Breivik: – En mann med den merittlista hadde vært i diskusjonen

Marit Breivik (58) fikk aldri spørsmål om å ta over som trener for herrelandslaget. Hun mener toppidretten er konservativ når det kommer til kjønnsspørsmål.

Marit Breivik

Marit Breivik ble aldri kontaktet om jobben som trener for herrelandslaget. Hun tror det er fordi hun er kvinne.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Skal jeg være ærlig, så tror jeg nok at hadde jeg vært mann med den merittlista, så hadde jeg vært i diskusjonen. Men det bør nok de som håndterte den situasjonen svare på, sier Marit Breivik til NRK.

Hun er en av tidenes mest suksessrike trenere i norsk idrett. Før hun ledet landslaget til 13 mesterskapsmedaljer på 14 år, ledet hun først Byåsen, og deretter Larvik, frem til å bli Norges beste klubblag.

Nå jobber hun blant annet med utvikling av nye trenere i Olympiatoppen, i tillegg til at hun leder et kvinneprosjekt på samme sted.

– De går glipp av noe

Robert Hedin

Svenske Robert Hedin har vært norsk herretrener siden 2008. Håndballforbundet vil ikke kommentere om noen kvinner var blant de aktuelle kandidatene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Og nettopp den skjeve forskjellen mellom kvinner og menn på topptrenernivå i Norge er noe som opptar Breivik.

NRK skrev nylig om hvordan norsk idrett i ti år på rad har hatt uttalte mål om å rekruttere flere kvinner som trenere og ledere. Likevel er bare syv prosent av elitetrenerne i Norge kvinner, viser en opptelling NRK har gjort (se faktaboks).

Breivik mener håndballforbundet er blant de få i Norge som lenge har sett viktigheten av å få frem kvinner. Allerede i 1982 ble Karen Fladset ansatt som landslagstrener på kvinnesiden.

Men heller ikke håndballen er fri for inngrodde kjønnsroller.

Omtrent samtidig som Breivik ga seg som trener for kvinnelandslaget, ble den tilsvarende jobben på herresiden ledig. Norsk herrehåndball har levd de siste 20 årene i skyggen av kvinnehåndballen, men likevel var det lite som tydet på at den beste kvinnetreneren skulle ta over gutta – selv om navnet så vidt ble nevnt i mediene.

– Jeg tror ikke mitt navn var på blokka, i alle fall fikk jeg ingen henvendelser. Jeg har fått forespørsler fra herreklubber, men da har jeg vært såpass hektet opp i landslagstrenerjobben at det ikke har passet, sier Breivik.

Hvilke tanker gjør du deg selv over at du ikke engang fikk forespørselen?

– Da tenker jeg at de går glipp av noe. De har kommet litt kort, sier hun.

Tror miljøet er konservativt

Breivik mener det er en stor jobb å gjøre for forbundene som skal rekruttere kvinnelige trenere.

– Jeg kjenner ingen andre forbund enn mitt eget håndballforbund og fotballforbundet som er på jakt og leting, og som har troen på den kompetansen som kan ligge der. Det er en jobb å gjøre der hvis man vil ha kvalifiserte kvinne til å ta på seg senior landslagsjobber, sier Breivik.

Hun mener det er et problem for norsk idrett at kompetente kvinner ikke slipper til i eliteidretten.

– Det er fortsatt er et veldig konservativt miljø, og kanskje er ikke miljøet nysgjerrige nok på om det er kompetanse å hente. Jeg blir hentet inn i mange fora, både i foredragssammenheng, og jeg sitter i styret til Rosenborg. Så det begynner å bli noen som tar kontakt. Men alt i alt er det for liten intensitet i å tenke at det er ressurser som toppidretten går glipp av, sier Breivik.

Vil ikke kommentere

Espen Karlsen

Espen Karlsen vil ikke kommentere om noen kvinner var aktuelle da herrelandslaget skulle få ny trener for fem år siden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Espen Karlsen var som styremedlem sentral da forbundet skulle ansette herrelandslagstrener etter Gunnar Pettersen i 2008.

Han sier at forbundet først og fremst var ute etter å finne den beste kandidaten – uavhengig av kjønn.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvilke navn som var på blokka den gang, utover de to navnene som var kjent (Robert Hedin og Zvonomir (Noka) Serdarusic), sier Karlsen.

Sportsnyheter

APTOPIX Germany Soccer Bundesliga

Haaland fortsetter å briljere foran mål: – Det er så høy klasse

Erling Braut Haaland fant nettmaskene to ganger da Borussia Dortmund slo Union Berlin 4-2 i den tyske serien søndag. Et drømmemål og en scoring med hodet får ekspertene til å hente frem superlativene.

Siste nytt

 • Messi uten mål for PSG igjen

  Et mål fire minutter på overtid av Mauro Icardi sørget for 2-1-seier til PSG over Lyon søndag kveld.

  Det gjør at PSG står med full pott og 18 poeng etter seks spilte kamper i den franske toppdivisjonen.

  Et kontroversielt straffespark satt inn av Neymar gjorde at PSG utlignet til 1-1 etter 63 spilte minutter.

  PSG mønstret et stjernegalleri uten like mot Lyon. Sammen med Neymar og Kylian Mbappé startet også Lionel Messi offensivt.

  Messi hadde en brukbar sjanse 32 minutter inn i kampen, men avslutningen ble glimrende parert av Lyons keeper Anthony Lopes.

  Fem minutter senere sendte han et frispark i tverrliggeren.

  Messi ble byttet ut med kvarteret igjen og har ennå ikke scoret for PSG på sine tre forsøk. Han virket også frustrert da han ble tatt av banen.

  Lionel Messi
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Brann fortsatt på nedrykksplass

  Niklas Vesterlund og Tromsø vartet opp med et virkelig praktmål i 1-1-kampen mot Brann søndag. Niklas Vesterlund tok initiativ til veggspill, først en rask en-to med Eric Kitolano, så med Runar Espejord, før han curlet ballen rundt Lennart Grill i Brann-buret.

  Gjestene kom imidlertid tilbake.

  Med 20 minutter igjen kom Brann til en kjempemulighet, men ballen strøk stolpen. På det påfølgende hjørnesparket kom utligningen. Japhet Sery Larsen fikk etter litt om og men plass til å avslutte og svarte med å hamre ballen i nettaket.

  Mot slutten av kampen ble Fredrik Pallesen Knudsen utvist for bortelaget etter to gule kort.

  Brann ligger fortsatt på nedrykksplass etter oppgjøret med to poeng opp til Tromsø på trygg grunn.

  Eliteserien fotball 2021, Tromsø- Brann
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Glimt til topps

  Viking hadde ledelsen inn til pause, men klarte ikke å stå imot da Glimt skrudde opp tempo i 2. omgang

  Veton Berisha sendte vertene i føringen etter seks minutters spill. Den beholdt de til det 67. minutt.

  Da pirket Glimt-stopper Brede Moe inn utligningen. Med et lekkert brassespark snudde Amahl Pellegrino kampen. Erik Botheim la på til 3-1 i overtiden.

  Seieren sender Glimt til topps av eliteserien. Den regjerende seriemesteren har 38 poeng, ett mer enn Molde, med tolv kamper igjen av sesongen.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Bodø Glimt
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal