Hopp til innhold

Her diskuterer de hvorfor «hjernen ikke fungerer»

TROMSØ (NRK.no): Magnus Carlsen klør seg i hodet over hvorfor han ble sliten nesten med en gang han satte seg ved brettet.

Espen Agdestein, Magnus Carlsen og Henrik Carlsen

Espen Agdestein, Magnus Carlsen og Henrik Carlsen ble stående utenfor NRKs studio og diskutere hvorfor han ikke greide å få noe overtak på tirsdag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg synes det er merkelig. Jeg følte meg kjempefin før runden i dag, var opplagt og i godt humør. Så kom jeg til partiet, og etter en halvtime er det bare tomt, sier Magnus Carlsen.

Carlsen ble stående utenfor NRKs TV-studio i flere minutter og diskutere hva i all verden som hadde skjedd.

«Det var g5, da. Jeg trodde g5 var sterkt. Jeg hadde bare oversett hele planen,» sa Carlsen til manager Espen Agdestein og far Henrik Carlsen.

– Vi takler det ikke i det hele tatt

Ivan Saric

Kroatiske Ivan Saric ble stående i intervjuer med hele den norske pressen etter seieren mot Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Hverken han eller noen av støttespillerne hans hadde noe godt svar på hvorfor nordmannen ble stående så dårlig mot kroatiske Ivan Saric. De forstår heller ikke hvorfor det norske laget har hatt kjempetrøbbel i flere av de siste rundene.

– Jeg tror det er mange på laget som er slitne. Alle lagene er slitne, men vi takler det dårligere. Jeg vet ikke hvorfor, sier Carlsen.

– Vi takler det ikke i det hele tatt, alle sammen er slitne - og vi gjør feil på feil på feil, fortsetter han.

Tankene står stille

Carlsen gikk dermed på noe så uvanlig som et andre tap i sjakk-OL, begge mot betydelig svakere spillere. Han har tidligere tapt mot Arkadij Naiditsch fra Tyskland.

En lavmælt og behersket, men tydelig skuffet lommedøling tok seg tid til å både stille i NRK-studio og å snakke med enkelte medier i noen små minutter.

– Det er ingenting der. Det kommer ikke noen ideer eller noenting, sa han.

23-åringen gjentok flere ganger at «hjernen ikke fungerer».

– Det er... ja. For dårlig. Det er altfor dårlig. Det er ikke noe… ja. Sånn… når det går dårlig, må man enten ikke spille, eller spille enklere sjakk. Det nytter ikke å prøve å spille komplisert når hjernen ikke fungerer, sier Carlsen til NRK.no.

Carlsen

VIDEO: Se Magnus Carlsen forsøke å forklare for NRKs seere hva som gikk galt.

Tung luft

Verdenseneren sliter med å forklare hvorfor han ikke får det til å klaffe, og er ikke spesielt glad i å komme med unnskyldninger i media. Men 23-åringen hintet om at luften var tung i lokalet, hvor det altså spilles 650 partier samtidig.

– Det er bare hyggelig at det er mye folk og at statsministeren ser på og så videre. Men det er litt andre spilleforhold enn jeg er vant til. Det er rett og slett mer folk som kjemper om den samme luften. Denne gangen var ikke det forenelig med å prestere på aller høyeste nivå for meg, sier Carlsen.

– Er du overrasket?

– Ja. Jeg… jeg pleier ikke tape, sier han.

– Det har vært tydelig de siste dagene at Magnus har vært sliten, fortalte Leif Erlend Johannessen i NRKs studio etter kampen.

Magnus Carlsen

Det har vært fullt kaos rundt Magnus Carlsen de siste dagene. Her omsvermes han fordi Erna Solberg skal ta det første trekket i tirsdagens parti. Carlsen selv mener imidlertid at det bare er hyggelig med alle folkene rett før partiet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Slitne norske spillere

Hele tre av Norges spillere tapte: Både Carlsen, Kjetil Lie og Jon Ludvig Hammer. Førstelaget vårt har like mange poeng som andrelaget foran siste runde, og kommer trolig til å ligge enda lenger bak enn den 26.-plassen de hadde før dagens partier. Målsettingen før OL var topp ti.

Simen Agdestein har ikke lagt skjul på at han har vært helt utslitt de siste dagene. Han fikk stå over tirsdagens parti.

Også Jon Ludvig Hammer innrømmer at han er sliten.

– Jeg var helt utslitt allerede for to dager siden. Jeg klarer å spille meg til gode sjanser, men roter det til. Det gjør noe med humøret, sier Jon Ludvig Hammer.

I morgen er det hviledag i sjakk-OL. Magnus Carlsen vurderer å stå over det siste partiet, men vil egentlig spille.

– Vi får se hvordan jeg føler meg. Jeg har ikke lyst til å avslutte på denne måten, men det er ikke noe vits hvis jeg er helt tom, sier Magnus Carlsen.

Siste nytt

  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

    Benske og Tjøm
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal