Hopp til innhold

Scolari etter ydmykelsen: – Det er den verste dagen i mitt liv

BELO HORIZONTE/OSLO (NRK.no): Fansen gråt på 0-2, pep til pause, klappet ironisk og slo i setene i andre omgang. Da kampen var over var marerittkvelden et faktum.

Scolari unnskylder seg til et helt folk
Foto: Hassan Ammar / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
 Luiz and Silva gråter

David Luiz and Thiago Silva var utrøstelige etter kampen.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Se alle målene i bunnen av saken!

– Det er den verste dagen i mitt liv, sa Brasils trener Luis Felipe Scolari etter kampen.

På Maracanã stadion i 1950 opplevde Brasil å tape VM-finalen mot Uruguay. Det tapet satte varige spor i den brasilianske sjelen. Selv om Brasil har vunnet VM fem ganger etter det hadde ikke sårene grodd etter VM-tapet i 1950 på hjemmebane.

I semifinalen i VM 2014 fikk vertsnasjonen Brasil bank av effektive tyskere.

– Hvem er ansvarlig når laget taper? Hvem er treneren? Jeg er det. Det er meg. Det katastrofale tapet kan deles på alle, men det var jeg som tok ut laget. Det er jeg som er ansvarlig, sa Brasils trener Luis Felipe Scolari og fortsatte.

– Det tyske laget var fantastisk. Om det ville det vært annerledes med Neymar? Når de klarer det uten ham, ville de trolig klart det med ham. Jeg tror ikke det ville vært annerledes med Neymar. Han er en angriper, avsluttet Scolari.

Fiender forkledd som motstanderen

2014 skulle bli året der såret fra 1950 endelig skulle gro. Men det var før de møtte Tyskland i semifinalen – et Tyskland som skulle gi en ny generasjon sår i sjelen.

Tyskland møtte opp på stadion forkledd som Flamengo. I en stripete drakt med svarte og mørkerøde striper som hyllest til den mest populære brasilianske fotballklubben.

Tysk glede og Brasils skuffelse

Tysk glede og brasiliansk skuffelse etter kampen.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Tyskland sjokkerte en hel fotballverden med blendende angrepsfotball og en ubeskrivelig effektivitet. Og bakerst sto Manuel Neuer som en vegg.

Det hele endte med 1-7 og et stadion i sjokk – en nasjon i sjokk.

– Vi har jobbet så hardt, men nå er alt tapt. Jeg vil takke hele det brasilianske folk for støtten, sa en utslått Julio Cesar etter kampen.

Hektisk åpning og effektive tyskere

Dommeren var før kampen et stort samtaleemne, og det tok ikke mange minuttene før Rodriguez ble upopulær. Da Marcelo ble felt midt i en kontring uten å få gult kort, kokte det over for tilskuerne. Mexicaneren ble kalt langt verre ting enn «Dracula».

Det var en hektisk åpning på kampen der spillet bølget frem og tilbake. Tyskland kom tre mot tre på en kontring, men en dårlig pasning gjorde at det endte med hjørnespark.

Hjørnesparket fant en helt umarkert Thomas Müller på fem meter. Der gjorde ikke den tyske måljegeren noen feil og bredsidet inn ledelsen.

Oppskriften var lik som i Frankrike-kampen i kvartfinalen der de også gikk tidlig opp i ledelsen. Den kampen endte 1-0.

Selv om Brasil fikk seg en kalddusj, fortsatte hjemmepublikummet å holde opp trøkket. Mens tyskerne jublet på vei tilbake til sin banehalvdel, runget "Brasil, Brasil" over stadion.

Historiske Klose

Brasil hevet seg flere hakk etter kampens første mål, men så slo brutale Tyskland tilbake.

Først var det målmaskinen Miroslav Klose – historiske Miroslav Klose.

Han fikk ballen inne i den brasilianske boksen. Selv om Julio Cesar reddet det første forsøket, fikk Klose en ny mulighet og satte inn 2-0.

Miroslav Klose feirer

Miroslav Klose feirer sitt 16. VM-mål.

Foto: Francois Xavier Marit / Ap

Med det målet ble han historisk. Han scoret sitt 16. mål i VM og er med det toppscorer alene i VM-historien – han fratok Brasils egen Ronaldo tronen.

Med kveldens kamp ble Klose også eneste spiller som har spilt i fire VM-semifinaler.

Tre på tre minutter

Så raknet det fullstendig for vertsnasjonen Brasil. I løpet av tre minutter, eller to minutter og 58 sekunder for å være nøyaktig, slapp Brasil inn tre mål.

Det startet med Klose, så kom to kjappe mål fra Toni Kroos til 3-0 og 4-0.

Tyskland rullet opp på høyresiden og Lahm slo et godt innlegg. Kroos sto helt umarkert og satte inn det tredje.

Minuttet senere mistet Fernandinho ballen i farlig posisjon. Kroos spilte til Khedira som la tilbake til Kroos som iskaldt satte inn 4-0.

Brasilianerne slet med å tro hva de var vitne til. Etter den tredje, raske scoringen ble det for første gang helt stille blant de gule og grønne supporterne.

Folk snudde seg vekk fra banen, tok seg til ansiktet og ristet på hodet. Noen reagerte umiddelbart med å reise seg og tusle mot utgangen.

Ydmykelsen total

Etter snaue halvtimen kom Özil inn i fra venstre. Brasils forsvar var i en slags sjokktilstand og hang ikke sammen.

Özil sendte ballen skrått bakover til Sami Khedira som enkelt sendte de rød- og svartkledde opp i en 5-0-ledelse – før halvtimen hadde gått.

Da den fjerde og femte smalt inn, gikk fortvilelsen over i raseri for enkelte. Noen ropte skjellsord og viste fingeren mot banen, mange forlot stadion. Det var kun de hvitkledde tyskerne som ga lyd fra seg bak det ene målet.

– Det føles som et mareritt

Supporter: Joao Pinheiro

Supporter: Joao Pinheiro

Foto: Sindre Murtnes / NRK

I pausen virket det som om mange prøvde å fordøye det de hadde sett. Noen satt med albuen hvilende på kneet mens de snakket med hverandre. Noen stirret bare ned i setet foran seg, mens andre var oppslukt i telefonen. En nasjon var rystet.

– Det er helt forferdelig. Det føles som et mareritt, sa supporter Joao Pinheiro til NRK i pausen.

– Skjønner du at folk går?

– Ja, selvfølgelig. Det står 5-0. Hvis det ikke er lov da, er det aldri lov, sa en lavmælt og skuffet Pinheiro.

Ny tysk mur

Da Brasil presset Tyskland tilbake de første minuttene etter pause ble det klart at det ikke bare er matchvinnere foran på banen, men også bakover.

Manuel Neuer sto som en levende mur og reddet tre enorme sjanser på få minutter.

I det 58. minutt ble Miroslav Klose tatt av banen. Han gikk av som tidenes toppscorer i VM.

Flere brasilianere på tribunen reiste seg og applauderte Klose av banen. De var naturligvis klar over at han tok tronen fra Ronaldo som VMs målkonge, men tyskeren ble likevel verdsatt på stillingen 0-5.

Effektiv innbytter

Mannen som kom inn for Klose plukket opp hansken umiddelbart. André Schurrle sto umarkert inne i feltet og bredsidet inn 6-0 til Tyskland.

Da det var vanskelig å se for seg at det skulle bli verre, begynte Brasil å sløse sjanser. Folk ble mer og mer oppgitte for hver bom, og supporterne reiste seg en etter en og ropte skjellsord mot spillerne.

Noen holdt begge hendene til hodet, andre slo eller sparket på de tomme setene

Brasil-fans gråter
Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

André Schürrle skulle bli tomålsscorer med et vakkert 7-0-mål. Han gjorde alt riktig og klinket ballen i krysset.

Brasil fikk sitt trøstemål til slutt – men Brasil var utrøstelige.

Like før slutt så fikk Brasil et trøstemål da Oscar ble spilt fri på venstrekanten og overlistet Neuer.

Se alle målene

Müller sender Tyskland i ledelsen
Klose øker ledelsen
3-0 til Tyskland
4-0 til Tyskland
5-0 til Tyskland
Schürrle setter Tysklands sjette scoring
For en scoring! 7-0 til Tyskland
Trøstemål til Brasil

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

  Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

  Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

  Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

  Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

  Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

  Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

  Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

  – Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  Germany Soccer Champions League
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

  Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

  Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

  I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

  Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

  Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

  B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
  Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
 • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

  Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

  I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

  – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

  KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

  – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

  Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

  KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

  I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

  Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

  Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

  KFUM
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal