Nå er Aksel storfavoritt i super-G

Fattige sju hundredeler skilte Aksel Lund Svindal fra OL-gullet i utfor. Etter sølvet er han storfavoritt til triumf i super-G.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal jublet for OL-sølv i utfor tirsdag.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Sveitsiske Didier Defago stakk av med den gjeveste medaljen i den første alpintøvelsen i Vancouver-OL. Amerikanske Bode Miller tok bronsen, to hundredeler bak Svindal.

Resultater utfor menn

Aksel Lund Svindal tok dermed Norges fjerde OL-sølv i utforhistorien. Kjetil André Aamodt (1994) og Lasse Kjus (1998, 2002) har tatt de tre tidligere.

Norge har nå tatt medalje på herresiden i alpint i alle OL og VM siden 1991. Eneste som har klart det samme er Østerrike, men de har ikke tatt medalje så langt i OL.

Les: Profil: Aksel Lund Svindal

I knallform

Det var en strålende fornøyd sølvvinner som lettet kunne konstatere at løpet holdt til pallen. Denne sesongen har han 5. plass fra verdenscupen som beste utforresultat.

- Hva betyr denne sølvmedaljen for deg?

- Akkurat nå betyr det veldig god magefølelse, sa Svindal til NRK etter at pallplassen var et faktum.

27-åringen har flere medaljesjanser igjen i Vancouver-OL, og er en enda større favoritt i fredagens super-G.

- Ja, absolutt! Aksel er i form og har vist at han er en mann for de store anledninger, sa NRKs alpintekspert Kjetil André Aamodt.

Se Svindals sølvløp her

Artikkelen fortsetter under videoen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nervøs venting

- Jeg ga alt jeg hadde hele veien, jeg har følt meg offensiv i hele dag, sa Svindal til NRK mens han ventet på de hardeste konkurrentene i målområdet. Det var en pinefull venting.

- Det er vondt! Kjetil (Aamodt) prøver å berolige meg, men selv ikke en gammel ringrev klarer det. Men det er jo et luksusproblem da, sa han med et smil.

OL-utforen skulle opprinnelig vært kjørt sist lørdag, men måtte utsettes på grunn av dårlig vær. Mandag ble rennet fremskyndet til kl 10.30 lokal tid, ettersom det var meldt tåke og regn senere på dagen.

Les: Mennenes utforrenn utsatt

Først av de beste

Svindal var først ut i den seedete gruppen, med startnummer 16. Han kjørte inn til ny ledertid foran amerikanske Bode Miller.

Det var Svindals første OL-medalje i karrieren. I Torino for fire år siden var hans beste plassering en femte i super-G. I utfor ble han nummer 21.

Denne sesongen har han vært plaget av en del sykdom og har måttet stå over noen renn. Han har ikke vært på pallen i utfor, men viste at han virkelig er å regne med når det gjelder.

- Det er øyeblikket som teller, og det å komme inn og lede var helt... Da er du så fornøyd med deg selv at det ikke kan beskrives, fortalte Aksel.

Best i mellompartiet

NRK-ekspert Kjetil André Aamodt var full av lovord om Aksels kjøring da han kom i mål.

- Bare fantastisk utrolig. Han kjører helt utrolig bra i mellompartiet, sa Aamodt.

- Han tapte litt mye på glien på toppen. Aksel kjørte best av alle i det vanskeligste partiet, bare tilfeldigheter gjør at han ikke tar gullet, mente alpinteksperten.

Defagos første OL-medalje

Didier Defago

Didier Defago var i lykkerus da han kjørte inn til OL-gull.

Foto: Gero Breloer / Scanpix/AP

Didier Defago fra Sveits startet som nummer 18. Han ledet på Svindal i starten av løypa, men lå noen hundredeler bak midtveis. Mot slutten tok han imidlertid innpå igjen og var sju hundredeler foran nordmannen i mål.

- Defago hadde utrolig gode ski i dag og veldig god gli. Det var litt bittert for Aksel. Men er du raskest, så er du raskest, og da er det fortjent, kommenterte Aamodt.

32-åringen har ikke tidligere vært i nærheten av seierspallen i OL-sammenheng. Hans beste resultat tidligere var 6. plass i super-G fra Salt Lake City 2002. Heller ikke i VM har han stått på pallen tidligere.

Det var Sveits' første gullmedalje i alpint siden 1988, da Pirmin Zurbriggen vant utfor.

Norske OL-medaljer i utfor

År

Navn

Medalje

1994

Kjetil André Aamodt 

Sølv 

1998

Lasse Kjus

Sølv

2002 

Lasse Kjus 

Sølv 

2010

Aksel Lund Svindal

Sølv

Siste nytt

 • Etterforsker rasistiske tilrop

  Den italienske storklubben Juventus skal etterforske en hendelse der Milan-keeper Mike Maignan ble utsatt for rasistiske tilrop før søndagens kamp.

  En talsmann i Juventus har opplyst det til nyhetsbyrået AFP. Tilropene ble fanget på video av en annen tilskuer som var til stede under Serie A-kampen som endte 1-1 søndag.

  Ifølge italienske medier vil også Det italienske fotballforbundet (FIGC) åpne en selvstendig etterforskning for å finne tilskueren i videoen.

  Mike Maignan
  Foto: Isabella Bonotto / AFP
 • Hovland forberedt på tøft publikum

  Norges golfess Viktor Hovland er sikker på at han kommer til å håndtere et eventuelt fiendtlig publikum under Ryder Cup som starter fredag.

  Det europeiske laget vil trolig få en tøff mottakelse når de skal forsvare pokalen på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Hovland er en av tre ferske spillere på det europeiske Ryder Cup-laget. Han tar det ikke tungt om han opplever motbør fra tilskuerne.

  – Jeg liker å tro at jeg har noen fans der ute som ikke nødvendigvis vil bue mot oss, men vi hvis de ender opp med å gjøre det, får det bare være, sa nordmannen.

  Viktor Hovland
  Foto: SAM GREENWOOD / AFP
 • Everton ute etter straffedrama

  Etter åtte rundar med straffespark var cupbomba eit faktum; QPR slo ut Everton av den engelske ligacupens tredje runde.

  Tom Davies bomma på straffe for Everton og Jimmy Dunne kunne sørge for at OPR er klar for fjerde runde.

  Ved full tid stod det 2–2 mellom laga.

  Også mellom Fulham og Leeds gjekk det til ein dramatisk straffesparkkonkurranse, men etter seks rundar kunne Leeds-fansen sleppe jubelen laus.

  Carabao Cup - Third Round - Queens Park Rangers v Everton
  Foto: Peter Cziborra / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal