Hopp til innhold

– Vi trenger flere nasjoner med suksess

Norge dominerte VM i Falun med å ta over halvparten av gullmedaljene. FIS mener regler for å redusere støtteapparatet må implementeres bedre i langrenn.

SPO-WIT-SKI-LADIES'-DOWNHILL-TRAINING

VIL HA MED FLER: Sarah Lewis snakker om den norske dominansen.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

– For å være helt ærlig, så vil dette skade sporten. Det er ikke noe spørsmål.

Ordene tilhører FIS-president Gianfranco Kasper på avslutningsdagen av VM i Val di Fiemme i 2013. Da hadde Norge tatt sju gullmedaljer på langrennsarenaen.

Petter Northug

VM-KONGEN: Hele fire gull tok Petter Northug under VM i Falun.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

To år senere har Norge tatt ni.

– Det har vært et fantastisk VM, med prestasjoner på toppnivå, noen overraskelser og fulle tribuner med et entusiastisk publikum, sier Sarah Lewis, generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet.

Trenger flere nasjoner

Og det er ikke tilfeldig at Lewis nevner overraskelser som en av de mest positive tingene fra VM. FIS ønsker at flere nasjoner melder seg på i medaljekampen, mens det i Falun-VM har handlet mye om de norske løperne, som kan dra over grensa med over halvparten av gullene som ble delt ut i mesterskapet.

– I et internasjonalt perspektiv trenger vi flere nasjoner med suksess for at interessen skal vokse. Hvis de kommer hjem med medaljer får de en høyere profil i media, som igjen fører til at ungdom vil prøve sporten, sier generalsekretæren.

Vidar Løfshus

INVITERER TIL NORGE: Landslagssjef Vidar Løfshus sier at utenlandske trenere og løpere er hjertelig velkommen til å lære av Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

De norske løperne har vært dominerende i verdenscupen denne sesongen, både på dame- og herresiden.

– I VM har det vært dager hvor Norge ikke har vært topp seks og Frankrike og Sverige har også gjort det bra. Men Norge har vært veldig sterke og vi beundrer dem for det de oppnår, men det er viktig at Finland og Russland kommer sterkere tilbake.

– De andre nasjonene ser at Norge ikke er uslåelige. Det inspirerer de andre nasjonene til å nå det samme nivået.

Norges Skiforbund kan ikke noe for at utlendingene ikke yter nevneverdig mer konkurranse, men ifølge landslagssjef Vidar Løfshus så inviterer forbundet stadig vekk utenlandske trenere og løpere til Norge for å bidra til at andre nasjoner skal bli bedre.

– Ja, selvfølgelig. Vi har kompetanse som også andre nasjoner kan få nyte godt av, gratis, sier landslagssjefen til NRK.

Ikke pengebegrensninger

– Er det snakk om sette regler for de enkelte nasjonene?

– Det finnes allerede regler, men ikke alle er like godt implementert og kontrollert i langrenn, sier Lewis.

Hun tenker på en begrensning av antall personer i støtteapparatet som får akkreditering til mesterskapsområdet og løypene. Logistikkmessig begynner også smørebussene å skape problemer, samt det å huse alle i støtteapparatet.

– Det her er det opp til langrennskomiteen å følge opp. Dette blir ikke håndtert sentralt, sier Lewis.

– Er det snakk om å sette en grense for hvor mye penger en nasjon kan bruke.

– Nei, det totale budsjettet har ikke vært et tema.

Petter Northug

SE SAMMENDRAGET AV SKI-VM: Reporter Jan Petter Saltvedt og redigerer Vegard B. Lien har laget dette sammendraget av ski-VM i Falun

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal