Hopp til innhold

«Team Ingebrigtsen»-skapar døydde av brystkreft – no stiller brørne opp

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen stiller onsdag til start i eit av årets viktigaste løp. Det gjer dei til minne om ein person som har betydd litt ekstra for løpekarrieren.

Kari Zapaca Team Ingebrigtsen

SAMLING I ST. MORITZ: Kari Wåle, som døydde 41 år gammal etter kreftsjukdom, stod bak den populære Team Ingebrigtsen-serien. Her står ho, frå venstre, saman med Filip, Henrik og Jakob Ingebrigtsen, og dessutan Linn Therese Amundsen under opptak i 2016.

Foto: Privat

– Folk må bli med, seier Filip Ingebrigtsen til NRK.

Han er openbert engasjert i saka og inviterer alle til å bli med å springe dei fem kilometrane frå Vaterlandsparken til Nydalen i Oslo onsdag.

Då går startskotet for årets Rosa sløyfe-løp, og brørne stiller til start for «Team Kari» med intensjon om å klargjere viktigheita av å sjekke seg sjølv for brystkreft. Statusen som Noregs mest kjende løparbrør vil dei å bruke til å vie merksemd til noko anna enn medaljar og suksess:

– Dei fleste har vore påverka av kreft på ein måte, og nokon som har vore diagnostisert. Vi har ei mormor som døydde tidleg av det. Nyleg var det ein som produserte «Team Ingebrigtsen» i alle år og laga eit produkt som vi alle er veldig stolte over, som dessverre døydde altfor tidleg, seier Filip Ingebrigtsen.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

Glad for å bidra

Kari Wåle var ein del av teamet i Zapaca Film som stod bak sjåarsuksessen «Team Ingebrigtsen». Dermed vart ho også ein medlem av gjengen på tur over fleire år – sjølv etter at ho vart diagnostisert med kreftsjukdommen.

– Det var aldri noko klaging. Ho var alltid blid og fornøgd. Det tek på kroppen å gå gjennom det ho gjekk gjennom. Det å vere så glad og fornøgd, og sjå dei rundt seg, seier mykje om henne, seier Filip Ingebrigtsen, om kvifor dei spring for henne.

Wåle døydde 41 år gammal, den 30. september i år.

Kari

SERIESKAPAR: Kari Wåle.

– Viss vi kan bidra positivt til at det får merksemd rundt det å kjempe mot kreft, så gjer vi gjerne det, seier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Kvar påmelde løpar bidreg med 200 kroner uavkorta til Rosa sløyfe-aksjonen. Midlane skal brukast til å redusere talet på dødsfall som følgje av brystkreft.

Verdsmeisteren rosar Wåles engasjement og betydning for karrieren, og vil gi tilbake ved å rette søkjelyset mot forsking og tidleg oppdaging av kreftforma som spesielt rammar kvinner.

Nøkkelrolle i sjåarsuksessen

– Det er heilt fantastisk at dei stiller opp for denne saka. Eg er veldig takksam, seier Linn Therese Amundsen.

Ho var fotograf, produsent og regissør saman med Wåle under produksjonen av den NRK-sende suksesserien «Team Ingebrigtsen».

– Kari var kompanjongen min, og i mine auge verdas beste klipper. Ho laga fantastiske historier, seier Amundsen, som gler seg over bidraget brørne har til årets rosa sløyfe-aksjon.

Linn Therese

TEAM KARI: Linn Therese Amundsen stod Kari Wåle nær.

aksjonen i år startar 1. oktober og søkjelyset blir retta mot tidleg oppdaging.

Alle kvinner i Noreg mellom 50 og 69 år får tilbod om røntgenundersøking annakvart år for å sjekke om dei har brystkreft. Det har bidrege til at ein tidlegare kan oppdage førekomst av svulstar og dermed redusert dødelegheita med 20 prosent.

Utfordringa er éin av fire ikkje møter opp til sjekk.

Når du kjøper ei rosa sløyfe i butikkane i oktober, støttar du ikkje berre brystkreftforsking, men du gjer også ein viktig jobb med på å oppmode kvinner til å takke ja til brystsjekken. Mammografiscreening reddar liv, seier Ellen Harris Utne, styreleiar i Brystkreftforeningen.

Norsk dokumentar. Hva skjer når livet fra en dag til den neste blir snudd på hodet og alle drømmer om fremtiden blir stående som store spørsmålstegn? Da Kari Wåle fikk brystkreft ble hun fulgt med kamera fra dag én.

Norsk dokumentar. Hva skjer når livet fra en dag til den neste blir snudd på hodet og alle drømmer om fremtiden blir stående som store spørsmålstegn? Da Kari Wåle fikk brystkreft ble hun fulgt med kamera fra dag én.

Sportsnyheter

Julian Ryerson Mbappé

Superstjernen slaktes etter Ryerson-duell: – Kriseprestasjon

Norske Julian Ryerson (26) forsvarte seg mesterlig mot Kylian Mbappé og PSG-stjernene i Paris. Premien ble en billett til finalen i Mesterligaen.

Siste nytt

  • Mbappé får tyn etter ny CL-smell

    Kylian Mbappé (25) greide heller ikke i år å vinne Champions League med Paris Saint-Germain. Han kommer dårlig ut på børsen etter semifinaleexiten.

    I en nådeløs dom gir L'Équipe angriperen en toer på en skala som går til ti. «Slutten på drømmen», skriver den franske avisen i overskriften etter tirsdagens 0-1-tap hjemme mot Borussia Dortmund.

    Mbappé ble i sin tid hentet til PSG for enorme summer. Målet var at han skulle skyte klubben til suksess i den gjeveste europacupen, men det gikk aldri veien. Nærmest var laget som tapende finalist i 2020.

    Dortmund er bare nummer fem i ligaen i Tyskland, men danket ut PSG 2-0 sammenlagt.

    «Slike kvelder blir arven hans. Sju år med feilede forsøk», skriver britiske Daily Mail om Mbappé. I spanske Sport står det at «Mbappé er ute av stand til å ikle seg helterollen».

    Mbappé forlater PSG når kontrakten løper ut etter sesongen, og neste stoppersted blir trolig Real Madrid. «Han tar farvel med den franske hovedstaden med mer smerte enn ære», skriver den Madrid-baserte storavisen Marca.

    (NTB)

    Mbappé
    Foto: AP
  • Fotballkamper utsatt etter katastrofeflommen i Brasil

    Ekstreme nedbørsmengder gjør det umulig å spille seriekamper i fotball i den brasilianske delstaten Rio Grande do Sul.

    Brasils fotballforbund har hittil utsatt ti oppgjør for tre av eliteklubbene fra regionen. Det gjelder Internacional, Gremio og Juventud.

    Delstatshovedstaden Porto Alegre står under vann, og det er der Internacional og Gremio holder til.

    Minst 90 personer er meldt omkomne, opplyser myndighetene i Rio Grande do Sul. I tillegg er 131 ikke blitt gjort rede for, og 155.000 mennesker har mistet hjemmet sitt.

    De voldsomme regnbygene som begynte i forrige uke, har forårsaket flom i elver, lagt hele landsbyer under vann og ødelagt veier og broer.

    Flommen regnes som delstatens verste ekstremværkatastrofe. Det er meldt mer regn i dagene som kommer.

    (NTB)

    imwC_nnuYmA
    Foto: AP
  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal