Breivik: – En mann med den merittlista hadde vært i diskusjonen

Marit Breivik (58) fikk aldri spørsmål om å ta over som trener for herrelandslaget. Hun mener toppidretten er konservativ når det kommer til kjønnsspørsmål.

Marit Breivik

Marit Breivik ble aldri kontaktet om jobben som trener for herrelandslaget. Hun tror det er fordi hun er kvinne.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Skal jeg være ærlig, så tror jeg nok at hadde jeg vært mann med den merittlista, så hadde jeg vært i diskusjonen. Men det bør nok de som håndterte den situasjonen svare på, sier Marit Breivik til NRK.

Hun er en av tidenes mest suksessrike trenere i norsk idrett. Før hun ledet landslaget til 13 mesterskapsmedaljer på 14 år, ledet hun først Byåsen, og deretter Larvik, frem til å bli Norges beste klubblag.

Nå jobber hun blant annet med utvikling av nye trenere i Olympiatoppen, i tillegg til at hun leder et kvinneprosjekt på samme sted.

– De går glipp av noe

Robert Hedin

Svenske Robert Hedin har vært norsk herretrener siden 2008. Håndballforbundet vil ikke kommentere om noen kvinner var blant de aktuelle kandidatene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Og nettopp den skjeve forskjellen mellom kvinner og menn på topptrenernivå i Norge er noe som opptar Breivik.

NRK skrev nylig om hvordan norsk idrett i ti år på rad har hatt uttalte mål om å rekruttere flere kvinner som trenere og ledere. Likevel er bare syv prosent av elitetrenerne i Norge kvinner, viser en opptelling NRK har gjort (se faktaboks).

Breivik mener håndballforbundet er blant de få i Norge som lenge har sett viktigheten av å få frem kvinner. Allerede i 1982 ble Karen Fladset ansatt som landslagstrener på kvinnesiden.

Men heller ikke håndballen er fri for inngrodde kjønnsroller.

Omtrent samtidig som Breivik ga seg som trener for kvinnelandslaget, ble den tilsvarende jobben på herresiden ledig. Norsk herrehåndball har levd de siste 20 årene i skyggen av kvinnehåndballen, men likevel var det lite som tydet på at den beste kvinnetreneren skulle ta over gutta – selv om navnet så vidt ble nevnt i mediene.

– Jeg tror ikke mitt navn var på blokka, i alle fall fikk jeg ingen henvendelser. Jeg har fått forespørsler fra herreklubber, men da har jeg vært såpass hektet opp i landslagstrenerjobben at det ikke har passet, sier Breivik.

Hvilke tanker gjør du deg selv over at du ikke engang fikk forespørselen?

– Da tenker jeg at de går glipp av noe. De har kommet litt kort, sier hun.

Tror miljøet er konservativt

Breivik mener det er en stor jobb å gjøre for forbundene som skal rekruttere kvinnelige trenere.

– Jeg kjenner ingen andre forbund enn mitt eget håndballforbund og fotballforbundet som er på jakt og leting, og som har troen på den kompetansen som kan ligge der. Det er en jobb å gjøre der hvis man vil ha kvalifiserte kvinne til å ta på seg senior landslagsjobber, sier Breivik.

Hun mener det er et problem for norsk idrett at kompetente kvinner ikke slipper til i eliteidretten.

– Det er fortsatt er et veldig konservativt miljø, og kanskje er ikke miljøet nysgjerrige nok på om det er kompetanse å hente. Jeg blir hentet inn i mange fora, både i foredragssammenheng, og jeg sitter i styret til Rosenborg. Så det begynner å bli noen som tar kontakt. Men alt i alt er det for liten intensitet i å tenke at det er ressurser som toppidretten går glipp av, sier Breivik.

Vil ikke kommentere

Espen Karlsen

Espen Karlsen vil ikke kommentere om noen kvinner var aktuelle da herrelandslaget skulle få ny trener for fem år siden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Espen Karlsen var som styremedlem sentral da forbundet skulle ansette herrelandslagstrener etter Gunnar Pettersen i 2008.

Han sier at forbundet først og fremst var ute etter å finne den beste kandidaten – uavhengig av kjønn.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvilke navn som var på blokka den gang, utover de to navnene som var kjent (Robert Hedin og Zvonomir (Noka) Serdarusic), sier Karlsen.

Siste nytt

 • Skuffande av Mowinckel

  Det går ikkje vegen for Ragnhild Mowinckel under utforrennet i Cortina fredag. Ho endar på ein 21.-plass, 1.42 bak suverene Ramona Siebenhofer. Ilka Stuhec tek andreplassen føre Stephanie Venier. Lindsey Vonn endar på ein 15.-plass i sitt comeback.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Maren Lundby på 4.plass

  Verdenscuprennet i Zao i Japan endte med seier til Daniela Iraschko-Stolz fra Østerrike. Maren Lundby endte like utenfor pallen, fem poeng bak vinneren. Anna Odine Strøm fortsetter å imponere, og tok en sterk 7.plass.

  World Cup Nordiske Grener Lillehammer.
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Robin Pedersen nær pallen i Sapporo

  Robin Pedersen ble fredag nummer fire i et kontinentalcuprenn i hopp i Sapporo. Clemens Aigner fra Østerrike tok en klar seier. Pedersen avanserte til 2.-plass i kontinentalcupen sammenlagt, 40 poeng bak Marius Lindvik.

  Hoppuka 2018/2019.
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Utfor kvinner
NRK Sport Live: V-cup alpint, kombinert og skiskyting
V-cup kombinert: Hopp
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Stafett menn
V-cup kombinert: 5 km langrenn
Sport i dag: Sport i dag med v-cup kombinert 5 km langrenn
Sport i dag
Sport i dag: Sport i dag med v-cup kombinert 5 km langrenn