Hopp til innhold

Breivik: – En mann med den merittlista hadde vært i diskusjonen

Marit Breivik (58) fikk aldri spørsmål om å ta over som trener for herrelandslaget. Hun mener toppidretten er konservativ når det kommer til kjønnsspørsmål.

Marit Breivik

Marit Breivik ble aldri kontaktet om jobben som trener for herrelandslaget. Hun tror det er fordi hun er kvinne.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Skal jeg være ærlig, så tror jeg nok at hadde jeg vært mann med den merittlista, så hadde jeg vært i diskusjonen. Men det bør nok de som håndterte den situasjonen svare på, sier Marit Breivik til NRK.

Hun er en av tidenes mest suksessrike trenere i norsk idrett. Før hun ledet landslaget til 13 mesterskapsmedaljer på 14 år, ledet hun først Byåsen, og deretter Larvik, frem til å bli Norges beste klubblag.

Nå jobber hun blant annet med utvikling av nye trenere i Olympiatoppen, i tillegg til at hun leder et kvinneprosjekt på samme sted.

– De går glipp av noe

Robert Hedin

Svenske Robert Hedin har vært norsk herretrener siden 2008. Håndballforbundet vil ikke kommentere om noen kvinner var blant de aktuelle kandidatene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Og nettopp den skjeve forskjellen mellom kvinner og menn på topptrenernivå i Norge er noe som opptar Breivik.

NRK skrev nylig om hvordan norsk idrett i ti år på rad har hatt uttalte mål om å rekruttere flere kvinner som trenere og ledere. Likevel er bare syv prosent av elitetrenerne i Norge kvinner, viser en opptelling NRK har gjort (se faktaboks).

Breivik mener håndballforbundet er blant de få i Norge som lenge har sett viktigheten av å få frem kvinner. Allerede i 1982 ble Karen Fladset ansatt som landslagstrener på kvinnesiden.

Men heller ikke håndballen er fri for inngrodde kjønnsroller.

Omtrent samtidig som Breivik ga seg som trener for kvinnelandslaget, ble den tilsvarende jobben på herresiden ledig. Norsk herrehåndball har levd de siste 20 årene i skyggen av kvinnehåndballen, men likevel var det lite som tydet på at den beste kvinnetreneren skulle ta over gutta – selv om navnet så vidt ble nevnt i mediene.

– Jeg tror ikke mitt navn var på blokka, i alle fall fikk jeg ingen henvendelser. Jeg har fått forespørsler fra herreklubber, men da har jeg vært såpass hektet opp i landslagstrenerjobben at det ikke har passet, sier Breivik.

Hvilke tanker gjør du deg selv over at du ikke engang fikk forespørselen?

– Da tenker jeg at de går glipp av noe. De har kommet litt kort, sier hun.

Tror miljøet er konservativt

Breivik mener det er en stor jobb å gjøre for forbundene som skal rekruttere kvinnelige trenere.

– Jeg kjenner ingen andre forbund enn mitt eget håndballforbund og fotballforbundet som er på jakt og leting, og som har troen på den kompetansen som kan ligge der. Det er en jobb å gjøre der hvis man vil ha kvalifiserte kvinne til å ta på seg senior landslagsjobber, sier Breivik.

Hun mener det er et problem for norsk idrett at kompetente kvinner ikke slipper til i eliteidretten.

– Det er fortsatt er et veldig konservativt miljø, og kanskje er ikke miljøet nysgjerrige nok på om det er kompetanse å hente. Jeg blir hentet inn i mange fora, både i foredragssammenheng, og jeg sitter i styret til Rosenborg. Så det begynner å bli noen som tar kontakt. Men alt i alt er det for liten intensitet i å tenke at det er ressurser som toppidretten går glipp av, sier Breivik.

Vil ikke kommentere

Espen Karlsen

Espen Karlsen vil ikke kommentere om noen kvinner var aktuelle da herrelandslaget skulle få ny trener for fem år siden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Espen Karlsen var som styremedlem sentral da forbundet skulle ansette herrelandslagstrener etter Gunnar Pettersen i 2008.

Han sier at forbundet først og fremst var ute etter å finne den beste kandidaten – uavhengig av kjønn.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvilke navn som var på blokka den gang, utover de to navnene som var kjent (Robert Hedin og Zvonomir (Noka) Serdarusic), sier Karlsen.

Siste nytt

  • Mvuka ga U20-landslaget uavgjort mot Italia

    Bodø/Glimt-angriperen Joel Mvuka dunket inn 2-2-målet da Norges U20-landslag tok imot Italia i Stavanger torsdag. Utligningen kom mot ti mann etter pause.

    Mvuka scoret ved bakre stolpe på et innlegg fra David Møller Wolfe i det 62. minutt. Ballen var ment for Lasse Nordås, men den gikk forbi spissen inne i boksen.

    U20-landslaget greide ikke å finne et vinnermål mot et italiensk lag som spilte over en omgang i undertall. Fem minutter før hvilen ble målscorer Marco Nasti utvist for to gule kort.

    Likevel var det gjestene som gikk opp i 2-1-ledelse tidlig i andre omgang. Cher Ndour traff perfekt i krysset foran 310 tilskuere på Vikings hjemmearena.

    Tidligere i kampen tok Norge føringen på et straffespark. Nordås omsatte sikkert muligheten han selv skaffet etter et snaut kvarter. Dommeren pekte på krittmerket da Nordås ble felt i jakten på en returball.

    Fem minutter senere sørget Nasti for at lagene var like langt.

    Norge møter Romania i Sandnes mandag.

    (©NTB)

    Joel Mugisha Mvuka i Bodø/Glimt mot Dinamo Kiev
    Foto: Sondre Skjelvik / NRK
  • Bryan Gil ute av Spanias tropp – erstattes ikke

    Bryan Gil forlot Spanias landslagstropp torsdag og er ikke aktuell i EM-kvalifiseringskampene mot Norge og Skottland.

    Årsaken var ubehag som ikke tillot ham å trene normalt, melder Spanias fotballforbund. Det anses som en forholdsregel. Sevilla-spilleren, som er utleid fra Tottenham, erstattes ikke i troppen.

    Ifølge Marca har den nye landslagssjefen Luis de la Fuente drillet et lag i 4-2-3-1-formasjon under treningsdagene i fotballforbundets anlegg i Madrid-forstaden Las Rozas. Ifølge avisen er mest sannsynlige oppstilling mot Norge denne:

    Spania (4-2-3-1): Kepa Arrizabalaga – Dani Carvajal, Aymeric Laporte, Iñigo Martínez, José Luis Gaya – Rodri, Martin Zubimendi – Dani Ceballos, Iago Aspas, Gavi – Álvaro Morata.

    Joselu, Dani Olmo og Borja Iglesias har også fått tid på topp, Mikel Merino, Mikel Oyarzabal og Fábian Ruiz på midtbanen.

    – Laguttaket er vanskelig, for alle har trent med stor entusiasme og er på høyt nivå, sier De la Fuente.

    Spanias lag reiser til solkysten og trener på La Rosaleda i Málaga fredag kveld.

    (©NTB)

    Bryan Gil
    Foto: Jose Breton / AP
  • Ronaldo setter verdensrekord i antall landskamper

    Cristiano Ronaldo gjør sin 197. opptreden for Portugal mot Liechtenstein torsdag. Ingen andre i fotballhistorien har spilt så mange landskamper.

    Ronaldo passerer Kuwait-spilleren Bader Al-Mutawa og blir stående igjen med verdensrekorden alene.

    Det skjer i Roberto Martínez' debutkamp som trener for det portugisiske landslaget. Spanjolen sluttet som Belgia-sjef etter VM-sluttspillet i Qatar før jul.

    Ronaldo har scoret 118 mål for Portugal siden debuten i august 2003.

    Kampen mot Liechtenstein starter klokken 20.45.

    (©NTB)

    Cristiano Ronaldo
    Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste