Alpinhåp vraket - nå svir han av en halv million fra egen lomme

SÖLDEN/OSLO (NRK): Marcus Monsen (24) ble vraket på alpinlandslaget etter kutt i økonomien. Nå bruker han alle sparepengene sine og går «all in» denne sesongen.

Marcus Monsen

– Akkurat nå er det sparepengene som er spart opp de siste fem åra som blir brukt, forteller han.

Marcus Monsen var en av løperne som ikke fikk plass på landslaget denne sesongen etter at alpinledelsen ble nødt å kutte kostnadene med fire millioner kroner.

Han trener nå på det private laget Global Racing, et lag som består av utøvere fra flere nasjoner uten landslagsplass. Pengene må han ta av egen lomme.

Alpinisten regner med å måtte bruke minst 500 000 kroner på satsingen denne sesongen.

– Jeg har ikke noen støtte fra forbundet og det er vanskelig å få ting til å gå rundt. Vi går «all-in» en sesong, så får vi bare se om det er noe håp eller ikke, forteller han.

– Det er penger jeg hadde tenkt å bruke på en leilighet eller å studere. Men jeg er så «keen» på å prøve å få til dette, så jeg har troen fortsatt.

Verdenscupåpning alpint

SATSER ALT: Alpinist Marcus Monsen nekter å gi seg og tar av egne sparepenger for å fortsette satsingen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Føler deg mislykka

Det var i begynnelsen av mai at Monsen fikk beskjeden om at han ikke hadde plass på landslaget denne sesongen.

– Når du klarer kriteriene til lag, så regner du med at du er på lag. Når de da kommer etterpå og sier at du ikke er med lenger, så står man veldig på bar bakke, forteller han.

Monsen innrømmer at vrakingen gikk hardt innpå ham.

– Det var svart i to måneder. Jeg begynte å tenke: «Hva faen er det du styrer med? Har du brukt hele livet ditt på dette, og så får du det ikke til?»

– Du føler deg mislykka, sier han.

Kjetil Jansrud skjønner godt alpinistens skuffelse.

– Det er ikke optimalt. Det er skiforbundet som må rydde opp i økonomien, og det er ikke noe fett. Det er knallhardt, men det er nå en gang sånn. Det er ikke noe vi får gjort noe med. Men jeg krysser fingrene, sier han.

VM alpint 2019 Åre

SKJØNNER SKUFFELSEN: Kjetil Jansrud.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Holder motet oppe

Til tross for motgangen, Marcus Monsen har fått optimismen tilbake. Han ser lyst på samarbeidet med Global Racing, selv om sparepengene forsvinner i alarmerende tempo.

Under alpinåpningen i Sölden fikk han også en opptur da Kjetil Jansrud ga bort verdenscupplassen sin til ham. Monsen kom seg riktignok ikke til finaleomgangen.

– Jeg må bare holde motet oppe og satse på at det går bra til slutt, sier 24-åringen, som har startet i til sammen 18 verdenscuprenn i karrieren.

Hans beste plassering i verdenscupen er en 17.-plass.

– Det er ikke så mange som sier det, men du føler at du gjør en jobb for hele Ski-Norge ved å ikke gi opp. Det er ikke bare meg, men flere andre som er gode nok, og hvis jeg får det til, får de det til. Jeg føler at jeg har støtten fra hele gjengen, avslutter han.

Siste nytt

 • Haaland hylles: «Drømmedebut»

  Erling Braut Haaland får toppkarakteren 1 hos fotballmagasinet Kicker etter debuten for Borussia Dortmund.

  Han er inne på rundens lag. Ingen andre av de elleve oppnår en ren 1-er. «Drømmedebut», skriver Kicker i sin begrunnelse.

  Haaland scoret tre ganger som innbytter i 5–3-seieren over Augsburg borte. Laget hans lå under 1–3 da nordmannen kom inn.

  Kickers spillerbørs har vært i sving i mange tiår og har en sterk posisjon i Tyskland. Det er svært sjelden at spillere får karakteren 1.

  Haaland ble det store navnet i Bundsliga sist helg. Hans debut skapte overskrifter også utenfor Tysklands grenser.

  Haaland kan få sin hjemmedebut mot Köln fredag. (NTB)

  Erling Braut Haaland
  Foto: Michaela Rehle / Reuters
 • Chefs mot 49ers i Super Bowl

  Kansas City Chefs skal møte San Fransisco 49ers i Super Bowl, finalen i amerikansk fotball.

  Kansas-laget slo overraskingslaget Tennessee Titans 35-24 og er i Super Bowl for første gong på 50 år.

  San Fransisco knuste Green Bay Packers 37-20 etter å ha leia 27-0 halvveges. Det er deira første finale på åtte år, og dei har ikkje vunne sidan 1994.

  Super Bowl skal spelast i Miami 2. februar.

  Kansas City Chefs
  Foto: Peter Aiken / AFP
 • Scoret i debuten

  Kristian Thorstvedt scoret da han debuterte for sin nye klubb Genk igår kveld. 20-åringen scoret 23 minutter ut i oppgjøret mot Zulte Waregem. – Utrolig deilig debut med tre poeng og mål. Kunne ikke drømt om noe bedre, skrev han på Twitter etter kampen.

  Kristian Thorstvedt
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal