Hopp til innhold

Nå er Aksel storfavoritt i super-G

Fattige sju hundredeler skilte Aksel Lund Svindal fra OL-gullet i utfor. Etter sølvet er han storfavoritt til triumf i super-G.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal jublet for OL-sølv i utfor tirsdag.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Sveitsiske Didier Defago stakk av med den gjeveste medaljen i den første alpintøvelsen i Vancouver-OL. Amerikanske Bode Miller tok bronsen, to hundredeler bak Svindal.

Resultater utfor menn

Aksel Lund Svindal tok dermed Norges fjerde OL-sølv i utforhistorien. Kjetil André Aamodt (1994) og Lasse Kjus (1998, 2002) har tatt de tre tidligere.

Norge har nå tatt medalje på herresiden i alpint i alle OL og VM siden 1991. Eneste som har klart det samme er Østerrike, men de har ikke tatt medalje så langt i OL.

Les: Profil: Aksel Lund Svindal

I knallform

Det var en strålende fornøyd sølvvinner som lettet kunne konstatere at løpet holdt til pallen. Denne sesongen har han 5. plass fra verdenscupen som beste utforresultat.

- Hva betyr denne sølvmedaljen for deg?

- Akkurat nå betyr det veldig god magefølelse, sa Svindal til NRK etter at pallplassen var et faktum.

27-åringen har flere medaljesjanser igjen i Vancouver-OL, og er en enda større favoritt i fredagens super-G.

- Ja, absolutt! Aksel er i form og har vist at han er en mann for de store anledninger, sa NRKs alpintekspert Kjetil André Aamodt.

Se Svindals sølvløp her

Artikkelen fortsetter under videoen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nervøs venting

- Jeg ga alt jeg hadde hele veien, jeg har følt meg offensiv i hele dag, sa Svindal til NRK mens han ventet på de hardeste konkurrentene i målområdet. Det var en pinefull venting.

- Det er vondt! Kjetil (Aamodt) prøver å berolige meg, men selv ikke en gammel ringrev klarer det. Men det er jo et luksusproblem da, sa han med et smil.

OL-utforen skulle opprinnelig vært kjørt sist lørdag, men måtte utsettes på grunn av dårlig vær. Mandag ble rennet fremskyndet til kl 10.30 lokal tid, ettersom det var meldt tåke og regn senere på dagen.

Les: Mennenes utforrenn utsatt

Først av de beste

Svindal var først ut i den seedete gruppen, med startnummer 16. Han kjørte inn til ny ledertid foran amerikanske Bode Miller.

Det var Svindals første OL-medalje i karrieren. I Torino for fire år siden var hans beste plassering en femte i super-G. I utfor ble han nummer 21.

Denne sesongen har han vært plaget av en del sykdom og har måttet stå over noen renn. Han har ikke vært på pallen i utfor, men viste at han virkelig er å regne med når det gjelder.

- Det er øyeblikket som teller, og det å komme inn og lede var helt... Da er du så fornøyd med deg selv at det ikke kan beskrives, fortalte Aksel.

Best i mellompartiet

NRK-ekspert Kjetil André Aamodt var full av lovord om Aksels kjøring da han kom i mål.

- Bare fantastisk utrolig. Han kjører helt utrolig bra i mellompartiet, sa Aamodt.

- Han tapte litt mye på glien på toppen. Aksel kjørte best av alle i det vanskeligste partiet, bare tilfeldigheter gjør at han ikke tar gullet, mente alpinteksperten.

Defagos første OL-medalje

Didier Defago

Didier Defago var i lykkerus da han kjørte inn til OL-gull.

Foto: Gero Breloer / Scanpix/AP

Didier Defago fra Sveits startet som nummer 18. Han ledet på Svindal i starten av løypa, men lå noen hundredeler bak midtveis. Mot slutten tok han imidlertid innpå igjen og var sju hundredeler foran nordmannen i mål.

- Defago hadde utrolig gode ski i dag og veldig god gli. Det var litt bittert for Aksel. Men er du raskest, så er du raskest, og da er det fortjent, kommenterte Aamodt.

32-åringen har ikke tidligere vært i nærheten av seierspallen i OL-sammenheng. Hans beste resultat tidligere var 6. plass i super-G fra Salt Lake City 2002. Heller ikke i VM har han stått på pallen tidligere.

Det var Sveits' første gullmedalje i alpint siden 1988, da Pirmin Zurbriggen vant utfor.

Norske OL-medaljer i utfor

År

Navn

Medalje

1994

Kjetil André Aamodt 

Sølv 

1998

Lasse Kjus

Sølv

2002 

Lasse Kjus 

Sølv 

2010

Aksel Lund Svindal

Sølv

Siste nytt

 • Tidligere Molde-spiller fikk Premier League-debuten

  Fredag kveld var det duket for et lokalmøte da Chelsea tok imot Fulham på eget gress.

  Det kom aldri noen scoringer i Premier League-kampen på Stamford Bridge.

  Tidligere Molde-spiller David Datro Fofana entret banen med et kvarter igjen av kampen da han erstattet Mason Mount. Med ti minutter igjen av kampen nærmet 20-åringen seg mål og rundet Bernd Leno. Han fikk åpent mål, men skuddet ble klarert.

  Rekordsigneringen Enzo Fernández stilte fra start under kveldens møte og var ikke beskjeden da han valgte å fyre av et skudd mot mål. Chelsea-fansen reiste seg opp fra setene for å se den nye talismanen sørge for seier, men det lot seg ikke skje.

  Etter et målløst resultat var lagene tvunget til å dele på poengene. Chelsea klatret opp til 9.-plass med 30 poeng mens Fulham inntok 6.-plassen med 32 poeng. (NTB)

  Fofana
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Ingen norsk jubeldag i Davis Cup

  Det ville ikke veien for de norske tennisspillerne i Davis Cup-møtet med Serbia. Viktor Durasovic og Andreja Petrovic var begge i aksjon fredag, men tapte.

  Det endte i et bittert tap for Viktor Durasovic fredag da han møtte serbiske Laslo Djere i Davis Cup på Hasle i Oslo. 25-åringen tapte med sifrene 3-6, 6–4 og 6–7 (8–10) etter 2.42 timers spill.

  For lagkameraten Andreja Petrovic gikk det ikke bedre da han tapte 1-6, 3–6 mot Miomir Kecmanovic tidligere fredag kveld. (NTB)

  Tennis Davis Cup: Norge - Serbia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • NIF har nedsatt gruppe som skal utrede IOC-problematikk

  Diskusjonen rundt Den internasjonale olympiske komités innflytelse i norsk idrett har skapt overskrifter den siste uken, spesielt etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt et omstridt innlegg undet et møte med IOC.

  Flere er kritiske til at de norske IOC-medlemmene Jacobsen og Kristin Kloster Aasen også sitter i styret til Norges Idrettsforbund. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener dobbeltrollen er svært problematisk fordi IOCs verdier ikke alltid samsvarer med interessene til norsk idrett.

  Nå har Norges idrettsforbund (NIF) har nedsatt en gruppe som skal utrede samorganiseringen av forbundets styre og Norges olympiske komité.

  Torsdag skrev NRK at NIF ikke hadde fulgt opp eget vedtak, da de ennå ikke hadde nedsatt en ressursgruppe for å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges olympiske komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF).

  Nå er det klart at 2. visepresident Sondre Sande Gullord får med seg Mona Adolfsen (Norges Skøyteforbund), Reinart Aarseth (Nordland Idrettskrets), Espen Lund (Norges Kickboxingforbund) og én representant fra NIFs utøverkomité. Sistnevnte velger selv hvem som skal representere dem.

  Gruppen starter arbeidet umiddelbart og vil legge frem en rapport under idrettsstyrets møte 25. april.

  Torsdag ga idrettspresident Berit Kjøll uttrykk for at hun er fornøyd med fremdriften i prosessen. Saken skal behandles på Idrettstinget til våren.

  Overlevering av rapport "Rasisme i idretten"
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste