NRK Meny
Normal

Breivik: – En mann med den merittlista hadde vært i diskusjonen

Marit Breivik (58) fikk aldri spørsmål om å ta over som trener for herrelandslaget. Hun mener toppidretten er konservativ når det kommer til kjønnsspørsmål.

Marit Breivik

Marit Breivik ble aldri kontaktet om jobben som trener for herrelandslaget. Hun tror det er fordi hun er kvinne.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Skal jeg være ærlig, så tror jeg nok at hadde jeg vært mann med den merittlista, så hadde jeg vært i diskusjonen. Men det bør nok de som håndterte den situasjonen svare på, sier Marit Breivik til NRK.

Hun er en av tidenes mest suksessrike trenere i norsk idrett. Før hun ledet landslaget til 13 mesterskapsmedaljer på 14 år, ledet hun først Byåsen, og deretter Larvik, frem til å bli Norges beste klubblag.

Nå jobber hun blant annet med utvikling av nye trenere i Olympiatoppen, i tillegg til at hun leder et kvinneprosjekt på samme sted.

– De går glipp av noe

Robert Hedin

Svenske Robert Hedin har vært norsk herretrener siden 2008. Håndballforbundet vil ikke kommentere om noen kvinner var blant de aktuelle kandidatene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Og nettopp den skjeve forskjellen mellom kvinner og menn på topptrenernivå i Norge er noe som opptar Breivik.

NRK skrev nylig om hvordan norsk idrett i ti år på rad har hatt uttalte mål om å rekruttere flere kvinner som trenere og ledere. Likevel er bare syv prosent av elitetrenerne i Norge kvinner, viser en opptelling NRK har gjort (se faktaboks).

Breivik mener håndballforbundet er blant de få i Norge som lenge har sett viktigheten av å få frem kvinner. Allerede i 1982 ble Karen Fladset ansatt som landslagstrener på kvinnesiden.

Men heller ikke håndballen er fri for inngrodde kjønnsroller.

Omtrent samtidig som Breivik ga seg som trener for kvinnelandslaget, ble den tilsvarende jobben på herresiden ledig. Norsk herrehåndball har levd de siste 20 årene i skyggen av kvinnehåndballen, men likevel var det lite som tydet på at den beste kvinnetreneren skulle ta over gutta – selv om navnet så vidt ble nevnt i mediene.

– Jeg tror ikke mitt navn var på blokka, i alle fall fikk jeg ingen henvendelser. Jeg har fått forespørsler fra herreklubber, men da har jeg vært såpass hektet opp i landslagstrenerjobben at det ikke har passet, sier Breivik.

Hvilke tanker gjør du deg selv over at du ikke engang fikk forespørselen?

– Da tenker jeg at de går glipp av noe. De har kommet litt kort, sier hun.

Tror miljøet er konservativt

Breivik mener det er en stor jobb å gjøre for forbundene som skal rekruttere kvinnelige trenere.

– Jeg kjenner ingen andre forbund enn mitt eget håndballforbund og fotballforbundet som er på jakt og leting, og som har troen på den kompetansen som kan ligge der. Det er en jobb å gjøre der hvis man vil ha kvalifiserte kvinne til å ta på seg senior landslagsjobber, sier Breivik.

Hun mener det er et problem for norsk idrett at kompetente kvinner ikke slipper til i eliteidretten.

– Det er fortsatt er et veldig konservativt miljø, og kanskje er ikke miljøet nysgjerrige nok på om det er kompetanse å hente. Jeg blir hentet inn i mange fora, både i foredragssammenheng, og jeg sitter i styret til Rosenborg. Så det begynner å bli noen som tar kontakt. Men alt i alt er det for liten intensitet i å tenke at det er ressurser som toppidretten går glipp av, sier Breivik.

Vil ikke kommentere

Espen Karlsen

Espen Karlsen vil ikke kommentere om noen kvinner var aktuelle da herrelandslaget skulle få ny trener for fem år siden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Espen Karlsen var som styremedlem sentral da forbundet skulle ansette herrelandslagstrener etter Gunnar Pettersen i 2008.

Han sier at forbundet først og fremst var ute etter å finne den beste kandidaten – uavhengig av kjønn.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvilke navn som var på blokka den gang, utover de to navnene som var kjent (Robert Hedin og Zvonomir (Noka) Serdarusic), sier Karlsen.

Siste nytt

 • Utsetter elbiler i rally-VM

  Planene om å innføre elektriske biler i rallycross-VM er utsatt til 2021. Det gir fabrikantene mer tid til å vurdere om de vil være med på elbil-satsingen. Det internasjonale motorsportforbundet (FIA) slapp nyheten torsdag.

  VM rallycross
  Foto: Jørgen Steinli / NTB scanpix
 • PSG forsterker

  Forsvarsspilleren Thilo Kehrer er klar for Paris Saint-Germain. Tyskeren har skrevet under på en femårskontrakt. PSG betaler 37 millioner euro for Kehrer. Klubben har også forsterket stallen med den italienske veterankeeperen Gianluigi Buffon.

  Germany France Soccer PSG
  Foto: Martin Meissner / AP
 • La Liga til Amerika

  Kampar i den spanske toppligaen skal i framtida bli spelt i USA. Det melder BBC. La Liga har inngått ein 15-årig avtale med medieselskapet Relevent for å promotere fotballen i USA. – Ein banebrytande avtale, seier La Liga-president Javier Tebas.

  La Liga Santander - Deportivo de La Coruna vs Barcelona
  Foto: Miguel Vidal / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Rullestolsrugby, finale
NM-veka: Rullestolrugby
NM-veka: Sandvollyeball, finale for kvinner
NM-veka: Sandvolleyball, kvinner
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Sandvolleyball, finale for menn
NM-veka: Sandvolleyball, menn
NM-veka: Sandvolleyball og judo
NM-veka: Judo, lagfinaler
NM-veka: Judo