Hopp til innhold

Carlsen-seier etter armageddon: – Veldig tilfredsstillende

Magnus Carlsen viser at han er i form før VM. Fredag slo han sin VM-motstander Jan Nepomnjatsjtsjij i det siste møtet mellom de to før de møtes igjen i Dubai.

Magnus Carlsen

VANT NORWAY CHESS: Magnus Carlsen er i rute før VM.

Foto: Carina Johansen / NTB

Han vant også Norway Chess for tredje året på rad.

– Det føles veldig bra, det er veldig tilfredsstillende i en så tøff turnering, sier han til NRK.

Den norske verdensmesteren ledet storturneringen i Stavanger før fredagens møte etter en vanskelig start på turneringen.

Carlsen vant likevel til slutt fire strake partier før partiet mot sin kommende VM-motstander Jan Nepomnjatsjtsjij.

– Det har skjedd mye underveis, og så endte det med at jeg vant fire av de fem siste kampene. Det har virkelig vært fullstendig hurramegrundt og masse action. Det hadde gitt høye odds for at det skulle ende med seier etter den starten på turneringen, sier han til TV 2.

Der endte det til slutt med en litt overraskende remis mellom de to, allerede i det 33. trekket ble spillerne enige om remis. Duellen måtte dermed avgjøres med armageddon. Der det også endte med remis.

Jan Nepomnjasjtsjij

Carlsens VM-motstander var ikke fornøyd med eget spill.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Ikke gnistrende

Magnus Carlsen spilte med svart, og han kunne nøye seg med remis for å ta det siste halve poenget. Carlsen var som vanlig på hugget i armaggedon, og han avgjorde til sin fordel.

Russeren måtte gi opp, og Carlsen vant partiet.

– I armageddon følte jeg at jeg ikke hang helt med, for å være ærlig. Men heldigvis var stillingen så solid at jeg greide å redde meg likevel, forteller han til NRK.

– Hvordan føler du deg før VM?

– Akkurat nå er jeg sliten etter noen intense dager. Men med tanke på VM har jeg mange dager å komme meg på.

For Carlsen var det en fordel at Alireza Firouzja slo Richard Rapport fra Ungarn i deres siste kamp. Rapport ville nemlig ha tvunget fram et omspill om turneringsseieren om han hadde vunnet med svarte brikker.

– Avskyelig

Det skjedde ikke. Firouzja vant, og med tre poeng for seieren sikret han seg 2.-plassen i årets Norway Chess. Rapport ble henvist til 3.-plassen etter at han lenge var i tet. Nepomnjatsjtsjij endte på plassen bak.

Dette var det siste møtet mellom de to i langsjakk før de setter seg ved brettet i Dubai i november for å gjøre opp om VM-tittelen.

– Avskyelig, sier hans russiske motstander om sin egen prestasjon i turneringen i et intervju med chess24.com.

Når NRK spør om han fikk noen svar før VM-kampen, blir han hemmelighetsfull:

– Om jeg fikk noen svar, ville jeg aldri ha fortalt dem til deg, sier han og smiler.

– Men det var veldig fint å få spille igjen etter en lang pause, legger han til.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Har ligget i hardtrening

NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener seieren kan gi Carlsen et lite psykologisk overtak før VM.

– Det er en fin boost i oppkjøringen før VM. 68 dager før så viser Magnus seg sterkest nok en gang. Han fikk jo en tøff start i turneringen, men reiser seg og tar pokalen, sier han.

– Så kan jo Nepomnjatsjtsjij ta med seg at han klarte remis i langsjakken mot Magnus, og det er jo hans trøstepremie. Han tapte på armageddon, men han har jo god score mot Magnus i langsjakk før VM. Det er jo et av de store spenningsmomentene før årets VM. Magnus møter faktisk en kar som har litt taket på ham i VM, påpeker Bae.

– Hvordan vurderer du styrkeforholdet akkurat nå?

– Magnus ser meget sterk ut og er forventet å vinne ut fra rankingtallene, men så vet vi at VM-kamp er VM-kamp. Nepomnjatsjtsjij har ligget i hardtrening i et halvt år nå, og derfor sparte han nok litt på kruttet i Norway Chess, også. Han vil ikke bruke de beste åpningene han har funnet sammen med teamet. De sparer han til de setter seg ved brettet i Dubai.

Carlsen har siden 2013 vunnet fire VM-titler i tradisjonell sjakk. VM i sjakk begynner 24. november og sendes på NRK.

Sluttstillingen, Norway Chess:

1) Carlsen 19,5
2) Firouzja 18
3) Rapport 16,5
4) Nepomnjatsjtsjij 12
5) Karjakin 10
6) Tari 7

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal