Scolari etter ydmykelsen: – Det er den verste dagen i mitt liv

BELO HORIZONTE/OSLO (NRK.no): Fansen gråt på 0-2, pep til pause, klappet ironisk og slo i setene i andre omgang. Da kampen var over var marerittkvelden et faktum.

Scolari unnskylder seg til et helt folk

Luiz and Silva gråter

David Luiz and Thiago Silva var utrøstelige etter kampen.

Se alle målene i bunnen av saken!

– Det er den verste dagen i mitt liv, sa Brasils trener Luis Felipe Scolari etter kampen.

På Maracanã stadion i 1950 opplevde Brasil å tape VM-finalen mot Uruguay. Det tapet satte varige spor i den brasilianske sjelen. Selv om Brasil har vunnet VM fem ganger etter det hadde ikke sårene grodd etter VM-tapet i 1950 på hjemmebane.

I semifinalen i VM 2014 fikk vertsnasjonen Brasil bank av effektive tyskere.

– Hvem er ansvarlig når laget taper? Hvem er treneren? Jeg er det. Det er meg. Det katastrofale tapet kan deles på alle, men det var jeg som tok ut laget. Det er jeg som er ansvarlig, sa Brasils trener Luis Felipe Scolari og fortsatte.

– Det tyske laget var fantastisk. Om det ville det vært annerledes med Neymar? Når de klarer det uten ham, ville de trolig klart det med ham. Jeg tror ikke det ville vært annerledes med Neymar. Han er en angriper, avsluttet Scolari.

Fiender forkledd som motstanderen

2014 skulle bli året der såret fra 1950 endelig skulle gro. Men det var før de møtte Tyskland i semifinalen – et Tyskland som skulle gi en ny generasjon sår i sjelen.

Tyskland møtte opp på stadion forkledd som Flamengo. I en stripete drakt med svarte og mørkerøde striper som hyllest til den mest populære brasilianske fotballklubben.

Tysk glede og Brasils skuffelse

Tysk glede og brasiliansk skuffelse etter kampen.

Tyskland sjokkerte en hel fotballverden med blendende angrepsfotball og en ubeskrivelig effektivitet. Og bakerst sto Manuel Neuer som en vegg.

Det hele endte med 1-7 og et stadion i sjokk – en nasjon i sjokk.

– Vi har jobbet så hardt, men nå er alt tapt. Jeg vil takke hele det brasilianske folk for støtten, sa en utslått Julio Cesar etter kampen.

Hektisk åpning og effektive tyskere

Dommeren var før kampen et stort samtaleemne, og det tok ikke mange minuttene før Rodriguez ble upopulær. Da Marcelo ble felt midt i en kontring uten å få gult kort, kokte det over for tilskuerne. Mexicaneren ble kalt langt verre ting enn «Dracula».

Det var en hektisk åpning på kampen der spillet bølget frem og tilbake. Tyskland kom tre mot tre på en kontring, men en dårlig pasning gjorde at det endte med hjørnespark.

Hjørnesparket fant en helt umarkert Thomas Müller på fem meter. Der gjorde ikke den tyske måljegeren noen feil og bredsidet inn ledelsen.

Oppskriften var lik som i Frankrike-kampen i kvartfinalen der de også gikk tidlig opp i ledelsen. Den kampen endte 1-0.

Selv om Brasil fikk seg en kalddusj, fortsatte hjemmepublikummet å holde opp trøkket. Mens tyskerne jublet på vei tilbake til sin banehalvdel, runget "Brasil, Brasil" over stadion.

Historiske Klose

Brasil hevet seg flere hakk etter kampens første mål, men så slo brutale Tyskland tilbake.

Først var det målmaskinen Miroslav Klose – historiske Miroslav Klose.

Han fikk ballen inne i den brasilianske boksen. Selv om Julio Cesar reddet det første forsøket, fikk Klose en ny mulighet og satte inn 2-0.

Miroslav Klose feirer

Miroslav Klose feirer sitt 16. VM-mål.

Med det målet ble han historisk. Han scoret sitt 16. mål i VM og er med det toppscorer alene i VM-historien – han fratok Brasils egen Ronaldo tronen.

Med kveldens kamp ble Klose også eneste spiller som har spilt i fire VM-semifinaler.

Tre på tre minutter

Så raknet det fullstendig for vertsnasjonen Brasil. I løpet av tre minutter, eller to minutter og 58 sekunder for å være nøyaktig, slapp Brasil inn tre mål.

Det startet med Klose, så kom to kjappe mål fra Toni Kroos til 3-0 og 4-0.

Tyskland rullet opp på høyresiden og Lahm slo et godt innlegg. Kroos sto helt umarkert og satte inn det tredje.

Minuttet senere mistet Fernandinho ballen i farlig posisjon. Kroos spilte til Khedira som la tilbake til Kroos som iskaldt satte inn 4-0.

Brasilianerne slet med å tro hva de var vitne til. Etter den tredje, raske scoringen ble det for første gang helt stille blant de gule og grønne supporterne.

Folk snudde seg vekk fra banen, tok seg til ansiktet og ristet på hodet. Noen reagerte umiddelbart med å reise seg og tusle mot utgangen.

Ydmykelsen total

Etter snaue halvtimen kom Özil inn i fra venstre. Brasils forsvar var i en slags sjokktilstand og hang ikke sammen.

Özil sendte ballen skrått bakover til Sami Khedira som enkelt sendte de rød- og svartkledde opp i en 5-0-ledelse – før halvtimen hadde gått.

Da den fjerde og femte smalt inn, gikk fortvilelsen over i raseri for enkelte. Noen ropte skjellsord og viste fingeren mot banen, mange forlot stadion. Det var kun de hvitkledde tyskerne som ga lyd fra seg bak det ene målet.

– Det føles som et mareritt

Supporter: Joao Pinheiro

I pausen virket det som om mange prøvde å fordøye det de hadde sett. Noen satt med albuen hvilende på kneet mens de snakket med hverandre. Noen stirret bare ned i setet foran seg, mens andre var oppslukt i telefonen. En nasjon var rystet.

– Det er helt forferdelig. Det føles som et mareritt, sa supporter Joao Pinheiro til NRK i pausen.

– Skjønner du at folk går?

– Ja, selvfølgelig. Det står 5-0. Hvis det ikke er lov da, er det aldri lov, sa en lavmælt og skuffet Pinheiro.

Ny tysk mur

Da Brasil presset Tyskland tilbake de første minuttene etter pause ble det klart at det ikke bare er matchvinnere foran på banen, men også bakover.

Manuel Neuer sto som en levende mur og reddet tre enorme sjanser på få minutter.

I det 58. minutt ble Miroslav Klose tatt av banen. Han gikk av som tidenes toppscorer i VM.

Flere brasilianere på tribunen reiste seg og applauderte Klose av banen. De var naturligvis klar over at han tok tronen fra Ronaldo som VMs målkonge, men tyskeren ble likevel verdsatt på stillingen 0-5.

Effektiv innbytter

Mannen som kom inn for Klose plukket opp hansken umiddelbart. André Schurrle sto umarkert inne i feltet og bredsidet inn 6-0 til Tyskland.

Da det var vanskelig å se for seg at det skulle bli verre, begynte Brasil å sløse sjanser. Folk ble mer og mer oppgitte for hver bom, og supporterne reiste seg en etter en og ropte skjellsord mot spillerne.

Noen holdt begge hendene til hodet, andre slo eller sparket på de tomme setene

Brasil-fans gråter

André Schürrle skulle bli tomålsscorer med et vakkert 7-0-mål. Han gjorde alt riktig og klinket ballen i krysset.

Brasil fikk sitt trøstemål til slutt – men Brasil var utrøstelige.

Like før slutt så fikk Brasil et trøstemål da Oscar ble spilt fri på venstrekanten og overlistet Neuer.

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

(NTB)

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

Årsaken var at båten var for full.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)