Carlsen bekrefter: Fikk VM-hjelp fra Kasparov

OSLO/SOTSJI (NRK): Magnus Carlsen røper at han fikk hjelp av sjakklegenden Garry Kasparov under sjakk-VM. 23-åringen tror Kasparov-samarbeidet skremte Vishy Anand.

Kasparov

Sjakklegenden Garry Kasparov (t.v.) og Magnus Carlsen fortalte i 2010 at de skulle legge samarbeidet på is inntil videre. Nå har Carlsen fått hjelp av Kasparov på ny under årets VM-match.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen forsvarte søndag verdensmestertittelen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vishy Anand liker nok ikke at noen av tingene jeg spilte kunne være Kasparov-inspirert. Anand tapte jo en VM-match mot Kasparov og har i ettertid hatt veldig dårlig score mot han, sier Magnus Carlsen til NRK.

Nyheten om Kasparov-hjelpen har slått ned som en bombe i sjakkmiljøet. Tirsdag røpet Carlsen at han og trener Peter Heine Nielsen møtte den russiske sjakklegenden i Oslo et par dager før de dro til Sotsji.

– Der utvekslet vi masse ideer. Det har vært veldig nyttig for meg å diskutere med en som skjønner så mye sjakk og faktisk forstår en del ting bedre enn meg, sier Carlsen, som søndag forsvarte verdensmestertittelen.

Har gitt hjelp under VM

Det har lenge blitt spekulert i om Kasparov, som tidligere har vært treneren til Carlsen, har vært en av de hemmelige VM-hjelperne.

Men det er først i dag at nordmannen har bekreftet dette.

– Under matchen har han vært i kontakt med Peter Heine og gitt sine meninger om mange forskjellige ting, sier Carlsen.

– Tror du Anand skjønte at det var noen «ugler i mosen»?

– Ja, det tror jeg. Men man kan jo aldri være sikker, svarer verdensmesteren.

– En skikkelig bombe

Det var VG Nett som først omtalte nyheten tirsdag.

– Dette er en skikkelig bombe. Ikke bare at tidenes beste spiller hjelper Magnus, men at han velger å avsløre det, sier Chris Klein i Chess.com til NRK.no.

– Jeg er helt sikker på at det har vært en stor hjelp, legger han til.

NRK.no har tidligere avslørt at Carlsen også fikk hjelp av Michael Adams og Laurent Fressinet – i tillegg til de allerede kjente sekundantene Jon Ludvig Hammer og Peter Heine Nielsen.

Carlsen skriver i dag på sin egen blogg at han også fikk hjelp og støtte fra Jan Nepomnjasjtsji og Vladimir Potkin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Garry Kasparov

Den russiske legenden tapte presidentvalget i sjakk mot Kirsan Ilyumzjinov under sjakk-OL tidligere i år. Magnus Carlsen var tydelig på at han støttet Kasparov.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Ap

Har tidligere samarbeidet

Carlsen og Kasparov har lenge hatt god kontakt – kanskje mest da den russiske sjakklegenden fungerte som mentor og trener for nordmannen.

Men samarbeidet ble avbrutt fordi de to sjakkspillerne hadde to vidt forskjellige treningsfilosofier.

Ifølge Peter Heine Nielsen trener Carlsen langt mindre sjakk enn konkurrentene. Og Kasparov, som kommer fra den beinharde russiske sjakkskolen, ville imidlertid ha Carlsen til å trene mer systematisk.

Likevel har de to holdt kontakten de siste årene.

Siste nytt

 • Kante koronasmittet

  Chelsea-spilleren N'Golo Kante har avlagt positiv koronaprøve. Det melder flere engelske medier, blant dem Sky Sports. Kante går dermed glipp av mesterligakampen mot Juventus onsdag og ligaoppgjøret mot Southampton til helgen. Kante har isolert seg.

  N'Golo Kante
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Mjelde fronter nytt initiativ

  Landslagskaptein og Chelsea-spiller Maren Mjelde fronter et initiativ for å samle inn 250.000 kroner til evakuerte spillere fra Afghanistan.

  – Jeg tenker på disse kvinnene og alle som har blitt igjen i Afghanistan, sier Mjelde, ifølge Skysports.

  Initiativet kommer fra fotballspillernes globale organisasjon FIFPro, og har som mål å hjelpe 75 kvinnelige spillere som ble evakuert fra Afghanistan etter at Taliban tok makten i midten av august. Det er utbredt frykt for at Taliban vil reagere mot alle kvinnelige idrettsutøvere i Afghanistan. Flere ble evakuert til Australia.

  Women's Super League - West Ham United v Chelsea. Maren Mjelde.
  Foto: John Sibley / Reuters
 • Shaw og Maguire ikke på trening

  Verken Luke Shaw eller Harry Maguire var med på Manchester Uniteds siste trening før mesterligakampen mot Villarreal onsdag. Det melder Manchester Evening News. På en pressekonferanse bekreftet manager Ole Gunnar Solskjær langt på vei at Maguire ikke spiller onsdagens kamp.

  – Jeg gir Luke en viss mulighet til å bli involvert onsdag, men Harry er mer eller mindre uaktuell. Med ham er det snakk om leggen. Det kan ta opp til noen uker (å bli frisk).

  – Dette gjør at vi må foreta noen endringer, la Solskjær til.

  Harry Maguire og Luke Shaw.
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal