Scolari etter ydmykelsen: – Det er den verste dagen i mitt liv

BELO HORIZONTE/OSLO (NRK.no): Fansen gråt på 0-2, pep til pause, klappet ironisk og slo i setene i andre omgang. Da kampen var over var marerittkvelden et faktum.

Scolari unnskylder seg til et helt folk
Foto: Hassan Ammar / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
 Luiz and Silva gråter

David Luiz and Thiago Silva var utrøstelige etter kampen.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Se alle målene i bunnen av saken!

– Det er den verste dagen i mitt liv, sa Brasils trener Luis Felipe Scolari etter kampen.

På Maracanã stadion i 1950 opplevde Brasil å tape VM-finalen mot Uruguay. Det tapet satte varige spor i den brasilianske sjelen. Selv om Brasil har vunnet VM fem ganger etter det hadde ikke sårene grodd etter VM-tapet i 1950 på hjemmebane.

I semifinalen i VM 2014 fikk vertsnasjonen Brasil bank av effektive tyskere.

– Hvem er ansvarlig når laget taper? Hvem er treneren? Jeg er det. Det er meg. Det katastrofale tapet kan deles på alle, men det var jeg som tok ut laget. Det er jeg som er ansvarlig, sa Brasils trener Luis Felipe Scolari og fortsatte.

– Det tyske laget var fantastisk. Om det ville det vært annerledes med Neymar? Når de klarer det uten ham, ville de trolig klart det med ham. Jeg tror ikke det ville vært annerledes med Neymar. Han er en angriper, avsluttet Scolari.

Fiender forkledd som motstanderen

2014 skulle bli året der såret fra 1950 endelig skulle gro. Men det var før de møtte Tyskland i semifinalen – et Tyskland som skulle gi en ny generasjon sår i sjelen.

Tyskland møtte opp på stadion forkledd som Flamengo. I en stripete drakt med svarte og mørkerøde striper som hyllest til den mest populære brasilianske fotballklubben.

Tysk glede og Brasils skuffelse

Tysk glede og brasiliansk skuffelse etter kampen.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Tyskland sjokkerte en hel fotballverden med blendende angrepsfotball og en ubeskrivelig effektivitet. Og bakerst sto Manuel Neuer som en vegg.

Det hele endte med 1-7 og et stadion i sjokk – en nasjon i sjokk.

– Vi har jobbet så hardt, men nå er alt tapt. Jeg vil takke hele det brasilianske folk for støtten, sa en utslått Julio Cesar etter kampen.

Hektisk åpning og effektive tyskere

Dommeren var før kampen et stort samtaleemne, og det tok ikke mange minuttene før Rodriguez ble upopulær. Da Marcelo ble felt midt i en kontring uten å få gult kort, kokte det over for tilskuerne. Mexicaneren ble kalt langt verre ting enn «Dracula».

Det var en hektisk åpning på kampen der spillet bølget frem og tilbake. Tyskland kom tre mot tre på en kontring, men en dårlig pasning gjorde at det endte med hjørnespark.

Hjørnesparket fant en helt umarkert Thomas Müller på fem meter. Der gjorde ikke den tyske måljegeren noen feil og bredsidet inn ledelsen.

Oppskriften var lik som i Frankrike-kampen i kvartfinalen der de også gikk tidlig opp i ledelsen. Den kampen endte 1-0.

Selv om Brasil fikk seg en kalddusj, fortsatte hjemmepublikummet å holde opp trøkket. Mens tyskerne jublet på vei tilbake til sin banehalvdel, runget "Brasil, Brasil" over stadion.

Historiske Klose

Brasil hevet seg flere hakk etter kampens første mål, men så slo brutale Tyskland tilbake.

Først var det målmaskinen Miroslav Klose – historiske Miroslav Klose.

Han fikk ballen inne i den brasilianske boksen. Selv om Julio Cesar reddet det første forsøket, fikk Klose en ny mulighet og satte inn 2-0.

Miroslav Klose feirer

Miroslav Klose feirer sitt 16. VM-mål.

Foto: Francois Xavier Marit / Ap

Med det målet ble han historisk. Han scoret sitt 16. mål i VM og er med det toppscorer alene i VM-historien – han fratok Brasils egen Ronaldo tronen.

Med kveldens kamp ble Klose også eneste spiller som har spilt i fire VM-semifinaler.

Tre på tre minutter

Så raknet det fullstendig for vertsnasjonen Brasil. I løpet av tre minutter, eller to minutter og 58 sekunder for å være nøyaktig, slapp Brasil inn tre mål.

Det startet med Klose, så kom to kjappe mål fra Toni Kroos til 3-0 og 4-0.

Tyskland rullet opp på høyresiden og Lahm slo et godt innlegg. Kroos sto helt umarkert og satte inn det tredje.

Minuttet senere mistet Fernandinho ballen i farlig posisjon. Kroos spilte til Khedira som la tilbake til Kroos som iskaldt satte inn 4-0.

Brasilianerne slet med å tro hva de var vitne til. Etter den tredje, raske scoringen ble det for første gang helt stille blant de gule og grønne supporterne.

Folk snudde seg vekk fra banen, tok seg til ansiktet og ristet på hodet. Noen reagerte umiddelbart med å reise seg og tusle mot utgangen.

Ydmykelsen total

Etter snaue halvtimen kom Özil inn i fra venstre. Brasils forsvar var i en slags sjokktilstand og hang ikke sammen.

Özil sendte ballen skrått bakover til Sami Khedira som enkelt sendte de rød- og svartkledde opp i en 5-0-ledelse – før halvtimen hadde gått.

Da den fjerde og femte smalt inn, gikk fortvilelsen over i raseri for enkelte. Noen ropte skjellsord og viste fingeren mot banen, mange forlot stadion. Det var kun de hvitkledde tyskerne som ga lyd fra seg bak det ene målet.

– Det føles som et mareritt

Supporter: Joao Pinheiro

Supporter: Joao Pinheiro

Foto: Sindre Murtnes / NRK

I pausen virket det som om mange prøvde å fordøye det de hadde sett. Noen satt med albuen hvilende på kneet mens de snakket med hverandre. Noen stirret bare ned i setet foran seg, mens andre var oppslukt i telefonen. En nasjon var rystet.

– Det er helt forferdelig. Det føles som et mareritt, sa supporter Joao Pinheiro til NRK i pausen.

– Skjønner du at folk går?

– Ja, selvfølgelig. Det står 5-0. Hvis det ikke er lov da, er det aldri lov, sa en lavmælt og skuffet Pinheiro.

Ny tysk mur

Da Brasil presset Tyskland tilbake de første minuttene etter pause ble det klart at det ikke bare er matchvinnere foran på banen, men også bakover.

Manuel Neuer sto som en levende mur og reddet tre enorme sjanser på få minutter.

I det 58. minutt ble Miroslav Klose tatt av banen. Han gikk av som tidenes toppscorer i VM.

Flere brasilianere på tribunen reiste seg og applauderte Klose av banen. De var naturligvis klar over at han tok tronen fra Ronaldo som VMs målkonge, men tyskeren ble likevel verdsatt på stillingen 0-5.

Effektiv innbytter

Mannen som kom inn for Klose plukket opp hansken umiddelbart. André Schurrle sto umarkert inne i feltet og bredsidet inn 6-0 til Tyskland.

Da det var vanskelig å se for seg at det skulle bli verre, begynte Brasil å sløse sjanser. Folk ble mer og mer oppgitte for hver bom, og supporterne reiste seg en etter en og ropte skjellsord mot spillerne.

Noen holdt begge hendene til hodet, andre slo eller sparket på de tomme setene

Brasil-fans gråter
Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

André Schürrle skulle bli tomålsscorer med et vakkert 7-0-mål. Han gjorde alt riktig og klinket ballen i krysset.

Brasil fikk sitt trøstemål til slutt – men Brasil var utrøstelige.

Like før slutt så fikk Brasil et trøstemål da Oscar ble spilt fri på venstrekanten og overlistet Neuer.

Se alle målene

Müller sender Tyskland i ledelsen
Klose øker ledelsen
3-0 til Tyskland
4-0 til Tyskland
5-0 til Tyskland
Schürrle setter Tysklands sjette scoring
For en scoring! 7-0 til Tyskland
Trøstemål til Brasil

Sportsnyheter

Sheriff Tiraspol sjokkerer i mesterligaen – slo Real Madrid

Lille Sheriff Tiraspol kommer fra en stat som ikke er internasjonalt anerkjent. Tirsdag slo de sensasjonelt Real Madrid i mesterligaen og leder nå den tøffe gruppe D.

Siste nytt

 • Messi-scoring da PSG slo City

  I den fjerde kampen for Paris Saint-Germain fikk Lionel Messi omsider sin scoring. Den bidro til 2-0-seier over Manchester City i mesterligaen.

  Messi og hans spisskollegaer hadde stanget lenge fram til Kylian Mbappé la ballen igjen til den lille argentineren på 16-metersstreken i det 74. minutt. Messi kom stormende og skrudde ballen høyt i målet utenfor City-keeper Edersons rekkevidde.

  Målet kom i Messis første hjemmekamp for PSG i mesterligaen, og den utløste naturligvis ville jubelscener blant hjemmefansen.

  Den ble også nådestøtet for et City-lag som kunne og burde ha svart på Idrissa Gueyes tidlige ledermål, som kom etter åtte minutters spill.

  Messis lag står nå med fire poeng og topper gruppe A. Brugge har også fire poeng, mens City har tre og RB Leipzig null.

 • Knusende Liverpool-seier over Porto

  Liverpool var i scoringsform da de slo Porto på bortbane hele 5-1 i mesterligaoppgjøret tirsdag. Både Mohammed Salah og Roberto Firmino scoret hver sine to mål, mens Sadio Mané også var ansvarlig for en scoring. Etter seieren topper Liverpool sin gruppe suverent med seks poeng.

  Porto var hardt rammet av skader. Stopperkjempen Pepe måtte gi seg etter å ha fått problemer under oppvarmingen, mens midtbanespilleren Otávio måtte byttes ut før det var spilt et kvarter. Laget er nå på sisteplass med ett poeng.

  Liverpool spilte for øvrig med sørgebind etter klubblegenden Roger Hunts død.

 • Bråthen har levert stevning

  Ifølge VG har hoppsjef Clas Brede Bråthen levert stevning til Oslo tingrett. Det får også NRK bekreftet. Det innebærer at det allerede varslede søksmålet mot Norges Skiforbund blir en realitet.

  Også Bråthens advokat, Marit Håvemoen, bekrefter dette overfor NTB.

  Bråthens fagforening, Handel og Kontor, vil kommentere stevningen i en pressemelding tirsdag kveld.

  Norges Skiforbund og forbundets hoppkomité satt mandag i møter om Bråthen-konflikten, men det er ikke kommet noen konklusjon fra møtet.

  Toppledelsen i skiforbundet ønsker ikke å forlenge kontrakten til Clas Brede Bråthen når den går ut i april 2022, mens Bråthen lenge har varslet et søksmål hvor han krever fast jobb.

  Hopperne konkurrerer på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal