Presset og bitter Lance Armstrong tar blotterhevn

Saken som kan strippe Lance Armstrong for alle sine syv Tour de France-titler ruller i gang nå. Selv slår den tidligere sykkelkjempen godt under beltestedet tilbake mot USAs antidopingbyrå.

CYCLING-USA-ARMSTRONG-DOPING-FILES -

UNDER LUPEN - IGJEN: Lance Armstrong har lagt opp som profesjonell syklist, men er fortsatt jaget vilt i antidopingverdenen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Galveston Triathlon

PÅ DYPT VANN: Lance Armstrong har etter at den profesjonelle sykkelkarrieren ble lagt på hylla kastet seg med på triatlon. her under den innledende svømmedelen under en konkurranse i Galveston, Texas, i april i år.

Foto: Michael Paulsen / Ap

– Wow. USAs antidopingbyrå vet å velge dem ut. Her er ett av tre medlemmer i panelet som skal se på saken min, skriver Armstrong på sin Twitter-konto.

Siden han lenker til, er en artikkel på nettsiden abovethelaw.com. Der navngis en eldre jusprofessor, ifølge Armstrong altså en av de som skal etterforske ham, som blotter. Det hevdes at den 70 år gamle jusprofessoren har blottet seg for en kvinnelig student, og tvunget henne til å ta ham på penis.

Som såkalt «hashtag», eller emne på Twitter, bruker Armstrong #protectingcleanathletesandpervs. Oversatt blir det noe slikt som «beskytter rene utøvere og perverse».

Latterliggjør angivere

Grunnen til at Armstrong er bitter, er at han fra de første dopinganklagene kom på 90-tallet alltid har sagt at han er og har vært helt ren. Han sier han aldri har jukset.

Problemet for den mestvinnende Tour de France-syklisten gjennom tidene er bare at mange har hevdet det motsatte. Hver gang har Armstrong brukt sin enorme tyngde og makt til å latterliggjøre de som har kalt ham juksemaker.

– Floyd mistet troverdigheten sin for lenge siden, sa for eksempel Armstrong da Floyd Landis, selv en doper fratatt all ære, beskyldte Lance for å ha brukt EPO.

– Har ti vitner

USADA (USAs antidopingbyrå) sier de har ti vitner mot Armstrong. Vitnelisten består av tidligere lagkamerater og medsammensvorne. USADA skal også ha blodprøver fra 2009 og 2010 som viser bloddoping, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det var sent fredag kveld norsk tid at det formelt ble bestemt at det skal innledes sak. Et enstemmig utvalg på tre medlemmer valgte å gå videre med saken etter å ha gått gjennom antidopingbyråets bevis og et tilsvar fra Armstrong.

Kan miste «alt»

37-åringen må møte til høring, der han vil få muligheten til å forsvare seg mot anklagene. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Hvis Armstrong blir funnet skyldig, risikerer han å miste sine sju Tour de France-titler, som han vant fra 1999 til 2005.

«Doping-konspirasjon»

Saken gjelder ikke bare Armstrong. En haug andre er også dratt inn, deriblant hans tidligere manager Johan Bruyneel. Bruyneel er nå sjef for Radioshack-Nissan-Trek, som lørdag legger ut på treukersrittet Tour de France. Men Bruyneel holder seg borte fra Tour-sirkuset på grunn av den pågående etterforskningen.

Legene Pedro Celaya Lezama, Luis Garcia del Moral og den omstridte «dopinglegen» Michele Ferrari og trener Pepe Marti er også knyttet opp mot det påståtte jukset.

– Armstrong og de andre har vært del av en doping-konspirasjon som involverer lagledere, ansatte, leger og elitesyklister, heter det i et brev fra USADA.

– Galt og grunnløst

I brevet beskyldes Armstrong for bruk, besittelse av og og formidling av forbudte stoffer som EPO, blodoverføring og steroider. Anklagene strekker seg helt tilbake til 1998, etter at han hadde blitt erklært frisk av kreften og like før han tok sin første av syv Tour de France-seire sommeren etterpå.

– Gale og grunnløse påstander, er Armstrong-advokat Robert Luskins knappe kommentar.

40-årige Armstrong la opp som syklist i fjor. Han så på det som en stor seier da en toåring etterforskning mot hans påståtte dopingbruk, gjennomført av føderale agenter, ble avsluttet uten resultat i februar i år.

Nå er det altså antidopingmyndighetene selv som skal gå ham etter i sømmene.

Sportsnyheter

Italia-yndlingen herjet: – Lett å se nå at de tok feil av ham

Italia vartet opp med festfotball og scoringer av ypperste klasse. I sentrum av det hele stod en 23 år gammel midtbaneelegant som ble takket av på stadion i Roma med stående ovasjoner fra publikum.

Siste nytt

 • Peker på leger etter Maradona-død

  Én av de sju medisinske fagpersonene som er tiltalt etter at den argentinske fotballegenden Diego Armando Maradona døde, hevder legene har skylden.

  Onsdag forklarte sykepleier Dahiana Gisela Madrid seg i et rettsmøte om omstendighetene rundt dødsfallet, og hun pekte på at Maradona ble forsømt av sine leger.

  – De drepte Diego, sa hennes advokat Rodolfo Baque etter rettsmøtet.

  Maradona døde av hjertesvikt i november, få uker etter at han ble operert for en blodpropp i hjernen. Han ble 60 år gammel.

  Madrid er en av sju som etterforskes for drap etter at en ekspertgruppe konkluderte med at Maradonas dødsfall knyttes til manglende helsehjelp og at han ble overlatt til seg selv i en «lang og pinefull periode».

  Diego Maradona
  Foto: Alejandro Pagni / AFP
 • Spiller unngikk ryggmargsskade

  Russlands høyreback Mário Fernandes ble fraktet til sykehus etter å ha falt forkjært i EM-kampen mot Finland, men frykten for en ryggmargsskade ble avkreftet.

  Fernandes måtte tas av banen på båre etter en duell i den finske boksen midtveis i første omgang.

  Han hadde på seg nakkekrage da han ble fraktet av gressteppet.

  – Grundige undersøkelser viser at ryggsøylen ikke er skadet, meldte Russlands fotballforbund senere onsdag.

  Russia Finland Euro 2020 Soccer
  Foto: Evgenia Novozhenina / AP
 • Sergio Ramos forlater Madrid

  Real Madrid bekrefter at Sergio Ramos (35) forlater klubben i sommer.

  I morgen skal det holdes en avskjedsseremoni for midtstopperen som har vært i klubben siden 2005.

  Det meldes ikke hvor han skal spille neste sesong, men han kan dra vederlagsfritt ettersom hans kontrakt går ut i sommer.

  Det har blitt 671 kamper og 101 scoringer på 35-åringen.

  Det siste året har Ramos slitt med skadeproblemer, og han er ikke med i Spanias EM-tropp.

  La Liga Santander - Real Madrid v Atletico Madrid
  Foto: Juan Medina / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal