Bryter treningsbarrierer for å bli best

Glem Martin Johnsrud Sundbys 1150 treningstimer i året. Svømmetalentet Henrik Christiansen (18) trener 350 timer mer. Og han går på videregående ved siden av treningen..

Henrik bryter vannflaten

Henrik Christiansen tilbringer nesten like mange timer i vannet som en vanlig nordmann bruker på jobb.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

Fredag 28.november ringer vekkerklokken 05.10 på et gutterommet på Lillestrøm. Opp fra dyna stikker Henrik Christiansens to tomler.

– Dette er sånn det skal være, sier han med et gjespende smil.

For Skjetten-svømmeren er denne morgenen som alle andre.

Mens skolekameratene fortsatt ligger trygt under den varme dyna et par timer til, kler 17-åringen på seg t-skjorte og joggebukse, og loffer inn på badet.

Treningsbagen står allerede klar i gangen, men først må Henrik sluke tre brødskiver med skinke.

Tidlig på morgenen

Det er helt mørkt ute, men Henrik er allerede i gang med dagen. 06.00 er han i vannet, fire av fem dager i uka.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

På kjøkkenet er moren til Henrik allerede i full gang med å klargjøre frokosten før hun kjører sønnen til trening.

For det er trening det handler om for Henrik Christiansen og familien.

Nesten et fullt arbeidsår i treningstimer

Denne høsten har Christiansen byttet klubb. Han trener mer, og med høyere intensitet enn noen gang. Helgene brukes til å fylle opp treningstimene han bør ha i løpet av en uke. Feriene brukes til å trene enda mer.

Sesongen som ble avsluttet siste uka av august i år begynte tidlig i august 2013. På det meste har Henrik hatt kun to dager sammenhengende fri. Han trener i utgangspunktet hver dag, hele året.

Henrik og treneren

Henrik hører nøye etter når hans nye trener, Ronnie Anstensen, gir tilbakemeldinger.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– I løpet av en vanlig uke trener jeg rundt 24 timer i vannet. Jeg svømmer faktisk ett av ukas sju døgn, sier Christiansen og smiler.

I løpet av de 24 treningstimene i uka svømmer unggutten rundt 70 kilometer. Mange av treningstimene er med høy intensitet.

Butterfly

I VM svømmer han også 400 meter medley, en øvelse han selv har norgesrekorden på.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

I tillegg til de 24 timene i vann kommer fem-seks timer med trening på land. Landtreningen består av skadeforebyggende trening, samt styrke- og stabiliseringstrening.

Denne høsten har han økt styrketreningen betraktelig. Svømmetalentet driver med en utholdenhetsidrett, men både treneren og Henrik selv mener at han må bli sterkere for å bli verdens beste.

For å sette ting i perspektiv: Før denne sesongen økte verdens beste skiløper, Martin Johnsrud Sundby, treningsmengden betraktelig. Hans 1150 timer er så mye at svenske Calle Halfvarsson mente det var galskap.

Han tror egentlig ikke at Sundby trener så mye.

Christiansens tall: 1500 timer. Det tilsvarer 30 timer hver eneste uke.

Dropper russetiden

Viser muskler

Til å være svømmer er Christiansen ganske tynn, men han har vist muskler i en rekke mesterskap for det. Nå trener han mer styrke enn før.

Foto: Sindre Trygsland

Svømmesatsingen gjør det umulig å leve det samme livet som hans jevnaldrende. Dagene går til svømming, mat, skole og søvn. Det er ikke tid til veldig mye annet i Henriks liv, faktisk har han aldri drukket alkohol.

– Jeg er fast bestemt på mine mål. Jeg ser ikke noe poeng med det å drikke. Jeg skjønner det er gøy å feste, men hvis du ikke drikker husker du hvertfall kvelden, sier 18-åringen.

Han forklarer det med at han ønsker å satse fullt og helt på svømmingen. Festing kan han gjøre senere i livet, det er nå han kan komme til OL-finale.

Christiansen går i tredjeklasse på Lørenskog videregående skole. Det betyr at han er russ til våren, men noen voldsom russefeiring blir det nok ikke. Svømmekometen er på høydeleir fra 24. april til 16. mai.

Henrik fullfører videregående på vanlig tid, til tross for de enorme

Svømmingen er noe av det beste som har skjedd meg. Jeg hadde gjort det igjen, uendelig antall ganger.

treningsmengdene. Selv mener han at han gjør det ganske bra på skolen, men at han sikkert kunne gjort det enda bedre hvis han ikke hadde så mye fokus på svømmingen.

– Det har vært veldig viktig for meg å følge med når jeg er på skolen. Jeg har veldig lite tid hjemme. Har jeg et kvarter til overs bør jeg helst bruke det til å sove litt.

Etter videregående skal han satse alt frem mot OL i Rio i 2016. Nøyaktig hvordan satsningen skal være vet han ikke ennå, men planen er uansett at han skal svømme OL-finale i august 2016.

Henrik Christiansen tok med gopro på trening.

VIDEO: Henrik Christiansen tok med gopro på trening.

Overlegen, selv med 85 prosents innsats

Bærum, 20.-23. november: Henrik deltar i sitt nest siste junior-NM i svømming. Individuelt endte det med seks gull, to sølv og en norsk rekord. På stafettene ble det fire gull, et sølv og en norsk rekord. I tillegg tok 18-åringen bestemannspremien i mesterskapet.

Det er imponerende prestasjoner, men når du får presentert tilleggsinformasjonen blir det hele enda mer imponerende.

Henrik svømte til sammen 25 løp på fire dager. På sine beste øvelser kunne Henrik bare cruise inn til seier. I finalen på 1500 m fri svømte Henrik på 15 minutter og 12 sekunder. Så fort er det bare én nordmann som har svømt før han.

Men Henrik gjorde det mer eller mindre uten å presse seg. Laktatverdien var på 3,6, noe som Olympiatoppens intensitetsskala

crawl

Henrik er Norges ubestridt beste langdistansesvømmer. De beste øvelsene er de lange crawløvelsene.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

tilsvarer rundt 85 prosent av makspulsen. Man kan trene i denne intensiteten i inntil halvannen time. Henrik gjorde det i drøyt 15 minutter, og var overlegen i finalen.

– Det var veldig god konkurransetrening. Jeg ga ikke veldig mye på 1500-meteren, sier Henrik og smiler lurt.

Christiansen vant også bestemannspremien, og ble nok en gang mesterskapets mestvinnende utøver. I tillegg mottok han et stipend fra Akershus svømmekrets, for sin innsats i sommerens internasjonale mesterskap.

Se også hvordan det gikk da NRK svømte mot Henrik i hoppdress.

Avreise 05.45 hver dag

Matinntak

Med enorme treningsmengder kommer et enormt matinntak. Henrik spiser rundt 6000 kalorier om dagen. Det er over dobbelt så mye som en vanlig mann.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

Fredag 28. november har Henrik den siste morgentreningen før avreise til VM i svømming i Qatar.

Det gjør det enklere å stå opp. Et av sesongens store mål er under en uke unna. Dagens første trening begynner klokken 06.00. Det gjør den fire dager i uka. Stillheten er fortsatt øredøvende i det utgangsdøra på Lillestrøm slås igjen.

Allerede utenfor svømmehallen er klorlukta er markant. Fartstrening står på programmet, det er tross alt bare noen dager til Henrik skal svømme veldig fort. Med fart og eksplosivitet kommer ofte store muskler. Men til å være svømmer er Henrik overraskende tynn.

Ikke spinkel, bare gjennomtrent og tynn.

Klokka er 05.59 når det første plasket høres inne i den klamme hallen. Frem og tilbake svømmer sju badehetter strukturert.

Henrik stup

Denne høsten har Henrik økt hurtigheten sin betraktelig. Her trener han starter mot klubbkameratene i Skjetten.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

Etter en rekke starter og sprinter går treningen mot slutten. Men med så mye seriøs trening er det viktig også å ha det gøy.

Siste øvelse er 100 meter med badehetta over øynene. Den svømmeren som er nærmest å komme i mål på to minutter og 30 sekunder, slipper å ta opp banetauene. Latteren sitter løst. Og når Henrik skal ta noen bilder med fotografen slenges kommentarene fra klubbkameratene:

«Kan du ikke ta sånne modell-bilder i trappa»?

Henrik er ikke vond å be.

Fra svømmehallen drar han rett til skolen som begynner 08.25. Noen ganger varer skolen helt til 16.30. Etter skolen er det kveldstrening. Slik går dagene, hver dag.

Er det tungt å stå opp så tidlig?

Henrik close

FOKUSERT: Henrik mener selv at han alltid har 100 prosent fokus med en gang han tråkker inn i svømmehallen. Foto: Halvor Ekeland

Foto: Halvor Ekeland / NRK

Det hender jeg syns det er kjipt å dra på trening. Men når jeg kommer inn i hallen er det kun treningen som står i hodet mitt. I dag var det ikke så ille, sier Skjetten-svømmeren.

Drar til VM for å utvikle seg

Onsdag startet VM i svømming i Qatars hovedstad, Doha. Det er her Henrik skal svømme virkelig fort denne høsten. Treneren hans mener at han aldri har svømt så bra på trening, og det skal nå gjenspeiles i konkurranse mot de beste i verden.

– Målet mitt er å svømme fortere enn jeg har gjort før. Jeg tenker ikke så mye på plasseringer, jeg vil bare utvikle meg, sier Christiansen selv.

Henrik med drikkeflaska

Selv i et verdensmesterskap har Henrik fokus på utvikling. Målet er gode tider, og kanskje topp 15 i VM.

Foto: Sindre Trygsland

I VM skal han svømme fire øvelser (200 m fri, 400 m fri, 1500 m fri og 400 m medley). Han har selv den norske rekorden på 1500 m fri og 400 m medley. De skal forbedres, og muligens skal han ta et par nye rekorder også.

Og for deg som lurte: Henrik er ikke i tvil om at alle timene han legger ned er vel investerte timer.

– Jeg kan si med hånden på hjertet at jeg hadde gjort det samme igjen. Svømmingen er noe av det beste som har skjedd meg. Det har gitt meg så mange opplevelser. Jeg hadde gjort det igjen, uendelig antall ganger.

Onsdag morgen svømte Henrik sitt første løp i VM. Det endte med ny norsk juniorrekord på 200 meter på tiden 1.46.58.

PS: Den norske VM-troppen teller sju personer. I tillegg til Henrik, svømmer Lavrans Solli, Sindri Thor Jakobsson, Sverre Næss, Susann Bjørnsen, Cecilie Waage Johannessen og Elise Næss Olsen.

VM i svømming kan du følge på nrk.no.

Vannets beste venn

Siste nytt

 • Tidligere syklist døde i ulykke

  Tidligere proffsyklist fra Danmark, Chris Anker Sørensen, er død etter å ha vært involvert i en ulykke, melder dansk TV2.

  Den tidligere syklisten var på jobb som ekspertkommentator for TV2 i Belgia da han ble påkjørt av en bil under en sykkeltur.

  – Chris Anker var i Belgia for VM i sykling. I dag, lørdag, var han ute og syklet og ble påkjørt av en bil, og han døde senere av skadene. Våre tanker og dype medfølelse går til Chris Ankers familie, sier sportssjef i kanalen, Frederik Lauesen.

  Anker Sørensen la opp som proffsyklist i 2018. Han har jobbet som ekspert for TV2 de siste årene, og var på plass i Belgia i forbindelse med sykkel-VM.

  Han var aktiv mellom 2005 og 2018. Han debuterte som proffsyklist for danske CSC i 2007, der han var lagkamerat med norske Kurt Asle Arvesen fram til 2009.

  Han største seier kom på den 8. etappen av Giro d'Italia i 2008. Han ble dessuten dansk mester i 2015, og han deltok i Tour de France fem ganger.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Måtte jage supportere av banen

  Det oppstod kaotiske scener i kampen mellom franske Lens og Lille lørdag kveld. I pausen stormet store mengder med Lens-supportere banen i et forsøk på å ta seg over til området der bortesupporterne befant seg. Sikkerhetsvakter måtte stoppe hjemmesupporterne, og 2. omgang ble en halv time forsinket. Kampen endte til slutt 1-0 til Lens.

  Footballfans, Lens
  Foto: Francois Lo Presti / AFP
 • Everton med sesongens første tap

  Et skadeskutt Everton reiste til Birmingham uten tap i Premier League så langt, men Rafa Benitez' menn ble sendt hjem med 0-3-tap mot Aston Villa i bagasjen.

  Etter en målløs 1. omgang rant målene inn etter pause. Matty Cash ga hjemmelaget ledelsen da han dro seg fint inn i boksen og banket inn 1-0.

  En corner fra Leon Bailey ble stusset i eget nett av Lucas Digne etter 69 minutter, før Bailey selv la på til 3-0 i det 75. minutt.

  Premier League - Aston Villa v Everton
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal