Hopp til innhold

Sjakkforbundets «historiske» avtale annulleres

Norges Sjakkforbund mister den største avtalen i sin historie - bare en uke etter den ble offentliggjort. Men de har allerede en erstatter på plass.

Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen

På bildet til venstre, tatt på dag 1 av sjakk-OL, har Jon Ludvig Hammer en flaske fra sjakkforbundets sponsor Isklar. På bildet til høyre, tatt dagen etter, har Magnus Carlsen en flaske fra sjakk-OLs egen sponsor Isbre. Det gjør at Isklar nå bryter samarbeidet med sjakkforbundet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Vi inngikk nylig en samarbeidsavtale med Norges Sjakkforbund, men det viste seg at forutsetningene for denne hva det gjaldt sjakk-OL i Tromsø ikke lot seg gjennomføre. Derfor er avtalen sagt opp, sier Remi Goulignac, administrerende direktør i Isklar.

Sjakkforbundet jublet over det de kalte en historisk sponsoravtale med vannflaskemerket Isklar rett før OL, hvor hovedpoenget var at de norske sjakkstjernene skulle drikke flaskevannet ved bordene under det TV-sendte mesterskapet i Tromsø.

Men torsdag kunne NRK.no fortelle at Isklar ikke fikk den eksponeringen de var lovet - etter bare én dag i OL ble sjakkforbundet nemlig tvunget til å fjerne flaskene. Arrangøren har en avtale med sitt eget flaskevann, Isbre, og har eksklusive kommersielle rettigheter i spillelokalet.

Sjakkforbundet og Isklar har nå valgt å bryte den historiske sponsoravtalen.

Ny avtale venter

Men sorgen er kortvarig. Allerede i dag kommer nemlig sjakkforbundet til å lansere en ny sponsoravtale med tilnærmet like rammer. De har rett og slett inngått den samme avtalen, men denne gangen med den offisielle sponsoren Isbre.

– Isbre er allerede en samarbeidspartner med sjakk-OL i Tromsø 2014. Nå får også Norges Sjakkforbund en avtale med Isbre, sier Geir Nesheim, generalsekretær i sjakkforbundet.

Tar dere selvkritikk på denne prosessen, hvor dere må bryte avtalen midt i OL?

– Vi må ha fokus på veien fremover nå. Men alle prosesser er viktige, og man må alltid lære. Når situasjonen ble slik at vi offentliggjorde noe, og så må offentliggjøre noe annet, forstår alle at vi har noe å lære av den prosessen, sier Nesheim til NRK.no.

Isklar sørger ikke

Isklar mistet altså sin avtale, men administrerende direktør Remi Goulignac hevder de ikke tar det spesielt tungt.

– Isklar er glade for at norsk sjakk kan utvikle avtalen med en annen aktør, og ønsker alle involverte til lykke med samarbeidet. Det er fantastisk at flere komersielle aktører ser verdien av den flotte arenaen sjakk står for, sier Goulignac.

Siste nytt

  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

    Benske og Tjøm
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal