Hopp til innhold

Bjørgen tok nytt sprint-gull ti år etter sitt første: – Det er spesielt

Marit Bjørgen utklasset konkurrentene i Val di Fiemme og spurtet inn til sitt niende VM-gull i karrieren. Ti år etter at hun på samme sted tok sitt første gull. Maiken Caspersen Falla sørget for en svært hyggelig dag sett med norske øyne med sin bronse.

Marit Bjørgen forsvarte sprintgulllet fra 2011 og vant i suveren stil i Val di Fiemme.

Marit Bjørgen utklasset konkurrentene i VM-sprinten i Val di Fiemme, og går mot å bli VM-dronning nok en gang.

– Det er spesielt. Det er også spesielt å være på topp i ti år, sa Bjørgen til NRK etter seieren i finalen i klassisk sprint i VM.

26. februar 2003 var dagen da Marit Bjørgen ble kronet til sprintdronning. Bjørgen knuste alle og ble verdensmester i sprint i Val di Fiemme. Ti år senere gjorde hun akkurat det samme.

– Fantastiske ski

Torsdag var hun ikke bare på topp, men hun var også fullstendig overlegen.

– Hun er helt suveren i denne finalen! Marit Bjørgen er verdensmester! Ropte NRK-kommentator Jann Post da Bjørgen spurtet inn til gull.

Bjørgen – Dronningen fra VM i Oberstdorf og Oslo – sørget torsdag for å sette et godt grunnlag for en tredje dronningtittel i et VM, da hun tok gullet i sprinten. Det var hennes niende VM-gull totalt, og dermed har hun tangert legenden Bjørn Dæhlie i antall VM-gull.

– Det føles utrolig godt. Jeg har vært litt betenkt de siste dagene og lurt på hvordan formen er, så det var artig. Jeg var veldig heldig i finalen da Maiken dro til og jeg fikk ryggen til henne. Jeg fikk en litt billig reise i starten. At jeg skulle klare dette hadde jeg ikke trodd, sa Bjørgen til NRK etter finalen.

– Jeg hadde fantastiske ski, var på hugget og skikkelig tent, sier hun om den overlegne seieren.

Kowalczyk-fall åpnet for flere medaljer

Norge hadde to gullhåp i finalen, også Maiken Caspersen Falla hadde imponert i Val di Fiemme, og var med til siste slutt.

– Jeg tror vi får to norske medaljer nå, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn etter at en av favorittene, Justyna Kowaczyk, hadde falt.

Og det fikk han rett i, for Caspersen Falla leverte en sterk finale og gikk inn til bronse.

Ida Ingemarsdotter tok sølvet.

Artikkelen fortsetter under videoen!

Se intervjuet med Marit Bjørgen etter sprintseieren i ski-VM i Val di Fiemme.

VIDEO: Bjørgen snakker om det første gullet i ski-VM

– Over all forventning

– Det er over all forventning. Jeg har så vidt skjønt det. Jeg har gått og vært nervøs her i Val di Fiemme hele uka, sa Caspersen Falla til NRK etter sin første individuelle VM-medalje. Fra før har hun bronse fra lagsprinten i Oslo for to år siden.

Caspersen Falla sier hun gleder seg til å motta medalje sammen med Marit Bjørgen i kveld, og er spår et svært godt VM for lagvenninnen.

– Marit var bare helt rå i dag, hun kommer til å få et kjempebra mesterskap, sa hun.

Flere røyk i kvartfinalen

Alle de fem norske jentene gikk videre fra prologen, og kunne stille til start til kvartfinale i VM-sprinten i Val di Fiemme.

Men av disse fem var det bare to norske jenter som klarte å ta seg til semifinalen.

I kvartfinalen ble det et tøft 2.-heat sett med norske øyne. Bjørgen, Flugstad Østberg og Brun-Lie i tillegg til Charlotte Kalla, Kerttu Niskanen og Anne Kyllonen, skulle alle kjempe om semifinaleplassene.

Bjørgen hadde full kontroll i heatet, og lenge så det ut som om Ingvild Flugstad Østberg skulle kapre 2.-plassen. Men 22-åringen ble passert av Kalla og Niskanen på oppløpet, og gikk glipp av semifinalen. Celine-Brun havnet på plassen bak Flugstad Østberg.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Kowalczyk fall

Dette fallet til Justyna Kowalczyk var sannsynligvis veldig avgjørende for at det ble to norske medaljer torsdag.

Nesten-fall for Falla

I det neste kvartfinaleheatet ble det svært spennende sette med norske øyne. Maiken Caspersen Falla åpnet sterkt og ledet sitt heat, men i siste sving ble hun hektet og måtte kjempe for å holde seg på beina.

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg kom ut av balanse og måtte kjempe for å holde meg på beina. Jeg lærte i alle fall hvordan jeg skulle ta den svingen neste gang, sa Caspersen Falla om svingen som kunne kostet henne dyrt.

Til slutt fikk hun tatt igjen Stina Nilsson og Katja Visnar i tet, men etter en svært spennende spurt, ble hun nummer tre. Tiden holdt likevel til å gå videre.

Den siste norske jenta i kvartfinalen var Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hun kom til VM-sprinten med håp om finale, men holdt ikke følge i sitt heat i konkurranse med blant andre Justyna Kowalczyk, Ida Ingemarsdotter og Anastasia Dotsenko. Jacobsen måtte skuffet konstatere at semifinalen glapp etter fjerdeplass i heatet.

Sterk norsk semifinale

– Det blir to norske jenter i finalen. Fantastisk! Både Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla gikk optimalt i semifinalen, konstaterte en fornøyd NRK-kommentator Jann Post etter det første semifinaleheatet som Bjørgen vant foran Falla.

Dermed ble det full uttelling for de norske jentene i semifinalen - en uttelling som nesten ble kopiert i selve finalen.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal