Sjakkforbundets «historiske» avtale annulleres

Norges Sjakkforbund mister den største avtalen i sin historie - bare en uke etter den ble offentliggjort. Men de har allerede en erstatter på plass.

Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen

På bildet til venstre, tatt på dag 1 av sjakk-OL, har Jon Ludvig Hammer en flaske fra sjakkforbundets sponsor Isklar. På bildet til høyre, tatt dagen etter, har Magnus Carlsen en flaske fra sjakk-OLs egen sponsor Isbre. Det gjør at Isklar nå bryter samarbeidet med sjakkforbundet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Vi inngikk nylig en samarbeidsavtale med Norges Sjakkforbund, men det viste seg at forutsetningene for denne hva det gjaldt sjakk-OL i Tromsø ikke lot seg gjennomføre. Derfor er avtalen sagt opp, sier Remi Goulignac, administrerende direktør i Isklar.

Sjakkforbundet jublet over det de kalte en historisk sponsoravtale med vannflaskemerket Isklar rett før OL, hvor hovedpoenget var at de norske sjakkstjernene skulle drikke flaskevannet ved bordene under det TV-sendte mesterskapet i Tromsø.

Men torsdag kunne NRK.no fortelle at Isklar ikke fikk den eksponeringen de var lovet - etter bare én dag i OL ble sjakkforbundet nemlig tvunget til å fjerne flaskene. Arrangøren har en avtale med sitt eget flaskevann, Isbre, og har eksklusive kommersielle rettigheter i spillelokalet.

Sjakkforbundet og Isklar har nå valgt å bryte den historiske sponsoravtalen.

Ny avtale venter

Men sorgen er kortvarig. Allerede i dag kommer nemlig sjakkforbundet til å lansere en ny sponsoravtale med tilnærmet like rammer. De har rett og slett inngått den samme avtalen, men denne gangen med den offisielle sponsoren Isbre.

– Isbre er allerede en samarbeidspartner med sjakk-OL i Tromsø 2014. Nå får også Norges Sjakkforbund en avtale med Isbre, sier Geir Nesheim, generalsekretær i sjakkforbundet.

Tar dere selvkritikk på denne prosessen, hvor dere må bryte avtalen midt i OL?

– Vi må ha fokus på veien fremover nå. Men alle prosesser er viktige, og man må alltid lære. Når situasjonen ble slik at vi offentliggjorde noe, og så må offentliggjøre noe annet, forstår alle at vi har noe å lære av den prosessen, sier Nesheim til NRK.no.

Isklar sørger ikke

Isklar mistet altså sin avtale, men administrerende direktør Remi Goulignac hevder de ikke tar det spesielt tungt.

– Isklar er glade for at norsk sjakk kan utvikle avtalen med en annen aktør, og ønsker alle involverte til lykke med samarbeidet. Det er fantastisk at flere komersielle aktører ser verdien av den flotte arenaen sjakk står for, sier Goulignac.

Siste nytt

 • Messi ute i tre veker

  Lionel Messi er ute i tre veker etter armskaden han fekk i kampen mot Sevilla i kveld, melder Barcelona.

  Klubben opplyser at Messi har brote eit bein i høgre armen.

  Dermed mister han både meisterligakampen mot Inter onsdag og El Clasico mot Real Madrid neste søndag. Kanskje også returkampen mot Inter 6. november.

  Lionel Messi
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • Barcelona til topps

  Barcelona er serieleiar i Spania etter 4-2 i toppkampen mot Sevilla i kveld. Philippe Coutinho, Lionel Messi, Luis Suarez og Ivan Rakitic scora for Barcelona, Pablo Srabaia og Luis Muriel for Sevilla.

  Barcelona er eitt poeng framfor Alaves etter 9 kampar.

  Barcelona
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • Messi ut med armskade

  Lionel Messi landet forkjært og hadde store smerter i den ene armen. Han prøvde å spille videre med bandasjert arm, men klarte ikke å fortsette toppkampen mot Sevilla.

  Det er ikke klart hvor alvorlig det er. Om bare en uke skal Barcelona møte Real Madrid til sesongens første El Clasico.

  Messi løp inn i ryggen på en motspiller og gikk i bakken uten å få tatt seg skikkelig for.

  Lionel Messi
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportssøndag: med oppdatering fra norsk og internasjonal fotball
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Stabæk - Brann