Hopp til innhold

Bedre enn da hun var verdens beste

KVITFJELL (NRK.no): I 2007 tok hun VM-gull og i 2007/08 vant hun tre verdenscuprenn. Fem seiersløse vintre senere mener Astrid Uhrenholdt Jacobsen hun er bedre enn noen gang.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har tatt pause fra medisinstudiene og føler allerede hun får betalt.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Astrid Uhrenholdt Jacobsen Sapporo

BEST I VERDEN 1: Astrid med VM-gullet etter sprinten i Sapporo 22. februar 2007.

Foto: Koji Sasahara / AP

– Jeg jobbet sikkert hardt, men jeg kom lettere til verdenscupseirene i 2007/08-sesongen enn til femteplassen i Tour de Ski forrige sesong. Det var nok litt lavkonjunktur på distanserenn den gangen. Det var ikke så mange som gikk dritfort. De beste går fortere nå, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

26-åringen fra Smestad i Oslo sitter tilbakelent i en sofa på Dæhlie-hytta på Kvitfjell og snakker om sin egen lille plass i skihistorien.

I 2007 kom hun omtrent fra intet og ble verdensmester på sprinten i Sapporo mens hun enda var junior. Den påfølgende sesongen kjempet hun om sammenlagtseier i verdenscupen. Hun måtte ta til takke med andreplass totalt, men vant tre enkeltrenn i løpet av sesongen.

Sterkere enn noen gang

Etterpå har hun tilhørt verdenseliten, men ikke det aller ypperste sjiktet. De siste sesongene har Uhrenholdt Jacobsen vært på sprintlandslaget, og hun har kombinert idrett og tunge medisinstudier.

Men fram mot OL i Sotsji har hun tatt grep. Medisinstudiene er lagt på vent og Astrid er tilbake i den treningsgruppa der hun selv føler hun hører hjemme.

Astrid vinner i Rybinsk

BEST I VERDEN 2: Astrid vinner sitt første verdenscuprenn, 15 km fellesstart i fristil, i Rybinsk 16. desember 2007.

Foto: MAXIM MARMUR / AFP

Onsdag var det testløp mot Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Kristin Størmer Steira, Vibeke Skofterud og Marthe Kristoffersen. Uhrenholdt Jacobsen plasserte seg midt på resultatlista – bak Johaug, Weng og Steira, men foran Marit Bjørgen.

Hun føler hun allerede har fått betalt for endringene.

– Jeg føler meg sterkere nå enn jeg noen gang har gjort på denne tida av året. Det viser også de fysiske testene. Jeg er bedre nå enn jeg var i 2008. Det er bare at det som holdt til seier da, ikke holder til seier nå. Eller – det får vi vel se til vinteren, smiler Astrid.

Mer overskudd

Helt konkret kuttet hun ned på treningsmengden mens hun fortsatt studerte, det vil si ut juni måned. Etterpå har hun trent store mengder.

– At jeg ikke studerer, gjør jo at jeg får jo tid til å trene på mer normale tider av døgnet, og jeg har fått vært med på alle samlingene. Dagene hjemme er ganske mye mindre fulle, jeg merker at jeg har hatt mer overskudd. Jeg merker at jeg kan trene bra volum og samtidig ha overskudd.

– Burde du gjort det sånn tidligere også?

– Jeg burde kanskje det, det hadde kanskje vært det optimale. Men det er uaktuelt å ha studiepermisjon mer enn én vinter. Hvis jeg velger å ta en ny sesong etter OL, blir det i kombinasjon med studier. Og da vil jeg nok trene mindre mengde enn tidligere år, for å bevare overskuddet.

Les videre under bildet.

Astrid Uhrenhold Jacobsen

BEST I VERDEN 3: Astrid skøyter inn til seier på den reduserte 10-kilometeren under prøve-VM i Liberec 16. februar 2008.

Foto: DAVID W CERNY / REUTERS

Teknisk framgang

Også teknisk har den nye hverdagen gitt uttelling. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en løper som ofte har trengt mange renn om vinteren for å få teknikken til å klaffe.

– Nå har jeg fått veldig god teknisk oppfølging under økter på rulleskimølla på Olympiatoppen, og jeg har vært i Torsby og terpet teknikk. Jeg ligger foran skjema, påpeker hun.

Astrid i Falun

BEST I VERDEN 4: Astrid hever armene i triumf for sin hittil siste verdenscupseier, fellesstarten med skibytte i Falun 23. februar 2008.

Foto: SOREN ANDERSSON / AFP

Som absolutt alle vinteridrettsutøvere med ambisjoner, har 26-åringen OL i Sotsji som det store målet. Hun har lyst på medaljer, men erkjenner at veien fram til i det hele tatt å få delta kan være lang.

50 prosent OL-sjanse

– Jeg anser muligheten til å komme med i troppen som rundt femti prosent. Vi har bare fire plasser på hver distanse. Hvis alt går som normalt, går Marit og Therese alle distanserennene. Og Marit og Maiken Caspersen Falla går sprinten. Da er det bare to plasser igjen i hvert løp, og de plassene er det knalltøff kamp om, sier Astrid.

Hun ser på seg selv som en kandidat til å gå alle distanser. Men det er to øvelser som peker seg ut.

– 10 kilometer klassisk og teamsprinten er de konkurransene jeg mener passer meg best.

Konsekvensen av det, er at hun kan komme til å prioritere de rene sprinthelgene i Asiago og Nove Mesto foran deltakelse i Tour de Ski.

– Tour de Ski er ikke noe mål i seg selv for min del. Når det er en så sær avslutning som det er, er det ikke noe jeg kan vinne. Jeg kan ikke gå opp Alpe Cermis bedre enn jeg gjorde det i fjor, erkjenner gulljenta fra Sapporo.

Å gå raskest av alle i et enkelt løp i Sotsji, derimot ...

Siste nytt

  • Nytt blodig fall for Karlsson

    Den svenske langrennsstjernen har gjort det igjen. Akkurat som i fjor har hun gått på trynet med et blodig fall som resultat.

    I fjor på denne tiden la hun ut et bilde fra et fall i Östersund. Denne gangen er Bruksvallarna åstedet, skriver Aftonbladet.

    – Det begynner å bli en tradisjon, skriver hun selv på Instagram.

    «Rivstartar det nye treningsåret», har hun meldt på sin egen historie med et blodig bilde, men med et blidt fjes.

    Karlsson er for tiden på plass på det kjente svenske skistedet Bruksvallarna i forbindelse at årets treningssesong er i gang igjen. Karlsson er på det svenske landslaget i langrenn også denne sesongen. (NTB)

    Verdenscup i langrenn sprint
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Landslagsspiller drakk øl på tribunen i VM - ble utestengt fra landslaget i ett år

    21-åringene Philip Granath og Ole Julian Bjørgvik-Holm var igjen ikke med i troppen da den norske VM-troppen i ishockey ble presentert mandag.

    De to lovende spillerne spilte begge i VM i fjor, og på slutten av pressekonferansen avslørte landslagssjef Tobias Johansson grunnen: En disiplinær overtredelse under VM i fjor.

    Landslagssjefen ønsker overfor NRK ikke å si noe om den konkrete hendelsen, men omtaler det hele slik:

    – En oppførsel som vi ikke synes er verdig et landslag.

    NRK har kontaktet både Granath og Bjørgvik-Holm angående utestengelsen. Til TV 2 avslører Granath hvorfor han er utestengt.

    – Forrige VM var jeg og et par andre på tribunen og tok et par øl. Så det er den disiplinære overtredelsen, sier Granath til TV 2.

    Han fortsetter:

    – Det skjedde under en kamp vi så. Jeg spilte de første kamp og fikk beskjed om at jeg ikke skulle spille mer, så tok jeg en pils. Utrolig dumt og jeg angrer på det i etterkant. Står for det jeg gjorde, men hadde ikke gjort det igjen, sier han til TV 2.

    Johansson sier til NRK at han angrer på at de ikke vært åpne om årsaken utad tidligere, men at de står for avgjørelsen om å utestenge de to spillerne denne sesongen - en utestengelse som er over etter VM.

    – Jeg ønsker at jeg hadde gjort det annerledes. Kommunikasjonen har ikke vært bra, innrømmer Johansson.

    Granath
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal