NRK Meny
Normal

Rune Velta hoppet 234 meter til ingen nytte

Rune Velta (22) imponerte og hoppet 234 meter i superbakken i Vikersund fredag. Dessverre for førstereisgutten ble rennet avlyst og annullert på grunn av sterk vind.

Video Rune Velta i ledelsen

Se kjempehoppet til Rune Velta her!

Vind i Vikersund

Vimplene i Vikersund holder nesten på å blåse overende.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK
Rune Velta

Rune Velta på vei ned til 234 meter.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Det er stort å få til et sånt hopp, og jeg er først og fremst fornøyd med at jeg hoppet så langt. Det er litt kjedelig at det ikke teller, men jeg skal prøve å gjøre det samme i morgen, sier Velta til NRK.no.

Etter mye venting tok juryen i Vikersund avgjørelsen om å avlyse åpningsrennet i VM fredag. Da var det bare fem hoppere igjen på toppen, mens 35 hadde hoppet.

Rune Velta hoppet best av de norske, og lå på andreplass da rennet ble avlyst.

– Fortsatt ikke medaljekandidat

Førstereisgutten klinket til med et kjempehopp på 234 meter, 12,5 meter bak Johan Remen Evensens verdensrekord.

– Jeg ser at det ikke er mulig å gjennomføre noen konkurranse i dag. Det er ikke vits i å tvinge gjennom en konkurranse når det er slike forhold. Jeg respekterer den avgjørelsen som er tatt i dag, og gleder meg til i morgen, sier Velta.

Til tross for at han hadde gode muligheter til å ende på pallen om rennet fredag hadde blitt fullført, ser ikke Velta på seg selv som noen medaljekandidat.

– Jeg mener fortsatt at jeg ikke er noen medaljekandidat. Jeg må gjøre den jobben jeg skal, og gjør jeg ikke det har jeg i hvert fall ikke sjans, sier han.

Tre omganger lørdag

Også Anders Fannemel strakk seg over 200-metersmerket. Han landet på 201,5 meter, noe som foreløpig gir ham 11.-plassen. Bjørn Einar Romøren hoppet 192 meter og ligger på 18. plass. Anders Bardal fikk ikke hoppet fredag.

Tyskeren Severin Freund ledet med et hopp på 220,5 meter og 226,5 poeng

Som en kompensasjon blir det hoppet tre omganger lørdag. Den første omgangen vil finne sted da prøveomgangen egentlig skulle startet, kl. 15.00.

Les videre under bildet!

Velta

Rune Velta overbeviste med dagens lengste hopp. Dessverre blir det ikke stående.

Foto: NRK

Store vindproblemer

Det blåste i perioder hardt i Vikersund, og nede fra sletta kunne man se tretoppene ved toppen av bakken svaie i vinden.

Første omgang av det individuelle VM-rennet skulle etter planen starte 16.30, men ble siden utsatt først til 17.00, deretter til 17.30.

Rennet kom i gang, men hopperne måtte til stadighet klatre av bommen fordi trenerne ikke våget å sende dem utfor. Etterhvert tok også juryen lengre pauser, som førte til mye venting for hopperne.

– Det er litt kjedelig. Det blir litt nerver, men det blir det uansett. Hopperne vet at de ikke får grønt før det er forsvarlig, sier Bjørn Einar Romøren til NRK.

Til slutt ble altså hele rennet avlyst.

– Farlige forhold

Juryen fikk full støtte fra utøverne.

– Hvis forholdene er så ujevne at juryen ser at det er urettferdig å gjennomføre renn, kan de godt vente til i morgen, sier Rune Velta til NRK.

Det er hopptrener Alexander Stöckl enig i.

– For øyeblikket er det for mye vind. Den er sterk og kommer rett forfra. Med så mye vind forfra blir det farlig med skiflyging, sier han til NRK.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal