NRK Meny
Normal

Ahonen vant hoppuka

Finske Janne Ahonen vant det siste hoppukerennet i Bischofshofen, og tok sin femte hoppukeseier søndag.

Janne Ahonen

Janne Ahonen viser hvor god han er. Fem fingre betyr fem seire i hoppuka.

Foto: CHRISTOF STACHE / AP

Ahonen hoppet 136 meter i 2. omgang, og hoppet seg med det til seier i det siste rennet.

Nett-TV: Ahonen vant hoppuka

Nærmeste utfordrer til hoppukeseieren, Thomas Morgenstern, hoppet seg også opp i 2. omgang, og ble nummer 3 i dag, og nummer to sammenlagt i hoppuka.

Tyske Micheal Neumayer ble nummer tre i hoppuka.

Anders Bardal

Anders Bardal tok 2. plassen i det siste hoppukerennet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

 

Det ble også en fin norsk dag. Anders Bardal ble nummer to, etter å ha ledet i første omgang.

- Å herregud, jeg var nervøs. Jeg hadde ikke drømt om å sitte igjen på toppen, sa Anders Bardal til NRK.

Anders Jacobsen lå som nummer to etter første omgang, men falt tilbake til 8.plass etter sitt sistehopp på 123,5 meter. Bjørn Einar Romøren ble nummer 13.

- Jeg må bare le. Det er veldig moro å være norsk i dag, sa Romøren til NRK.

Sammenlagt ble Anders Bardal nummer syv og Anders Jacobsen nummer ni, mens Tom Hilde falt ned til 14.plass etter en dårlig dag i bakken.

Historisk

Med seieren søndag er Ahonen alene på topp i antall hoppukeseire. Jens Weissflog og Janne Ahonen hadde fire hver før årets hoppuke, men nå er finnen altså forbi tyskeren.

Ahonen hadde riktignok en delt seier, da han i 2006 vant hoppuka sammen med Jakub Janda.

Deretter følger Helmut Recknagel (DDR) og Bjørn Wirkola med tre seire hver. 

Les også: Ahonen vant og leder

Nett-TV: Ahonen skrev hopphistorie

Fantastisk norsk 1. omgang.

De norske slo endelig skikkelig til under hoppuka, og hadde de to første plassene etter den første omgangen. Anders Bardal ledet suverent etter et hopp på 132,5 meter, mens Anders Jacobsen lå på andreplass med et hopp på 128 meter.

- Det var kjempemoro, vi hever oss fra i går. Vi trenger litt selvtillit i laget, sa Anders Jacobsen etter sitt og Anders Bardals første hopp.

Bjørn Einar Romøren hoppet 119,5 meter, og lå på 22. plass etter første omgang.

Norges beste hopper i år, Tom Hilde hoppet bare 116,5 meter, og klarte ikke å kvalifisere seg til den 2. omgangen med sin 34. plass. Dermed mistet han mange plasser i hoppuka totalt. Roar Ljøkelsøy fikk det absolutt ikke til i den første omgangen, og landet på 107 meter. Det var sist av alle, og selvsagt ikke nok til plass i 2. omgang.

Fritt frem for Ahonen

Finske Janne Ahonen lå på 3. plass etter den første omgangen, og veien til hans femte hoppukeseier ble langt enklere ettersom den hardeste konkurrenten, Thomas Morgenstern, kun lå på 9. plass etter omgangen. Janne Ahonen, som ledet hoppuka, måtte mislykkes totalt i finalen for å ikke vinne sammenlagt, ettersom Morgenstern lå ti poeng bak finnen.

De beste i verdenscupen fikk dårlige forhold på grunn av regn i Østerrike. Verken Gregor Schlierenzauer eller Simon Ammann fikk hoppe finalen. 3., 4., 5. og 7. plassen sammenlagt i hoppuka klarte ikke engang å kvalifisere seg til 2. omgang i det siste rennet.

Pettersen og Vilberg ble tilskuere

Sigurd Pettersen og Andreas Vilberg klarte ikke å kvalifisere seg til hoppukens siste renn i Bischofshofen søndag. Pettersen, som vant hoppuken i 2005 klarte ikke å komme blant de 50 som fikk hoppe. Han landet på 104,5 meter, og var drøyt tre poeng fra å kvalifisere seg.

Andreas Vilberg klarte heller ikke søndag å kvalifisere seg. Vilberg, som er med i hoppuken for første gang, klarte kun å kvalifisere seg til åpningsrennet i Oberstdorf. Søndag landet han på 97,5 meter.

Østerrikske Martin Koch vant kvaliken foran Anders Bardal. Anders Jacobsen ble nummer fire.

Sluttstilling hoppuken (4 av 4):

1) Ahonen 1086

2) Morgenstern 1066

3) Neumayer 995

4) Malysz 980

5) Vassiljev 978

6) Kuttel 959

7) Bardal 959

8) Schmitt 956

9) Jacobsen 943

10) Happonen 937

Øvrig norske:

14) Hilde 878

19) Romøren 791

31) Ljøkelsøy 528

35) Pettersen 451

52) Vilberg 217

Siste nytt

 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal