verden) ble det enkel match med 6-1, 6-4, 7-6 (7-3). Med Djokovic ute av bildet og Roger Federer utilgjengelig på grunn av skade har tablået åpnet seg opp for Rafael Nadal og Medvedev.

  Russeren vant sin første Grand Slam-tittel i fjorårets US Open. Det var for øvrig på trening med Medvedev at Casper Ruud skadet ankelen sin og måtte melde forfall før den første runden. (NTB)

  Australian Open Tennis
  Foto: Hamish Blair / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal