Hopp til innhold

Boikotten splittet norsk idrett

Den norske EM-troppen i bryting pakket sammen og reiste hjem midt under mesterskapet i umiddelbar protest mot den norske boikotten av Moskva-OL.

Video OL boikott 1

Det var bare én av mange sterke reaksjoner Idrettstingets boikott-vedtak.

Norske OL-håp raste mot Idrettstingets vedtak om å boikotte OL i 1980. For flere av dem forsvant det som skulle blitt karrierens høydepunkt.

Mandag er det 30 år siden Moskva-OL åpnet. Idrettstinget hadde vedtatt at Norge skulle boikotte lekene som følge av Sovjetunionens krigføring i Afghanistan.

Splittet idrett

Ikke siden perioden med to idrettsforbund i mellomrkrigstiden var norsk idrett så delt som utover i 1980. Og idrettens øverste myndigheter visste heller ikke helt hva de ville.

Sett fra ettertiden: Var det riktig av Norge å boikotte OL i Moskva? Si din mening og diskuter nederst i artikkelen.

28. januar valgte OL-komiteens plenumsmøte å utsette spørsmålet. Plenumsmøtet var en samling av selve OL-komiteen og representanter for alle særforbundene for OL-idrettene.

Da plenumsmøtet endelig bestemte seg, vedtok de med 19 mot 13 stemmer å anbefale norsk OL-deltakelse. I Idrettsstyret dagen før Idrettstinget ble boikott anbefalt med 8 mot 3 stemmer.

Og til slutt sa Idrettstinget endelig ja til boikott.

- Vanskelig, men riktig

- Jeg er glad for at idretten selv fikk avgjøre dette, sa daværende idrettspresident Ola Jacob Bangstad i et intervju med NRK. Han var selv en av de sterkeste boikott-forkjemperne, og hans engasjerte innlegg var sterkt medvirkende til at idrettstinget valgte boikott av Moskva-OL.

- Det var en vanskelig, men riktig, avgjørelse, sa Bangstad.

De aktive fikk ingen sjanse til å uttale seg formelt overfor idrettsstyret. Men de sa klart fra gjennom andre kanaler, først og fremst media, og det er liten tvil om at de aller fleste av dem ville ha reist til Moskva. Reaksjonene var harde.

Video: Intervju der idrettspresidenten forsvarer boikotten.

Video Intervju med Ole Jacob Bangstad

Forlot EM i protest

Samme helg som Idrettstyret tok sin beslutning, deltok flere norske brytere i EM i Tsjekkoslovakia. Da de fikk vite om boikottvedtaket, pakket de umiddelbart sammen og forlot mesterskapet i protest. Blant dem var junioren Jon Rønningen, som kom tilbake med OL-gull i 1988 og 1992.

Den "sikreste" norske gullmedaljen skulle komme i roing, med brødrene Alf og Frank Hansen i dobbelsculler. De hadde tatt OL-gull i Montreal i 1976 og VM-gull både i 1978 og 1979, og var storfavoritter.

Les: Frank Hansen la opp tvert i protest mot Moskva-boikotten.

- Kultur og idrett bygger bro

Padleren Einar Rasmussen, et av Norges medaljehåp, var også sterkt imot boikott.

- Jeg kan tenke meeg at det kan gå så langt her i verden at man kan boikotte OL. Men det er aller siste utvei. Kultur og idrett er det siste men bør trekke inn når det kommer til politiske konflikter. Det er først og fremst det som bygger bro mellom folk, sa Rasmussen.

Fotballforbundet avlyste en privatlandskamp mot Sovjetunionen som en konsekvens av vedtaket. Seinere avlyste Sovjetunionen avtalte besøk av sovjetiske utøvere og trenere til Norge.

Knut Hjeltnes var på den tiden en av verdens beste diskoskastere, og et av Norges sjeldne medaljehåp i friidrett. Han mistet også sin beste sjanse til olympisk medalje.

Og for første gang siden bronselaget i 1936 var Norge kvalifisert til den olympiske fotballturneringen. Arne Larsen Øklands mål i 1-0-seieren over Vest-Tyskland i Baunathal høsten før hadde sendt oss dit.

Et paradoks er at Norge fire år seinere - da vi ikke var kvalifisert - fikk være med likevel, ettersom Øst-Europa da boikottet OL i Los Angeles. Men det visste ingen i 1980.

Vurderte erstatningssak

I kjølvannet av boikott-vedtaket ble det også reist spørsmål om erstatningssak mot Idrettstinget. Det ble begrunnet med at de beste hadde lagt ned ekstra mye ressurser i forberedelser til et høydepunkt som det ikke ble noe av.

- Vi kunne gått med på boikott hvis boikotten hadde hatt bred internasjonal oppslutning, eller hvis Norge hadde brutt det internasjonale samarbeidet med Sovjet i sin helhet, sa Kjell Osfoss i Bryteforbundet.

Han mente idretten ble brukt i et politisk spill.

- Latterlig, svarte Arne B. Mollén, leder for Norges Olympiske Komité. Og noe søksmål ble det da heller ikke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal