Carlsen stusset over VM-motstanderens uttalelse: – Det gjør meg enda mer tent

DUBAI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen var i det spøkefulle hjørnet to dager før VM starter. På pressekonferansen takket Carlsen VM-motstanderen for å ha gjort ham ekstra tent før kampen.

MØTTE PRESSEN: Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij under onsdagens pressekonferanse i Dubai.

Den regjerende verdensmesteren smilte og lo selv om seansen ble mer enn en halvtime forsinket onsdag formiddag. En journalist ville vite om Carlsen hadde fått med seg at Nepomnjasjtsjij hadde sådd tvil rundt Carlsens motivasjon før VM-kampen, siden dette er hans femte i rekken.

Nordmannen sitt svar fikk salen til å bryte ut i latter:

– Det er første gang jeg hører om det, og det gjør meg bare enda mer tent. Så tusen takk.

Carlsen svarte også humoristisk da han fikk spørsmål om hvem han tror kommer til å vinne VM-kampen i Dubai:

– Jeg spår at den personen som får flest poeng i løpet av de neste ukene vinner. Jeg håper det blir meg. Hvis jeg vinner, vil det sannsynligvis være fordi jeg gjorde mange gode trekk og gode avgjørelser under press, smiler Carlsen.

Magnus Carlsen

HEMMELIGHETSFULL: Magnus Carlsen ville ikke røpe hvem han har jobbet med i forkant av VM.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Ville ikke røpe sekundantteamet

De to VM-duellantene ble imidlertid litt mindre snakkesalige da NRK spurte dem om hvem de hadde samarbeidet med i forkant av mesterskapet.

– Det er et team som jobber med meg, og for meg. De jobber fortsatt, og de er gode. Det er alt jeg kan si, sier Carlsen kort.

Fra før er det allerede kjent at Nepomnjasjtsjij har samarbeidet med Vladimir Potkin og Sergej Karjakin. Russeren sier at han har med seg flere av dem som hjalp ham før kandidatturneringen.

Jan Nepomnjasjtsjij

VM-MOTSTANDER: Jan Nepomnjasjtsjij avbildet i forkant av pressekonferansen.

Foto: Alem Zebic / NRK

– Sammen med dem har jeg forberedt meg fysisk og mentalt – og med sjakken, sier «Nepo», som innrømmer at han kjenner på litt nervøsitet.

– Det gjør man alltid når man spiller store turneringer, men jeg tror ikke at jeg blir ekstra nervøs av å være her, sier han.

– Psykologisk fordel med hvite brikker

Etter pressekonferansen skal de to sjakkstjernene videre til en høytidelig åpningsseremoni på operahuset i storbyen. Her blir det også klart hvem av spillerne som får starte med hvite brikker fredag.

I sjakk får den med hvite brikker flytte først, noe som regnes som en stor fordel. Carlsen sier det er både fordeler og ulemper med begge fargene.

– Jeg foretrekker vel å begynne med hvitt, men jeg tror ikke det har så veldig mye å si. Det er kanskje en liten psykologisk fordel å starte med hvitt, sier Carlsen.

Spår åpen VM-kamp

Det er knyttet stor spenning til VM-kampen mellom de to sjakkstjernene fra Norge og Russland. NRKs sjakkekspert Torstein Bae har tidligere spådd at duellen blir mer åpen enn tidligere VM-kamper.

– Jeg er veldig spent. Nepomnjasjtsjij er et mer ubeskrevet blad enn tidligere VM-motstandere, og han har en svært aggressiv spillestil. Han vet at dette er hans livs sjanse, og han har en utrolig støtte fra russiske myndigheter og russisk publikum, sa Bae.

Startskuddet går på fredag, og fortsetter over tre uker. De skal spille hele 14 partier mot hverandre, om ikke kampen blir avgjort tidligere.

Står det likt etter 14 partier, blir det omspill med kortere tenketid onsdag 15. desember.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen

Her innser han Nepos giganttabbe – ny seier for Carlsen

Jan Nepomnjasjtsjij hadde et lite overtak. Men så kastet han bort alt. Nå skal det mye til for at Carlsen ikke tar sin femte VM-tittel.

Siste nytt

 • Abelvik Rød mister håndball-EM

  Magnus Abelvik Rød blir ikke å se i håndball-EM i januar. Det ble klart da landslagssjef Christian Berge kunngjorde EM-troppen tirsdag.

  Det gjenstår kun en drøy måned til Norge skal spille EM i Slovakia og Ungarn. Turneringen avvikles i perioden 13. til 30. januar.

  Den kommer for tidlig for Abelvik Rød.

  Flensburg-Handewitt-profilen har slitt med en kneskade i lang tid, men gjorde comeback for sitt tyske klubblag forrige måned. Siden fikk han igjen kneproblemer og har vært gjennom et inngrep for å bli kvitt vedvarende smerter.

  Troppen:

  Keepere: Kristian Sæverås, Sander Drange Heieren,
  Torbjørn Sittrup Bergerud.

  Bakspillere: Vetle Eck Aga, Sander Sagosen, Sander A. Øverjordet, Erik Thorsteinsen Toft, Kent Robin Tønnesen, Gøran Søgard Johannessen, Christian O`Sullivan, Simen Holand Pettersen, Harald Reinkind, Christoffer Rambo.

  Kantspillere: Sebastian Barthold, Kristian Bjørnsen,
  Kevin Maagerø Gulliksen, Alexander C. Blonz.

  Linjespillere: Petter Øverby, Magnus Gullerud,
  Thomas Alfred Solstad.

  Håndball herrer: Gjensidige cup 2021
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ikke tiltak for toppidretten

  – Toppidrett kan gjennomføres som normalt, skriver regjeringen i de nye nasjonale smitteverntiltakene.

  For voksne over 20 år som trener innendørs anbefaler regjeringen at det gjøres i grupper på inntil 20 personer. Det anbefales også at man holder 2 meter avstand ved høyintensiv trening.

  Det gis ikke konkrete anbefalinger om avstand og antall når barn og unge under 20 år trener og deltar på idrettsaktiviteter.

  For tilskuere på innendørs idrettsarrangementer må det være minst ett ledig sete mellom tilskuerne. Det gjelder ikke for personer i samme husstand.

 • Skiskyttershowet i romjulen avlyst

  Heller ikke i år blir det skiskytterfest i romjulen fra Schalkes fotballarena i Gelsenkirchen. Årsaken er oppblomstringen av koronaviruset i Tyskland.

  Arrangøren bekreftet avlysningen tirsdag. Showrennet var satt til 28. desember, men nå tar man sikte på å få det til rundt samme tid neste år.

  Også i fjor utgikk rennet på grunn av koronapandemien.

  Norske skiskyttere har opp gjennom årene vært med å sette sitt preg på konkurransen i Gelsenkirchen. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal