Scolari etter ydmykelsen: – Det er den verste dagen i mitt liv

BELO HORIZONTE/OSLO (NRK.no): Fansen gråt på 0-2, pep til pause, klappet ironisk og slo i setene i andre omgang. Da kampen var over var marerittkvelden et faktum.

Scolari unnskylder seg til et helt folk

Luiz and Silva gråter

David Luiz and Thiago Silva var utrøstelige etter kampen.

Se alle målene i bunnen av saken!

– Det er den verste dagen i mitt liv, sa Brasils trener Luis Felipe Scolari etter kampen.

På Maracanã stadion i 1950 opplevde Brasil å tape VM-finalen mot Uruguay. Det tapet satte varige spor i den brasilianske sjelen. Selv om Brasil har vunnet VM fem ganger etter det hadde ikke sårene grodd etter VM-tapet i 1950 på hjemmebane.

I semifinalen i VM 2014 fikk vertsnasjonen Brasil bank av effektive tyskere.

– Hvem er ansvarlig når laget taper? Hvem er treneren? Jeg er det. Det er meg. Det katastrofale tapet kan deles på alle, men det var jeg som tok ut laget. Det er jeg som er ansvarlig, sa Brasils trener Luis Felipe Scolari og fortsatte.

– Det tyske laget var fantastisk. Om det ville det vært annerledes med Neymar? Når de klarer det uten ham, ville de trolig klart det med ham. Jeg tror ikke det ville vært annerledes med Neymar. Han er en angriper, avsluttet Scolari.

Fiender forkledd som motstanderen

2014 skulle bli året der såret fra 1950 endelig skulle gro. Men det var før de møtte Tyskland i semifinalen – et Tyskland som skulle gi en ny generasjon sår i sjelen.

Tyskland møtte opp på stadion forkledd som Flamengo. I en stripete drakt med svarte og mørkerøde striper som hyllest til den mest populære brasilianske fotballklubben.

Tysk glede og Brasils skuffelse

Tysk glede og brasiliansk skuffelse etter kampen.

Tyskland sjokkerte en hel fotballverden med blendende angrepsfotball og en ubeskrivelig effektivitet. Og bakerst sto Manuel Neuer som en vegg.

Det hele endte med 1-7 og et stadion i sjokk – en nasjon i sjokk.

– Vi har jobbet så hardt, men nå er alt tapt. Jeg vil takke hele det brasilianske folk for støtten, sa en utslått Julio Cesar etter kampen.

Hektisk åpning og effektive tyskere

Dommeren var før kampen et stort samtaleemne, og det tok ikke mange minuttene før Rodriguez ble upopulær. Da Marcelo ble felt midt i en kontring uten å få gult kort, kokte det over for tilskuerne. Mexicaneren ble kalt langt verre ting enn «Dracula».

Det var en hektisk åpning på kampen der spillet bølget frem og tilbake. Tyskland kom tre mot tre på en kontring, men en dårlig pasning gjorde at det endte med hjørnespark.

Hjørnesparket fant en helt umarkert Thomas Müller på fem meter. Der gjorde ikke den tyske måljegeren noen feil og bredsidet inn ledelsen.

Oppskriften var lik som i Frankrike-kampen i kvartfinalen der de også gikk tidlig opp i ledelsen. Den kampen endte 1-0.

Selv om Brasil fikk seg en kalddusj, fortsatte hjemmepublikummet å holde opp trøkket. Mens tyskerne jublet på vei tilbake til sin banehalvdel, runget "Brasil, Brasil" over stadion.

Historiske Klose

Brasil hevet seg flere hakk etter kampens første mål, men så slo brutale Tyskland tilbake.

Først var det målmaskinen Miroslav Klose – historiske Miroslav Klose.

Han fikk ballen inne i den brasilianske boksen. Selv om Julio Cesar reddet det første forsøket, fikk Klose en ny mulighet og satte inn 2-0.

Miroslav Klose feirer

Miroslav Klose feirer sitt 16. VM-mål.

Med det målet ble han historisk. Han scoret sitt 16. mål i VM og er med det toppscorer alene i VM-historien – han fratok Brasils egen Ronaldo tronen.

Med kveldens kamp ble Klose også eneste spiller som har spilt i fire VM-semifinaler.

Tre på tre minutter

Så raknet det fullstendig for vertsnasjonen Brasil. I løpet av tre minutter, eller to minutter og 58 sekunder for å være nøyaktig, slapp Brasil inn tre mål.

Det startet med Klose, så kom to kjappe mål fra Toni Kroos til 3-0 og 4-0.

Tyskland rullet opp på høyresiden og Lahm slo et godt innlegg. Kroos sto helt umarkert og satte inn det tredje.

Minuttet senere mistet Fernandinho ballen i farlig posisjon. Kroos spilte til Khedira som la tilbake til Kroos som iskaldt satte inn 4-0.

Brasilianerne slet med å tro hva de var vitne til. Etter den tredje, raske scoringen ble det for første gang helt stille blant de gule og grønne supporterne.

Folk snudde seg vekk fra banen, tok seg til ansiktet og ristet på hodet. Noen reagerte umiddelbart med å reise seg og tusle mot utgangen.

Ydmykelsen total

Etter snaue halvtimen kom Özil inn i fra venstre. Brasils forsvar var i en slags sjokktilstand og hang ikke sammen.

Özil sendte ballen skrått bakover til Sami Khedira som enkelt sendte de rød- og svartkledde opp i en 5-0-ledelse – før halvtimen hadde gått.

Da den fjerde og femte smalt inn, gikk fortvilelsen over i raseri for enkelte. Noen ropte skjellsord og viste fingeren mot banen, mange forlot stadion. Det var kun de hvitkledde tyskerne som ga lyd fra seg bak det ene målet.

– Det føles som et mareritt

Supporter: Joao Pinheiro

I pausen virket det som om mange prøvde å fordøye det de hadde sett. Noen satt med albuen hvilende på kneet mens de snakket med hverandre. Noen stirret bare ned i setet foran seg, mens andre var oppslukt i telefonen. En nasjon var rystet.

– Det er helt forferdelig. Det føles som et mareritt, sa supporter Joao Pinheiro til NRK i pausen.

– Skjønner du at folk går?

– Ja, selvfølgelig. Det står 5-0. Hvis det ikke er lov da, er det aldri lov, sa en lavmælt og skuffet Pinheiro.

Ny tysk mur

Da Brasil presset Tyskland tilbake de første minuttene etter pause ble det klart at det ikke bare er matchvinnere foran på banen, men også bakover.

Manuel Neuer sto som en levende mur og reddet tre enorme sjanser på få minutter.

I det 58. minutt ble Miroslav Klose tatt av banen. Han gikk av som tidenes toppscorer i VM.

Flere brasilianere på tribunen reiste seg og applauderte Klose av banen. De var naturligvis klar over at han tok tronen fra Ronaldo som VMs målkonge, men tyskeren ble likevel verdsatt på stillingen 0-5.

Effektiv innbytter

Mannen som kom inn for Klose plukket opp hansken umiddelbart. André Schurrle sto umarkert inne i feltet og bredsidet inn 6-0 til Tyskland.

Da det var vanskelig å se for seg at det skulle bli verre, begynte Brasil å sløse sjanser. Folk ble mer og mer oppgitte for hver bom, og supporterne reiste seg en etter en og ropte skjellsord mot spillerne.

Noen holdt begge hendene til hodet, andre slo eller sparket på de tomme setene

Brasil-fans gråter

André Schürrle skulle bli tomålsscorer med et vakkert 7-0-mål. Han gjorde alt riktig og klinket ballen i krysset.

Brasil fikk sitt trøstemål til slutt – men Brasil var utrøstelige.

Like før slutt så fikk Brasil et trøstemål da Oscar ble spilt fri på venstrekanten og overlistet Neuer.

• City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

– Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

– Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

– Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

Bpk8eLb85F0
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

– Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

– Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

– Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

– Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)