Hopp til innhold

Tok sitt første trofé som trener: – Potensielt en som er der mange år

Arsenal-kaptein Pierre-Emerick Aubameyang snudde kampen og sørget for at Mikel Arteta tok sitt første trofé som trener.

Mikel Arteta

TRADISJON: Mikel Arteta vedlikeholdt Arsenal tradisjonen med å vinne FA-cupen. Dagens seier var klubbens fjortende seier i turneringen.

Foto: Catherine Ivill / Reuters

Både Chelsea-trener Frank Lampard og Arsenal-trener Mikel Arteta vant FA-cupen som spillere i klubben de nå trener, men Arteta ble den første av de to til å ta sitt første trofé som trener.

Det mener NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp, sender et sterkt signal.

– Folk vil få mer troen på prosjektet, og det vil gi en virkelig stor «boost» inn mot den jobben som må gjøres videre, sier Torp.

Seieren kan Arteta takke Pierre-Emerick Aubameyang spesielt for. Lagets toppscorer scoret to mål og snudde kampen for Arsenal.

– Han vinner kampen for dem. Det er to jevne lag, så er det enkelt prestasjoner offensivt som avgjør, fortsetter Torp.

Pierre-Emerick Aubameyang

FINALEHELT: Pierre-Emerick Aubameyang ble dagens store helt med to mål i finalen mot Chelsea.

Foto: Adam Davy / AFP

Kan gi langsiktig suksess

Arteta tok over Arsenal-jobben i desember og har 16 seiere på 28 kamper så langt.

– Han har stabilisert klubben litt, selv om det har vært opp og ned. Det er potensielt en trener som kan være der i mange år og det tror jeg er gull verdt, sier Torp.

Arteta var en meget fornøyd mann etter kampen.

– Det var en utrolig måte å avslutte sesongen på. Jeg ble hentet hit med ambisjonen om å få klubben tilbake der den hører hjemme, med å vinne trofeer, sier den nybakte cupmesteren.

Torp mener Arsenal-treneren tok over en veldig vanskelig situasjon, men at dagens seier potensielt kan gjøre jobben med å rekruttere gode spillere lettere.

– Det som viser at man vinner ting er noe alle spillere ser etter. Men de må inn i mesterligaen for å vise at de virkelig mener alvor. Å ta den plassen neste år må være ambisjonen.

Blå ledelse

Det var Chelsea som startet best og tok ledelsen etter bare fem minutter. Tidligere Arsenal-spiller Olivier Giroud flikket ballen videre til Christian Pulisic som tok seg forbi en forsvarer før han satt ballen i mål.

Arsenal slo tilbake med drømmescoring 20 minutter senere, trodde de. Men Nicolas Pépé skudd i krysset ble annullert for offside. Arsenal trengte derimot ikke henge med hodet lenge.

Knapt ett minutt senere ble storscorer Aubameyang lagt i bakken innenfor 16-meteren og dommeren dømte straffe. 31-åringen tok straffen selv og plasserte ballen knallhardt nede i høyrehjørne.

Cesar Azpilicueta feller Pierre-Emerick Aubameyang

STOPPET ULOVLIG: César Azpilicueta måtte ty til ulovlige midler da han skulle stoppe lynhurtige Pierre-Emerick Aubameyang. Resultatet ble gult kort og straffespark til Arsenal.

Foto: Catherine Ivill / AP

Mistet overtaket

Ting ble verre for Chelsea da først Azpilicueta og så Pulisic måtte ut med skade, begge to med det som så ut som en hamstringskade.

Pierre-Emerick Aubameyang

FINALE-HELT: Pierre-Emerick Aubameyang ble dagens store helt med to mål i finalen mot Chelsea.

Foto: Adam Davy / Reuters

Arsenal tok mer og mer kontroll utover kampen og drøye 20 minutter ut i andreomgang fikk de uttelling. Aubameyang mottok ballen inne i 16-meteren, fintet seg forbi Kurt Zouma før han iskaldt chippet ballen over Chelsea-målvakten.

– Jeg kjenner Zouma godt, han vet jeg er høyrebeint og derfor gikk jeg til venstre, sier Aubameyang etter kampen.

– Jeg elsker øyeblikk som det. Det er sånn en FA-cupfinale skal avgjøres, sier Jan Åge Fjørtoft i Viasat-studio.

Mateo Kovacic gjorde ikke ting lettere for laget til Lampard da han ble utvist med sitt andre gule kort etter 73 minutter.

Stygg avslutning

Finalen tok en stygg vending da Chelsea-ving Pedro ble liggende nede etter en duell med Sokratis. Spanjolen ble liggende lenge og holdt seg til skulderen. 33-åringen ble etter hvert fraktet ut på båre og med oksygenmaske.

Siste nytt

 • PSV berget hjemmerekken mot Ryersons Dortmund

  PSV Eindhoven kan fortsatte skryte av å være ubeseiret i egen storstue. Et straffemål reddet 1-1 mot Borussia Dortmund i mesterligaens åttedelsfinale.

  Dermed virker det ganske åpent om hvem som tar seg videre, men bookmakerne vil nok peke på Dortmund før returmøtet i Tyskland 13. mars.

  Tirsdagens utligning kom på Luuk de Jongs straffespark tidlig etter hvilen. Dommeren pekte resolutt mot krittmerket da Mats Hummels tilsynelatende felte Malik Tillman.

  Stopperveteranen reagerte voldsomt og bedyret sin uskyld, men avgjørelsen ble ikke omgjort i VAR-rommet.

  Julian Ryerson spilte solid på backplassen for Borussia Dortmund. Han gikk ofte på gode løp og hadde tilnærmet full kontroll på Hirving Lozano.

  (NTB)

  x-zHiykLJak
  Foto: AP
 • Arnautovic og Inter tok første stikk mot Atletico Madrid

  Innbytter Marko Arnautovic misbrukte et par kjempesjanser for Inter, men lyktes i tredje forsøk og ordnet 1-0-seier over Atlético Madrid i mesterligaen.

  Østerrikeren erstattet Marcus Thuram ved pause i en til da sjansefattig forestilling. Det var han som kom til muligheter i den andre omgangen, men de to første utnyttet han dårlig.

  I det 49. minutt slo Federico Dimarco et innlegg bak forsvaret. Ved lengste stolpe nådde ballen Arnautovic. Han kastet seg fram og beinet ballen langt over.

  Et snaut kvarter senere fikk han en enda større sjanse, etter fint veggspill med lagkaptein Lautaro Martínez. Han fikk avslutte fra kort hold, men igjen føk ballen over tverrliggeren.

  I det 79. minutt var det hans tur. Etter et balltap av Reinildo kontret Inter raskt, og Martínez ble spilt gjennom. Jan Oblak reddet alene med argentineren, men ga retur ut til siden.

  Der dukket Arnautovic opp og scoret fra spiss vinkel. Samuel Lino prøvde å redde på streken, men lyktes ikke.

  GYXUVBlAbME
  Foto: AP
 • Ratcliffes oppkjøp i Manchester United i boks

  Jim Ratcliffe har fullført overtakelsen av 27,7 prosent av aksjene i Manchester United.

  Det bekreftet klubben tirsdag kveld. Oppkjøpet ble klart etter at både Premier League og Englands fotballforbund (FA) har gitt avtalen grønt lys.

  Den britiske milliardæren ble enig med den amerikanske Glazer-familien på tampen av 2023, men først nå er han formelt inne på eiersiden.

  (NTB)

  A85KLampqBo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal